Autor Wątek: Miłoszkowe Dorastanie - Ewelinki Miłowanie  (Przeczytany 222752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Miłoszkowe Dorastanie - Ewelinki Miłowanie
« Odpowiedź #1170 dnia: 17 Października 2008, 08:32 »
już pisze jak jest u nas - i powiem ci, że z perspektywy 10 miesięcy - moim zdaniem jest rewelacyjnie   ;)

ja jestem generalnie fanką uporządkowanego dnia u dziecka - chyba dlatego, ze sama jestem dośc rozlazła; był czas, ze mati miał dwie drzemki w ciagu dnia i dosłownie z zegarkiem w ręku go odkładałam do łózeczka - najczęściej zasypiał (sam, bez noszenia, spiewania, lulania) w ciagu 2-3 min
my kąpiemy codziennie mateuszka ok. 19.30; potem była butla juz łóżeczku (moje dziecko samo sobie trzyma butlę) i o 20tej zasypiał. jak nie miał ochoty na spanie to trudno  ale lezał w łózeczku, czasem dałam smoka, jak mocno płakał to wzięłam na ręce, uspokoiłam i odłozyłam.
teraz od kilku dni mati po kąpieli zjada kaszkę łyżeczka, potem myjemy ręce (bo zawsze je wsadzi do kaszki  >:( ) buźkę i zęby (całe dwa  ;) ) i mały ląduje w łózeczku. reszta wyglada j.w.
ale często mati bez protestów zasypia i co najważniejsze - ja od 20tej MAM ZAWSZE CZAS DLA SIEBIE !!
dla mnie to ważne. czasem jak mamy jakies przesunięcia czasowe (bo jesteśmy gdzies w gościach) to i tak zwsze powtarzamy ten sam rytuał.
a jak mati był w wieku miłoszka to ja mu właśnie ustaliłam dwie sztywne drzemki o 12tej i 16tej i to dla mnie tezbyło super bo jak miałam coś do załatwienia to wiedziałam, ze moge małego podrzucic i że on bedzie spał czyli bedzie z nim mało kłopotu  ;)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1171 dnia: 17 Października 2008, 10:47 »
u nas to wyglada mniej wiecej tak: miloszwek budzi sie ok 8-9:30 i nie spi te 3 h to jest max i zaspypia, nawet jakbysmy nie chcieli zeby spal to on i tak zasypia i spi jakies 30-40min. potem drzemka tak ok 17-18. tez jakies 40min. i my tez kapiemy malego o tej 19:30-20. no chyba ze gdzies wychodzimy ale to zadko to sie przesuwa. no i potem butla i ja probuje go uspic, jesli sie udaje to jest ok 20:30-21. ale ok 23 sie budzi wiecidzie butla i spi do tej 7-8. natomiast jak zasypia o 22-22:30 to spi dluzej. powiem tak jak nie bylo męza to wolalam by szedl spac jak najczesniej bo mialam czas na pogadanie sobie z nim a teraz jak jest to my siedzimy do 23. a Miloszek z nami. tzn lezy sobie.
Ale ostatnio jest tez niespokojny mysle ze to przez zęby.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1172 dnia: 17 Października 2008, 11:24 »
a co do pozycji na spanie to po kapieli zasypia lezac sobie na łózku,ale musze byc przy nim.
Ale w dzien to ja nie wiem zastanawiam sie wlasnie czy nie zostal juz tak nauczony,przed chwila probowalam go poozyc by zasnął sam, niestety sie nie da płacze jak opętany.wzielam go na reke w pozycji "do odbicia" 2min i spal.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1173 dnia: 17 Października 2008, 11:33 »
wiesz ja to się panicznie bałam, żeby nie przyzwyczaić małego do zasypiania u mnie na rękach
i jak lezał w łózeczku i darł się jak opętany to go brałam na chwilę, uspokoiłam i odkładałam, zeby juz usnął w łózeczku

ja bym go jak najszybciej nauczyła samodzielnego zasypiania czyli trzeba przeczekać te jego płacze
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 11:36 wysłana przez Anusia-szczecin »

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1174 dnia: 17 Października 2008, 11:36 »
no wlasnie ja tez tego nie chcialam,bo on bedzie wazyl coraz wiecej,a mi bedzie coraz ciezej go uzypiac na rekach.
Chyba zaczne probowac go usypiac normalnie ale jak widze jak on placze to....

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1175 dnia: 17 Października 2008, 11:39 »
wiem, ze cieżko
ale badz blisko ale go nie podnoś za każdym razem z łózeczka

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1176 dnia: 17 Października 2008, 11:41 »
Wiesz ja też jestem za tym aby o 20 mieć święty spokuj i oddać się serialowym nawykom. Ale i tak masz nieźle bo Zuzia często robiła takie numery że spała do 5 a potem szła spać koło 8-9  na drzemkę oczywiście. Jakis cas temu przestawiła się na pobudkę na 7, a od paru dni znów budzi się o 6 aby tacie zrobic pa-pa.  Niestety mężowi nie udało przeforsować się późniejszego kładzenia jej spać (aby tym samym później wstawała).  Czasem owszem jak dłużej spała w dzień to o 20 nie dało rady jej położyć spać. Bywały takie dni kiedy to ja usypiałam a ona się ze mną w berka bawiła. Ale zawyczaj ok. 18-18/30 kaszka, ścielanie łóżka i łóżeczka, kąpiel i spać. I pare minut pzed 20 jestem wolna  ;D ;D ;D

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1177 dnia: 17 Października 2008, 11:45 »
Zobaczymy,chcialabym zeby to sie udalo.
Kiedys jeszcze przeciez zasypial sam na bujaku tyle ze ja bylam blisko i noga sama bujalam bujaczek, ogladajac tv.
Z tym ze on jak idzie wczesniej spac to budzi sie o 3-4 wyspany i nie spi do 6.bo gadane mu sie wlacza.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #1178 dnia: 17 Października 2008, 11:47 »
Ale chodzi o to, żeby dzieciaczek zasypiał sam bez bujania na rękach, czy leżaczku

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #1179 dnia: 17 Października 2008, 11:55 »
u nas tez jest rutyna, ktorej sie dzielnie trzymamy.
Od kiedy Amelka jezdzi do niani, to wstaje rano o 7. Zawoze ja, je sniadanko, bawi sie i idzie spac okolo 10.30-11. Spi czasem 2 godziny czasem krocej, to zalezy. Pozniej zawsze byla druga drzemka kolo14-15 (zalezy ile spala rano). Bardzo bylam zadowolona, bo u nas sluchajcie jest tak, ze czas kapieli to 18.30 i o 19 Amelka juz spi. Tak sobie sama ustawila i tak jej wygodnie, spi do tej 7 z dwiema pobudkami.
Od tygodnia jest tak, ze nie sypia popoludniu tylko raz rano i styka jej na caly dzien. Wtedy jest lekko marudzaca juz o 18, ale zawsze ja przeciagniemy, zeby dotrzymac planu dnia.
Mam znajoma (daleka) ktoa ma corke 2 m-ce starsza  i wyobrazcie sobie, ze ona spi po 6 godzin ciagiem w ciagu dnia i potem do 23 albo nawet 1 w nocy sie bawi  :mdleje: :mdleje: :mdleje: W zyciu bym na to nie pozwolila. taka samowola od malego u nich jest!!!
Ja probowalam amelke klasc pozniej tak kolo 20 bo myslalam, ze moze zacznie przesypiac cale noce, ale i tak sie budzila, wiec nie ma roznicy, a tak jak jest, jest wygodnie, bo jak wraca od niani, to mamy czas dla siebie :)

A no i po kapieli jest butla i Amelka zasypia sama w swoim lozeczku bez spiewania, bujania, noszenia itp. Wszystkie te czynnosci wykonujemy w ciagu dnia, wiec wieczorem Amelka zasypia sama. Czasem- bardzo zadko, wola zeby ja utulic, to wtedy wiem, ze tego potrzebuje i ja utulam do snu, a tak nie ma takiej potrzeby.

Tylko, ze miloszek jest mlodszy i mysle, ze uda wam sie dopasowac wszystko tak, zeby wszystkim bylo wygodnie.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1180 dnia: 17 Października 2008, 12:07 »
jesli bez bujania to w domu bedzie jeden wielki krzyk. i zdaje sobie sprawe ze raczej to my go tego nauczylismy, ale moze i da sie to jeszcze odkrecic.a co do godzin to jedno wynika z drugiego im dluzej nie spi wieczorem tym dłuzej rano, a no i jeszcze on spi nam na spacerku tą godzinke ale zawsze, czasem sie obudzi to sie pobawi zabawka w wozku zawieszona ale i zasnie znowu.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1181 dnia: 17 Października 2008, 12:23 »
Miłoszek wlasnie zjadl kaszke z malinami, ale byl zachwycony :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1182 dnia: 17 Października 2008, 12:29 »
Ewa jeśli nie boli jej brzucho zasypia odłożona do łożeczka w swoim pokoju...bez bujania, bez łażenia do niej...co najwyżej włącza sie jej cichutką muzyczkę...
byłam co do tego konsekwentna od 4-5 tygodnia życia...efekt mam;

odkręcic zawsze mozesz...ale równiez musisz byc przy tym konsekwentna...i znosić ryk - innego wjścia nie ma...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #1183 dnia: 17 Października 2008, 12:45 »
U nas też nie ,ma problemu z zasypianiem.Mały idziew spac miedzy 18.30-19 i śpi do 6 rano bez pobudek. o 23 daję mu na śpiocha jeszcze ostatnią butlę i na tym koniec.Mały budzi się o 6 rano,je śniadanko,bawi się 2 godzinki po czym śpi do 10.Na dniu tez chodzi spać,ale to są drzemki 30-40 minutowe. I sam też usypia włóżeczku. Kładę go,czytam baję,czasem ululam marudzi,a potem odkładam i czekam aż zasnie. Myślę,że też powinnaś powoli uczyć go,żeby sam zasypiał.Bo potem może być ciężko.

Offline Sylwina

• Chuck Norris
  • Szczescie to wszystko czego chcem
  • data ślubu: 27.09.2008
« Odpowiedź #1184 dnia: 17 Października 2008, 12:54 »
buziolki....slodziutkie to takie...wszystkiego sie tu naucze ;)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1185 dnia: 17 Października 2008, 20:25 »
 :skacza: :skacza: hihi udało sie, byla kapiel o 19:40 potem papu, potem włozylam Miloszka do łózeczka, no i najpierw sie kręcił potem gadal sam do siebie potem mruczał i zasnął :) trwalo to 25minut :) i ani razu nie wzielam go do ręce normalnie jestem dumna. wiem ze jeszcze pewnie bedzie krzyczal jak bezie tam lezal ale pierwsze koty za płoty.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1186 dnia: 17 Października 2008, 20:34 »
brawo...
wiadomo, nie każdy wieczór jest taki sam...raz boli brzucho, raz idą ząbki, raz za dużo wrażeń w dzień było....
u nas też nie zawsze jest różowo, ale ważne się nie poddawać...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1187 dnia: 17 Października 2008, 20:38 »
:brawo_2:

jestem z ciebie dumna!  ;D ;D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1188 dnia: 17 Października 2008, 20:41 »
no proszę jak łatwo poszło ! wg mnie najgorzy będzie pierwszy tydzień może dwa tyg. dzecko może jeszcze chcieć cię wypróować. ale Miłoszek jest mały wiec mysle ze sam się przyzwyczai. Ewelina wydaje mi się ze ty muszisz sama wypracować plan działania i drzemki Miłosza. CZytaj jak to u nas wyglada ale patrz też na małego przyzwyczajenia. I ciesz się że ci maluch śpi na spacerze. Siegając pamięcią to zimą jak Zuzia była znacznie mniejsza to w sumie częśto miała 3 drzemki. jedną dopołudnia, potem na spacerze i w domu po spacerze. Czasem owszem zdarzały sie inne dni....i jak nie chciała iść spać w domu to wiedziałam ze na dworzu (lub balkonie lub uchylonym oknie ) zaśnie....teraz, od wiosny, nie ma takiej opcji. A szkoda.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1189 dnia: 17 Października 2008, 20:58 »
wiem ze nie kazdy wieczor czy drzemki w ciagu dnia beda takie same, ale troszke powalczymy i mysle ze wszytsko sie unormuje.
Mojej kuzynki córa tez nie spi na spacerach od skonczenia 4 meisiaca a ma 7. a Miloszek na spacerku jak jestesmy dłuzej niz godzinke a zawsze jestesmy to spi, potem sie budzi to sie troszke pobawi misiami zawieszonymi i potem znowu zasypia az do domku.A czasem nawet jak widzimy ze spi juz pod klatka to mąż go bierze w gondoli i drzemie jeszcze w domku,troszke.
Zobaczymy jak to bedzie wygladac i bedziemy sie uczyc.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #1190 dnia: 17 Października 2008, 22:51 »
Witaj Kochanie  :-* :-* :-* nie ma jak praktyczne rady dla .... dobra rodziców  ;D Całuski dla Miłoszka  :-* :-* :-* 

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1191 dnia: 18 Października 2008, 09:13 »
Gratulacje Ewelinko  ;D

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1192 dnia: 18 Października 2008, 09:25 »
A dziekowac, Miloszek dostal o 23 butle i spal do 8 z przerwami na butle oczywiscie.
A dzisiaj popoludniu mąz juz sobie jedzie :( na długie 9 tygodni. az do Świąt.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1193 dnia: 18 Października 2008, 09:39 »
nie smuć się! :przytul:
będzie idealna okazja "poukładać"  drzemki miłoszka  ;)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1194 dnia: 18 Października 2008, 09:42 »
a to fakt.ulozymy sobie rytm dnia.tak zeby bylo dobrze.ale przerazaja nas te 9 tygodni. to juz ostatnie ale wiem ze beda sie ciągnąc w nieskonczonoosc.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1195 dnia: 18 Października 2008, 09:58 »
2 proba zasypiania w łozeczku zakonczyla sie powodzeniem :) oczywiscie dzisiaj płakał ale wzielam na rece, dalam mu jeszcze pic,uspokoil sie polozylam i pomruczal i zasnął :) trwalo to 15minut.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1196 dnia: 18 Października 2008, 10:23 »
jestes bardzo dzielna
pamietaj ze mogą zdarzyc sie gorsze chwile i dni ale wszystko sie ulozy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1197 dnia: 18 Października 2008, 10:26 »
taaa u nas wczoraj znowu była jazda z brzuchem.
Ewa zasypiała, po czym kilkakrotnie po 20 minutach budziła sie z płaczem...
dopiero dwa wielkie głośne bąki zakończyły sprawę...
..ale to są dni, kiedy z zaspianiem nie jest lekko...
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1198 dnia: 18 Października 2008, 11:57 »
wiem ze to roznie bywa i czasem nie jest latwo ale nie bede sie poddawac i Miloszek bedzie spal w łózeczku a nie mi na rękach.
Poza tym kupilismymalemu nowa wanienke bo jednak teraz ta fisher price nie jest dobra.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1199 dnia: 18 Października 2008, 14:24 »
NO i mąz sobie pojechal, tym razem płynie promem ale na szczescie z kolega z ktorym mieszka.
Jutro gdzies o tej porzed opiero bedzie na miejscu w tym mieszkaniu.
Teraz jak pojechal to bedzie sie dowiadywal co i jak z umowa po nowym roku,mieszkaniem itd..zebysmy jak najszybciej tam byli razem.
A na 2 miejscu to bedzie sie dowiadywal czy moze wrocic teraz po 4 tygodniach przyjechac na tydzien i jechac na 4tyg.Bo 8 na raz to cholernie dlugo.
I tak to wlasnie jest z nami ze tak sie klocimy tak sie czasem żremy a jak co do czego przychodzi to placzemy za soba i oddalibysmy za siebie wszystko.