Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3571194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #53520 dnia: 5 Kwietnia 2016, 18:28 »
Ogromne gratulacje!!!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #53521 dnia: 5 Kwietnia 2016, 19:15 »
Gratuluję!

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #53522 dnia: 5 Kwietnia 2016, 20:34 »
A ja melduje sie po wizycie :) synek pozostaje synkiem ale co najważniejsze matka panikarze została uspokojona, u Młodego wszystko książkowe a to że nie czuje ruchów jest spowodowane tym, że znowu łożysko jest na przedniej ścianie i wszystko amortyzuje, czyli historia sie powtarza.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #53523 dnia: 5 Kwietnia 2016, 22:08 »
No to super wiesci :) ja mam wizytę w czwartek i też mi już główka pracuje co i jak tam...
Tak z innej beczki to nosi mnie na sałatkę z fetą, ale czy ja dobrze pamiętam, że w ciąży fety nie można?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53524 dnia: 5 Kwietnia 2016, 22:20 »
Pierwsze słyszę  :D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #53525 dnia: 5 Kwietnia 2016, 22:45 »
Nie można prawdziwej fety bo jest z niepasteryzowanego mleka. Te "nasze" są z pasteryzowanego, można wcinać

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #53526 dnia: 6 Kwietnia 2016, 06:17 »
Lebarka super ze wszystko dobrze.

Offline margolka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53527 dnia: 6 Kwietnia 2016, 06:27 »
Dziewczyny kiedy po porodzie dostałyście @? Pamiętacie?
Ostatnio na wizycie (25 marca) lekarz powiedział mi że jeszcze długo nie dostanę (robił mi USG) a tu wczoraj pojawiło się małe krwawienie. Dzisiaj rano jakby większe... Nie wiem czy to już okres...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53528 dnia: 6 Kwietnia 2016, 06:40 »
Ja póki karmiłam to miałam takie przerywane plamienie na zmianę z krwawieniem. Gdy przestałam karmić typowa @ pojawiła się po 2 tygodniach.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53529 dnia: 6 Kwietnia 2016, 06:43 »
Ja jeszcze nie mam (24.04 córka będzie miała rok), ale jeszcze sporo ciągnie cyca.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #53530 dnia: 6 Kwietnia 2016, 07:40 »
lebara super wieści :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53531 dnia: 6 Kwietnia 2016, 10:30 »
Dziewczyny powiedzcie mi czy wraz z wiekiem ciąży zmienia się tolerancja na cukier?
Jeszcze jakiś 1-2 tygodnie temu jak mierzyłam cukier po posiłkach to wychodził mi baaaaardzo przyzwoity, wręcz mogłam w ciemno założyć, że będzie dobry. Teraz od kilku dni jest coraz trudniej, a wręcz cukier jest przekroczony.
Wczoraj i przed wczoraj jadłam na śniadanie dwie takie mniejsze foremkowe kromeczki chleba razowego z odrobiną serka do smarowania i 1/4 papryki surowej i cukier był 126 i 130. Dziś na ciemnym chlebie miałam w sumie może z 7 mniejszych listków zielonej sałaty, jeden plasterek wędliny drobiowej i jednego zielonego małego ogórka gruntowego i po godzinie 140! Wypada założyć zeszyt i dokładnie pisać, bo zaczęły się schody. A tak pięknie było. Mogłam nawet na winogrona sobie pozwolić. Ciekawa jestem co na to powie lekarz jutro. Przy poprzedniej ciąży robiliśmy krzywą cukrową szybciej to i może tym razem tak się skończy. Na wadze za ostatnie 3 tygodnie jestem 1,2 kg na plusie mimo, że nie najadam się jakoś bardziej.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #53532 dnia: 6 Kwietnia 2016, 12:00 »
A mialas cukrzycę w poprzedniej ciąży?
Ja specem w tym temacie nie jestem, ale z tego co dziewczyny pisały to tak właśnie jest, że im dalej tym ciężej jest utrzymać prawidłowy poziom cukru
Ja też tyłam, odkąd wyszła cukrzyca to stoję w miejscu od miesiąca  ::) też nie wiem czy to dobrze ::)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #53533 dnia: 6 Kwietnia 2016, 12:14 »
Oj kochana jak masz już problem z dietą na tym etapie ciąży to będzie problem...zwykle problemy z cukrem zaczynają się po 20tyg, a najgorzej ok 32-34tydz...
Pedz czym prędzej do diabetologa, jesli jeszcze nie robiłaś ogtt to trzeba będzie przyspieszyć...
Ja na początku ciąży schudłam 2,5kg i dopiero teraz dorównałam do wagi sprzed ciąży, na diecie tyje zdecydowanie wolniej, w poprzedniej ciąży miałem tylko 8kg na plusie, a dodam, że całe życie byłam chudzielcem...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53534 dnia: 6 Kwietnia 2016, 12:33 »
W pierwszej ciąży też miałam cukrzycę ciążową i też zdiagnozowaną szybciej, bo nagle zaczęłam za szybko przybierać. Wyniki wyszły przekroczone. Wtedy zaczęłam pomiary cukru i pilnowanie diety. Sytuację utrudniał jakikolwiek stres i potem jak byłam na chorobowym, było już zdecydowanie lepiej.
Teraz wiedząc, że możliwa jest cukrzyca zorganizowałam glukometr i w sumie prawie od początku conieco sobie mierzę. Do niedawna był w tym temacie zupełny spokój, a wręcz niski cukier nawet po posiłkach. No i ten etap chyba własnie się zakończył. Ewidentnie cukier wychodzi wyższy, a i też jest tak, że po samopoczuciu już wiem, kiedy mam podwyższony cukier. Jutro mam wizytę u swojego ginekologa to poruszę temat. Może skieruje mnie do poradni, chyba że najpierw będzie zlecał krzywą cukrową wcześniej.
Byłam właśnie w swojej ulubionej piekarni poszukać jakiegoś przyzwoitego pieczywa dla siebie, ale Pani otwarcie mi przyznała, że nic tak zupełnie czystego (diabetycznego) nie znajdzie. Jeśli będę chciała to mogę u nich dostać zakwas żytni i wtedy będę wypiekać w domu. W sumie to i tak jestem teraz w domu, więc mam na to czas. Muszę tylko poszukać jakiegoś ludzkiego przepisu na taki chlebek.
No nic, tak czy tak trochę mi mina zrzedła. Miałam wielką nadzieję, że przy spokojnym trybie uda mi się uniknąć tych wszystkich zawirowań z cukrzycą ciążową. Nie ma jednak co marudzić - jak trzeba to trzeba.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53535 dnia: 6 Kwietnia 2016, 13:18 »
Z tego co czytałam to w drugiej ciąży szybciej powinnas mieć to badanie, tzn. Krzywą

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #53536 dnia: 6 Kwietnia 2016, 13:31 »
Powinno się przy pierwszym badaniu zamiast zwykłej na czczo zrobić ogtt, mnie właśnie tak po raz kolejny wyszła ta paskuda;/

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #53537 dnia: 7 Kwietnia 2016, 10:43 »
Margolka, ja dostałam okres idealnie dzień  po połogu. Wiec może to już to.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #53538 dnia: 7 Kwietnia 2016, 17:38 »
ciezarowki mozecie mi polecic jakis sklep, w ktorym moge znalezc ciazowe ciuchy w przyzwoitej cenie?

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #53539 dnia: 7 Kwietnia 2016, 19:18 »
Dziewczyny, korzystacie z przywilejów, 'wchodzicie' bez kolejki? :-)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #53540 dnia: 7 Kwietnia 2016, 20:09 »
Chętnie bym korzystała, a szczególnie  to przy badaniach krwi.... jednak to praktycznie niemożliwe, jak ktoś ustąpi kobiecie ciężarnej miejsce, żeby sobie posiedziała to już jest szok. Niestety każde pobieranie jest na czczo w dodatku u mnie po pobieraniu łyknięcie tabletki + 30 min czekania na posiłek, więc zazwyczaj dzidzia czeka na jedzenie min 2h?
Jest jeden w szpital w Bdg gdzie można wejść bez kolejki (Wojskowy) ale nie miałam okazji tam robić badań w ciąży, reszta szpitali to zazwyczaj bez kolejki wchodzą kombatanci (których prawie już nie ma) + wojskowi (mimo , że mają też szpital wojskowy!)
« Ostatnia zmiana: 7 Kwietnia 2016, 20:12 wysłana przez violiza »
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53541 dnia: 8 Kwietnia 2016, 09:28 »
Ja w poprzedniej ciąży raz zostałam wepchnięta przez małża w Ikei do kasy dla ciężarnych i potem raz w Auchan. Generalnie nie mam śmiałości. Teraz ciążę jeszcze mało widać, ale wątpię bym w późniejszym czasie jakoś do tego pierwszeństwa się rwała. Jak sam ktoś zaproponuje to miło, ale nie żebym się upominała.

My jesteśmy po wczorajszej kontroli. Dzieciaczek rośnie i tygodniowo zgadza się z OM. Serduszka słuchaliśmy i lekarz omawiał co tam po kolei widać. Włączał nam czasem 4D, ale młode miało kiepskie ułożenie i niewiele można było się dopatrzeć. Główkę mam gdzieś pod pępkiem, a że łożysko jest na przedniej ścianie to wszystko takie jeszcze zniekształcone było. Jedynie co to tam gdzie nóżki to jakby więcej przestrzeni i były widoczne kopniaki (tak jak podejrzewałam, że siedzi mi na pęcherzu). Na badaniu był obecny małż i starszy synek - w sumie to tym razem bardziej skupiłam się na ich reakcjach i ich uśmiechniętych japach niż na samym obrazie usg. Szczególnie ciekawiło mnie zachowanie synka. Mam fotkę z usg ale waham się czy ją wstawić, bo to fotka brzuszka i rozchylonych nóżek ;/ no i chyba będzie drugi chłopczyk. Nie doszukałam się jak wyglądają organy w 16 tc, ale generalnie piszą, że na tym etapie można już rozpoznać. Także moja nadzieja legła w gruzach. Wiecie niby starałam się nie nastawiać, ale jak mi wszyscy dookoła gadali, że inaczej znoszę, że zachcianki, że tak mnie poniewiera itp. itd. to myśli same krążą w wiadomo jakim kierunku. Najważniejsze, że pomiary i podglądanie nie wskazywało na nic niedobrego i tego się trzymam.

Z takich może trochę gorszych wieści to lekarz omawiał mi mój wynik z testu PAPPA. Wynik ogólnie wyszedł prawidłowy. Na ten wynik jeśli dobrze zrozumiałam składają się 4 czynniki, a wśród nich poziom hormonów krążących w krwi. I ten poziom u mnie jest kiepski. Lekarz mówił, że mam póki co się nie martwić, ale dla niego taki wynik jest wskazaniem do poszerzenia kontroli od 30 tc. Będzie się baczniej przyglądał łożysku, przepływom, przyrostowi i odżywieniu dziecka itd. ponieważ może się to u mnie komplikować. No i w tym przypadku jestem też zagrożona przedwczesnym porodem. Mam też kontrolować ciśnienie przynajmniej 4 razy w tygodniu.
Co do poziomu cukru to mówił, że te hormony również mogą powodować, że sytuacja będzie się komplikować coraz bardziej. Kazał dalej trzymać się diety, robić pomiary, bo póki co u niego na wadze nic nie przytyłam (coraz bardziej kocham tą jego wagę. Śmiałam się, że zabiorę ją do domu, bo moja mi pokazuje co innego :)  ) Hmmm i to chyba tyle z wizyty. Chcecie tą fotę?

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53542 dnia: 8 Kwietnia 2016, 09:47 »
Dawaj   ;)
My w poniedziałek mamy 3 prenatalne, mam nadz, że wszystko będzie dobrze. Miesiąc nie widziałam Zosi i już się steskniłam  ;)
Dziś się kiepsko czuje, brzuch taki jakiś ciężki i się spina
Powiedzcie mi jeszcze, badają Wam lekarze szyjki, w sensie mówią ile cm ma? Bo mi miesiąc temu powiedział, że jest 3,6 cm i tak sobie myślę, że nie jaka ś super długa :-/

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53543 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:00 »
Mi lekarz bada "palpacyjnie" (czy jakkolwiek to się pisze :) ) i jedynie co mówi, to że zamknięta i dobrze trzyma. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba dopiero w późniejszym okresie ciąży podawał wymiary. Teraz to po prostu bada od środka czy ok i (sory za dosadność) z paluchami w środku dociska brzuch od zewnątrz oceniając miękkość i położenie macicy. Na prawdę wczoraj mnie zaskoczył, że góra to już gdzieś w okolicach pępka.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53544 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:03 »
Siusiak jak nic :) Super fotka!

Elemelko moja w żadnej ciąży nie miała więcej nic 3 cm i nikt nie mówił że krótka więc Twoja chyba całkiem przyzwoita

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53545 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:13 »
nooo mi też to wygląda jak siusiak, ale wczoraj szukając jak "to" wygląda na tym etapie ciąży znalazłam coś takiego:
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lb/ai/hstg/aZcacF8AdbzZUeeZ5B.jpg
i mocno mnie zaskoczyło, że nawet jak ma być dziewczyna to najpierw i tak coś tam odstaje. Jedynie co to nie potrafię doszukać się z jakich tygodni ciąży to są porównania.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53546 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:13 »
Tak bo wargi sromowe są duże na tym etapie ciąży ale myślę że to może być wcześniejsze porównanie niż 16tc

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53547 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:22 »
Ja korzystałam jak były duże kolejki. Jak dobrze się czułam i tylko kilka osób przede mną to olewałam - chyba, że pani sama mnie wołała do kasy ;) Za to mój mąż bardzo nie lubił jak to robiłam  ;D spojrzenie i nienawiść w oczach innych ludzi sprawiała, że wolał stać i czekać  ;D No cóż, ja nie ;)

Ewelina, super fotka, chyba drugi synuś :)

Marta, mój nigdy nie mówił ile ma cm... więc pojęcia nie mam. "Długa i zamknięta"  8)
« Ostatnia zmiana: 8 Kwietnia 2016, 10:25 wysłana przez Mysikróliczek »

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #53548 dnia: 8 Kwietnia 2016, 10:28 »
Ja pamiętam jak siedziałam w kolejce w laboratorium,  przede mną chyba z 7 kobiet, wszystkie w ciąży. Nagle weszła jakaś lafirynda (wyglądała jak spod latarni) i ładuje się do gabinetu po drodze oznajmiając, że ma prawo, no ona jest w ciąży. Jedna kobieta w zaawansowanej ciąży wstała i oznajmiła, że wszystkie tu jesteśmy w ciąży. Lafirynda była oburzona i wyszła. Ale jej mina była bezcenna ;) do tej pory chce mi się śmiać z tego ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #53549 dnia: 8 Kwietnia 2016, 11:30 »
Heh, ja jakoś nie mam czelności wpychac sie bez kolejki nawet do kasy dla kobiet w ciązy, chociaż raz tak zrobiłam w pierwszej ciąży. Wczoraj natomiast byłam na pobraniu krwi, jak zwykle z 15 osób, zajęłam kolejkę i stoję, a babka, która była przede mna mówi 'ale wejdzie pani bez kolejki!', na co ja 'oj bardzo chetnie, mam nadzieje, ze nie bedzie państwu przeszkadzac', na co wszyscy poodwracali głowy...  ::) No to weszłam  ;D

Mój mąż natomiast wszędzie każe mi się wpychać  8)

U mnie gin też zawsze mówi, że długa i zamknięta, albo po prostu, że 'super, bez zmian'  8)