Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 366374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
wiesz co lilian nie mige sie n nią napatrzeć

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline merkunek

• Chuck Norris
Córeczka tatusia ;D świetna fota!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
W temacie szczepień ochronnych madrzjsza będę w grudniu....
Zapisałam się właśnie na konferencję pt: Co nowego w szczepieniach ochronnych - od niemowlęcia do wieku dojrzałego.
Spotkanie dla pediatrów, ale idę tam bardziej jako matka, a nie lekarz....

A program dość ciekawy:
Aktualny Program Szczepień Ochronnych i nowoczesna profilaktyka zachorowań na krztusiec.
Ostra biegunka rotawirusowa: najnowsze wytyczne leczenia i profilaktyki za pomocą szczepień.
Ospa wietrzna i jej powikłania - jak można im skutecznie zapobiegać.
Choroby wywoływane przez pneumokoki i najnowsze metody profilaktyki.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
Brzmi fascynująco :)

Poprosimy raport po konferencyjny :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Taaaa brzmi smacznie, sama bym poszła posłuchać, ale... nie jestem lekarzem :(

A Ewcia jest jeszcze śliczniejsza na żywo :D A jakie minki robi, jak ma foszka :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Nina a weź się zapisz. I tak nikt Ci dyplomu sprawdzać nie bedzie. Jak stwierdzisz, że to zbyt nudne dla Ciebie, to się urwiesz.

http://www.mp.pl/szkolenia/index.php?kid=31&cname=Co+nowego+w+szczepieniach+ochronnych+-+od+niemowl%EAcia+do+wieku+dojrza%B3ego

khee kheee ja się dzisiaj dowiedziłam, że mam rozpieszczone dziecko i że mnie terroryzuje...

od kogo???   zgadnie ktoś???

od teściowej.
wg niej Ewa w wieku dwóch miesiecy (niedługo skończy) powinna tylko jeść i spać...
A ona bezczelna chce oglądać świat...i bezczelnie prawie nie sypia w dzień....trrrrrrorrrrystka!!!!!!

Powiem Wam, że dyskutować mi się z teściowa nie chce zupełnie. Gada swoje a mi jak nigdy w życiu zwisa to i powiewa. Nie mam ochoty sił mitrężyć na jałowe dyskusje i tłumaczenia. Wolę to spożytkować na zabawę z córką.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
no wiesz co ale żeś se dała wejść na głowe
żeby nosić na rękach 2 mieś dziecko???????
wtydź sie  ;)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Ja nic nie chciałam Ci mówić Liluś ale na spacerze też to zauważyłam - rozpieściłaś Ewunię jak dziadowki bicz!!!

Normalnie padłam... tekst jak mojej teściowej - ten sam poziom  ::)
Masz rację - tylko olać to można...

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
o matko i córko......Lila..oj masz się z tą....babą

Offline Ninka
  • Chuck Norris
Haha, a nie dalej jak wczoraj na spacerze opowiadałam Ci, że wg mojej familii ja swoje dziecko rozpieściłam. Lila zakładamy Alkaidę, mamy małe terrorystki-talibanki, to my możemy za Binladenki robić :D .... zara to nie tak, bo to one nami żądzą :)

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
Wiem że to śmiesz ne teraz a może i trochę straszne ale moja Mama mówiła mi że jak ja byłam mała to się tak nie przywiązywało wagi do dziecka jak teraz a ona tak naprawde to niewiele pamięta jak to było z takimi maluszkami ale jak ona była dzieckiem to pamięta że tak do około roku to się dziecko wiazało ciasno w becie żeby się za dużo nie ruszało i nie przeszkadzało rodzicom.
Na pewno nikt nie patrzył na to czy z dnia na dzień robi postępy macha rączką podnosi głowkę itp.
Takie to były zupełnie inne czasy, ale oczywiscie tego nie popieram.
Prawdę mówiąc sama czułam się zawiedziona bo mówili że dziecko tylko je i śpi a tu tyle roboty przy nim ;)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
hehe z tym rozpieszczaniem to teraz chyba dosc powszechne :) tesciowa i moja mama tez stwierdziły ze Adus jest  za bardzo rozpieszczony...po czym to poznały? a po tym ze budzi sie zbyt czesto w nocy bo chce sie do maminego cyca przytulać a juz ma poł roczku i trzeba odzwyczajać!!! Jak popłacze to nic mu sie nie stanie ale nie przytulać! taaaaaaaaaaaaaa który facet nie lubi sie przytulać do cyca ;) nie mam zamiaru swojemu synkowi zabierać tego co lubi :) zdrowy chłop!

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

rybkawiedenka
  • Gość
Ja całe szczeście nie słysze tego, wręcz odwrotnie, babcie chcą rozpieszczać :) Moja mama ciągle mi grozi ze Tosie zabierze bo ja to serca do niej nie mam.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Co do babci to po rozmowie z mężem wiemy w czym problem.

Babcia stosuje metody wychowawcze takie jak przy kuzynie Ewy…
…czyli noszenie poziomo... tego Ewa nienawidzi, bo w tej pozycji nic nie widzi poza twarzą noszącej jej osoby;
…noszenie z bujaniem…Ewa nie lubi bujania na rękach, tylko normalne sztywne trzymanie żeby mogła sobie obserwować otoczenie;
…próbowanie usypiania jej na siłę…a Młoda nie sypia za dużo za dnia i ciężko jest ją uśpić, chyba że wieczorem, a to co innego; i chyba że sama chce...

Ot takie błędy jakie nam się nasunęły na pierwszy rzut oka.

Po prostu moi rodzice są wszystkiego uczeni na Młodej.
Krzysia mama jest, że tak powiem skażona jej starszym o pół roku siostrzeńcem. Robi to samo co u niego, a u Młodej się to po prostu nie sprawdza.
Ma inny temperament, inne tempo rozwoju…no jest innym człowiekiem…

A babcia chyba zła jest, że jej nie idzie no i zwala na nas, że niby rozpieszczamy dziecko.
A tym czasem moje dziecko od dobrych kilkudziesięciu minut siedzi na leżaczku i obserwuje sobie małpkę tudzież żabkę. Wyjec włącza mu sie od czasu do czasu, co ja zupełnie ignoruję i zaraz znowu jest spokój, a Młoda kontempluje sobie dalej. I nikt jej nie nosi.

Krzyś będzie nad babcią pracował.
Ja się nie wtrącam, wolę pozostać neutralna, bo znając siebie jeszcze coś palnę jak się wkurzę i będzie wojna, a wojny nie chcę.
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
No widzę, że strzeliliście analizę i dobrze, wiecie na czym stoicie, można działać! Powodzenia!!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...moje "rozpieszczone" dziecko właśnie zasnęło...żabka i mapka ja tak wymęczyły....

Ona po prostu potrzebuje wrażeń..wrażeń...wrażeń...

W genach to ma....po mamie i po tacie...

A mama chyba w końcu znalazła sposób na to by kupa było codziennie i by brzucho się tak nie wzdymało....jee jeee jeeeee..... :Najlepszy: :Najlepszy: :cancan: :cancan: :disco: :disco:
« Ostatnia zmiana: 9 Września 2008, 11:14 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Ty, Lila pochwal się tym cudownym sposobem, co 8) Chyba, że najpierw chcesz opatentowac ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Pochwalę sie, tylko sprawdzę czy efekt się utrzyma...bo to na razie dwa dni takiej "hossy na kałowej giełdzie".
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
kałowa giełda ;)  hehe :)

a babcia może zrozumie, że każde dziecko jest inne, innaczej się uspokaja, inny tryb dnia ma...
ja się tylko zatanawiam, czy będę przy drugim dziecku o tym pamiętać, cz jednak starać się robić wszystko tak jak przy Tymku ;) teraz wydaje mi się, że nie, ale w praktyce to chyba różnie może być ;)  i co? potem frustracja, że nie działa, a powinno? ;)
człowiek jest wygodny
teraz wiele rzeczy odkryłam, nauczyłam się, wypracowałam - chciałoby się, żeby za drugim razem z tym samym arsenałem środków można było podejść - ot, żeby łatwiej po prostu było, sprawdzonymi metodami - a to niekoniecznie tak będzie ;)

nawet na pewno tak nie będzie ;)
ANCYMONEK :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Kamyczku ja myślę, że rodzice są bardziej elastyczni.
Pewnie sobie powiedzą...z Ewą to inaczej było...ale działąją po nowemu.

Mi się też czasem wydaje, że dla babci to kuzyn Ewci jest tym idelanym kochanym wnusiem....a moja córa to sie musi podpasować pod niego..robić jak on i zachowywać się jak on....no z tym półrocznym poślizgiem oczywiście; że robi za to "drugie wnuczątko".

— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Tak czytajac  o Twoich perypetiach z tesciową zastanawiam sie jak bedzie u nas, bo moja ma jeszcze piecioro wnuczat  :D Teraz jest do rany przyłóż ciekawe jak bedzie jak szoste wnuczatko sie pojawi  ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
spoko nie jest tak strasznie....na noże nie idzie.
Ona sobie coś pogada, ja to ignoruję i udaję, że nie słyszę...tylko Krzyś jest biedny, bo widzi, ze ja to robię specjalnie, żeby nie zaogniać sytuacji (zupełnie jak nie ja) i czuję się biedak odpowiedzialny żeby ingerować i prostować "mamusię".

A tak z boku to mi sie z tego czasem chce śmiać....
— Richard M. Devos

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Ignorowanie przytyków to chyba najlepszy sposób w tej sytuacji. Ewcia, mała cwaniara, wie, że ciekawe świata dzieci lepiej się rozwijają, a "bujanie" przeszkadza w obserwacji. Inteligentna córa Ci rośnie - babcia nie nadąża ;D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
Ja też ignorowałam, do czasu. Ale w końcu się nie dało i .. mamy wojnę;)

Ewa jest z tego co opisujesz ciekawa świata i wszystkiego co ją otacza (dokładnie jak Filip).
Ma ograniczone możliwości (jak na razie) poznawania otoczenia więc i wyjec czasem się włączy;)
Mój Fifi przestał buczeć "bez powodu" jak samodzielnie zaczął się poruszać albo chociaż potrafił w łapkach coś utrzymać.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wiem Moniczko wiem...
czasem widze, że ją roznosi, a tak naprawdę to ona moze teraz jedynie patrzeć...
Czasem coś dotknie, chwyci ale to nie jest zamiarowe tylko czysty przypadek.
Jak zacznie brać rzeczy do rączki powinno byc lepiej...jak usiądzie bedzie rewelacyjnie...
— Richard M. Devos

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
Liliann mam pytanko:czy twoja córcia wpycha sobie piąstki do buźki,moja robi to non stop,czasami ma az odruch wymiotny-czego moze to byc oznaką ?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wpycha sobie palce...całych rąk i piąstek nie i nie zbyt głęboko...

Na samym początku był to objaw głodu.
Od kilku dni robi to już zamiarowo po to żeby się uspokoić (trochę inaczej pcha niż na głód)...najczęściej przy tym jej histerycznym popołudniowym płaczu pakuje sobie łapy do dzioba i ssie...Nie za długo  - moment i potem przestaje.
Tyle, że moja nie dostaje smoczka i tak sobie radzi jak umie.
— Richard M. Devos

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
Yhy... musze ja jeszcze poobserwowac,moja smoka dostaję-czasami go wypluje bo piąstki jej bardziej smakują  ;D uff a juz myslałam,że to dziąsełka ją swędzą  :P

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
a może tego że odkryła rączki ?

Lili powiem ci ze teściowe i syndrom "drugiego wczuczka" to mamy podobne. Ta twoja analiza dokładnie pasuje do tego co u nas się działo. my niechcący nauczyliśmy Zuzię trzymania w pionie, bo jej się bardzo ulewało. a teściowa nigdy nie mogła zrozumieć aby w poziomie jej nie trzymać.... Podziwiam cię za twoją reakcje...ja nie wytrzymałam i zwiazku z tym mam teraz nie najlepsze kontakty z tesciowa.

Wczoraj nie pisałam tylko szyko przeczytałam Ewuniowe nowinki i wiesz co ? to niesamowite jak dzieci w tak małym wieku potrafią się różnić. Zuzia karuzelę zaczeła widzieć gdzieś ok.8 tygodnia. wczesniej tylko spała. A Twoja Ewa zdarzyła się już znudzić dwoma zabawkami !

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Acha ...że odkryła rączki twierdzi mój mąż i wydaje mi się, że może mieć rację, ale muszę jeszcze przylookać. Krzysiek jest lepszym obserwatorem Ewy.

Karuzelka wróciła dzisiaj do łask....i oby jak najdłuzej.
Ona wczoraj miała fatalny dzień....
— Richard M. Devos