Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 367075 razy)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.
« Odpowiedź #1500 dnia: 2 Października 2008, 10:07 »
Lila, podpytam teściową o te jej koleżanki-niańki
wiesz ja bym chyba wolała, zeby niania przyjeżdzała do domu;
daj ogłoszenie na infoludku - ja tam dałam i zgłosiło sie do mnie sporo babek

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.
« Odpowiedź #1501 dnia: 2 Października 2008, 10:31 »
Aniu od ogłoszeń jest mój mąż - on już się pologował gdzie trzeba...
a infoludek owszem też wrzucimy ogłoszenie;

...też wolałabym, żeby ktos dojeżdżał do mnie, ale ja mieszkam na zadupiu...a za jakis czas przeprowadzę się na jeszcze większe zadupie...tyle, że Ewa wtedy będzie już przedszkolna;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1502 dnia: 2 Października 2008, 10:45 »
Wymagania całkiem podobne do naszych. A z tym zlobkiem czy opieką przez nianie nad 2 dzieci to ja tez bylam przeciwna, chociaz jakbym nic nie zalazła to pewnie bym się zgodziła. Tez chcialam, zeby opiekunka miala na oku tylko Gabrysię. A juz babeczki ze swoją pociechą szukające kogoś drugiego pod opiekę to całkowicie odpada.
Dojazd do domu tez byl dla nas baaardzo wazny z tego względu, ze Gabrysia jest przywiązana do swojego lozeczka, zbawek itp. Niania moze ją zabrac do siebie, ale tylko na godzinkę, dwie jak Mala nie bedzie spala, bo ona nie zaśnie nigdzie indziej. Palenie to rzecz jasna jak dla mnie, u nas nikt nie pali w obecnosci Malej.
« Ostatnia zmiana: 2 Października 2008, 10:49 wysłana przez martyna1985 »

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1503 dnia: 2 Października 2008, 11:05 »
Ja na początku też chciałam aby niania do nas przyjeżdżała ale wyszło inaczej i jestem zadowolona.
Myślę, ze to też niezłe dla dziecka, przyzwyczajać go do innych miejsc niż jego pokoik, łóżeczko itp.
Wydaje mi się, ze dziciak nabiera takiej otwartości i nie boi się nowych sytuacji, osób.
Tyle, ze u nas jest o tyle komfortowa sytuacja, ze nasza nainia zajmuje się włąśnie wyłącznie Filipem i jemu poświęca całą uwagę.

Lila, powodzenia w poszukiwaniach.

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #1504 dnia: 2 Października 2008, 14:17 »
no i my kciuki zaciskamy!

Martyna, myślisz, że opiekunka ze swoja pociechą miałaby tylko swoje dziecko na uwadze?
ANCYMONEK :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #1505 dnia: 2 Października 2008, 14:38 »
ale ten czas zasuwa...zaraz niania będzie potzrebna
a dopiero co w ciąży chodziłaś

ja uważam,że wymagania lili są bardzo rozsądne.
też byłabym za tym, aby niania opiekowała się tylko i wyłacznie moim dzieckiem
a juz tymbardziej jesli chodzi o tak malutkie dzieciątko.nie wyobrażam sobie,żeby oprócz Ewci opiekował siektoś jeszcze dwoma dwulatkami.I to chłopcami.ja wiem, co to znaczy 2-latek.Biega, krzyczy.przechodzi bunt dwulatka, to i histerie potrafi odwalić. niektóre 2-latki nie potzrebują juz snu w ciągu dnia.I jak wtedy to pogodzić, gdy ewa będzie spała?a co z resztą "przybytku"?będzie jej sie darła nad uchem.
poza tym, moze ja mam inne-dziwne dziecko, ale moje nie jest agresywne.Nigdy nie uderzyło drugiego dziecka.Nie popchnęło, nie kopnęło, nie wyrwało zabawki. Nie wiem czy sie z tego cieszyć czy nie(czy nie będzie potrafiło sobie w życiu radzić?)Ale teraz dzieci są strasznie agresywne. Mimo iż wiem jakie jest moje dziecko, nie daję 1005 pewności,że akurat nie będzie chciało pokazać, gdzie dzidzia ma oczko albo nosek. Albo poda Małej jakąs nieodpowiednią zabawkę,coś drobnego.
a co gdy te drugie dzieci mają katar, kaszel...?niby taki zwykły, niegroźny...?ale po kiego mają kaszleć i pluć w pobliżu małej?
takie jest moje zdanie
druga kwestia to zabawki.No chyba,że niania ma w domu full zabawek, którymi przez 8 godzin zajmie dziecko...?po to kupujemy dziecku zabawki edukacyjne, maty, klocki, fisher price?żeby sie nimi bawiło.zwróccie uwagę,że u niani będzie 5 dni w tygodniu po np 8 godzin(chyba że u ciebie lilliann inny wymiar byłby...Ale ja zakładam standard)
kolejna sprawa to to,że nie wiesz kto odwiedza w domu twoją nianię.U siebie wiesz,że ma siedzieć i zajmować sie dzieckiem.A może u niej akurat wpadnie na kawkę sąsiadką, i niekoniecznie niepaląca.Albo synalek niani pali, albo nie daj Boże!piwko lubi sobie trzasnąć.Moze przesadzam.Ale mówię,że w domu mamy pewność,że takie sytuacje nie mają miejsca...
no i na wypadek choroby czy pzreziębienia...nie ciągamy nigdzie dzieciaka...

wg mnie to ważny szczegół...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1506 dnia: 2 Października 2008, 14:41 »
...ja myślę, że na moje patrzyłaby jednak "z drugiej ręki"...
wole kogoś kto skupi się jedynie na moim dziecku....albo na dwójce w podobym wieku, ale żeby żadno nie było spokrewnione...

Mariola słusznie prawisz....ja dam tego posta mojemu mężowi przeczytać...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #1507 dnia: 2 Października 2008, 14:52 »
dobrze,że coś pomogłam...
trochę juz swojego dziecia wychowuję i wiem jak sie zachowują inne dzieci.Bo dużo siedzę na placach zabaw z moim i mam okazję do obserwacji innych dzieci. chociaż czasem słowo dzieci jest za łagodne...
za duza różnica i tyle

a dlaczego napisałam ci o tym,że nie wiesz kto przychodzi do domu twojej niani9w przypadku jak dowozisz dziecko do niej), bo kiedyś przeczytałam coś strasznego w necie na wirtualnej
i to mi zostało...
babka odebrała swojego 2-letniego synka od niani. dziecko cały wieczór było bardzo niespokojne i płaczliwe. w końcu zawiozła je na pogotowie.myślała,że moze chore skoro płacze. po zbadaniu lekarz stwierdził,że było wykorzystane seksualnie...Nie potrafię sobie wyobrazić jak można wykorzystać dwulatka... ale wariatów nie brakuje na świecie.
i okazało się,że tym zboczeńcem był brat niani, z którym na chwilę zostawiła dziecko

ja wiem,że to mrozi krew w żyłach, ale nie potrafię tego zapomnieć. dlatego wolałabym aby niania pilnowała dziecka u mnie...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1508 dnia: 2 Października 2008, 15:02 »
nooo mnie zmroziłaś...
pomyśleć, że ktoś może coś takiego mojemu dziecku zrobić....ZABIŁABYM...nawet jakbym potem miała siedzieć;

mimo wszystko takie sytuacje to kazusy; większość ludzi to normlane osoby nie zboczeńcy

wiesz Mariola jakby mi ktoś przy dziecku zapalił, to bym wyczuła o razu; ja mam nadwęch; wiem kiedy Krzyś był u swojej mamy - u niej sie pali tylko w jednym miejscu i w pokojach nie czuć, ale ja i tak wyczuję....
pacjenci to się mnie bali w szpitalu, bo bezbłędnie lokalizowałam który z sali palił pety;
zatem papierocha wyniucham...szkoda, ze zboczeńcy nie pachną charakterystycznie;

— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1509 dnia: 2 Października 2008, 15:59 »
Oj szkoda, szkoda... Powodzenia w szukaniu Niańki! Jak tylko coś usłyszę na ten temat to dam znać :-*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1510 dnia: 2 Października 2008, 19:03 »
Tak Kamyczku, tak właśnie myslę. Juz kiedyś dyskutowałam nt z jedną z forumek. Myślę, że gdyby dziecku tek opiekunki coś sie działo, nie wiem oparzenie, lekki wypadek cokolwiek to wiadomo, ze byłaby tym przejęta i jakby tak sie stalo, ze musiałaby lecieć z dzieciakiem na pogotowie, to to "nie swoje" np moze z kims obcym zostawic itp. Ja mam strasznie bujną wyobraźnie i to mi niestety nie pomaga.
I tak jak Lila pisze byłoby traktowane "z drugiej ręki"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1511 dnia: 2 Października 2008, 20:07 »
Kamyczku....tak sobie myślę, że osobie Twojego pokroju to bym Młodą zostawiła do pary z Tymonkiem....

...na myślenie o nianiach mnie wzięło....
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #1512 dnia: 2 Października 2008, 20:56 »
rozumiem was, zwłaszcza jak piszesz martynko o "wypadkach",
ale pytam po prostu dlatego, że sama o tym myślałam, żeby opiekować się drugim dzieckiem, skoro i tak z Tymusiem bawimy się w domku  ;)
ale że nasze plany poszły w innym kierunku, to szybko tą myśl porzuciłam

jak dla mnie, to dużo zależy od temperamentu dzieci, różnicy wieku między nimi i innych szczegółów.
Bo jakbym miała wziąść pod opiekę drugiego takiego szalonego Tymka w tym samym wieku, to byłoby ciężko ;)

swoją drogą, dziękuję lila, bo miło mi się zrobiło :)
ANCYMONEK :)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #1513 dnia: 2 Października 2008, 21:15 »
Tak, wymagania jak najbardziej normalne i zasadne.
Ale co do wypowiedzi Marioli o obcych ludziach w domu niani... do naszego domu też może sobie niania kogoś zaprosić...

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1514 dnia: 2 Października 2008, 21:20 »
... do naszego domu też może sobie niania kogoś zaprosić...

Fakt, może, ale wydaje mi się, ze miałaby stracha, ze np. ktoś z domowników może szybciej wrócić z pracy/szkoły. Ale to zależy od człowieka.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1515 dnia: 2 Października 2008, 21:26 »
Bo jak zaczęłam Kamyczku dumać to sobie pomyślałam, że są przecież różni ludzie na świecie...nie można nic generalizować...
A potem Ty mi do głowy i Tymonek przyszłaś....

A tak na marginesie to ta kobieta opiekuje sie nie dwoma dwuletnimi chłopcami a dziewczynkami, ale dla mnie i tak za duża różnica wieku...mimo wszystko.

Wszędzie można kogoś zaprosić...ale do siebie do domu łatwiej. Do kogoś - jest zawsze strach, o którym pisała Martyna.
Z resztą  ja nie skreślam definitywnie opcji dowozu dziecka, ale muszę uzgodnić kwestię, co gdy dziecko będzie chore - woże czy wtedy niania przyjeżdża.
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1516 dnia: 3 Października 2008, 09:44 »

Namiar na bodziale chcesz???

Bardzo poprosze i z gory dzieki  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1517 dnia: 3 Października 2008, 10:12 »
Aaanetka już Ci wysyłam namiary. Kontakt z tym sprzedawcą z allego jest bardzo miły - profesjonalna osoba.

A dzisiaj zakupuję ochraniacz do łóżeczka - Ewa w nocy zaczyna łazić po łóżku. Zgłosił to dzisiaj tata, który w nocy przynosi Małą do karmienia. Raz leżała w poprzek, a raz powędrowa głową tuż pod szczebelki. Skończył sie czas błogiego nieruchomego snu.

I kupie jej parę fajowych zabawek - zawieszek....niedługo bedzie pieknie chwytać w łapki, to niech ma co  ;D ;D i jeszcze tą zabaweczkę interaktywną od 3mż, co już kiedyś wcześniej tu opisywałam.

Oprócz tego gotuje zupę z niczego - czyli z korzenia borkuła w tym urządzonku diabła, które zakupiłam niedawno.
Przepis własny - zobaczymy co z tego wyjdzie.

A gardło boli dalej... >:( >:( >:(

— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1518 dnia: 3 Października 2008, 10:59 »
Dzieki bardzo  :przytul:

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #1519 dnia: 3 Października 2008, 11:35 »
Lilu, ja też poproszę namiar na sprzedawcę z all, dzięki :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1520 dnia: 3 Października 2008, 11:39 »
wysłałam....

...kurka kaszlę i dziecko budzę....
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1521 dnia: 3 Października 2008, 11:54 »
Tłumik zaintaluj sobie - taką pieluchę z tetry na pycho ;D

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
  • ...miłość nie ustaje...
  • data ślubu: 21 czerwca 2008
« Odpowiedź #1522 dnia: 3 Października 2008, 12:08 »
Liluś a czy ja mogę się jeszcze dołączyć? Ja co prawda jestem "świeża" w tych rejonach Forum... ale od jakiegoś czasu mnie ciekawość bierze jak sobie Mamki radzą  :P

...będę podglądać ok? :P :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1523 dnia: 3 Października 2008, 12:10 »
Majka jak sie uduszę Ewka zostanie sierotą....

Natienka witaj...ale pamietaj tu bywa niebezpiecznie...królują naturalistyczne opisy zielonych śmierdzących kup, a będzie jeszcze gorzej - Ewka jest przed rozszerzeniem diety...
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1524 dnia: 3 Października 2008, 12:14 »
 ;D dobra, dobra - ale przyjamniej sie wyśpi ;D

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1525 dnia: 3 Października 2008, 12:51 »
Liliann - na szczęści my nie czujemy zapachu tych zielonych cudności przez internet  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1526 dnia: 3 Października 2008, 12:54 »
i tylko to Was ratuje... ;D ;D ;D

wczoraj Krzycho specjalnie po pracy wybrał się po Paklanki...jemu te kupy strasznie śmierdzą. Pieluchy zmienia dzielnie, ani razu sie nie próbował wymigiwać, ale życia bez Paklanki sobie nie wyobraża...
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #1527 dnia: 3 Października 2008, 12:55 »
Poza Paclan jeste jeszcze jakaś inna firma od tych workow, czy mają monopol - bo to chyba tanie nie jest :-\

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1528 dnia: 3 Października 2008, 12:59 »
Aż tak tragicznie drogie to nie jest - my przeważnie kupowaliśmy je hurtowo w makro

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1529 dnia: 3 Października 2008, 13:03 »
innych nie widziałam....
— Richard M. Devos