Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 367441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
Ewcia ma już 3 tygodnie - ale czas leci! Lillian - dobrze że jesteś tak szczera co do swych odczuć - dzieki temu coraz czesciej myśle że jest nadzieja, że i ja kiedys bede miec malenstwo!!!

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
lila
jeszcze trochę i ta "orka" nie bedzie tak cieżka
a wiecie, ze ja jadłam kalafiora? nas ominięły kolki a kupa była codziennie  ;)
mówisz, zeby ograniczyć węglowodany?a co jeszce pomoże na oponę na brzuchu?
aaa i ja nie chudłam karmiąc  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
ćwiczenia Anuś...ćwiczenia...ale ja nie mam na to czasu...
Więcej ruchu, ale to jelito ciągle mi je...Zatem ze spacerami też różnie...
U mnie pomoże jak po 18 nic juz do dzioba nie włożę...a wczoraj proszę bardzo rogaliki...i d....blada...

Jak na razie u nas też brzucho spokojne i kupa codziennie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
jejku jak ten czas leci
niedawno malusia sie urodzila  atu juz całkiem spora panna

dzielna jestes lila

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Liliann a jak wózek?? zadowolona jestes??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Wózek sie sprawdza.
Ciężkawy trochę ten stelaż, ale jakoś daję rade go znieść. Klatkę schodową dzielimy tylko z jednymi sąsiadami i mamy ich przyzwolenie na pozostawianie wózeczka właśnie na niej. Zatem pewnie jak trochę okrzepnę to przestanę go targać do chałupy.

Prowadzi się jedną ręką właściwie. Po trawie czy drogach polnych wystarczy zablokować przednie koła i jeździ jak ta lala. Na chodnikach warto mieć skrętne kółeczka....
Dziadkowie pieja z zachwytu nad nim...
A my jesteśmy zadowoleni.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
a mozesz m i zdradzic co to za pojazd? bo musialo mi umknac jak o nim pisalas...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Mura 4...taki oto...dokładnie w takim kolorze.

— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
sliczny:) jak przyjdzie odpowiedni czas wezme go pod uwage:) a narazie ebde po cichu Cie podczytywac nadal...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Liliann świetny kolor, w takich odcieniach jeszcze wózia nie widziałam  :o Jestem pod wrażeniem - naprawdę rewelacyjna kolorystyka  :ok:

Offline _anula_
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2006-09-29
Lilian
Jeśli chodzi o macierzyństwo to to co piszesz bardzo mnie cieszy że wreszcie jest osoba która myśli tak jak ja. Wszystkie które do tej pory znałam i większość na tym forum pieje z zachwytu w słowach "zobaczysz tą małą krószynkę i poczujesz takie uczucia że będziesz super szcześliwa" Ja mimo że dziecko było moja świadomą decyzja nie chciałam żeby wogóle wychodziło z brzucha a jak juz wyszło i zobaczyłam tego mojego ślicznego syneczka to prócz tego że się rozpłakałam poczułam totalne przerażenia które teraz jeszcze po 15 miesiacach czasem mnie nachodzi. Tez myślałam że juz do końca życia "nie wrócę" ale powoli zaczynam wracać i czuję że jest coraz lepiej.
Z własnego doświadczenie mówię Ci jak mała nie płacze po cycku to nie dawaj butli. Nie wiem jak DR BROWN ale z butelek AVENTu wcale nie jest łatwiej niz z cyca więc się tym nie martw. A mam koleżankę która ponad rok karmiła poł na pół i też mały jest zuch chłopak.
Trzymaj się bo też wiem co to znaczy nie jeść dopóki mąż nie wróci.

Offline narwanka

• entuzjasta
  • data ślubu: 26.08.2006
Pozdrawiam ukochana smoczyce w ten pochmurny dzionek (a ja za tydzien na urlop jade :/ )

p.s. u mnie tez psycha siada -  znam ten bol
Agata

Offline merkunek

• Chuck Norris
Kocham to Maleństwo ponad życie, ale opieka nad nim to orka. Dla mnie głównie psychiczna, fizyczna też, aczkolwiek mniej.
Wolę mieć jednoczasowo grupę studencką, dyżur na izbie przyjęć i reanimację do tego.....

Lila Słońce, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo, chyba każda mama wie, że opieka nad dzieciem to okropnie ciężka praca i że milutko to tylko w filmach jest :P no ale tego trzeba doświadczyć po prostu :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Anula jak po cycu nie płacze to nie dostaje butli, ale to rzadkość.
Z reguły zawsze coś doje; bywa, że tylko 25-30ml....tak wczoraj miała np.

Co do jedzenia to zaczynam się do zimnego przyzwyczajać  ;D ;D ;D ;D

A macierzyństwo...no cóż. Nigdy nie ukrywałam, że bliżej mi do karierowiczki niż matki polki.
Czy to źle??? Nie sądzę. Każdy jest do czego innego stworzony.
Ja bym mogła w ciąży chodzić i dzieci rodzić....ale niech mi potem ktoś je odchowa ;D ;D ;D

A tak na marginesie chyba będziemy zmuszeni za jakiś czas odwiedzić okulistę.
Ewa ma niedrożny prawy przewód nosowo-łzowy. Jeśli się to samo nie udrożni, to po 3 miesiącu życia czeka ją średnio miły zabieg.

Z każdym dniem wydłuża jej się okres aktywności. Wpatruje się w różne rzeczy w mieszkaniu, głównie w te kontrastowe. Karuzelka jak na razie zaciekawia tylko muzyczką i to nie za długo. Kręcące się wierzaki kręcą sie jeszcze za szybko by je dokładnie zobaczyć...
Melodyjka z komórki zdecydowanie bardziej bawi...

— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
lila jeszcze troche i karuzelka będzie sie podobac - mój mały do tej pory lubi pod nią leżęć i oglądać zwierzaczki

a do którego okulisty sie wybieracie?bo u nas tez ten sam problem. choć masuję mu codziennie te kanaliki to chyba poprawy nie ma  :-\
słyszłąm, ze tylko na pomorzanach jest jedna babka co dobrze robi ten "średnio miły zabieg"
i nie wiem czy to chodzi o panią prof?

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
lilian, lubię czytać twój wątek bo to takie szczere co piszesz.
chciałam zapytać czy w końcu zecydowaliście się na pobranie komórek macierzystych? chyba nie pisałaś o tym albo ja przeoczyłam.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Aniu na razie przejdę sie do przychodni. Jak nie zobaczę poprawy to skoczę na Pomorzany i poproszę o konsultację, albo zadzwonie do koleżanki, która tam pracuje....albo po prostu okulista da mi tam skierownie jak uzna za stosowne.
Zobaczę. Nie mam zamiaru się nad tym trząść za bardzo.
Niestety nie wiem kto te zabiegi robi...będzie potrzeba to się dowiem, ale chyba nie jest to pani profesor.

Mam nadzieję, że to się udrożni, bo wygląda mi na częściowo niedrożne.

Oko jest czyste, spojówki nie są zapalne zmnienione. Na razie traktuję to profilkatycznie lekiem raz na dzień.

A jeszcze zobaczę co nasz rodzinny powie w przyszłym tygodniu.  

Eluś komórki pobraliśmy. Ma je też zbankowane kuzyn Ewy. Dzieciaki mają 25% wspólnych genów. Jest duża szana, że mogliby być dla siebie allogenicznymi dawcami. Zatem swierdziłam, że takie dwie zaprzyjaźnone ze sobą pule mogą mieć sens.
Ewa ma całkiem pokaźny pakiecik...ponad miliard komórek macierzystych o 100% żywotności...
Niech leży....za 50 lat może a nóż się przyda...
Póki co stać mnie na taką fanaberię.
— Richard M. Devos

Offline madziulek

• Chuck Norris
MY TEZ IELISMY NIEDROZNY KANALIK ALE JA GO SAMA KUBIE ROZMASOWAŁAM i dostalismy jeszcze maść neomecyne i masowałamw rogu i po miesiącu udrożnił sie i obyło sie bez zabiegu więc polecam masowanie  :)

a mój kubik też był aż 3 miesiace karmiony i cycem i butlą i pasowało mu to :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Lila dużo miesięcznie takie bankowanie kosztuje?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Na wstępie płacisz około 2200 - 2400zł...potem roczna opłata za przechowywanie około 400zł.
Można też zapłacić sobie z góry za kilka lat, wtedy jest nieco taniej.
Dokładne ceny w poszczególnych bankach są dostępne na necie wystarczy pogooglować....

A kanalik zaczełam właśnie masować....zobaczymy co z tego będzie....
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
wiesz co lilian mam kumpelke ktora ma 8 mies synka i jemu ciagle oczko ropieje
jest po cesarce i lekarka powiedziala ze moze mu nawet do roku ropiec i nic ma nie robic
ale to mi sie dziwne wydaje
ja sie oczywiscie nie znam ale kurcze to dziwne nie?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Wiesz Jagodziu ja bym ropiejącego rok oczka nie zostawila już w spokoju.

U noworodka to jeszcze nie larum, ale u roczniaka...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Wszystkie które do tej pory znałam i większość na tym forum pieje z zachwytu w słowach "zobaczysz tą małą krószynkę i poczujesz takie uczucia że będziesz super szcześliwa" Ja mimo że dziecko było moja świadomą decyzja nie chciałam żeby wogóle wychodziło z brzucha a jak juz wyszło i zobaczyłam tego mojego ślicznego syneczka to prócz tego że się rozpłakałam poczułam totalne przerażenia które teraz jeszcze po 15 miesiacach czasem mnie nachodzi.
podobe i ja miałam odczucie. żądnego piania mosci czy czegoś takiego. pamietam jak stanełam nad jej szpitalnym łóżeczkiem i przeraziłam sie brakiem tej wielkiej miłości; czułam zdziwienie i coś co trudno nazwać. coś co można ubrać w słowa" a wiec to ty. tak wyglądasz. czemu wygladasz jak chłopczyk skoro jesteś dziwwczynką ? " A teraz dałambym się za nią pociąć. mogłambym ją zacałować i zagłaskac.

co do kalafiorka to a po troszeczku go jadłam. gotowanego i bez bułki tartej. bólów brzuszka nie było. tak samo było z brokułem.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
no wlasnie mnie tez to dziwi ale wiesz dziewczyna zaufala lekarzowi ale to juz za dlugo trwa według niej tez i dlatego umowila sie do okulisty
ale termin dopiero na 28 sierpnia i to prywatnie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Pytanie czy to tylko ropa, czy towarzyszy temu zapalenie spojówek.
Znajomy bobas czekajac na zabieg udrożnienia kanalika jechał cały czas na antybiotku, bez niego miał paskudne oko...nie tylko rope, ale fest zapalenie.

Nam póki co wystarcza sufacetamid...a spojówki cały czas czyste...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
wlasnie oczko ma czyste tzn nie ma zaczerwienionego ani nic
tylko ta straszna wydzielina
on czasem po spaniu nie moze oczka otworzyc

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
...a to wcale kanalik nie musi być.....
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
ano widzisz
mam nadzieje ze teraz ten okulista coś jej powie bo żal maluszka

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Witam o poranku.
Jakże pracowitym  ;D ;D ;D.
Smoczyca śpi, a mama eksploruje net w poszukiwaniu różnych rzeczy....zakupy, fundusze inwestycyjne...pojemniki 5 litrowe do rozpuszczenia substancji dezynfekującej...i takie tam...

Pytanie kiedy się obudzi, bo już kwęka...

Ciekawość świata mojego dziecka mnie przeraża... ;D ;D ;D

Wczoraj pokochała karuzelkę, na razie w formie muzyczki...zasęła przy niej pięknie.
Wcześniej tatus zgasił jej światło to wykonała protest song, który natychmiast przerwała po ponownym włączeniu lampki...

A tak w ogóle to rośnie mi córunia tatusia...Ojciec niczym w obraz wpatrzony.
Wczoraj stwierdził, że on moze nie jeść obiadokolacji, bo woli z dzieckiem się pobawić.
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
oj jak słodko  ;D ale to sie sprawdza ze córeczki to kradną serca tatusiom
moja rano nie moze zrozumiec dlaczego tatuś nie idzie z nami tylko dosypia
a jak przyjdzie to usmiech na 102

a jak z jedzonkiem?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010