tym spojeniem to mnie dzis tez lekko pobolewało
Wieści z wczorajszych zajęć -> mąż przeżył i to nawet całkiem całkiem
ale to dopiero pierwsza z trzech części porodowych, nawet siedział w pierwszej ławce
Ogólnie to powiem Wam że bardzo podoba mi się ta szkoła - poza tym że sporo płacimy ale jednak informacje rzetelne bez jakiś reklam itp. Położna która to prowadzi jest bardzo miła ale jednocześnie widać że taka normalna, ludzka, podaje dużo przykładów z życia i nie stara nam się wyidealizować porodu za wszelką ceną, że to takie miłe i cudowne przeżycie
(co zauważyłam ostatnio zaczyna być modne w szkołach rodzenia a potem kobietki przeżywają traumę po porodzie bo myślały ze będzie całkiem inaczej) wręcz mówi otwarcie że poród to bardzo ciężka praca ale jest to praca do wykonania i bardzo wiele zależy od naszego nastawienia - i często tak jak sobie wyobrażamy poród wcześniej w naszych głowach, tak często on się potoczy. I że nie będzie nam pokazywać z premedytacją żadnych filmów z porodów bo KAŻDY poród jest inny, poza tym my przecież widzimy go z innej perspektywy
Ja coś niecoś wiem na ten temat bo moją mama 20 lat temu była położną więc mam dosyć dobre źródło informacji
Poza tym prawie na każdych zajęciach czeka na nas niespodzianka w postaci jakiejś paczki
dostaliśmy już taką dużą różową torbę MACIERZYŃSTWO z mnóstwem gazetek, czasopism i próbek kremików, proszków itp., bonem do SMYKA na 20%
, naklejką do samochodu itd. ; poza tym inną paczuszkę z próbkami z NUK'a ; reklamówki NIVEA i kocyk - taki fajny polarowy też z NIVEA
P.S. Moja wizja porodu jest narazie taka że będzie w miarę szybko i nie tak strasznie
nie boję się, bardziej przejmuję się co z dzidziusiem niż ze mną, ja wiem że jakoś sobie poradzę, a zdaję sobie sprawę że dla maluszka jest to dużo gorsze przeżycie i bardzo mu współczuję
Najbardziej bym chciała trafić w dobry moment kiedy jechać do szpitala - żeby nie za wcześnie bo wtedy siedzi się tak długo i czeka bez sensu - najlepiej już z takim 3-4 cm rozwarciem