Autor Wątek: Wielkanoc tuż tuż...:)  (Przeczytany 182937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #570 dnia: 9 Marca 2015, 16:12 »
 :Kucharz: :Kucharz: :ok: :ok: :blant:



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #571 dnia: 9 Marca 2015, 16:14 »
Asia a ja do Ciebie personalnie pisałam? Bo nie kojarzę. Pisałam ogólnie. A o.zdrowym żywieniu jest inny wątek.

Tak odebrałam...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #572 dnia: 9 Marca 2015, 16:27 »
Jak już się tak uczepiłyście tego wstrętnego pieczywa  ;) to polecam tostowy własnego wypieku

http://przepisnachleb.pl/chleb-tostowy/


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #573 dnia: 9 Marca 2015, 16:28 »
Swoją drogą czytałam dziś skład tego chleba tostowego i nie widzę w nim jakiś rzek gów**m płynących ;)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #574 dnia: 9 Marca 2015, 16:48 »
ja ostatnio w kantynie nie miałam pieczywa i wzięłam sobie jakże popularny na wyspach soda bread.....babka wsadziła mi do tostera i dźemik na to i nie było tak źle, co prawda wolę pumpernikiel czy razowe jakieś , ciemne, ale ten soda też nie był zły, chociaż próbowałam kiedyś nie opieczony i był bleeeeee
swoją drogą jak pojechałam do Anglii jakieś 12 lat temu, byłam załamana, bo nie było polskich sklepów, do Tesco po bagietki raz w tygodniu się jeździło,albo na dwa i jedliśmy ten zwykły, tostowy chleb, co do dziś pamiętam jak mi się do podniebienia przyklejał....ohyda!!!!



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #575 dnia: 9 Marca 2015, 16:51 »
bo jak go nie opieczesz to jest niedobry, bo sam pszenny ;) ale patrzę na ten skład, na zakwasie chlebowym, jakieś E- i inne badziewia tam nie występują, nie wiem, może bywają gorsze ??? zwykle nie studiuję składu, szczególnie chleba, tylko własny jest jakiś sensowny ;) ale w tym w każdym bądź razie nie widzę czegoś, do czego miałabym mega zastrzeżenia, wychodzi na całkiem w miarę naturalny ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #576 dnia: 9 Marca 2015, 18:22 »
Miśka przepis  na pasztet w  wątku o gotowaniu    wyszperałam    pyszny wychodzi  można  sobie sypnąć orzechy czy  żurawinę próbowałam   zapisałam  gdzieś  potem poszperam

    ja pieke chlebek i wrzucam do tostera  ale  sklepowe też  są w użyciu    wiecie co mi się przypomniało   ;)  jak   dawno  ,dawno  temu   :):)  (jak  bajka  brzmi ) mama  dała  drobne  na chleb i z piekarni  taki goracy  i zawsze z koleżanka połowę  skóry  zjadłyśmy zanim do domu  doszłyśmy :)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #577 dnia: 9 Marca 2015, 18:39 »
imaginacja jakby co to poproszę  :) ja ostatnio objadałam się takim z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej  ;D
a skórka ze świeżego chleba (najlepszy pieczony przez już ś.p moją babcię) z masełkiem - mniam, mniam to były czasy...
Maja dzieki za przepis, musze spróbowac
doksik nie to, że się czepiam :P ale juz pary razy sprawdzalam i z przodu duzy napis  "na zakwasie chlebowym"  a z tylu w składzie woda i drożdze ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #578 dnia: 9 Marca 2015, 18:42 »
no w tym jest zakwas chlebowy i w nawiasie drożdze, a z czego jest zakwas, bo nie mam pojęcia ???


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #579 dnia: 9 Marca 2015, 18:45 »
  zakwas  to  ukiszona  mąka   przeważnie żytnia

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #580 dnia: 9 Marca 2015, 18:49 »
  Pasztet  "ukradziony " na forumkowym gotowaniu  przepraszam ale nie pamiętam ,która z dziewczyn wklejała  ale pyszny jest

0,5 kg łopatki
30dag świeżego boczku
20 dag wędzonego boczku
(opcjonalnie 10-20 dag wątróbki, ale możesz pominąć)
dwie marchewki
kawałek selera i pietruszki
liście laurowe, ziele angielskie, sól
gotujesz do miękkości ( prawie do rozgotowania), studzisz, odcedzasz z wody i dwa trzy razy mielisz w maszynce ( razem z warzywami) bułka namoczona w wodzie Dodajesz pieprzu (ile uważasz). Przekładasz do wysmarowanej tłuszczem foremki ( ew wyłożonej słoniną), przygniatasz, żeby był zbity i do piekarnika na 30 minut (180'C). Zarumieni się z góry i będzie widać, że jest gotowy.






  a  ten  pasztet z jaglanej i kapusty   to co to za cudo ??

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #581 dnia: 9 Marca 2015, 18:53 »
imaginacja2 dzieki, widzę, ze ten "twój" to taki mięsny :) w takim razie rewanżuje się  "swoim"  ;) (smakuje o wiele lepiej, niż to wynika z przepisu  :P ) http://ammniam.pl/pasztet-z-kiszonej-kapusty-suszonych-pomidorow-i-kaszy-jaglanej/

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #582 dnia: 9 Marca 2015, 19:28 »
mięsny    ale ja  kombinacje  alpejskie  sobie robię  juz nawet polędwicę zmieliłam  8)  i piersi z indora    co  się doda kwestia  smaku  ale  lubię nasypać  dużo żurawiny  i orzechów  , śliwek a nawet  korniszon pieczarka albo papryka   trzeba popróbować

 jakoś   mam opory  co zmielone jest w sklepowym  a tu wiem  :) :)


 z kapusty   a nawet z kaszy nigdy nie próbowałam  dzięki
 kiedyś musi być ten pierwszy  raz  ;)    muszę  jutro  dobra kiszoną kapustę  dorwać

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #583 dnia: 9 Marca 2015, 19:30 »
Ten ukradziony jest mamy AiR  ;)
Polecam nie pomijać wątróbki jednak chiciaż sama podrobów nie tykam  :P
W tym przypadku działają na plus


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #584 dnia: 9 Marca 2015, 19:40 »
wątróbka  to jedyna  rzecz jaka przejdzie   i to w postaci pasztetu   8) ;)

  jakieś  nowości   typowo   wielkanocne   macie  jeszcze ??

Offline mkarolinka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10103
  • Płeć: Kobieta
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #585 dnia: 9 Marca 2015, 20:35 »
U mnie wątróbka przechodzi jedynie w pasztecie :P

I chyba upiekę ten mięsny pasztet :P Mięsny jeż, mięsny jeż ;D

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #586 dnia: 9 Marca 2015, 23:21 »
wow alescie napisaly postow :P
Marta menu imponujace :) szacun :)

dobrze o salatce jarzynowej mi przypomnialyscie :) tez musi byc.. czyli barszcz, biala, salatka, jaja i jakies mieso.. plus ciasto. no i z glowy :P szukam wersji minimalistycznej (chociaz na pasztet tez robicie smaka, na szczescie chyba nie moge jesc pasztetow wiec odpada :P)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #587 dnia: 10 Marca 2015, 10:30 »
Pasztet robi się sam, tylko trochę to wszystko trwa. Można na dwa dni rozłożyć np. jednego dnia ugotować, kolejnego mielić i piec  ;D

Cytuj
jakieś  nowości   typowo   wielkanocne   macie  jeszcze ??

zależy co dla kogo jest nowością  ;D

Uwielbiam szynki parmeńskie, serrano itp. dlatego na Wielkanoc będzie
http://straga.pl/wyroby-domowe/schab-dojrzewajacy-schab-surowy-suszony/
mam w planach powyższy pasztet, "roladkę" z żurawiną lub pistacją i rolada z boczku 
do zimnej płyty babeczki z łososia i na pewno jaja faszerowane+ na ciepłozapiekane w skorupkach


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #588 dnia: 10 Marca 2015, 12:04 »
jaja na cieplo zapiekane w skorupkach? a co to za cudo?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #590 dnia: 10 Marca 2015, 12:54 »
wyglądają bardzooooo apetycznie;-))) tylko szału bym dostała, jakby ta skorupka przy obieraniu jajka ze mną nie współpracowała;-))))

dziewczyny robiłam chyba na Alana urodziny jajca i nie pamiętam co było w farszu  :drapanie: :drapanie: :drapanie: :drapanie: :drapanie:
co dajecie???? było tam chyba żółtko, pieczarki hmmmmmm i co????



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #591 dnia: 10 Marca 2015, 12:55 »
U mnie będzie jeszcze carpaccio z buraka na rukoli z serkiem i pistacjami  :)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #592 dnia: 10 Marca 2015, 13:09 »
Daruda, ja to samo... już widzę jak się wściekam  ;D

agu-s!  :-*

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #593 dnia: 10 Marca 2015, 13:45 »
Spoko, laski - wystarczy dobrze uderzyć - po latach mam wprawę. Jednym cięciem samurajskim sprawę załatwiam tzn. uderzam ostrzem i rozkrawam. Skorupka nie musi być idealna, ważne jest zachowanie dwóch połówek, nawet jak nieco popęka to nie ma znaczenia  ;)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #594 dnia: 10 Marca 2015, 14:00 »
Już sobie wyobrażam, jak jednym cięciem samurajskim odkrajam sobie palce, albo wbijam nóż w śródręcze :) Znając moją sprawność :D

No ale wyglądają bardzo apetycznie :)
Jak tam brzuszek Maju?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #595 dnia: 10 Marca 2015, 14:07 »
Daria zoltko podsmazone pieczarki z cebula do tego szczypior natka pietruszki i majonez :-)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #596 dnia: 10 Marca 2015, 14:11 »
Asia, nie dramatyzuj  ;D
U mnie spoko - wafle ryżowe pokochałam ;D i odkryłam smak dzieciństwa - suchary ale te takie jak wojskowe.
W PiP kupiłam i zajadam  :P



Poszkuję też natchnienia w kierunku ciast, coś pysznego, innego - no sama nie wiem.
Sernik jest domeną mojej mamy więc mam z głowy - ja bym chciała coś eleganckiego z nutką cytrynową może :drapanie:


Daria, ja robię farsz z szynką, farsz z łososiem, farsz z avokado
Tu jest sporo http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/jajka-faszerowane/


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #597 dnia: 10 Marca 2015, 14:11 »
Pasztet robi się sam, tylko trochę to wszystko trwa. Można na dwa dni rozłożyć np. jednego dnia ugotować, kolejnego mielić i piec  ;D

Cytuj
jakieś  nowości   typowo   wielkanocne   macie  jeszcze ??

zależy co dla kogo jest nowością  ;D

Uwielbiam szynki parmeńskie, serrano itp. dlatego na Wielkanoc będzie
http://straga.pl/wyroby-domowe/schab-dojrzewajacy-schab-surowy-suszony/
mam w planach powyższy pasztet, "roladkę" z żurawiną lub pistacją i rolada z boczku  
do zimnej płyty babeczki z łososia i na pewno jaja faszerowane+ na ciepłozapiekane w skorupkach


  o  tym schabie właśnie czytałam  ale tam coś   w przepisie  było inaczej  jakoś po 1 kg  cukru i soli  muszę  poszperać

  Nowość  :)  znaczy tak  jak to mój  śp  dziadek mówił za  dużo w siedzeniu, ja sama   nie wiem  ;)

 jaja też  umiem na pół  i nawet  jak mi się nie chce do sałatki  obierać to ciacham  wyjmuję łyżeczką na deskę i siekam :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #598 dnia: 10 Marca 2015, 14:14 »
Przypomniało mi się jeszcze moje popisowe śniadanie  ;) na Wielkanoc też się nada, poza tym szybko się robi i nieźle wygląda  :P

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/jajka_zapiekane/przepis.html


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: WIELKANOC tuż, tuż...... ;-)
« Odpowiedź #599 dnia: 10 Marca 2015, 14:18 »
Uwielbiam te zapiekane jajca!
Zresztą te w skorupkach mój tata też robi i polecam :)

Za wielkanocnymi daniami nie przepadam (biała kiełbasa i żurek to nie moje smaki).