Ja polecam bakłażana z grilla - w domku robię na piastrze; trzena bakłażana pokroić wzdłuć, posolić i poczekać aż soczki puści, opłukac i osuszyć, posmarować oliwą i kłaść na grill/piastrę, jak się upieką polać takim balsamem (oliwa, ocet winny i natka pitruszki -zmiksowane razem na gęsto)- są smaczną przekąską do mięska...a z bakłażana robię jeszcze ajwar w mojej wersji - też dobre
duża słodka papryka (albo dwie), jedno małe suszone peperoncino
1/2 bakłażana,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
troszkę oliwy,
sól, pieprz
Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje) albo bez oporów zmiksować blenderkiem . Dodać posiekany czosnek i cebulę. Doprawić i wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu
a sałatka może być taka
1 puszka kukurydzy,
2 strąki papryki (czerwonej i zielonej),
1 świeży ogórek,
szczypiorek
SOS :
1,5 łyżki octu,
6 łyżek oleju,
2 łyżki keczupu,
sól, pieprz, sos Tabasco do smaku
Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Koreczki też dobry pomysł