WITAMY W 11 TYGODNIU
Bicie serduszka. Serduszko Twojego maleństwa już od kilku tygodni bije, ale dopiero teraz stało się wystarczająco głośne, aby Twój lekarz mógł je usłyszeć przy pomocy specjalnego urządzenia o nazwie Doppler. Ty też będziesz mogła go posłuchać! Serce płodu bije dwa razy szybciej niż Twoje. Jego prędkość wynosi od 120 do 140 uderzeń na minutę. (Nie martw się, jeśli Twój lekarz nie będzie jeszcze w stanie wychwycić bicia serca. Płód może być ułożony w takiej pozycji, która będzie tłumiła jego dźwięk). Oprócz usprawnienia rytmu swojego bicia, serce stało się w ciągu minionego miesiąca prawidłowo ukształtowaną, czterokomorową strukturą. Jedynie niektóre z dzielących je ścianek nie będą ostatecznie wykształcone przed narodzinami.
Rozwój skóry. W ciągu ostatnich kilku tygodni na ciele płodu formowała się cienka warstwa skóry. Teraz szczególne jej warstwy zaczynają się przekształcać w coś, co w przyszłości stanie się paznokciami rączek i nóżek.
Pomiar. Twoje maleństwo od ostatniego tygodnia sporo urosło - jego całkowita długość wynosi obecnie około 5 cm. Sama główka płodu stanowi niemal połowę jego długości, co pokazuje wyraźnie jak szybko rośnie mózg.
Tak wyglądam!
Płód unosi się w ochronnym płynie owodniowym. Płyn ten jest przez niego połykany, przetwarzany i wydalany w postaci moczu. Pępowina, widoczna w górnej części zdjęcia łączy płód z łożyskiem i dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
TyCiągle się rumienisz ? Zaróżowienie skóry na twarzy u kobiet o jasnej karnacji ma związek ze zwiększeniem objętości krwi w czasie ciąży. A propos krwi - pamiętaj o dostarczaniu organizmowi (właściwie dwóm organizmom) odpowiedniej dawki żelaza.
Zaspokojenie Twoich potrzeb jest teraz najważniejsze. Miłość, czułość i harmonia - tak bardzo teraz tego potrzebujesz. Uśmiechasz się na widok śpiewającego ptaka, starasz się nie myśleć o smutnych sprawach. Bywają jednak takie chwile, że zachwyt i euforia gdzieś znikają, a niepotrzebne słowa ranią najbliższych. Co wtedy ? Najlepiej nazwać pojawiające się uczucia i nie czekać, aż inni się domyślą o co chodzi. Na tym etapie Twojego życia dbałość o porozumienie z bliskimi osobami jest bardzo ważne.
Czas na ćwiczenia Kegla!Nadszedł czas, by nauczyć się ćwiczeń Kegla i od tej pory wykonywać je regularnie. I od razu dobra wiadomość: nie musisz w tym celu zapisywać się na siłownie ! Ćwiczyć możesz wszędzie - w korku na skrzyżowaniu, podczas zmywania naczyń i w czasie nudnej prezentacji w pracy. Ćwiczenia Kegla polegają na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund. Jeśli brzmi to dla Ciebie zbyt abstrakcyjnie, spróbuj poćwiczyć w toalecie podczas oddawania moczu, wstrzymując jego strumień Wykonywane regularnie ćwiczenia Kegla wzmacniają mięśnie dna miednicy, ułatwiając poród.
To tyle fachowej wiedzy.
U nas wszystko ok.Dzis z
Yukari-chan, idziemy do fryzjera na 13 - o zgrozo

.Na pewno zrobie odrosty, chcialabym tez jakis balejaz.Korci mnie sie jakos obciac ale ja lubie spinac włoski do gory i czesac sie w kok wiec np wystopniowanie włosow odpada. Ach gdyby byla taka fryzurka ktorej dlugosc włosow pozwalałaby na spiecie ich do gory ,a jak by byly rozpuszczone to byłoby widac ze jestem jakos obcieta

. Rozpuszczone proste włoski odpaja chyba - utyłam na buzi a moj ksztalt twarzy przy rozpuszczonych włosach = paczek

Trwałej pewnie robic mi nie mozna ( zreszta na blond włosach fryzjerki nie lubia tego robic ) ale moze poprosze zeby mi jakies loczki na calej dlugosci wloskow zrobila i uczesala do gory no i oczywiscie nauczyla mnie tego

Maz sie smieje ze mnie nie pozna

.Obym tylko ja była zadowolona ...