Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 363296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Liluś mamy taką zabawkę ,ale chyba za pózno Dominikowi ja dałam i sie w sumie nie inetersował .Ale dla dziecka tak do roczku napewno jest świetna zabawką ! Warto ja kupic !

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Zabawkę zapisuje do katologu "Zabawki warte kupienia" ;D

Jeszcze w kwestii przetworzonych jedzonek itp. , ostatnio coca cola ma wielki napis ze "nie posiada konserwantow i barwników sztucznych" ;D i robi to zgodnie z prawem ::) bo żaden ze skladników uzywany do jej stworzenia nie jest wymieniony w ustawie jako barwnik lub konserwant ;D Czyli Cola to samo zdrowie :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
baaaaaa....a ja lubię Colę  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
[color=maroonKocha swój leżaczek bujaczek. Wczoraj zaakceptowała pałąk z ruszajacymi się zwierzątkami, muzyczką i światełkami. Wlepia oczy aż miło...A mama myśli nad zakupem kolejnej interaktywnej zabawki.
No to świetnie, rozwija się niunia :))

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Niunię coś męczy wieczorem.
Cały dzien byliśmy na wyjeździe...było ok. A po powrocie do domu i nieco późnej wieczornej kąpieli mamy ryk...kwik...krzyk...
Powód nieznany....w każdym razie nie moja brocha - tatuś odrabia swoje godziny przy córce. Oderagował przy piwie niech popracuje...
Jakiś podział obowiazków byc musi, w końcu Ewa nie jest półsierotą.

A my zaliczyliśmy grzecznościową konsultację pediatryczną, która rozwiała moje obawy co do ewentualnych moich wydumanych podejrzeń na wyrost.
Tak to jakos śmiesznie jest, że patrząc jak matka to ciągle coś wynajduję, a jak spojrze z drugiej strony - zawodowno, chłodno i na spokojnie to wszystko sobie potrafię wytłumaczyć.
Zakręcone to macierzyństwo....

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
maaaaaaaamo Lila..jeszcze tyle dni ,lat,zakręconych przed nami,,
wiesz,ja bezproblemowo moge z Majką siedziec w chacie...tylko zeby Ona zdrowa była...
a moze Małą męczą 'zwykłe kolki"?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
eeeeeee nie brzucho było ok, pewnie nadmiar wrażeń. W końcu tyle ludzi wczoraj widziała...całe stado pielęgniarek i lekarzy, w tym aż dwóch pediatrów.  ;D ;D ;D ;D
Z resztą tylko to napisałam i już był spokój. Poszła spać i spała do 6 rano.

Wieczorami jak tatuś ma wartę przy Młodej, to ja słyszę jej płacz jak przez mgłe....reset totalny, jak po dyżurze. Niech się wali pali nie moja robota. No chyba, że do pomocy mnie ktoś woła...

Mam ubaw w temacie rozmiarówki ubrań. 62 robi nam sie cudownie za małe, a ledwo nie nie przeszliśmy. Śpiochy zapinane w kroku tak się naciągają, że drą sie na zatrzaskach - takie śliczne różowe to nieszczęście spotkało i ja mam teraz problem jak to podszyć. Bodziaki też na styk. Długi tułów ma to moje dziecię.
Wieczorkiem przejrzę zasoby 68 i trzeba bedzie część włączyć do użytku....

I mimo wszystko za ciepło ją ubieram. Ma miejscami potnicowe zapalenie skóry. Masz ci los, a ja naprawdę jej nie przegrzewam...chociaż moze ostatnio faktycznie cieplej, bo mi teściowa ciagle łeb suszyła o dodatkowy sweterek czy coś w tym stylu. I chyba Krzysiu idąc tym tropem zaczął jej zakładać jedną warstwę więcej...
Hmmm zacznę reedukację teściowej...a nie chce mi sie jak nie wiem co...

— Richard M. Devos

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #1057 dnia: 3 Września 2008, 11:15 »
No lila rośnie ci pannica, ja juz powyciagalam dla mojego Maksa rozmiary 74 i 80, bo 68 za małe się nagle zrobiło :( Chyba wolę go "żywic niż ubierac"  ;D ;D ;D ale z drugiej strony będzie chlop a nie kwit na węgiel potem ;)
a co do tej zabawki "Świat odkryc" to tez kombinuje czy jej nie kupic, bo juz dawno mi sie spodobala i wedlug opisu wydaje mi sie na prawde trafiona dla maluszkow.

Offline madziulek

• Chuck Norris
No tak to jest z tymi rozmiarówkami ...ja zawsze musiałam ubierać kubusiowi rozmiar większy bo on ma szerokie plecki i barki i wszystko było na niego za ciasne ...dziś ma 13 miesięcy a już kupuję na 92 ;)
co do przegrzewania to już tak babcie mają one zawsze twierdzą że dziecku jest zimno bo takie maleńkie jest :) pamiętaj że w gondoli zawsze musisz doliczyć kilka stopni ;) bo przeciez tam jest osłonięta na maxa ;)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
....i jesteśmy po szczepieniu

Ewa najwyraźniej nie ma wybrednego gustu bo Rotarix wciąnęła niczym mleko. Z resztą doszedł do głosu jej silny odruch ssania, bo strzykawkę z lekiem potraktowała niczym smoczka...zaczęła ssać...ubaw nieziemski.

Więcej ryku było przy zastrzyku, a po nim to już istna histeria. Przypomina mi mnie samą z dzieciństwa, też się tak darłam jak mnie kłuli...w końcu moje dziecko.

Za 6 tygodni powtórka z rozrywki, a za kolejych 6 Rotarix wymienimy na Prevenar....czyli na pochybel Pneumokokom...

Teraz tylko czekać czy będzie gorączka poszczepionkowa czy nie....będzie marudzacz poszczepionkowy czy nie...

W każdym razie w końcu zakupiam jakis lek przeciwgorączkowy dla dzieci, bo ja kdo tej pory nic takiego w domowej apteczce sie nie znajdowało....
— Richard M. Devos

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
Ja pamiętam, że również pierwszy lek na gorączkę i ból kupiłam z okazji szczepienia po 6 tygodniu.

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Zawsze lepiej cos takiego mieć, na wszelki wypadek

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
kupiłam bo mi lekarka przypomniała...
szewc bez butów chodzi... ;D ;D ;D ;D

Jutro napisze co i jak...jak na razie jest ok, czyli popołudniowa niemowlakowa norma....
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Pierwsze szczepienie przebyte bez większych strat w psychice rodziców...bo portfel został nieznacznie uszczuplony.

Wieczorem była lekko przymulona i miała podwyższoną teperaturę, co stwierdziłam, że tak powiem "na rękę"; ale nawet nie pokwapiłam się po termometr. Na oko miała może z 37,5C a to nie kwalifikuje mi się żadą miarą na leki przeciwgorączkowe. Zatem odożyliśmy ją spać. Nockę przespała grzecznie.

Tak to mamusia lubi.....
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Ale masz kochaną córeczkę Lila!! Moja pierwszy rotarix tez wyssala ze strzykawki, przy drugiej dawce byla starsza i bardziej cwana, ale wypila :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
powiem Ci Martynko, że coraz częściej dochodzę do wniosku, że to mały aniołek...
Jak brzuszko spokojne, jak nic nie boli i jak najedzona - to do rany przyłoż...
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
Liluś wpadłam bać CMOKA i powiedzieć że czytam i już lece dalej :)

• Chuck Norris
No bo to jest Aniołek! I jaki śliczny!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Powiem Wam, że przy tych naszych cycowych problemach...przy moich wahaniach hormonalnych po porodzie trudno mi było się odnaleźć w nowej roli. Trudno mi było też zdefiniowac uczucia do córy...
A teraz wiem, że kocham to moje maleństwo nad życie...dałabym się za nią pociąć...

A jakby ktoś próbował ją skrzywdzić, to nie wiem co bym zrobiła... :Kill: :boks: :evil: :ckm:

Wczoraj ogądałam film, na którym strażak wynosił niemowlę z płonącego budynku....az mną zatrzęsło...oczami wyobraźni zobaczyłam Ewę w takiej sytuacji.
Aż ją mocniej przytuliłam...
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
lilian a wiesz ze to normalne
ja tez jakos zrobiłam sie wrażliwsza na wszelkie sceny z dziecmi
chociaz tak jak ty na początku nie byłam wcale tym wszystkim zaczwycona
problemy z karmieniem i
ale teraz ???? masakra
jak słysze ze kolejna matka wywaliła dziecko albo gdzies zgineło to normalnie mam gęsią skórke

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Wiem, że to norma  - z psiapsiółką psycholożką przegadałyśmy o tym cały wieczór...

A co do wrazliwosci na krzwdę dzieci to faktycznie porobio sie coś strasznego...gęsia skórka, dreszcze i łzy jak bóbr....
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
znaczy jesteś MAMĄ 'pełna gebą' ;D

Offline dosiado

• uzależniony
liliann- wiem, że temat szczepionek był już wałkowany ale jakoś to przegapiłam. Wytłumacz mi proszę, czym się różni ta szczepionka państwowa (darmowa) od tej kupionej przez nas. Mam na mysli pierwsze szczepienie. Nie wiem, czy zakupić swoją czy zdać sie na państwo? A jeśli kupić to tą 5 czy 6 składnikową? Dziękuję z góry za dopowiedź :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Przy szczepieniu darmowym (refundowanym przez NFZ) są trzy ukłucia
1- błonica, tężec, krztusiec
2- Hib
3- wzwB

5 w jednym to 2 ukłucia:
1- szczpionka skojarzona błonica, tężec, krztusiec, polio, Hib
2 - wzwB

6 w jednym to 1 ukłucie:
1 - szczpionka skojarzona: błonica, tężec, krztusiec, polio, Hib, wzwB;

W wersji 5 i 6 składnikowej dziecko dostaje o jedno więcej podanie szczpionki p/ polio, bo jak widać w zwykłym schemacie przy pierwszym szczepieniu jej nie ma.

To co kupisz czy 5 czy 6 składnikową to Twój wybór, możesz zdecydować po tym co napisałam. Tyle, że jak zdecydujesz sie raz np na szczepionkę 6 sładnikowa to musisz ją kontynuowac do końca cyklu szczepień, czyli w tym przypadku az 4 razy. Przy 5 składnikowej podobnie.

Efektywność wszystkich schmatów jest podobna. Są badania, które mówia o lepszej odpowiedzi na szczepionki skojarzone, ale przyznam szczerze, że nie pamietam ich dokładnie - coś tam kiedyś czytałam....
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
przy moich wahaniach hormonalnych po porodzie trudno mi było się odnaleźć w nowej roli. Trudno mi było też zdefiniowac uczucia do córy...
A teraz wiem, że kocham to moje maleństwo nad życie...dałabym się za nią pociąć...

ehh Lila, jak ja Ciebie rozumiem...choć ja mam tak czasami do dzis...rzadko, ale mam.

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
Dzielne te nasze dziewuszki  :D Moja przespała cały dzień i noc  ;D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Lilian słodka ta Twoja córa :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Słodka, ale z podwyższoną temperaturą...lekko osowiała i ma 37,6C na liczniku.
Szczepionkę przerabia....
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
liliann - dziękuję za odpowiedź, wreszcie zajarzyłam o co chodzi z tymi szczepionkami  ;D
A powiedz mi, na co Wy się zdecydowaliście? Czyli jaka opcja jest dla maleństwa najlepsza?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Dosiado trudno powiedzieć czy najlepsza. Żadna z nich nie jest zła.

Ja wybrałam Infanrix Hexa czyli zdecydowałam sie na opcję 6 w 1.
Ale jak usłyszałam krzyk córki po zastrzyku, to cieszyłam się, że nie musze tego słuchać jeszcze dwa razy.
— Richard M. Devos