Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 91702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziulek

• Chuck Norris
Odp: Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1740 dnia: 16 Lipca 2007, 13:23 »
No i ósmy miesiąc się zaczła w sumie jak mówią najgorszy trzeba na siebie uważać bardziej :) ale u Ciebie ciąża tak ładnie przebiega że nic wydarzyć się nie może :) uważajcie na siebie w te upały  :-*
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1741 dnia: 16 Lipca 2007, 13:41 »
TYDZIEŃ 32
(30 tydzień po poczęciu)

Głową w dół
Niektóre dzieci już na tym etapie ciąży ustawiają się w "pozycji startowej" do porodu - główką w dół. W chwili porodu pozycję taką przyjmuje 96% dzieci. Jeśli Twój maluch jest ułożony pośladkowo (czyli główką do góry), Twój lekarz może spróbować przekręcić go ręcznie.

Ty
Z Twojej pochwy może wydobywać się zwiększona ilość białawej wydzieliny. Rosnąca macica uciska przeponę, co powoduje trudności ze złapaniem oddechu. Dolegliwości te łagodzi spanie z wysoko uniesioną głową. Opuchlizna nóg to często spotykana dolegliwość w zaawansowanej ciąży, ale jeśli puchnie Ci twarz, cierpisz na silne bóle głowy, odczuwasz ból w podbrzuszu i mdłości, natychmiast skontaktuj się z lekarzem. Mogą to być objawy tzw. stanu przedrzucawkowego.
Czy tempo Twojego życia nie jest zbyt duże ? Może czasami przydałoby się przystopować ? Pozwól sobie na popełnianie błędów i zmęczenie. Częściej odpoczywaj i relaksuj się. Wyrażaj zgodę na traktowanie Cię na zasadach ulgowych (przynajmniej od czasu do czasu). Być może dzięki temu Twoje samopoczucie ulegnie poprawie, a pojawiające się emocje będą bardziej zrozumiałe?

Twoje dziecko

Maluch waży już prawie 2 kg i niewiele różni się od noworodka. Nie wykonuje już tak gwałtownych ruchów, a raczej się wierci - po prostu brakuje mu miejsca. Gdyby się teraz narodził, miałby wielkie szanse na przeżycie.
Do dziecka będącego wewnątrz macicy dociera wiele dźwięków. Maluch lubi słuchać Twojego głosu. Preferuje go bardziej, niż głosy innych kobiet. Twojemu dziecku nieustannie towarzyszy również odgłos rytmicznego pukania Twojego serca. Gdy będziesz chciała uspokoić noworodka, dobrym sposobem będzie przytulenie go do serca. Być może znajomy stukot zainteresuje malucha?

Moj licznik nie przesunal sie na 8 miesiac zrobi to dopiero jutro a to dlatego ze ustawiony jest na 17 wrzesnia :) Ale tak go zostawie :)
Oto jeszcze fotki brzucholka :

O rany ale mam zyły na brzuszku  :o

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1742 dnia: 16 Lipca 2007, 14:05 »
hihi no skora juz mocno naciągnięta i to moze dlatego. a może masz tak urode??
ja u siebie na codzien mam takie na nogach, mczy jak jestem nie opalona to widac tez na rekach i piersiach. taka mam skore. no ale u ciebie moze głównym czynnikiem jest juz teraz ciaza :)

to co tam jakieś żyły. Wyglądasz ślicznie w tej ciaży i to sie chwali. chyba nic nie przytyłaś poza wielkością brzuszka czego już z góry pozazdrościć można. to wróży szybciutki powrót do "siebie" po porodzie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1743 dnia: 16 Lipca 2007, 14:30 »
Co racja to racja - procz brzuszka wiele mi nie urosło :P Gdyby nie brzuszek to wchodze we wszystkie spodnie sprzed ciązy. Obys miala racje Ewelinko i obym szybko wrocila no "normy" bo poluje na spodniczkę moro :P

Co do zył to to chyba przez rosnacy brzuszek bo wczesniej tego nie miała. Skora mocno sie naciagła i zrobiła sie moze bardziej "przezroczysta" :P Na piersiach tez teraz takie mam choc te zbytnio sie powiekszyly swych rozmiarow ;p

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1744 dnia: 16 Lipca 2007, 14:46 »
żyły na piersiach to ja mam do tej pory:)
a co do tych książkowych opisów to mój obrócił się dopiero w 36/37 tygodniu

trzymaj sie dzielnie brzuchaczku

Offline tulip

• zapaleniec
  • data ślubu: 1 lipca 2006
« Odpowiedź #1745 dnia: 16 Lipca 2007, 15:57 »
żyły na piersiach to ja mam do tej pory:)
a co do tych książkowych opisów to mój obrócił się dopiero w 36/37 tygodniu

trzymaj sie dzielnie brzuchaczku
U mnie też coś koło tego. Trzymaj się Antalis i korzystaj z mobilności. Jeszcze nie pora, żeby samej siedzieć w domu! Ja siedzę od 2 tygodni i już świruję  :glupek: :luzak:
Żonka od 1 lipca 2006 :D Maminka od 20 lipca 2007 :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1746 dnia: 16 Lipca 2007, 18:34 »
Antalis brzusio super  :D :brawo_2:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1747 dnia: 17 Lipca 2007, 10:37 »
Dziewczyny niech ktos wyłaczy ten piekarnik i właczy klime !! :(

Zanim ugotuje obiad - sama sie ugotuje :(
Musze isc do sklepu - obym wytrztmala bo mnie znajda kajs w krzakach :P

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1748 dnia: 17 Lipca 2007, 10:42 »
Ja tam się cieszę, po tych wietrznych i deszczowych dniach nalezy się nam trochę lata ale współczuję ciężarnym i mamom maluszków - to na prawdę musi być męczące :-[ Antalis - zrób chłodnik, po co gotowac w taki upał ;)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1749 dnia: 17 Lipca 2007, 11:56 »
Wrociłam i jestem padnieta  :pogrzeb:
Szybki prysznic postawi mnie na nogi - taka mam nadzieję.

Co do chlodnika to nie lubie :P dzis serwuje zupke krem z pieczarek z grzankami i "gołabki" w papryce z sosikiem pomidorowym :). Wlacze sobie w kuchni wentylatorek i szafa gra :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1750 dnia: 17 Lipca 2007, 12:12 »
Antalis jakos musisz sobie dawac rade  :uscisk: Nie przemeczaj sie i nie wychoc w ostre slonce nawet na zakupy , lepiej nie ryzykuj  :)

W moim watku napisalam ten przepis na pierogi tak jak chcialas. Mialam wyslac Ci na PW ale stwierdzilam ,ze moze ktorej sie takze przyda.

Zycze smacznego i porosze opinie  :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1751 dnia: 17 Lipca 2007, 13:46 »
Ja też mam strasznie żylasty brzuszek szczególnie wokoło pępka a na dodatek jeszcze rozstępy mi zaczęły tam wyskakiwać ..dziady jedne i to na sam koniec  >:( no ale nic :) dobrze ze doszłas do sklepu i wróciłaś cała :) a na obiadek to ja sie pisze bo robisz mniam mniam pyszne rzeczy
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1752 dnia: 17 Lipca 2007, 14:59 »
Antalis sama po sklepach nie lataj  w takie skwary :!: lepiej umów się z mężem na wieksze zakupy i miej wszystko w domku... jestes juz wysoko w ciązy i to nie sa żarty...obyc gdzieś tam właśnie nie zemdlałam :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1753 dnia: 17 Lipca 2007, 15:10 »
Dzieki dziewczyny za troske ;)
Staram sie wychodzic z domku do godz 12:00 a potem juz wieczorkiem lub poznym popoludniem kiedy to juz tak slonce sie prazy. No i staram sie nie wypuszczac za daleko :)

Golabeczki juz zrobione. Teraz tylko czekac na mezusia. Siedze sobie i mocze stópki w zimnej wodzie - biedny Kacperek, jemu to musi byc goraco, jak tak dalej pojdzie to bedzie z niego rosołek w brzuszku.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1754 dnia: 17 Lipca 2007, 15:58 »
Kochana o Kacperka sie nie martw on amam satbilną temparaturke tylko moze mu być jaśniej od takiego słonca bo prze brzuszek przebuija :)
wiec noś kolorowe bluzki :)

Chętnie bym sie wprosiła na te gołąbeczki :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1755 dnia: 18 Lipca 2007, 08:14 »
Dzis kolejne starcie z Sadem. Musze załatwic ksiege wieczysta z sadu z ... Zywca :( Dzwonilam tam i Pani kazala mi przyjechac osobiscie  >:( na pytanie czy moge zalatwic to poczta i  przyslac wniosek i dowod wplaty pomarudzila cos tam i w koncu sie zgodzila. Pare minut pozniej zazdwonil tam moj maz i co ?? Dowiedzial sie ze prawdopodobnie zalatwie to w Bytomiu lub a Katowicach w Sadzie  od reki !! Oni tam maja te elektroniczne ksiegi , maz dostal specjalny numer pod ktorym powinna ta ksiega figurowac. O 9:00 jedziemy sprawdzic do Bytomia czy tam to sie załatwi.

Ehh... dupiaty kraj :(

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1756 dnia: 18 Lipca 2007, 08:20 »
taaa PROCEDURY :)
ja miałam dla odmiany miła obsługę w US ale to tylko dla tego ze facet tez miał małe dzieci i wie ze z wózkiem na 3  pietro bez windy moze byc ciezko ):
sam wział dokument i zanisł :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1757 dnia: 18 Lipca 2007, 08:30 »
Antalis teraz już praktycznie w każdym sądzie jest dostęp do wszystkich ksiąg - wystarczy znac numer, idziesz wklepujesz i masz jak na dłoni-wiesz, Ty się lepiej dowiedz jaki odpis potrzebujesz-zupełny czy zwykły, różnią się ceną i wielkością i nie zawsze zupełny jest czytelny dla zwykłych ludków (my mieliśmy problem z księgą i musiałam zamiast zwykłego wziąć ten zupełny a to było dla banku i analityk idiota nie umial go czytać i kazał mi jeszcze zwykły dostarczyć >:( )

Offline megi28

• uzależniony
  • data ślubu: 30.09.2006
« Odpowiedź #1758 dnia: 18 Lipca 2007, 10:27 »
Antalis gratuluję 8 m-ca ale to zleciało:)
Brzusio bardzo ładny a tymi żyłąmi to się nie przejmuj kochana, ja miałam taki przeźroczysty brzuszek i po ciąży nie widać żadnej żyłki no na piersiach zostały bo karmię piersią i jak mała wyciągnie to widać którędy mleko płynie:)
Moja Lenka główką do dołu ułożona była już w 31 tygodniu.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1759 dnia: 18 Lipca 2007, 11:27 »
Jakby na zawołanie do naszej rozmowy o instytucjach i kompetencja ludzi... Wiadosmosc od mojego meza
ktora własnie dostałam:
Pani w US nie przyjęła mi oświadczenia, bo powiedziała,  że nie muszę składać! Notariusz mówił co innego. W internecie też nie jest to jednoznacznie wyjaśniane. Wysłałem pocztą, najwyżej odpiszą mi, że nie miałem obowiązku składania deklaracji. Za to nie dostanę na pewno za jakieś dwa lata powiadomienia, że powinienem zapłacić podatek z odsetkami..

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1760 dnia: 18 Lipca 2007, 13:23 »
No i badz tu człowieku madry - kazdy gada co innego a i tak to MY mamy wiedziec najlepiej.
Baba z Zywca kazała mi przyjechac osobiscie tylko po usilnych moich prosbach i tlumaczeniach ze to kawał drogi ode mnie zwlaszcza w te upaly i w 8 miesiacu ciazy zgodzila sie zrobic to drogą pocztową.

Oczywiscie wszystko bez problemu zalatwilam w Bytomiu :) I w piatek uderzamy z siostra do US a potem do notariusza z wnioskiem o dzial spadku. Oby teraz było juz bez problemów.

Megi28 ano zlecialo i nawet nie wiem kiedy. Niech mi teraz ktos powie ze 9 miesiecy to długo :)
Maly moze sie pojawic na swiecie juz za jakies 6 tygodni :) Choc spieszyc sie nie musi jak mu dobrze to niech sobie siedzi - i tak wyjsc kiedys musi :P

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1761 dnia: 18 Lipca 2007, 13:43 »
Kochana - brzuszek bardzo ładniutki - zagrabiutki - tylko pozazdrościć  :D :D :D

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1762 dnia: 18 Lipca 2007, 14:01 »
Taaa głupiaty kraj wszedzie co innego prawią i każdy co innego każe robić w jednaj sprawie tacy douczeni wszyscy  >:( ale dobrze ze udało się załatwić po waszej myśli
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1763 dnia: 18 Lipca 2007, 18:12 »
Jeny w domu idzie pasc trupem  :pogrzeb: Mam wrazenie ze w piekarniku byłoby chłodniej :P
A ja na dodatek mieszkam na samej gorze wiec jak sie nagrzeje dach to istna patelnia.

Pisalam Rafalowi esemeska - Pozdrowienia od Twoich ulubionych chipsów :) Mial ubaw :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1764 dnia: 18 Lipca 2007, 19:52 »
Własnie zrobiłam malutkie zakupy dla Kacperka :)

Kupiłam pojemnik na mleko modyfikowane lub herbatke granulowana.Wyglada tak - mąż wybrał ten z tygryskiem. Przyda sie jak pojedziemy gzdies w gosci czy cos takiego, nie bede musiala tachac calego opakowania mleczka lub herbatki.Planuje karmic piersia ale wiadomo butla wygodniejsza i od czasu do czasu maly na pewno ją dostanie.

Kupiłam tez woreczki do mrożenia mleka Avent szt.30 :) - maz sie smieje bo powiedzialam ze musze je miec w razie jakiejs mojej zachcianki jedzeniowej ktora moglaby zaszkodzic malenstwu a i w wigilie musze sie najesc kapusty z fasolą  :Obiad: :Kucharz:
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2007, 19:57 wysłana przez Antalis »

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1765 dnia: 18 Lipca 2007, 20:33 »
No, no..Antalis... widze, że dopinasz ostatnie szczególy :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1766 dnia: 18 Lipca 2007, 20:51 »
A no teraz te pierdółki tylko sie dokupi a jest tego troszke :)
Spojrzcie co znalazlam an allegro - ale wymyslaja ubranka dla tych szkrabow :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1767 dnia: 18 Lipca 2007, 20:55 »
Tez to widziałam. Biedne Maleństwo, pajacyka z niego robią

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1768 dnia: 18 Lipca 2007, 20:57 »
Najbarzdiej mi zal glowki tego malca - naladuja tego na te mala łepetynke a dzidzia sie meczy :(

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1769 dnia: 18 Lipca 2007, 21:01 »
O MATKO CO ZA  SZKARADZTWO!

No moja droga już masz ostro z GÓRKI!