Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3577124 razy)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #47130 dnia: 12 Lutego 2015, 18:54 »
Gratulacje mamuska:D dziewczynka jak odchowana ;)

a ja karmilam w miejscach publicznych i przy stole tez, tylko mialam taka oslonke na dziecko i cyca :P
nasze spoleczenstwo zrobilo z kamienia piersia jakies tabu i zlo koniczne, a jednoczesnie pietnuje sie kobiety, ktore nie chca karmic - bledne kolo :-\
karmienie powinno byc naturalne i nie powinnysmy sie tego wstydzic

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #47131 dnia: 12 Lutego 2015, 19:11 »

Kasia, rozumiem, że Ty chodzisz z biustem na zewnatrz? Dla mnie to po pierwsze piersi i dupa również są cześciami intymnymi, którym nie pokazuje byle komu.
Po drugie ja jem/piję uzywając naczynia (za takie też uważam butelkę) i nie przyprowadzam krowy, żeby napic się mleka z cycka. To dwa.
A po trzecie i najważniejsze to poprostu szacunek dla innego człowieka.

Stwierdzenie, ze Kasia chodzi z biustem na wierzchu typowe dla wymiany zdań na forum, logika która mnie zawsze  zadziwia  ::)
A szacunek to miejmy do siebie i swoich dzieci
Równie dobrze to ktoś się może odwrócić jeśli nie pasuje mu ten widok ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47132 dnia: 12 Lutego 2015, 19:20 »
Elemelka a zebs wiedziala, ja w takich momentach wstawalam od stolu i szlam robic herbate.

Ale i tak nie rozwiazemy tej kwestii bo kazdy ma swoje przekonania i racje.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #47133 dnia: 12 Lutego 2015, 19:27 »
Po drugie ja jem/piję uzywając naczynia (za takie też uważam butelkę) i nie przyprowadzam krowy, żeby napic się mleka z cycka. To dwa.

Ania no bardzo trafne porownanie kobiety do krowy  ::)
Nikomu sutow nie pokazuje, jak ktos nie chce widziec :) to niech nie patrzy.
A gdzies mam to czy komus odpowiada ten widok czy nie. Dla mnie najwazniejsze to nakarmic moje dziecko, nie stresujac przy tym ani jego ani siebie.
Jasne ze nie wybieram stolika na srodku i nie robie tego ostentacyjnie. Ale to glownie ze wzgledu na synka,zeby on zjadl w spokoju. Ale szczerze gdzies mam to co ktos sobie pomysli. Moj biust w tym momencie w ogole nie jest obiektem seksualnym.
Straszne jest to ze publiczne kp najbardziej nie pasuje kobietom. A przeciez to powinno byc zupelnie naturalne.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #47134 dnia: 12 Lutego 2015, 19:30 »
No i się zaczęło... Normalnie nie wiem laski co się z Wami dzieje. Nie umiecie uszanować zdania innych? Teraz znowu przepychanki? Przecież wiadomo ze nikt nikogo nie przekona do swojej racji...

Ale z jednym.sie zgodzę - najgorsze ze to właśnie drugiej kobiecie przeszkadza... Strasznie to przykre.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #47135 dnia: 12 Lutego 2015, 19:34 »
To tak jak w Radomiu wyproszono matke karmiaca do toalety. Bez przesady. Ja osobiście też nie jestem za karmieniem dzieci 2-3 letnich, ale każdy robi jak chce.
Swojego synka jednak karmię wszędzie tam, gdzie on zgłodnieje nie patrząc czy komuś to się podoba. I nie ważne, czy jest to parking na stacji benzynowej, ławka w parku czy restauracja.
Na szczęście nie spotkalam sie jeszcze z jakimś obrzydzeniem czy krytyką.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47136 dnia: 12 Lutego 2015, 19:46 »
Ale wy dalej nie rozumienie o co mi chodzi. Mnie nie przeszkadza karmiąca matka tylko sposób w jaki ostentacyjnie to demonstruje.
I wyobraź sobie Kasia ze córka mojej koleżanki właśnie bawi się autami ustami na prawo i lewo cmokajac przy tym głośno.
I ciebie to nie obchodzi ze komuś to przeszkadza, a mnie obchodzą inni..sorry to podstawy dobrego wychowania -szanowanie innych.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47137 dnia: 12 Lutego 2015, 19:48 »
Ania, ale w jaki sposób tego nie demonstrować? Kupić fartuch do karmienia i schować pod nim dzieciaka? Czy ogólnie schować się w kącie i karmić?
Czy karmienie dziecka w restauracji (nie mowię o wywalaniu baru na widok innych) jest demonstracją wg Ciebie?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47138 dnia: 12 Lutego 2015, 19:58 »
martyna - przeczytaj od czego się zaczęła dyskusja.
O karmieniu 3 LATKA! Który siada mamie na kolanach przy wspólnym posiłku ze znajomymi, wyciaga mamie piersi i bawi się sutami na prawo i lewo.
To mi się nie podoba i mam prawo o tym głośno mówić. Wystarczyłoby żeby się odwróciła i nakarmiła dziecko - może je dla mnie karmić nawet do 18-tki jak ma ochotę.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47139 dnia: 12 Lutego 2015, 19:59 »
Rozumiem.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #47140 dnia: 12 Lutego 2015, 20:01 »
Mi też chodziło o to co.Anusi a przecież większość z nas karmiąc dziecko to jednak chowa pierś. No ja tak robi ze zaslaniam bo dla mnie byłoby krępujące jakby ktoś patrzył. A dla mnie tak jak dla Kjp spokój przy karmieniu najważniejszy choć teraz nie mam problemu bo Igor je wszystko.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #47141 dnia: 12 Lutego 2015, 20:06 »
Gdy na forum pojawia się temat karmienia piersią to przeciwniczki od razu rozpisują się jakie to obrzydliwe, że krowa dojna itp. Po co? Tymczasem fanki kp piszą jedynie, że to fajne uczucie, wygoda i na pewno nie piszą, że butla jest czymś złym i obrzydliwym...
Często czytam o jakieś nagonce kp. Sama nie zaobserwowałam. Zauważam natomiast, że to właśnie przeciwniczki tworzą tą negatywną aurę - "o matko, zobaczyłam cyca obcej baby, idę zwymiotować" ;) Odwróć wzrok, zajmij się swoją robotą. Poza tym jak często widzisz tę babę z cycem na wierzchu?
Inna sprawa wychowanie, tego nie przeskoczymy...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #47142 dnia: 12 Lutego 2015, 20:09 »

:hahaha:

ja jestem zwolenniczką kp, ale też zwolenniczką mm, obie formy bardzo mi się podobają i obie uważam za słuszne, ale takie "pokazowe" karmienie naprawdę jest...niesmaczne. szczególnie 3-latków ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47143 dnia: 12 Lutego 2015, 20:11 »
w tym filmiku który krąży o matkach widziałam właśnie takie osłonki dla dzieci przy piersi ;D

ja karmiłam w toalecie, a jakże ::) był w niej przewijak, toaleta dla niepełnosprawnych więc wolałam to niż zatłoczoną restaurację ale chodziło mi o własny komfort niż komfort innych ::) tylko gdzie w takiej sytuacji jest szacunek innych ludzi do mnie i mojego dziecka ::) karmiłam w parku, na placu zabaw. Nie wiem czy robiłam to ostentacyjnie ::) raczej starałam się zawsze okrywać . Gdy jeździmy do znajomych to teraz wychodzę, ale jak była młodsza to karmiłam w towarzystwie bo musiałabym całe spotkanie spędzić osobno ::)
 mnie karmienie piersią 3 latka nie bulwersuje, natomiast sama nie wyobrażam sobie siebie w  takiej sytuacji jak Anusia piszesz

Gdy na forum pojawia się temat karmienia piersią to przeciwniczki od razu rozpisują się jakie to obrzydliwe, że krowa dojna itp. Po co? Tymczasem fanki kp piszą jedynie, że to fajne uczucie, wygoda i na pewno nie piszą, że butla jest czymś złym i obrzydliwym...
oooo, prawda :)

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #47144 dnia: 12 Lutego 2015, 20:17 »
Mnie widok mamy karmiącej nie obrzydza :) moja koleżanka karmiła do 2 roku życia swoją córeczkę i robiła to przy mnie i czułam lekkie skrępowanie.  Tyle, że to bardziej wynika z mojego charakteru, a nie samej czynności.  Sama synka karmiłam piersia tylko trzy tygodnie, nie wiem jak będzie z córką.  Ale to jak nagabywana i wręcz zmuszana byłam w szpitalu do kp to nie zapomne do końca życia.  Każda z nas powinna sama decydować o tym w jaki sposób ma karmić swoje dziecko bez wtracania się w to osób trzecich.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #47145 dnia: 12 Lutego 2015, 20:22 »
A ja nie rozumiem stwierdzenia, że "kobiety a takie mają zdanie o kp  ::)" ale,  że niby co?! Jakas solidarność jajników czy jak? Nie podoba mi sie gdy kobieta karmi swoje dziecko w miejscu publicznym i nie ma tu znaczenia czy jestem kobietą czy facetem.

Chodzi mi o szacunek do innych. A argument typu " mam gdzieś co sobie o tym inn i pomyślą" to przegięcie. Jestes w miejscu publicznym to powinnaś sie dostosować do ogółu. Tyle. Bo ogół ma mieć szacunek do tego, że karmisz dziecko na ich oczach nawet gdy im sie to nie podoba, ale  fakt, że oni mogą nie mieć  na to ochoty już jednak matek karmiących nie dotyczy ?!  :-\

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #47146 dnia: 12 Lutego 2015, 20:34 »
O, widzę gorący temat ;) Ja nadal karmię niemal wyłącznie piersią i zdarzało mi się robić to w przychodni, w parku, w centrum handlowym, na parkingu, w poczekalni u dentysty i w ogrodzie dendrologicznym. I wiecie co? Byłam strasznie skrępowana, mimo że starałam się schować i okryć jak najbardziej, to czułam na sobie wzrok każdej przechodzącej osoby :/ Kurczę, nie powinno tak być, przecież nie "wywalam cyca" dla kaprysu, a dlatego że muszę nakarmić dziecko! Moje jest wybitnie niebutelkowe, to co mam jej powiedzieć: "poczekaj Zuzanno, zjesz za pół godzinki w domu, bo musimy się dostosować do ogółu?" ::) No przecież :)

Z drugiej strony, jak kiedyś moja znajoma bez żadnego ostrzeżenia wyjęła kiedyś przy mnie pierś i zaczęła uspokajać nią dwulatka, to nie wiedziałam z mężem gdzie oczy podziać. Dlatego ja ZAWSZE w towarzystwie staram się gdzieś schować, najlepiej w innym pomieszczeniu, a jak się nie da, to pytam czy nikomu to nie przeszkadza i możliwie dyskretnie zaspokajam potwora ;)

Sandra - ogromne gratulacje!!! ;D Super dziewczyny, wracajcie szybko do domu i trzymajcie się ciepło! :-*

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #47147 dnia: 12 Lutego 2015, 20:39 »
Fiolka, i o to chodzi :) :ok:
ja z kolei czuję się skrępowana jak widzę kobietę karmiącą- właśnie taką jak ty- chowającą się, bo boję się, że pomyśli, że się gapię albo nie toleruję tego zachowania, podczas gdy ja się rozczulam i nie wiem, gdzie oczy podziać, żeby ONA nie czuła się skrępowana ;) hihi ;) no chyba, że robi to bezceremonialnie z przedszkolakiem :P

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #47148 dnia: 12 Lutego 2015, 20:43 »
Dziewczyny ale wiadomo niemowlę które je pierś trzeba nakarmić.i pewnie nikt nie wywala tak.piersi żeby wszyscy patrzyli ale 3 latek to już wszystko je i rozumie ze np zje cycusia w domu. Dla mnie to.jednak mimo że sama karmie jest krępujące zawsze się chowam albo tak odwracam żeby nikt nie widział i nie był skrepowany. A jak karmi przy mnie kobieta to po prostu ją nie wiem gdzie mam.oczy schować żeby nie pomyślała ze gapie się na jej piersi. A kolejna sprawa to taka ze dla mnie czy to przychodnia, restauracja, stacja benzynowa to powinno być pomieszczenie gdzie można spokojnie nakarmić i przewinac babla.

A ja jeszcze karmiłam na plaży w namiocie i zakrywalam się pielucha bo starszy pan patrzył i to tak ze mnie przeszywal wzrokiem i mnie to krepowalo

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47149 dnia: 12 Lutego 2015, 21:00 »
Ja tam nic nie mam do karmienia piersia w miejscu publicznym niemowlaka, ale 3 letnie dziecko przy stole ktore wyjmuje piers mamie to juz nie bardzo.

Julie karmilam mm.Na ojomie zmuszona bylam do nauki karmienia piersia i nie wychodzilo nam :(.Mialam strasznego dola ze nie umiem ja piersia nakarmic.Takie zmuszanie nic dobrego nie robi, raczej dziala w inna strone.Teraz mam d9swiadczenie jakies tam i w szpitalu z gory mowie ze karmie mm, a w "ukryciu" bede probowac karmic piersia tak aby znowu na mnie nie weszly polozne ;/.Wolala bym karmic piersia bo raczej to wygodniejsze niz butla ze wzgledu ze butle trzeba myc, wysterylizoqac itp to czas zsjmuje.A jsk jeszcxe chce sie sciagac mleko to juz w ogile dodatkowa robota.A piers sie wyjmie i mozna tak spokojnie lezec ;).

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47150 dnia: 12 Lutego 2015, 21:09 »
Ilonka rozumiem, ze Ty z butelka tez wychodzisz skoro piszesz, że nie podoba Ci się ze kobieta karmi dziecko publicznie :P

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #47151 dnia: 12 Lutego 2015, 21:15 »
Jeśli dziecko ma jeść w spokoju to chyba lepiej byłoby mu w pustym pokoju a nie przy stole pełnym ludzi  ::) Ja i mój mąż nie mamy ochoty oglądać czyichś sutków, to jest krępujące. Nie wiem co za problem wstać i wyjść na chwilę...

Tak samo w miejscach publicznych, można zawsze usiąść gdzieś z boku lub znaleźć ustronne miejsce. I ja rozumiem, że mama niemowlaka nakarmić musi. Ale 3 latek może już spokojnie zjeść coś innego albo można mu wytłumaczyć, że dostanie za chwilę. No wyobraźcie sobie kobietę wsuwającą hamburgera w McDonaldzie, wokół tłum ludzi a ona wyciąga pierś w ogóle nie próbując zrobić tego dyskretnie i daje małemu  ::)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #47152 dnia: 12 Lutego 2015, 21:24 »
Marta. Wzięłam teraz butelkę, bacznie sie jej przyjrzałam i nijak mi ona piersi nie przypomina i w żaden sposób jakoś "intymnie" mi się nie kojarzy  :P Nie wychodzę ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #47153 dnia: 12 Lutego 2015, 21:39 »
Przekupy normalnie. Ja starałam się brać odciągnięte mleko jeśli wiedziałam, że na krótko wychodzę i mleko "wytrzyma". Jak na dłuższe wyjście, brałam tetrową pieluche zeby się przykryć, ale nie wyobrażam sobie kitrania się po kiblach, czy innych ustępach żeby nakarmić dziecko.

Jeśli dziecko ma jeść w spokoju to chyba lepiej byłoby mu w pustym pokoju a nie przy stole pełnym ludzi  ::)

nie przekonuje mnie to. Ja nie odchodzę od stołu, do pustego pokoju żeby zjeść.

A oglądać "sutów" nikt nie każe. Zresztą jakie to musiałby być suty, zeby dziecięca główka ich nie zakryła podczas jedzenia.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47154 dnia: 12 Lutego 2015, 21:44 »
DZIEWCZYNY, ALE TU CHODZILO O 3 LETNIE DZIECKO.A NIE NIEMOWLACZKA.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47155 dnia: 12 Lutego 2015, 21:48 »
Wychodzi na to, że niemowlaki też przeszkadzają

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #47156 dnia: 12 Lutego 2015, 21:53 »
A co za różnica, jak kobieta karmi to nie ma znaczenia czy dziecko ma pół roku czy trzy lata chiciaż ja osobiście nie zetknęłam się z trzy latkiem przy piersi.
Sama karmiłam ponad dwa lata i to wydawało mi się długo.
Im Lila była starsza tym mniej tych karmień było. Na koniec zostało nam tylko wieczorne (przed snem) ale nie mam problemu z tym, że ktoś karmi publicznie. Chce, lubi ok
Jedzenie jak jedzenie
Tak mnie jeszcze naszło z tym mc Donald - jakby matka kupiła happy meal dla 3 latka to ok?  ;D
I jaka jest granica wiekowa karmienia piersią bo rozumiem, że do pewnego wieku to jest społecznie akceptowane ale później już nie - kiedy jest to pôźniej, które sieje zgorszenie? ;D

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #47157 dnia: 12 Lutego 2015, 21:54 »
kolejna mała aferka ;) napisze krótko - zdarzało mi się karmić dzieci w miejscach publicznych, ale dla mnie samej to była dosyć intymna czynność i robiłam to dyskretnie dla własnego komfortu....powyżej roku to i tak były to głównie karmienia nocne i sukcesywne odstawianie od piersi ok 13 miesiąca, karmienie piersią takiego  2-3 latka to dla mnie już co najmniej dziwne - podkreslam dla mnie :)
Vivka gratulacje, konkretna babeczka z tej Twojej córy  :ok:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #47158 dnia: 12 Lutego 2015, 21:55 »

Tak mnie jeszcze naszło z tym mc Donald - jakby matka kupiła happy meal dla 3 latka to ok?  ;D
I jaka jest granica wiekowa karmienia piersią bo rozumiem, że do pewnego wieku to jest społecznie akceptowane ale później już nie - kiedy jest to pôźniej, które sieje zgorszenie? ;D

Zgorszenie sieją "suty" a one się chyba specjalnie nie zmieniają... Czyli najlepiej nie karmić wcale. ::)

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #47159 dnia: 12 Lutego 2015, 21:57 »
Vivka gratulacje! duuża dziewczynkę urodziłaś  ;)
trzymajcie się i wracajcie szybko do domu!  :-*