Autor Wątek: Tajusia będzie miała Dzidziusia!  (Przeczytany 52711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PumoRi

• maniak
Odp: Tajusia będzie miała Dzidziusia!
« Odpowiedź #960 dnia: 26 Maja 2007, 22:28 »
ja Ci się nie dziwię, że chciałabyś już wiedzieć :) mnie się wszyscy dziwią, że już bym chciała znać płeć, a ja po prostu chcę wiedzieć kogo sobie wyobrażać jak marzę o naszych wspólnych chwilach na tym świecie :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #961 dnia: 27 Maja 2007, 21:19 »
 ;D ano tak właśnie jest jak piszesz PumoRi
wyobrażałam sobie nasze wspólne życie o tą maleńką istotkę... ale już sie przyzwyczaiłam do myśli że będzie  NIESPODZIANKA!

Dziękuję wszystkim za odwiedzinki - i także Dziewczynom, które dawno nie zaglądały :przytul:  - nawet nie wiecie jak to milutko poczytac Wasze posty :skacza:

I wiecie co?????????????
Dziś byliśmy nad jeziorkiem i się kąpałam i było BOSKO !!!
Popływałam kilka minutek w pięknym czystym jeziorku i czuję sie jak nowonarodzona :D
Jednak moja mała zachcianka ciażowa (pisałam o tym kilka stronek wcześniej) sie spełniła - było tak cieplutko i woda taka przyjemna - często nawet latem nie jest taka fajna - ze normalnie nie mogłam się oprzeć. Maleństwo chyba było mocno zdziwione co sie dzieje ale niech już sie przyzwyczaja bo ja uwielbiam wodę i pływanie :D

Wpadłam tylko na chwilkę pochwalic sie dzisiejszym wyczynem i spadam odpocząć
pozdrawiamy serdeczne :przytul:
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2007, 21:21 wysłana przez Tajusia »
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #962 dnia: 27 Maja 2007, 21:36 »
Zazdraszczam tego kąpania się, pływania, ale Ci fajnie!!!!!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #963 dnia: 28 Maja 2007, 09:00 »
łooooooooooo... ja też uwielbiam wode i uwielbiam pływać. niestety zdarza sie to teraz niezwykle rzadko - z bbraku czasu, koniecznosci dojazdu, itp ale teraz gdy juz troszke sie przeprowadziłam do M. zabrałam ze soba kostium do kąpieli i chce wyciagnac miska na basen :) a co tam.... to sama przyjemnosc a jakie zdrowie dla ciałka i kondycji.

Ciesze się że mogłaś popływać. super. myśle że dzidzia nieżle sie wybujała ale że była to dla niej niesamowita frajda. hihi ściskam mocno :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #964 dnia: 29 Maja 2007, 08:40 »
 ;)
ano dziś też by się popływało :D
 ;)

Tak tylko wpadłam napisać że u nas wszystko w porządku,

wczoraj zakończyliśmy szkółkę rodzenia - mam nawet zaświadczenie - hi hi :D mogę profesjonalnie rodzić :skacza:
Uczyliśmy się jaką przyjać pozycję najlepiej podczas porodu i jak oddychać i jak przeć i nawet robiliśmy małą symulację z partnerami :D tylko się śmialismy co by zanadto sie nie zaangażować bo Maluszek pomyśli że już czas
:skacza:

P.S> Mamy już chyba wszystko dla dzieciatka - wczoraj kupiliśmy wanienkę ze stojakiem (zieloną- taką groszkową :) ) i przewijak i to chyba będzie na tyle :D  aha jeszcze rodzice dokupią maty oddechowe z nianią elektryczną (bo koniecznie uparli sie żeby coś kupić! a wybrali ten sprzęt bo u nas w rodzince to VERY IMPORTANT sprawa)

no to papa :)

"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #965 dnia: 29 Maja 2007, 09:27 »
maty oddechowe z nianią elektryczną

yy a co to sa te maty oddechowe?? w jaki sposób to działa?  ??? ??? ??? pierwszy raz o czym sakim słysze :)

ciesze sie że u Was wszystko ok :)

szkoła rodzenia chyba wiele kobietom pomaga. raz że ćwiczą i wzmacniają organizm a dwa to chyba też duże znaczenie ma ich nastawienie psychiczne do tego co będzie sie działo.

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #966 dnia: 29 Maja 2007, 09:51 »
yy a co to sa te maty oddechowe?? w jaki sposób to działa?  ??? ??? ??? pierwszy raz o czym sakim słysze :)

no może niecałkiem poprawnie się wyraziłam - chodziło mi o monitor oddechu - to jest takie urządzenie składajace sie z mat które kładzie sie pod materacykiem dziecka w łóżeczku i urządzenia monitorujaco-alarmujacego które kontroluje oddech i w razie przerwy włącza alarm, ogólnie ma chronić przed SIDS(nagłą śmiercia łóżeczkową)
a teraz są jeszcze w zestawach dodatkowo z niania elektroniczną, furę kasy kosztują ale i tak bym je kupiła - nawet rezygnujac z innych rzeczy

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #967 dnia: 29 Maja 2007, 11:46 »
aaaa to juz wiem o co chodzi. kiedys oglądałam na allegro coś co sie nazywało baby angel i to własnie działało na takiej samej zasadzie jak mówisz. w razie przerwy w oddechu chyba dluzszej niż 5 sekund wlaczał sie allarm ktory miał za zadanie wybudzić dziecko i matkę. urządzenie koszotwało kupę kasy ale czego sie nie robi dla dobra maleństwa.

z takich naturalnych sposobów to ja znam tylko takie zalecenia jak - spanie dziecka na pleckach na płaskim materacyku...żadnych poduszek - jedynie kocyk do przykrycia; i podkładanie na noc pod nózki łóżeczka np. tomu encyklopedii by główka była nieco wyżej niż reszta. tak sie robi chyba przez pierwszych pare miesiecy. potem podniebienie chyba juz tak nie opada i ryzyko zanika.

jesli coś mylę to przepraszam, ale cosik takiego mi sie o uszy obilo :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #968 dnia: 29 Maja 2007, 12:27 »
Tajusia :) wyobraz sobie taki scenariusz :
nadal nie wiesz jaka płec...ze rodzisz..i maz przecina pępowinę i mów Ci kładąc maluskza Ci w ramiona ze
"Kochanie mamy ...... "  :serce: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka:

Pływanie jest super dla mamy i szkrabka :)

Jak dla mnie wystarczy normalna niania a zeby kupowac AZ  monitor oddechu t nie koniecznie ... no ale jak masz to pewnei ze brac  :)

Ty do porodu sie nie wybieraj jeszcze bo tu ledwo co 35 tydzien sie konczy wiec nie pchac sie  :ekxpert: tylko czekać ze 3 tygodnie :)

Cwiczenia na szkole pewnie pomagają - ja nie cwiczyłam a dałam radę wiec dla Ciebie to teraz będzie pesteczka  :przytul:

Gdybyś tak jeszcze  na tą koncówkę zasypała nas zdjeciami brzuszka ... no wiesz zebysmy mogły sprawdzac czy juz sie obnizył :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #969 dnia: 29 Maja 2007, 16:00 »
no wiesz zebysmy mogły sprawdzac czy juz sie obnizył

hihi popieram :)  ;D ;D ;D

kontrola ze strony forumkowych cioć musi być :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #970 dnia: 30 Maja 2007, 09:46 »
 ;D ;D ;D
ohhh te forumkowe zdjęciary

przecież dopiero co wklejałam :D
ale dobrze postaram się dziś i jutro coś popstrykac i będziecie mogły ogladać choć niewiele sie zmienił :)

nie nie!! ja sie jeszcze nigdzie nie wybieram - czekam na swój termin - około 5 lipca :D
tylko śmiałam sie żeby Maluszkowi się nie pośpieszyło ale jak widać - jeszcze mu tam dobrze :skacza:

Mam takie małe pytanko do Was : od kiedy Wam się zaczęły bóle takie jak na okres (sądzę że to te skurcze przepowiadające) tylko że mam je już ze 2 tygodnie i teraz są codziennie popołudniu lub wieczorem - śmieje sie ze to taki niekończący sie okres :D
W ogóle tak jakos wczesnie u mnie wszystko :( siarę mam już ze 2 miesiace - teraz to wciąż mam mokro jak zasypiam :D , ból spojenia od jakiś 3 tygodni i teraz jeszcze to bóle okresowe...  ???
Ale mnie natura przygotowuje :skacza:

P.S. W sprawie tego urządzonka to wiem że wiele osób uważa je za niekonieczne i pewnie sama bym tak uważała gdyby nie pewne wypadki w mojej rodzinie... mój braciszek zmarł w ten sposób (wtedy jeszcze nawet nie słyszano o SIDS) i dlatego mam małą schizę w tym temacie, i dlatego to dla mnie takie ważne, nawet dla mojego spokojnego sumienia, bo inaczej bym chyba nie zasnęła przy maluszku :(

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #971 dnia: 30 Maja 2007, 10:03 »
wiesz co kochana mnie sie zaczeły te bóle dopiero w 9 miesiacu
a czy to nie bola cie czasem jelita?????
jak tam twoje wypróżnianie :) sorka za to pytanie ale to tez tak moze bolec

a jesli wszystko z tym ok to znaczy ze sie przemeczasz i musisz wiecej odpoczywac
mnie zawsze łąpie jak cos porobie zbyt dużo
jak np posprzątam czy coś takiego

a ty nie narzekaj bo przynajmniej bedziesz wiedziała jak to wszystko wyglada i jak boli
ja nie mam nic nawet siary a juz koncze ciaze

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #972 dnia: 30 Maja 2007, 10:29 »
wiesz co kochana mnie sie zaczeły te bóle dopiero w 9 miesiacu
a czy to nie bola cie czasem jelita?????
jak tam twoje wypróżnianie :) sorka za to pytanie ale to tez tak moze bolec

a jesli wszystko z tym ok to znaczy ze sie przemeczasz i musisz wiecej odpoczywac
mnie zawsze łąpie jak cos porobie zbyt dużo
jak np posprzątam czy coś takiego
no właśnie nie bardzo bo ja bardzo często ostatnio latam do WC (oprócz siusiania) nawet wczoraj to jak bym była koło 38-39 tygodnia to bym pomyślała że mój organizm sam sie oczyszcza przed porodem no ale teraz to stanowczo za wcześnie  ???

nie sprzatam w chałupce, nawet prać skończyłam, tylko obiadek robię i leżakuję a rano siedzę przy kompie :(

mówiłam ostatnio o tych bólach lekarzowi ale on jak zawsze ze stoickim spokojem powiedział że to NORMALNE :D dlatego Was sie pytam z ciekawości, i powiedział tez że w połowie czerwca już mogę rodzić bo ciąża będzie uznana za donoszoną :D

a propo jutro zaczynamy 36 tydzień i 9 miesiąc

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #973 dnia: 30 Maja 2007, 10:34 »
sluchaj no jesli on uwaza ze nic sie nie dzieje to moze takie bole moga sie pojawic wczesniej?
niczym sie ne martw jeszcze wytrzymaj 2 tyg i rodzimy kochana rodzimy!!!!
bo ja jeszcze w wakacje chce sie z wami zobaczyc!!!!!!! i poznac nasze maluchy
nie wiem czy czasami nie bedziemy znowu studiowac w poznaniu wiec okazji do spotkan bedzie o wiele wiecej
juz sie nie moge doczekac

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #974 dnia: 30 Maja 2007, 10:52 »
Normalne, normalne :-) nie przejmuj sie tylko korzystaj z ostatnich chwil spokoju ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #975 dnia: 31 Maja 2007, 09:17 »
Całuski dla Was :) no i odpoczywaj i leniuchuj sobie :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #976 dnia: 31 Maja 2007, 21:35 »
Tajusia witaj w 9 miesiącu  :brawo_2:
To niesamowite, że już za chwilkę będziesz tulić w ramionach swoje dzieciątko  :Wzruszony: Ech... jak ten czas szybko leci :)
Skoro lekarz twierdzi, że bóle są normalne, to niczym się nie przejmuj i ciesz się ostatnimi tygodniami tej niesamowitej bliskości dzidziulka :) Dużo spokoju Ci życzę :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #977 dnia: 1 Czerwca 2007, 10:02 »
Tajusiu a jak sie czujesz?? chyba już mniej siedzisz na neciku bo brzusio ciąży i tez lekarz nie pozwala??

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #978 dnia: 1 Czerwca 2007, 12:32 »
Dużo spokoju Ci życzę
dziękuję bardzo :D

Tajusiu a jak sie czujesz?? chyba już mniej siedzisz na neciku bo brzusio ciąży i tez lekarz nie pozwala??
no tak, teraz tylko wpadam na godzinkę, góra dwie do południa, bo popołudniu to nie ma mowy zeby się dopchać :D i lekarz jak lekarz, ale mój mężulek mnie goni i mówi że dziecko nam napromieniuję :(

U nas bez nowości - w poniedziałek idę na ostatnie szczegółowe badanka- przeciwciała, morfologia itp. a we wtorek 5 czerwca do lekarza i na pierwsze KTG :D

A już za rok będziemy świętować prawdziwy Dzień Dziecka !

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #979 dnia: 1 Czerwca 2007, 12:41 »
no tak...w zasadzie to w tym roku zabrakło okolo miesiączka :) hihih tak na prawde to dzidzia juz jest z wami tylko jeszczez siedzie w bezpiecznym domku - twoim brzusiu. popukaj do niej z okazji tego szczegolnego dnia :) pokolysz w tancu - ot taki mini prezencik :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #980 dnia: 1 Czerwca 2007, 12:45 »
popukaj do niej z okazji tego szczegolnego dnia Smiley pokolysz w tancu - ot taki mini prezencik Smiley
już dzisiaj rano tańczyłam z dzidzią
a teraz popukam od cioci Ewelinki :D :D :D
:przytul:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #981 dnia: 1 Czerwca 2007, 12:57 »
O tak w przyszłym roku dzien dziecka bedzie wyjatkowy i dla mnie :) Zreszta kazdy dzien z malenstwem jest wyjatkowy :)
Poglaskaj brzusiu ode mnie i Kacperka :)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #982 dnia: 1 Czerwca 2007, 13:08 »
Poglaskaj brzusiu ode mnie i Kacperka Smiley
już się robi :D

ale moja Maluda będzie dzisiaj wygłaskana :D :D :D

Offline megi28

• uzależniony
  • data ślubu: 30.09.2006
« Odpowiedź #983 dnia: 1 Czerwca 2007, 16:11 »
Oj tak tak przyszły rok to dopiero będzie wyjątkowy jak nasze maluszki będą śmigać w dzień dziecka:)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #984 dnia: 1 Czerwca 2007, 18:16 »
Tak przyszly rok bedzie wspaniały może zorganizujemy Forumkowy dzień dziecka? tyle bedzie dzidziusiów :)  ;D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #985 dnia: 1 Czerwca 2007, 18:22 »
ale to fajnie brzmi - od cioci Ewelinki...uronilam lezke :) dzieki  :-* :-* :-*

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #986 dnia: 1 Czerwca 2007, 21:35 »
Tajusia wygłaskaj ode mnie Brzusio :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #987 dnia: 2 Czerwca 2007, 01:38 »
Tajusia wygłaskaj ode mnie Brzusio :D

właśnie nie mogę zasnąć :(

no i głaskam głaskam Demeczko :przytul:

i jeszcze jak patrzę na Twój avaterek to aż mi się cieplutko na :serce: robi

Offline Tajusia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #988 dnia: 2 Czerwca 2007, 16:06 »
U mnie bez nowości - z dniem 1 czerwca zaczęłam pranko dzieciowych ciuszków :D :D :D
tzn. zaczęłam od pieluszek, ręczniczków i pościeli a potem ciuszki

No i powolutku będę wszystko prasować i układać w szafce żeby było gotowe :)

Aha - jak myślicie ile wcześniej rozłożyć łóżeczko z materacykiem żeby wywietrzało?

Wczoraj też kupiłam naszej dzidzi prezencik z okazji Dnia Dziecka - skarpetusie-buciki z zielonymi żabkami - no mówię Wam takie słodziutkie - muszę wkleić fotkę :D

Tak się zastanawiam - chciałam coś wyjątkowego dać mężowi jak nasz maluszek sie urodzi, z okazji że został Tatusiem :) wiem że taki pierścionkowy zwyczaj jest dla Mamuś ale myślałam o czymś symbolicznym, drobniejszym... tylko nic mi szczególnego nie przychodzi do główki  ??? ??? ???
zwłaszcza że teraz mieszkajac tu na wsi :D (tzn. za miastem :) ) mam ograniczone możliwosci zakupowe :(
kiedyś myślałam żeby mu kupić drzewko takie do wsadzenia na działkę - bo w końcu wiecie co facet ma zrobić, nie? :)
spłodzić syna(córkę), wsadzić drzewo i wybudować dom - no to 2 rzeczy miałby z głowy :D :D :D
ale nie wiem czy nie za duży problem z tym :(

Może macie jakies fajne pomysły??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #989 dnia: 2 Czerwca 2007, 18:05 »
wiesz co natalia ja mysle że to świetny pomysł poprostu genialny!!!!
taki bardzo symboliczny a zresztą bedziecie potem porównywac jak rosnie drzewko a dziecko
i zawsze bedziesz mogła potem aleksowi powiedziec że to drzewko tatuś zasadził w dniu twoich urodzin

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010