Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3567188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #43770 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:14 »

chcę rodzić w tym szpitalu co Japcio

:)

Czyli w którym ? ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #43771 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:16 »
przewijak - wiadomo, przy pierwszym dziecku obowiązkowy  ;) choć muszę przyznać, że był przydatny, póki dziecko się mocno nie wierciło, potem min. podkładki z rossmanna na łóżku  też się sprawdziły  :)
baldachim - dla mnie zbędny, jak dziecko będzie mało wrażliwym typem na hałasy  to i tak będzie spało, zwracam tylko uwage, ze jesli juz to trzeba go często prać bo to siedlisko kurzu...
ja bym zrobiła mały wywiad odnośnie personelu neonatologicznego tam, gdzie zamierzam rodzić - bo pomocne pielęgniarki to najszybszy i najlepszy kurs pielęgnacji na własnym dziecku  :)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #43772 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:17 »
chodziliśmy do bezpłatnej przy "dwójce".

:)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43773 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:22 »
Szkoła rodzenia a miejsce rodzenia to różne rzeczy ;)
Ale dwójka dobry wybór.
W Bizielu jest masakra. Zero fachowej opieki, zero normalnych lekarzy, prostactwo i chamstwo. Przynajmniej ja tak to widzę. Z resztą Biziel to umieralnia....
MSW ponoć jest dobry, moja siostra sobie chwaliła, ale jest tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Jednak MSW nie jest już taką potęgą jak kilkanaście lat temu, najlepsi lekarze poodchodzili, a na porodówce najlepszych jesczze się nie dorobili. Minusem jest brak fachowego sprzętu w razie czego. Przyjmują ciężarne z doskonale przechodząca ciążą bez najmniejszych problemów.
Dwójka to najstarsza porodówka, najlepszy sprżet, więc w razie czego-tfu, tfu- dziecko ma własciwa opiekę. Poród wspominam doskonale, mogłabym rodzić jeszcze z pięć razy przy takiej położnej i takim lekarzu. Przy tak pozytywnie nastawionych ludziach. Przegięciem było dla mnie to, że młode mamy dzwoniły w nocy wciąż dzwonkiem i slyszałam przez drzwi "dziecko chyba zrobiło kupę/ma mokra pieluchę" etc., bądź co bądź wróci do domu i musi sama sobie radzić, ale położne szły, przewijały dziecko, pomagały na wszelkie sposoby. Mnie widziały przy wejściu na oddział i przy jego opuszczaniu ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #43774 dnia: 20 Sierpnia 2014, 14:33 »
Chcę rodzić w Dwójce bo tak podpowiada mi intuicja ;) a ta rzadko mnie zawodzi. Raczej ja sama zawodzę czasem siebie, że dam się innym przekonać.... tzn. tak było kiedyś  :P

Dlatego też jeśli szkołą rodzenia to właśnie przy "dwójce". Ale to jeszcze do rozważenia ;)

Na fajną położną środowiskową mam już namiar :)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #43775 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:35 »
mi nie bylo po drodze do szkoly rodzenia..ale nie zaluje :P tutaj jest bezplatna, ale pierwsze zajecia sa jakos w poludnie i musialam sie z pracy zwalniac.. nie pasowalo mi to, a niemila pani, z ktora rozmawialam przez telefon nie widziala opcji przyjscia na drugie zajecia (na ktore mozna sie bylo na miejscu zapisac tylko, na wieczor).. poza tym byla oburzona ze nie zaklepalam sobie miejsca juz po 12tc, a dopiero ok 30tc  ::)

moje dziecko o dziwo ladniej sie daje przewijac na przewijaku (uzywamy do dzis) niz np na kanapie, tam jest od razu ucieczka (im brudniejszy tylek tym szybsza ;) )

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43776 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:45 »
U nas przewijak tez jest I jestem z niwgo zadowolona.
Mamy komode a na niej przewijak.Plecy nie bola I wszystko jest pod reka I ciuszki I pampersy.

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #43777 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:57 »
Ano właśnie miałam napisać, że przewijak niczemu nie wadzi (szczególnie ten na łóżeczku) a jest mega wygodny. Wszystko pod ręką, można prawie na śpiocha przewinąć no i plecy nie obrywają. Co nie zmienia faktu że przewijanie wyczynowe w dziwnych miejscach (łącznie z siedzeniem choppera) też mam opanowane ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #43778 dnia: 20 Sierpnia 2014, 22:24 »
marta082008 to nie robiłaś takiego "rosnącego brzuszka" jak przy synku?
...

Niestety, na poczatku to nas w domu praktycznie nie bylo, caly czas w rozjazdach i nie bylo jak, a teraz to juz za pozno  ;) moze sie cos innego wymysli.

Co do baldachimu to ja mialam przy Adasku, nie ze wzgledu na halas czy cokolwiek, tylko ze wzgledow estetycznych, bardzo mi sie pidobaly i dalej podobaja, my wlasciwie mamy moskitiere, jest delikatniejsza od baldachimu.. Teraz tez juz czeka, bede zakladac :) wcale nie bylo w lozeczku mniej powietrza, ani wiecej kurzu, nie zaslanialam jej calkiem i pralam, tak jak posciel. Jak maly zaczal sie wiercic, zdjelam, zeby sobie nie wciagnal do lozeczka.

Co do przewijaka to ja mam dwa. Z tego na lozeczko skorzystalam moze ze dwa razy, ale mam drugi w lazience, taki z ikei z nakladka. Ten jest dla mnie swietny. Caly czas korzystamy, pomimo tego, ze Adaska przewijam juz glownie na stojaco to i tak super dla kregoslupa, zwlaszcza z brzuchem. On sobie stoi, trzyma mnie za ramiona, a ja robie co trzeba, no i po kapieli våbardzo wygodna rzecz.

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #43779 dnia: 21 Sierpnia 2014, 11:23 »
a i ja swoje 3 grosze wrzucę:) baldachim to zbieracz kurzu-choc nie powiem niektore sa piekne:) ja nie kupilam,
natomiast przewijak to moim zdaniem rzecz obowiązkowa-kosztuje grosze-a ratuje kręgosłup! ja mam ten na łóżeczko-jak kąpię to przenoszę do łazienki-by młoda miala miekko podczas pielegnacji:) teraz nawet chce dokupic komode z dużym przewijakiem-która w przyszlosci bedzie poprostu komodą. i owszem-tez czasem przewijam na lozku...jak jestem w gościach:):):)
co do szkoły rodzenia-nie trzeba płacić-można na nfz pójść-ja polecam-człowiek oswaja się z tematem-szkoła z praktycznymi cwiczeniami wprowadza pieknie w temat-nie miałam potem problemu z tym jak złapac córke do kapieli by było jej wygodnie i mi przy okazji. można tez się dowiedziec roznych rzeczy przydatnych-polecam nawet mamom ,które maja juz dzieci-bo standardy sie zmieniaja-i najważniejszy aspekt-wychodzisz do ludzi! i to do ludzi-którzy tematycznie są na tym samym etapie w życiu-ja dzięki temu poznałam fantastyczną dziewczynę-z którą się zaprzyjaźniłam! :)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #43780 dnia: 21 Sierpnia 2014, 11:36 »
Ja mam dla odmiany mam komodę kąpielową na kółkach i bardzo sobie chwalę  :)

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
« Odpowiedź #43781 dnia: 21 Sierpnia 2014, 18:18 »
doksik, ale porodówka w MSW jest dopiero od 4 lat, więc nie była to "potęga kilkanaście lat temu". A lekarzy "najlepszych" nie musieli się dorabiać, gdyż ci przeszli właśnie z dwójki.....

vivka, sprawdź jeszcze szkołę rodzenia przy Weisenhoffa, ja tam chodziłam na jogę dla "ciężarówek" i było dość przyjemnie  :) A o bezpłatnej szkole rodzenia przy dwójce mam takie samo zdanie jak japcio - spęd i tyle  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43782 dnia: 21 Sierpnia 2014, 19:05 »
kaasiek, ale ja piszę o ogóle MSW, porodówka jest nowością, co też zaznaczyłam, a kilkanaście lat temu mieli najlepszą chirurgię, przychodnię etc., w czasach, jak nie byli ogólnodostępni tylko dla służb mundurowych, potem już znaleźli się na równi pochyłej, jakosć usług pozostawia wiele do życzenia, najlepsi lekarze są na prywatnej praktyce lub w innych miastach, a porodówka mogłaby pomóc wstać MSW na nogi, ale jakos...nie zapowiada się. Pisałam w szerszym aspekcie niż tylko 4-letniej porodówki, o tej wiele nie wiem, co równiez zaznaczyłam ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43783 dnia: 21 Sierpnia 2014, 19:27 »
Szkoła rodzenia przy dwójce nie jest już darmowa.

Póki co na nic się nie zdecydowałam.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43784 dnia: 21 Sierpnia 2014, 20:07 »
Moja mama mnie rodzila 26lat temu wlasnie w bizielu I wspomina to okropnie.Za to w dwojce brat I siostra przyszli na swiat I calkiem inna opieka.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43785 dnia: 21 Sierpnia 2014, 20:07 »
Dasz rade i bez tego :) masz forum i juz wszystko wiesz ;)

A reszta to natura ;D

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #43786 dnia: 21 Sierpnia 2014, 21:09 »
Ja na porodówce nie wiedziałam co to znaczy oddychanie.
Dopiero jak mnie baby opieprzyły 2 razy to zaczęłam ładnie oddychać ;D
Ja myślę tak,że jak jest możliwość darmowych zajeść ze szkoły rodzenia to czemu nie.
Ja na bank bym nigdy za to nie płaciła.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #43787 dnia: 22 Sierpnia 2014, 13:24 »
Mi przy Łucji duuuuużo więcej dały 2 wizyty prywatne położnej po powrocie do domu (polecona przez Ankę z forum :-* ) niż 10 spotkań na szkole rodzenia.

Babki, mam do sprzedania huśtawkę FP, zapraszam https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49505.new#new[/color]
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43788 dnia: 22 Sierpnia 2014, 13:49 »
Mi przy Łucji duuuuużo więcej dały 2 wizyty prywatne położnej po powrocie do domu (polecona przez Ankę z forum  ) niż 10 spotkań na szkole rodzenia.
prawda  :) :) :)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #43789 dnia: 22 Sierpnia 2014, 20:23 »
Vivka ja nie chodzilam na szkole rodzenia ;D uwazam ze przy porodzie trzeba sluchac poloznej.
Mi w szpitalu tez pokazywali jak przewijac i pielegnowac maluszka, wszystkim pokazywali wiec nie ma tragedii.
Baldachim mamy ;D ale taka moskiriere ;D
A przewijaka nie mamy i uwazam ze dla mnie zdbedny jest od posczatku przewijam na lozku tylko kupilam sobie taki podklad z cerata w razie wpadki ;D

Offline kaasieek

• zapaleniec
  • data ślubu: 06.06.2007
« Odpowiedź #43790 dnia: 22 Sierpnia 2014, 22:41 »
doksik, to sorki, nie doczytałam  :)

A o porodówce na Markwarta nie mogę złego słowa powiedzieć. Po pierwszym porodzie wiedziałam, że jak wrócę na taki oddział to też tylko tam  :)

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #43791 dnia: 27 Sierpnia 2014, 18:44 »
a my już po prenatalnym. wszystko jest ok :) do tego info, że najprawdopodobniej to dziewczynka :D

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43792 dnia: 27 Sierpnia 2014, 18:52 »
beta gratuluję  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43793 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:11 »
No Wiola, byloby super ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43794 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:19 »
Marta, jak się czujesz?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43795 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:21 »
Beta cudne wiesci!

Ja uag bede miala w 11t3d to zalapie sie na genetyczne czy za wczesnie??W ogole ciekawe czy mi takie zrobia w szpitalu ... bo znajomym nie robili.Stwierdzili ze to niepotrzebne...
Z corcia w 11t6d mialam genetyczne u polskiej ginki w Dublinie.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #43796 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:36 »
Agatka genetyczne robia od 11 tc wiec mozw Ci zrobia ;D

Beta gratulacje ;D

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43797 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:42 »

u mnie też dzisiaj się potwierdziło, że będzie dziewczynka :) :) :)
na 99 % ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #43798 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:47 »
To może jakaś aktualizacja listy? Kto teraz w.kolejce?  :)

Gratulacje Vivka :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #43799 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:54 »
To może jakaś aktualizacja listy? Kto teraz w.kolejce?  :)

Zoya, Ja, Marta ;) tyle zapamiętałam.