Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3526606 razy)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #26250 dnia: 31 Maja 2012, 10:36 »
Olkahof to tak jak w suwaczku ;D ;D duzo seksiku, prawdopodobnie sperma dziala podobnie jak oksytocyna, wiec do dziela ;D ;D ;D :P

To ja nie wiem jakiej dawki tej "oksytocyny" mi potrzeba skoro ciezko pracujemy a tu nic  ;D

O porodzie bez strachu i bólu właśnie na DDTVN prawi Reni Jusis:)

Nie zdazylam obejrzec, ale widzialam ja juz w wywiadach itp jakos jak ona prawi to mnie nie przekonuje  ::)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #26251 dnia: 31 Maja 2012, 10:42 »
I nic nie straciłaś, bo tylko tytuł spotkania był chwytliwy a te mądrosci z du.py ::) Wnioski: najważniejsza jest wizualizacja szczesliwego finału, trzeba to ćwiczyć codzinnie czyli w chwilach relaksu, w wannie itp. myślenie o tym, jak będzie pięknnie sprawi, ze poród będzie łatwy i przyjmeny. I doświadczenia z pierwszego porodu pozwalają przygotować sie optymistycznie na kolejny- i tutaj od razu przypomiał mi sie hardcorowy pierwszy poród ricardo i jej obawy pprzed nastepnym 8). Fakt, skończył się dobrze i szybko, ale co się dziewczyna namyślała to jej...
Jakoś tak nie czuję się spokojniejsza i wzbogacona o wiedze merytoryczną.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #26252 dnia: 31 Maja 2012, 11:04 »
Elcik a chodzisz prywatnie? :)

Ee noo ten teges... fakt  ;D

A co do seksu to chyba nie sperma, ale orgazm u kobiety i skurcze pochwy.... ale może się mylę... mi wyszło na badankach, że nie mam syfków w wymazie to na razie się wstrzymam, żeby jakiejś infekcji nie dostać. Poza tym gdzieś czytałam, że jak jest małe rozwarcie to warto z gumką właśnie żeby się czegoś nie nabawić,a z gumką to już jest mega bleeee....

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #26253 dnia: 31 Maja 2012, 11:07 »
Już kiedyś słyszałam mądrości eko rodziców nt bezbolesnego, naturalnego porodu ;) Jakbym słuchała jakichś ufoludków :P Jestem zdania, że pozytywne nastawienie, "wizualizacje" szczęśliwego finału faktycznie mogą wpłynąć na samo samopoczucie podczas tego wydarzenia, ale daleka jestem od wniosków, że uczynią go bezbolesnym i przyjemnym wysiłkiem :P

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26254 dnia: 31 Maja 2012, 11:12 »
to chodzi o spermę bo zawiera prostaglandyny, które przyspieszają dojrzewanie szyjki

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26255 dnia: 31 Maja 2012, 11:19 »
kobietka tak myslalam, ze nic nie stracilam  ::) i zgadzam sie z dziubaskiem - nastawienie i mysl o szczesliwym finale wplywaja na samopoczucie, ale bolu myslami sie nie pokona.

A ja znalazlam cos takiego na temat seksu.
Dziś wiadomo, że sperma zawiera prostaglandyny - hormony, które znalazłszy się w pobliżu szyjki macicy, powodują jej dojrzewanie, co prowokuje skurcze. Przez 2-4 godziny po stosunku stężenie prostaglandyn w śluzie szyjkowym jest od 10 do 50 razy większe niż normalnie. Poza tym podczas stosunku dochodzi do naturalnego masażu szyjki macicy.
Skurcze macicy pojawiają się także podczas pobudzania brodawek piersiowych (zarówno rękami, jak i ustami). Do układu krwionośnego uwalnia się wtedy oksytocyna - hormon stymulujący skurcze macicy.

O tym, ze jak jest rozwarcie, to mozna nabawic sie infekcji tez czytalam.  
Zreszta mozna sprzatac, okna myc, uprawiac seks, a dziecko i tak samo zdecyduje kiedy wyjsc  :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26256 dnia: 31 Maja 2012, 11:50 »
Aaa widzisz a jednak sperma...... :) tylko jak używa się gumki żeby nie były infekcji to sperma nie zostaje w środeczku :) na masaż też znam inne sposoby  ;D

Zreszta mozna sprzatac, okna myc, uprawiac seks, a dziecko i tak samo zdecyduje kiedy wyjsc  :)

:) no ba, ale zawsze można mu trochę pomóc ;)

Idę na wykład o znieczuleniu, ciekawe co się dowiem :P

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26257 dnia: 31 Maja 2012, 12:01 »
na masaż też znam inne sposoby  ;D

sposoby   :taktak: :taktak: :taktak:

Alez mam napady glodu dzis...zjadlam juz dzis 3 kanapki na sniadanie, potem danio, 2 batoniki twix, chyba kilo truskawek, paczke chipsow, loda magnum  ::)
zle sie z tym czuje, ale nie moge sie powstrzymac  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26258 dnia: 31 Maja 2012, 12:09 »
Idę na wykład o znieczuleniu, ciekawe co się dowiem

napisz
mocno jestem ciekawa

olkahof  pawia nie puściłaś... ja bym juz dawno na bank  ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26259 dnia: 31 Maja 2012, 12:11 »
liliann no co ty, dalej mnie ssie  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26260 dnia: 31 Maja 2012, 12:54 »
fiuuuu .......... masz pojemność
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #26261 dnia: 31 Maja 2012, 15:58 »
Gratuluję wszystkim nowym ciężaróweczkom :) :) :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #26262 dnia: 31 Maja 2012, 16:04 »
Anelle gratuluję drugiej córeczki :)

Asiu gratulacje! Cieszę się bardzo że się udało!

Ja miałam to oglądać ale jakoś mi umknęło i w sumie dobrze, bo po każdym madrym eko - wywiadzie to mi się niedobrze robi... Ja nie wiem jak to zrobiłam, że ten poród był taki naprawdę lajcikowy i naprawdę miło i dobrze go wspominam :) hahaha, ogólnie to sama nie wierzę że to piszę ale naprawdę - takiego porodu życzę każdej z Was :) i ekspresowy, i jeszcze z grillem, z tycim nacięciem i szybkim plum  ;D ;D ;D

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #26263 dnia: 31 Maja 2012, 16:08 »
Gratuluje nowym mamusiom.

Pati czasmi jak czytam to co piszesz to śmiać mi się chce hehheh (oczywiście z pozytywnej strony ) ...jesteś prze zabawna  :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26264 dnia: 31 Maja 2012, 16:22 »
Idę na wykład o znieczuleniu, ciekawe co się dowiem

napisz
mocno jestem ciekawa

No więc na dzień dobry godzina opóźnienia.... naście ciężarnych już stękających w ginekologicznej bibliotece, nie powiem, miło nie było :) Pani pielęgniarka przepraszała, bo się zabieg wydłużył, a dr anestezjolog jak wpadł usprawiedliwiał się nagłym przypadkiem w domu... no nic...generalnie dowiedziałam / była mowa o:
- sensowność znieczulenia przed porodem ma sens tylko wtedy, gdy rodząca ma niski próg bólu, czyli jak boli ją mega przy 2cm rozwarcia, od początku to wtedy powinno się podawać.... bo wtedy jej to ulży. Jak rodząca ma średni / wysoki próg i prosi o znieczulenie, to to właśnie może tak ją znieczulić, że akcja porodowa się spowolni, bo dla niej to już przed tym znieczuleniem był pikuś...;
- niskie ciśnienie może być groźne tylko wtedy jak dodamy do tego jakieś wady serca, węższe zastawki czy aorty. Samo niskie ciśnienie u rodzącej nie jest zagrożeniem, bo jak to określił "coś sobie zawsze tam podkręci";
- warto sobie zbadać przed porodem ilość płytek krwi i krzepliwość... bo po wkłuciu może się potem coś wylać, czy jakiś krwiaczek albo takie tam powikłania;
- zaleca się leżeć 10min po wkłuciu, żeby się równomiernie wsio rozeszło;
- anestezjologa nie ma 24h na porodówce, więc nie zawsze się uda znieczulenie podać;

Podpisałam listę, bo ponoć jest ona bardziej świadomym podpisem niż przed samym zabiegiem, dlatego też podają znieczulenie tylko tym babeczkom, które przyszły na wykład. To by było na tyle. Jak się zgłaszasz do porodu, mówisz że jesteś na liście, oni informują anestezjologa, który sobie pracę układa i takie tam.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26265 dnia: 31 Maja 2012, 16:36 »
- sensowność znieczulenia przed porodem ma sens tylko wtedy, gdy rodząca ma niski próg bólu, czyli jak boli ją mega przy 2cm rozwarcia, od początku to wtedy powinno się podawać.... bo wtedy jej to ulży. Jak rodząca ma średni / wysoki próg i prosi o znieczulenie, to to właśnie może tak ją znieczulić, że akcja porodowa się spowolni, bo dla niej to już przed tym znieczuleniem był pikuś...;

hmmmm... ja mam wysoki próg bólowy, a lek nie podaje się wg progu bólowego, a masy ciała...

- niskie ciśnienie może być groźne tylko wtedy jak dodamy do tego jakieś wady serca, węższe zastawki czy aorty. Samo niskie ciśnienie u rodzącej nie jest zagrożeniem, bo jak to określił "coś sobie zawsze tam podkręci";
święta racja

- warto sobie zbadać przed porodem ilość płytek krwi i krzepliwość... bo po wkłuciu może się potem coś wylać, czy jakiś krwiaczek albo takie tam powikłania;

a co nie robią tego przy przyjęciu na porodówkę? anestezjolog musi mieć przecie świeże wyniki, co mu takie sprzed tygodnia...

- anestezjologa nie ma 24h na porodówce, więc nie zawsze się uda znieczulenie podać;

niestety szara rzeczywistość...u mnie tez tak było...

— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #26266 dnia: 31 Maja 2012, 16:58 »
Lilith ja zawsze piszę jak jest :) a przecie rodzące trzeba dobrze nastroić co by przed porodem wszystko grało  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #26267 dnia: 31 Maja 2012, 18:48 »
Pamiętam jak dwa lata temu wszystkie po kolei straszyłaś po swoich traumatycznych przeżyciach ;)
Tym bardziej się cieszę, że przekonałaś się, że może być.... fajnie :)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #26268 dnia: 31 Maja 2012, 19:07 »
podają znieczulenie tylko tym babeczkom, które przyszły na wykład.

Czy to jest zgodne z prawem? A jakbym pojechała  do Gdańska na wakacje i nagle zaczęła rodzić i mąż by mnie zawiózł do tego szpitala to bym znieczulenia nie dostała? Paranoja.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #26269 dnia: 31 Maja 2012, 19:16 »
A w ogóle to czemu odmawia się w szpitalach zzo? Ja synka rodziłam w szpitalu, w którym nie dają znieczulenia i już. Masakra.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26270 dnia: 31 Maja 2012, 19:24 »
A w ogóle to czemu odmawia się w szpitalach zzo? Ja synka rodziłam w szpitalu, w którym nie dają znieczulenia i już. Masakra.

Bo ja dostałam dwie dawki i sprzątnęłam którejś rodzącej jej przydział ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26271 dnia: 31 Maja 2012, 20:53 »
Z tego co koleś mówił to tylko chyba w wojewódzkim się to daje.... w innych szpitalach w Gda nie ma i już, nie ma kasy, nie ma anestezjologów, nie ma niczego....

japcio mają takie zasady, jest napisane, że wtedy tylko jest możliwe darmowe znieczulenie... nie wiem jak to jest w przypadku odpłatnego podania znieczulenia...nie pytałam.

liliann doktor nie miał na myśli wysokości dawki, tylko w ogóle podania znieczulenia.. kiedy ono ma sens. Ja mam ten komfort, że jak mnie będzie piekielnie bolało bez rozwarcia to wtedy mogę o nie poprosić. Coś tłumaczył, że obkurcza się wszystko a akcja stoi w miejscu, nie ma rozwarcia, strach i wszystko razem i ból itd - to wtedy znieczulenie pomóc jak najbardziej.

Co do badań to nie wiem, chyba z tego co zrozumiałam to nie robią tuż przed.... w każdym razie powiedział, że warto sobie zrobić. Przy przyjęciu ma się mieć wyniki ostatniej morfologii.

I tak idę z nastawieniem, że nie chcę znieczulenia... jak będzie to wyjdzie w praniu.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26272 dnia: 31 Maja 2012, 20:59 »
Pozwolę sobie wrzucić link: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/znieczulenie-przy-porodzie-jest-bezplatne_38310.html

Stoi tu jak byk, że każda rodząca ma prawo do bezpłatnego znieczulenia, a szpitale nie mają prawa pobierać za nie kasy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26273 dnia: 31 Maja 2012, 21:10 »
szpital nie ma prawa do pobierania opłat za znieczulenie
a to nie to samo co 'każda rodząca ma prawo do bezpłatnego znieczulenia'...
nie każda, a ta która ma wskazania medyczne...
a ponieważ NFZ nie płaci więcej za poród ze znieczuleniem, logicznie rzecz biorąc powinien... z wiadomych względów,
to dostęp do tej usługi jest znacznie utrudniony...

wszystko rozbija się o kasę...
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26274 dnia: 31 Maja 2012, 21:10 »
Tak ma prawo, ale i tak decyzja pozostaje w gestii lekarza przyjmującego i medycznych wskazań do jego podania (tak samo jak nacięcie krocza, cesarka itd). Jak pisałam, nie wiem czy robią to odpłatnie, może nie...

Poza tym minister oczekuje, żeby na porodówce każdej był anestezjolog 24h na dobę i tylko wtedy każda rodząca będzie miała równy dostęp do znieczulenia.... a to niestety jest nierealne w polskich placówkach. To jak i wiele innych rzeczy, o których łatwo mówić, trudniej wykonać.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26275 dnia: 31 Maja 2012, 21:16 »
na porodówce każdej był anestezjolog 24h na dobę i tylko wtedy każda rodząca będzie miała równy dostęp do znieczulenia.... a to niestety jest nierealne w polskich placówkach.

jest, ale trzeba zapłacić dodatkowemu dyżurnemu anestezjologowi
i tu problem jest dwojaki...
czasem nie ma tego anestezjologa- to ciągle specjalizacja deficytowa...albo nie ma na niego kasy...
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26276 dnia: 31 Maja 2012, 21:21 »
Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.... nom, mówił coś o dyżurnym, ale on może być wzywany wszędzie, na różne oddziały, nie tylko na ginekologię, czyli suma sumarum nie jest 24h dostępny, on nie tylko idzie zapodać znieczulenie, ale musi też kontrolować pacjenta przez x czasu :)

Bosz ale mądra jestem po tym wykładzie  ;D

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26277 dnia: 31 Maja 2012, 21:34 »
nie każda, a ta która ma wskazania medyczne...

A te wskazania to jakie tak właściwie? Ból jak cholera nie jest wskazaniem? Chore to wszystko. Na szczęście w moim mieście nie ma problemów. Nie słyszałam jeszcze, żeby komukolwiek odmówiono znieczulenia.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26278 dnia: 31 Maja 2012, 21:45 »
Ból jak cholera nie jest wskazaniem?

wg mnie jedynym słusznym...
a wskazania jakieś tam są...ze łba se nie przypomnę, a nie mam siły móżdżyć...

— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #26279 dnia: 31 Maja 2012, 22:19 »
w moim szpitalu znieczulenia nie ma, nasz kraj jest imho strasznie pod tym względem zacofany...
po wczorajszej wizycie u gina - jestem całkiem pozamykana  ::) lekarz wyśmiał szpital że taką panikę robili z moimi wynikami więc ogólnie mnie uspokoił :) ciuszki wczoraj poprane (do prasowania szukałam "głupiego" i znalazłam  ;D ), torba do szpitala spakowana (w tym niestety mam wprawę...) teraz  mogę myć okna na budowie  ;D