śliczny maluch

dziewczyny, a ja tak z innej beczki. kiedy zamierzacie zacząć bądź zaczęłyście kompletować wyprawkę dla malucha? ja chciałabym mniej więcej od 5 miesiąca, ale nie wiem czy to nie za wcześnie. z kolei moja teściowa twierdzi, że mamy NICZEGO nie kupować zanim dziecko się nie urodzi... i mówi to dosłownie i poważnie. nie wyobrażam sobie tego, w co niby miałabym ubrać dziecko w marcu wioząc je ze szpitala, nie wspominając o foteliku, łóżeczku i pampersach?! wszystkie zakupy będziemy musieli przed nią ukrywać, bo mimo, że na co dzień na temat ciąży w ogóle z nią nie porozmawiam (chyba udaje, że nie ma tego tematu), to tu mi się nagle wtrąca... wiem, że ma swoje doświadczenia i dlatego tak mówi, ale na moje argumenty, że przecież w dniu narodzin będziemy potrzebować wielu rzeczy ona twierdzi, że "się pójdzie i się kupi"... próbowałam wytłumaczyć, że przecież nie będę miała takiej możliwości, więc stwierdziła, że "oni" kupią. a ja nie chcę żeby mi tą przyjemność ktokolwiek odbierał. uważam, że to zadanie dla mnie i mojego męża, a nie dla teściowej, która nawet nie potrafi tej ciąży zaakceptować, mimo, że jesteśmy dorosłymi, odpowiedzialnymi ludźmi z pracą, po ślubie i w wieloletnim związku :/
no to się wygadałam, teraz pozostaje pytanie "kiedy". czy 5 miesiąc to nie za wcześnie?