Autor Wątek: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)  (Przeczytany 287502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
Odp: BYDGOSKIE PANNY MŁODE 2015 :)
« Odpowiedź #1500 dnia: 25 Marca 2015, 06:56 »
WRRRRR !!!!! Oszaleje z tymi batmanami !!!!
Nie dostaliśmy licencji booooo podobno musimy mieć zgodę od księdza z parafii gdzie MIESZKAMY (nawet jeśli nie jesteśmy tam zameldowani) a nie z tej parafii gdzie mamy meldunek
Tracę czas i nerwy na bieganie po tych kościołach ... Każdy ksiądz mówi co innego już słyszałam 3 wersję i mam wrażenie, że każdy się wykręca żeby takiej zgody nam nie dać.
Już nie mam siły na to wszystko  :nie: :klnie: :Placz_1:
Gdzieś w internecie czytałam o tym że zapowiedzi w tej parafii do której należy się miejscem zamieszkania a nie zameldowania ale co ksiądz to pieniądz yyyy.... Co ksiądz to inne zdanie ;)
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2015
« Odpowiedź #1501 dnia: 25 Marca 2015, 07:58 »
Jestem teraz w trakcie załatwiania zapowiedzi i zapowiedzi powinny wisieć w tym kościele, do którego należy się pod względem zamieszkania, ale jeśli mieszka się powyżej 6 miesięcy. Poniżej 6 miesięcy jak nam ksiądz powiedział jest się traktowanym jako "tułacz" i jeszcze nie jest się przypisanym do parafii.
A te wszystkie zaświadczenia np o chrzcie, bierzmowaniu to odbiera się z parafii w której było się ochrzczonym. Bo w księdze chrztu sa potem robione adnotacje o komunii, bierzmowaniu a potem małżeństwie :) dużo papierologii w tych kościołach :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #1502 dnia: 25 Marca 2015, 09:25 »
Moja koleżanka przeprowadziła się w styczniu do wynajmowanego mieszkania i 2 tyg później przyjęła kolędę i ksiądz ich wtedy uświadomił, że od niego będą potrzebowali pozwolenia mimo, że ślub w ich parafii gdzie do tej pory mieszkali i są zameldowani.

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #1503 dnia: 25 Marca 2015, 10:30 »
ja pikole to jest trochę chore... no ale cóż z kościołem nie wygrasz jak trzeba to trzeba ślubu nie odwołam przecież  ;D

Offline mgielka86
  • maniak
  • data ślubu: 20.09.2014
« Odpowiedź #1504 dnia: 25 Marca 2015, 10:37 »
No tak, bo meldunek w kościele nie ma nic do rzeczy :) Liczy się to gdzie się naprawdę fizycznie przebywa, jak ktoś wcześniej słusznie wspomniał - powyżej 6 miesięcy :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #1505 dnia: 25 Marca 2015, 11:37 »
U nas proboszcz parafii, w której braliśmy ślub, zażyczył sobie, żeby zapowiedzi wisiały w parafii, w której mąż był chrzczony i miał komunię, mimo,że w danej miejscowości nie mieszka i nie jest zameldowany od ponad 10 lat (zameldowany jest w Bydgoszczy). Na nic zdały się tłumaczenia ::) Załatwiliśmy na szczęście wszystko korespondencyjnie. Czyli co ksiądz to opinia...

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #1506 dnia: 25 Marca 2015, 11:40 »
o matko to już prawdziwa fanaberia... widzę, że nie ma reguły na to co i gdzie załatwiać :D

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #1507 dnia: 25 Marca 2015, 11:46 »
u mnie dla księdza barierą przynależności do danej parafii było zamieszkanie powyżej 3 miesięcy  ::)

ślub był w innej parafii niż mieszkamy i niż jesteśmy oboje zameldowani wiec żeby uniknąć bieganiny i zamieszania to nie przyznałam się ze mieszkam gdzie indziej niż jestem zameldowana  :P :P :P

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1508 dnia: 25 Marca 2015, 12:18 »
alis - gdyby nasz proboszcz miał takie samo podejście to byłoby u nas dużo prościej. Najpierw mąż miał problemy, żeby dodzwonić się do tamtej parafii - odbierała ciągle niedosłysząca starsza kobieta i nie bardzo wiedziała o co chodzi, w końcu za którymś razem odebrał sam ksiądz - na szczęście był w porządku i po tym wszystko dość sprawnie załatwiliśmy, korespondencyjnie nam wysłał potwierdzenie, że wywiesił zapowiedzi w parafii. Pieniędzy żadnych nie chciał, na pytanie ile się należy powiedział, że na stronie parafii jest podane konto i jeśli chcemy coś wpłacić to według uznania - mąż wpłacił 50 zł. Ale trochę było zamieszania, a tak byśmy poszli do parafii męża w Bydgoszczy i byłoby po sprawie. Ale mieszkanie od 10 lat w Bydgoszczy to dla mojego proboszcza było za mało ::)

Offline domi90
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2015
« Odpowiedź #1509 dnia: 25 Marca 2015, 13:14 »
Dlatego my wcale nie zamierzamy proboszczowi mówić, gdzie kto z nas faktycznie mieszka aby uniknąć problemów i zbędnych kwitków :) będziemy mówić że tam gdzie mamy meldunek, po co sobie utrudniać i tak juz dużo formalności kościelnych do załatwienia :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1510 dnia: 25 Marca 2015, 13:28 »
My nie musieliśmy nic mówić - widział gdzie mąż był chrzczony w papierach i się uparł na tamtą parafię.

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #1511 dnia: 25 Marca 2015, 13:32 »
powiesz prawdę źle, będziesz ściemniać jeszcze gorzej .... Masakra jakaś, mam nadzieję , że P dziś załatwi sprawę

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1512 dnia: 25 Marca 2015, 13:39 »
No niestety jest bieganiny i załatwiania. Człowiek tak się do tego szaleństwa tak przyzwyczaja, że przez pierwsze tygodnie małżeństwa brakuje tego, ja wręcz czułam pustkę i nie wiedziałam co ze sobą począć ;)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1513 dnia: 25 Marca 2015, 20:52 »
Matko jedyna...... dlaczego zabrałam się tak późno za zaproszenia :pogrzeb:
miliony ich jest.......
 większość takiego formatu że masakra......
dobrze że zamówiłam kilka próbek (choć się wcześniej śmiałam jak niektórzy zamawiają po kilkanaście albo i więcej.)
... dziś przyszły...... takie maluśkie.......nawet nie pomyślałabym że takie mogą być..... masakra........oczywiście nie spojrzałam na wymiary bo nie przypuszczałabym nawet że mogą być tak małe! :O
Dlaczego myślałam że zdążę zamówić zapro i mieć na święta do rozwożenia.........  nie zamawiając ich....... mam nadzieje że mój W. zrozumie w końcu czemu tak za wszystko wolę się wcześniej zabierać i czemu kazałam mu dzwonić do księdza... ::)
 z zaproszeniami za przeproszeniem dałam d.....
ale co ja mogłam jak wciąż się zastanawialiśmy czy godz. 17 jest dobrą godziną?!
A wszystko przez to że nie chcemy tej organistki co gra w kościele bo ona NIE potrafi grać!

O czym jeszcze muszę pamiętać żeby nie obudzić się na ostatnią chwilę?!

Wciąż nie mam butów, biżuterii, nie mamy garnituru, fryzjera, zaproszeń....
co jeszcze co jeszcze?!?!?!
 i jakoś nie mogę w tych kierunkach żadnego kroku zrobić bo jakoś mam opory... chyba dopadł mnie kryzys w "przygotowaniach" a w dodatku pracę pisać trzeba!!! Ogarnąć nowy program na recital ze skrz i kameralki....... ehh.
Sorka za narzekaRSTWO
pozdro! i POWODZENIA wszystkim  i cierpliwości!
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline Izala
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 1.08.2015
« Odpowiedź #1514 dnia: 25 Marca 2015, 21:12 »
Violiza pocieszę Cię! My dopiero w ta sobotę idziemy na pierwszą wizytyę do kościoła :)Ślub planujemy na początek sierpnia.  W zasadzie nie mamy jeszcze nic załatwionego :) Jakieś tam tylko wstepne rozmowy odnośnie lokalu, fotografa, dja. .
Jeśli chodzi o dodatki typu suknia ślubna, garnitur, obrączki to jeszcze nawet się za to nie zabraliśmy.
Mam jednak nadzieję i staram się myśleć pozytywnie, że wszystko zdążymy załatwić na czas :D
Miłego wieczoru, Iza

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1515 dnia: 25 Marca 2015, 21:32 »
Ty lepiej szukaj sukni ślubnej! :D nie no serio, jeśli planujesz kupić nową...... na suknie czeka się 4-5 miesięcy...
zatem powodzenia!
My obrączki kupujemy ok. 2 miesiące przed ślubem, tu nie ma aż tak pośpiechu, wzór wybrany, jubilerzy już wypytani.
My jeszcze w kościele z księdzem jako tako nie spotkaliśmy się.... bo to nie nasza parafia i nie w Bydgoszczy, byliśmy tylko na mszy ogarnąć jak organistka gra....... koszmar.
ah, tylko z księdzem telefonicznie, zamówiona data, godzina etc... naturalnie.
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1516 dnia: 25 Marca 2015, 23:38 »
Violiza zobacz firmę jdstyle. Maja świetne zaproszenia jakościowo, lepiej niż na fotkach wyglądają. Można brać w ciemno :) I fajny, przejrzysty system zamawiania.

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #1517 dnia: 26 Marca 2015, 10:41 »
VIOLIZA a z jakiej firmy masz te małe zaproszenia, mi się podobają z ameliaweding

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1518 dnia: 26 Marca 2015, 11:01 »
Dziewczyny ja zaproszeń na allegro szukałam DO 2 zł, bo to tylko zaproszenia. Ale TYLKO nie oznacza że mają wyglądać niepoważnie... format niepełny A5 po złożeniu to mały świstek, mimo że papier mi się podoba czy grubość i druk jest ok.
Kara-90 np. firma Perfekcja  zaproszenia bardzo mi się podobają próbki, ale gdyby były 2x większe.... i drukarnia Omega tylko stąd od tak bezmyślnie.... zamówiłam próbki, to nie jakieś firmówki... ale nie widzę sensu kupować zaproszeń za 4-5zł, bo to nie jest aż tak ważne.
Ale już znalazłam za 1zł, 1,39 i 1,49 w formacie A4 ;)

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1519 dnia: 26 Marca 2015, 11:52 »
W formacie A4? :o

Offline mgielka86
  • maniak
« Odpowiedź #1520 dnia: 26 Marca 2015, 13:56 »
My mieliśmy 15x15 cm, rozkładały się jeszcze na boki. Dla każdego coś innego jest ważne, my płaciliśmy za jedno ok. 7 zł, jak zamawialiśmy tańsze próbki to nic nam się nie spodobało a te były takie jak chcieliśmy - eleganckie i porządnie wykonane.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1521 dnia: 26 Marca 2015, 14:26 »
Tak, format zbliżony do A4 po rozłożeniu... a złożone mają jakoś 10x 21 cm

format 15x 15 też super  jest mgielka86 choć 7zł to dla mnie duża przesada,  no każdy ma inny budżet.

ale proszę Was, nie 7,5x 14.... toć to maleństwo wyglądające jak bilet na koncert.... a nie- poważne zaproszenie dla naszego gościa, zaproszenie na ślub, co jest rzeczą bardzo ważną w naszym życiu.
ale w sumie... każdy ma inny gust i może przesadzam.

Offline Liwka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 6.06.15
« Odpowiedź #1522 dnia: 26 Marca 2015, 14:34 »
Ja też wychodzę z założenia, że zaproszenia to TYLKO zaproszenia i kupiliśmy na allegro za 1,8 zł za sztukę. Wszyscy byli pod wrażeniem tych zaproszeń, więc po co dokładać? Wolę tę kasę dołożyć do lepszego fryzjera, żeby wyglądać perfekcyjnie na ślubie :)

Co wasz przyszły mąż będzie miał na sobie? Krawat czy muszka?  :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1523 dnia: 26 Marca 2015, 14:37 »
a jakie wybraliście?
Mój muszkę:)

Offline Liwka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 6.06.15
« Odpowiedź #1524 dnia: 26 Marca 2015, 15:14 »
Mamy takie zaproszenia:
http://www.waszezaproszenia.pl/images/ZR51/kolor2.jpg 
A środek mogliśmy dowolnie modyfikować.

No właśnie jak oglądam zdjęcia ze ślubów, to Pan Młody wygląda lepiej w muszce, tak charakterystycznie, więc chyba wybierzemy muchę :)

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #1525 dnia: 26 Marca 2015, 16:58 »
Violiza ja zamawiałam na allegro i zapłaciłam 1,90 za sztukę

Pani, u której zamawiałam nie miała ze mną lekko zasypywałam ją mailami 4 razy dziennie minimum ale udało się :)
Dziś nawet dostałam domówienie bo się okazało, że za mało zawiadomień zamówiłam. Sorki za jakość zdjęć ale chciałam Ci pokazać jak wyglądają. Jestem w pracy i kiepsko z oświetleniem . Rozmian to 15 cm na 10,5 cm

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #1526 dnia: 26 Marca 2015, 19:42 »
Mój pewnie krawat, bo krawat dla niego jest istną katorgą więc nie bede mu zarzucać muszki, w końcu to tez jego ślub i musi czuć się w miarę komfortowo, podobają mi się takie krawaty żakardowe.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #1527 dnia: 26 Marca 2015, 22:03 »
em_ka89 Ładne zaproszenia, my w takim samym formacie mamy jedną próbkę co Ty i to zaproszenie nam się właśnie najbardziej podobało, a ten format jak dla mnie jest optymalny, ale kuzynka która ma miesiąc przed nami ślub dała bardzo podobne zaproszenie :-X i trochę lipa teraz, więc szukamy czegoś innego. Przejrzeliśmy też zaproszenia z wesel na których byliśmy i jedno, takie bardzo proste, formatu właśnie a4 nam się podoba, nie wiem co mi odbija z poważnością, ale dla mnie wygląda po prostu POWAŻNIE i z szacunkiem do gościa:>

Offline majkaaaa

• bywalec
  • data ślubu: 22.04.2016
« Odpowiedź #1528 dnia: 26 Marca 2015, 23:56 »
Zdecydowanie muszka, wydaje mi się bardzo elegancka, no i Pan Młody będzie się przynajmniej wyróżniać.

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #1529 dnia: 27 Marca 2015, 10:52 »
violiza - zrozumiałam, że zaproszenie (bez rozłożenia) ma format a4 - to byłyby jakaś wielka karta, więc się zdziwiłam ;) Jak szukaliśmy zaproszeń to na ogół podane były wymiary po złożeniu. Masz rację te najmniejsze zaproszenia rzeczywiście są mikro, czasami takie dostawaliśmy, że w środku żeby wszystko się zmieściło wykorzystano czcionkę 8, z mały odstępami. Nie polecam. Źle to wyglądało i było mało czytelne.

My też byliśmy wybredni i stanęło na tym, że... robiliśmy zaproszenia sami. Podobały nam się w kwadracie, więc nasze miały 13,5x13,5. Zrobiliśmy zaproszenie z naszym zdjęciem - tzn. z naszymi sylwetkami, bo twarzy nie było widać - zdjęcie było czarno-białe-sepia (takie pomiędzy) jedynie 2 elementy naszej garderoby były zrobione w kolorze przewodnim i się wyróżniały. Wybraliśmy czcionki jakie chcieliśmy, kolory przewodnie, ramki, umiejscowienie. Do tego dodrukowywaliśmy zaproszenia/zawiadomienia w razie potrzeby, co było dużym plusem. Środek był przejrzysty - prosta czcionka, a jedynie nasze imiona i imię i nazwisko osoby zapraszanej było ozdobną czcionką, przez co całość była czytelna (dostawaliśmy często zaproszenia, gdzie wszystko było tą samą, ozdobną czcionką.). Informacje o mszy i zaproszeniu na wesele oddzieliliśmy kreskami w kolorze przewodnim, dzięki temu nic się nie zlewało. Wszystkim się bardzo podobały i ogólnie satysfakcja spora, ale drugi raz raczej byśmy się nie zdecydowali, bo dużo było przy tym pracy (zwłaszcza mąż się temu poświęcił i ciągle coś udoskonalał).
Całkowity koszt jednego to około 2,20-2,70 (za każdym razem w punkcie druku inaczej liczyli ;)) Do tego kwadratowa koperta z lepszego jakościowo papieru około 25 gr (na zawiadomienia dawaliśmy w kwadratowych kopertach, ale za 7 gr). Nie najtaniej, ale na grubym papierze, a nie świstku; z wyrazistymi kolorami i czcionką w czerni, a nie w szarościach - jak często spotykam w zaproszeniach.

Co do dylematu muszka/krawat. Mój miał pierwszy raz w życiu na sobie muszkę - wyglądał bardzo elegancko, wyróźniał się na tle innych gości, bo nikt inny muszki nie miał. Polecam.