Autor Wątek: Dorota77 i Rafał odliczają...  (Przeczytany 36782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anielka

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2006
Dorota77 i Rafał odliczają...
« Odpowiedź #300 dnia: 11 Lipca 2006, 15:22 »
Dorotko myślę, że wystarczy tych balonów, poza tym latem szybko padają, więc nie ma co za dużo ich kupować :wink:

Offline sweetcoffee

• zapaleniec
« Odpowiedź #301 dnia: 11 Lipca 2006, 16:33 »
na pewno dekoracja będzie piękna ja nie muszę się martwić o dekorację sali bo oni sami dekorują świecznikami i kwiatami

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #302 dnia: 11 Lipca 2006, 17:09 »
Dorotko ja przcież niedawno kupowałam balony na allegro.  :)
Jestem bardzo zadowolona, bo kolory są po prostu rewelacyjne...kilka napompowaliśmy i moja Sisotrzenica się bawiła i są do dziś.  :)
Ja kupowałam balony od sprzedwacy, który nazywa się: mikosoko. Mnie sie wydaje, że tylko ten sprzedwaca ma balony metaliczne w pięknych kolorach. I tak jak pisze na aukcji są to balony z Włoch nie jakis polski badziew, balony mają cudowne kolory! Ja z czystym sumieniam bardzo polecam.   :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Dorota77
  • entuzjasta
  • data ślubu: 12.08.2006
« Odpowiedź #303 dnia: 11 Lipca 2006, 17:23 »
Cytat: "Anielka"
Dorotko myślę, że wystarczy tych balonów, poza tym latem szybko padają, więc nie ma co za dużo ich kupować

Więcej nie zamierzamy kupować, także 600szt to już maksymalna ilość, ogółem planowaliśmy 500, ale najwyżej coś tam się jeszcze przystroi jeżeli dużo nie popęka.

Cytat: "sweetcoffee"
na pewno dekoracja będzie piękna ja nie muszę się martwić o dekorację sali bo oni sami dekorują świecznikami i kwiatami

Dzięki sweetcoffee, mam nadzieję, że dekoracja bedzie piękna, bo fantazji mi nie brakuje. A ty masz za to fajnie, nie musisz się o nic martwić.

My nie robimy dużego wesela więc staramy się zaoszczędzić jak tylko można, wiadomo każdy grosik się liczy.

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #304 dnia: 12 Lipca 2006, 09:34 »
Zostało 31 dni

31   days
750   hours
45025   minutes
2701510   seconds

I stało sie faktem, że za równy miesiąc będę już szykowała się do ślubu. Ciekawa jestem czy bedę mogła spać nockę wcześniej, ale to okaże się za miesiąc.

Za dwa tygodnie idziemy zamówic torta. Jak rozmawialismy z pania w cukierni do na 60 osób trzeba zamówić 9kg tortu, ale z tego co słyszałam to jest troszke za dużo i wystarczyło by jakieś 6-7kg. A ile wy zamawialiście lub będziecie zamawiać torcika?

Mi się bardzo podobają torty udekorowane żywymi różami i pani powiedziała że nie ma problemu, że oni zrobią tak jak będziemy chcieli. Tort ma być z bitej śmietany w kolorze ecru i dodatkami bordowymi, czyli róże. Jak róże nie będą żywe to będą z marcepanu, nie zabardzo mi się podobają z bitej śmietany.

Mniej więcej takie mi się podobają i takie bez problemy zrobia, a najbardziej mi się podoba ten pierwszy:

I oczywiście na górze tortu będzie figurka pary młodej, a nie kwiaty.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #305 dnia: 12 Lipca 2006, 10:04 »
Dorota - torty wyglądają przepięknie, ale nie wiem czy polskie cukiernie potrafią coś aż tak ładnego zrobić.. Miejmy jednak nadzieję, że podołają :) Na 60gości 7kg tortu na pewno wystarczy, my na 75-80 chcemy zamówić 10kg. Nie ma co za dużo z tym szaleć, bo nie wszyscy za tortem przepadają i może Wam dużo zostać.

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #306 dnia: 12 Lipca 2006, 10:12 »
Torty są świetne, a nasi cukiernicy podobno najlepsi na świecie, więc jestem spokojna o ostateczny efekt :)
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #307 dnia: 12 Lipca 2006, 10:24 »
Super torty - aż mi się zachciało coś słodkiego  :D

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #308 dnia: 12 Lipca 2006, 11:23 »
Cytat: "Beth"
nie wiem czy polskie cukiernie potrafią coś aż tak ładnego zrobić

Potrafią, bo oglądałam zdjęcia tortów które robią w naszej cukierni i właśnie takie i podobne były do zrobienia.

Cytat: "Beth"
Na 60gości 7kg tortu na pewno wystarczy, my na 75-80 chcemy zamówić 10kg.

I ja też tak uważam. Zabraknąć nikomu nie zabraknie, a jakby miał zostać, to aż szkoda bo to będzie sierpień i może byc gorąco.

Cytat: "azzurra"
Torty są świetne, a nasi cukiernicy podobno najlepsi na świecie, więc jestem spokojna o ostateczny efekt

Ja też jestem spokojna o to, bo wiem na co stać nasza cukiernię.

Cytat: "asia"
Super torty - aż mi się zachciało coś słodkiego

I mi też, tak bym zjadła kawałeczek. Chyba trzeba coś upiec.

Mam tylko nadzieję, że dowieziemy nasz torcik na salę, bo to jest troszkę kilometrów i że nie rozpuści się. Jest co prawda lodówka na torta, ale różnie może być.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #309 dnia: 12 Lipca 2006, 12:16 »
Dziewczyny, pozwolę sobie jeszcze napisać kilka słów o balonach w upalne dni. Na naszym rynku jest wiele balonów , które pochodzą od różnych producentów, i tak:
- włoskie - według mnie to najlepsze balony, najlepiej sprawdzają się w wersji "pastel", są elastyczne i mają ładną game kolorystyczną, paczka kosztuje od 11 do 13 zł (100 szt.), w wersji metalic bywają zawodne, pękają i jest b.dużo dziurawych już w paczce, trzeba brać zatem poprawkę na ilość i kupować więcej, niż potrzeba, w wersji cristal jest mały wybór kolorystyczny, ale nadają się idealnie na stroiki helowe (można do środka wrzucic jakies piórka , konfetii - i wzystko to widać.
- portugalskie - ogromny wybór kolorystyczny, najlepsza gama kolorów na polskim rynku, niestety maja jedną, ale istotną wadę : bardzo krótkie ogonki, wiazanie ich to masalra dla palców, sa potem potem pościerane i pokaleczon, szczerze nie polecam!!!
- hiszpańskie, mała gama kolorystyczna, ale trwałe i po nadmuchaniu maja ten sam kolor co przed, sa tanie, ok. 10 zł/paczka, łatwe w wiązaniu, można ryzykować.
- balony polskie - NIE MA TAKICH!!! W polsce nie produkuje się balonów, jeśli ktos pisze, ze jest producenten , to wpuszcza Was w maliny.
Wiem, że w szczecinie jest duża firma, która ma w swojej ofercie b.dobre balony, nie wiem tylko, czy mogę podać jej nazwę oficjalnie? W razie czego odpowiem na priva.
I jeszcze jedno: na 5 mb girlandy potrzeba , w zalezności od średnicy, od 100 do 140 szt. balonów, tak więc, aby wszystko było ok. potrzeba tych balonów 600 - 1000 szt.
Są pewne przykazania "balonowe", których trzeba przestrzegać :
- nie przedmuchać
- nie używać ostrych sznurków
- nie rzucać ich na brudna podłogę, lub podłogę z zadrami
- balony nie lubią przeciągów
- balony nie lubią słońca i zmian temp.
Najlepsze balony do dekoracji waszych sal, to 10"
Jeśli balony sa podejrzanie tanie nie kupujcie ich!!! Trwałość balonów to 3 lata, po tym czasie wszyscy chcą się ich pozbyć i dlatego obniżają cenę!!!
Kwestia balonów na allegro : zawsze jest problem z kolorem, ja nie kupuję tak balonów, a i Wam radzę dołożyć trochę grosza i iść do hurtowni, gdzie same zobaczycie kolor i wielkość.
Sorki, że w odliczaniu się wtrąciłam, ale była tu dyskusja na temat baloników.
Zawsze chętnie pomogę w decyzji zakupu baloników, w Szczecinie i na Pomorzu jest świetna hurtownia,serio!!! Współpracuję z nimi od 7 lat i nigdy nie byłam zawiedziona. Pozdrawiam!!! :serce:  :serce:  :serce:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #310 dnia: 12 Lipca 2006, 13:57 »
Cytat: "Dorota77"
Mam tylko nadzieję, że dowieziemy nasz torcik na salę, bo to jest troszkę kilometrów i że nie rozpuści się.

Dorotko czy Wy sami będziecie tego torta przewozić?
Cukiernia nie dowozi tortów na salę czy do restauracji?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 12 Lipca 2006, 14:36 »
Tez mnie to zaskoczylo! Cukiernia powinna wam ten tort dostarczyc, oni wiedza jak to zrobic zeby dotarl caly i nienaruszony!

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #312 dnia: 12 Lipca 2006, 15:06 »
KAHA wcale sie nie wtrącasz, wręcz przeciwnie jestem bardzo zadowolona ze tu jesteś. Jesteś SUPER i bardzo dużo pomagasz.

Jest w Koszalinie sklep z wszystkimi rzeczami dotyczącymi ślubu. Jeszcze tam nie byliśmy, wiem o tym sklepie od znajomej, ale trzeba się tam wybrać, a jak tam czegoś nie znajdę to będziemy szukać w innych źródłach. Ale allegro sobie chyba odpuszczę. KAHA ma racje czasami trzeba dołożyć troche grosza ale będzie się pewnym, że będzie wszystko tak jak chcemy.

Cytat: "Marta"
Dorotko czy Wy sami będziecie tego torta przewozić?
Cukiernia nie dowozi tortów na salę czy do restauracji?

Cytat: "rybkawiedenka"
ez mnie to zaskoczylo! Cukiernia powinna wam ten tort dostarczyc, oni wiedza jak to zrobic zeby dotarl caly i nienaruszony!

Cukiernia na terenie miasta dowozi za darmo, a jak ktoś chce po za miasto, to sobie liczą za każdy kilometr. Do nas jest jakieś 50km i to za drogo nam wychodzi, więc sami przewieziemy torcik na salę. Po malutku i jakoś się przewiezie.

Offline KAHA

• Moderator
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #313 dnia: 12 Lipca 2006, 16:35 »
Cukiernia na terenie miasta dowozi za darmo, a jak ktoś chce po za miasto, to sobie liczą za każdy kilometr. Do nas jest jakieś 50km i to za drogo nam wychodzi, więc sami przewieziemy torcik na salę. Po malutku i jakoś się przewiezie.

O rany, ale lenie, przeciez prywatny samochód nie jest przystosowany do przewożenia tortów!!! u mnie przywożą tort ok 12 w nocy i jest to wliczone w cenę.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #314 dnia: 12 Lipca 2006, 23:35 »

Dorotko musicie bardzo uważać jak będzicie go przewozić. Ja wiem jak ja raz jechałam z takim piętrowym tortem razem z moją Siostrą. Myśłamam, że umrę ze strachu, a tak droga do restauracji bardzo mi się dłużyła. Bałam się, że jak rozwalę ten tort to Para Młoda nie będzie mieć torta.
Moja Sisotra ze Szwagrem mają juz opanowaną jazdę z tortami...ale też zawsze się boją, że może w trakcie drogi coś się stać. Odpowiedzialność jest duża, bo Młodzi mogą zostać bez torcika.  :roll:

Dorotko i uważajcie jeszcze, bo jest bardzo upalnie, żeby torcik Wam nie klapł...tym bardziej, że jest z bitą śmietaną, a będziecie go wiezc kawał drogi.

Offline sweetcoffee

• zapaleniec
« Odpowiedź #315 dnia: 13 Lipca 2006, 11:21 »
ale piękne torciki aż mi ślinka cieknie do samych kostek  
bardzo podoba mi się przystrojenie drugiego torcika
 :mrgreen:

Offline Anielka

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2006
« Odpowiedź #316 dnia: 13 Lipca 2006, 11:40 »
Oj tak Dorotko dowóz torta samemu to duże ryzyko. Ja wiozłam piętrowego torta na złote gody moich dziadków i powiedziałam sobie NIGDY WIĘCEJ ło matko ile strachu się wtedy najdałam.  :shock:  :shock:

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #317 dnia: 13 Lipca 2006, 12:11 »
Zostało 30 dni

Cytat: "KAHA"
O rany, ale lenie, przeciez prywatny samochód nie jest przystosowany do przewożenia tortów!!! u mnie przywożą tort ok 12 w nocy i jest to wliczone w cenę.

Dorotko musicie bardzo uważać jak będzicie go przewozić.

Dorotko i uważajcie jeszcze, bo jest bardzo upalnie, żeby torcik Wam nie klapł...tym bardziej, że jest z bitą śmietaną, a będziecie go wiezc kawał drogi.

Cytat: "Anielka"
Oj tak Dorotko dowóz torta samemu to duże ryzyko. Ja wiozłam piętrowego torta na złote gody moich dziadków i powiedziałam sobie NIGDY WIĘCEJ ło matko ile strachu się wtedy najdałam.

Zgadzam się z wami dziewczyny, ale myśle że jakoś sobie damy radę. Zawsze sami przywoziliśmy torty i nigdy nie było problemu. Mam nadzieję że i tym razem też będzie wszystko dobrze. Co do przewiezienia w upał to się nie martwię bo mamy samochód z klimatyzacją i można zawsze włączyć mocne chłodzenie, czyli lodówkę. Najwyżej ci co będa trzymać torta troszkę się też ochłodzą.

Mamy już następna sprawę załatwioną. Otóż już wódeczka na wesele jest. Kupiliśmy 120 butelek, bo jak się okazało to będzie jakieś 53 osób na weselu, chyba że ktoś jeszcze przybędzie nieoczekiwanie. Na wesele, poprawiny i bramy (bo u nas jest to tradycja) powinno wystarczyć.

Wczoraj odmówili na nasze zaproszenie następni goście. Jakby wszyscy przyszli na wesele, to z nami byłoby 63 osoby, 10 osób odmówiło i dlatego będzie 53 osoby + 4 dzieci.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #318 dnia: 13 Lipca 2006, 13:03 »
Dorotko przeczytaj ten artykul, moze cos ci podpowie:
W dzisiejszym artykule chciałabym podpowiedzieć, jak usadzić Gości, jak podać tort oraz troszkę na temat upominków, które Państwo otrzymują od zaproszonych Gości.
Często Młoda Para zastanawia się, jak usadzić swoje rodziny i znajomych. Warto na wstępie zdecydować, jakie ustawienie odpowiadałoby Państwu najlepiej i czy w sali, na którą się zdecydowaliście jest możliwość wyboru stołów. Przy wyborze bankietowym czyli przy okrągłych stołach problem jest znacznie trudniejszy jak przy stołach tradycyjnych długich np.: w literę "u". Na pewno przy ustawieniu bankietowym należy sporządzić listę gości, ustalić kogo i z kim można posadzić. Dobrze byłoby przy sporządzaniu takiej listy podzielić wszystkie osoby na grupy oraz podgrupy, co znacznie ułatwi nam rozsadzenie gości. Pierwszą grupą mogą być dzieci - o ile przewidują Państwo dzieci na swoim przyjęciu.
Jako drugą grupę wyznaczyć możemy młodzież, i tu dobrze byłoby utworzyć podgrupy: młodsza młodzież, starsza młodzież oraz jako ostatnia grupa osoby dorosłe, ta sama sytuacja co powyżej: osoby dorosłe, które darzymy szczególnym szacunkiem oraz pozostałe osoby dorosłe.
Warto pamiętać, aby dla dzieci przygotować stolik w takim miejscu, aby nie przeszkadzały pozostałym gościom - a każdy wie jakie nasze pociechy mogą płatać figle...
Warto również przemyśleć czy chcieliby Państwo bliżej siebie posadzić znajomych czy też może rodziców, dziadków, chrzestnych. Bardzo rzadko zdarza się aby, przy stole prezydialnym Pary Młodej siedzieli rodzice, zazwyczaj są to świadkowie ewentualnie osoby towarzyszące świadkom. Dobrym obyczajem jest, aby to osoby, które Państwo darzą szczególnym szacunkiem siedziały najbliżej stołu Pary Młodej. Lepiej byłoby aby stoły nie były podzielone w następujący sposób: przy tych stołach rodzina Pana Młodego, oraz znajomi, a przy tych Pani Młodej. Chodzi o to, żeby rodziny poznały się wzajemnie, a nie żeby bawiły się we własnym gronie. Pan Młody zazwyczaj siedzi po lewej stronie młodej. Jeżeli chodzi o Świadków - na to niestety nie ma reguły, przy Pani Młodej powinien siedzieć świadek, a przy Panu Młodym świadkowa. Przyznam szczerze, iż takie ustawienie bardzo rzadko bywa praktykowane. Decydując się na stoły bankietowe warto zaczerpnąć informacji ilu osobowe są to stoliczki, aby uniknąć sytuacji ścisku przy stole bądź zbyt dużych przerw miedzy jedną a drugą osobą. Tak więc przy decyzji okrągłych stołów czeka Was także troszkę pracy, ale naprawdę warto, bo ustawienie bankietowe wygląda super - oczywiście to Wy decydujecie. Konieczny przy tym ustawieniu jest plan, który powinien znajdować się przy wejściu na salę, umożliwi on gościom szybkie odnalezienie swojego miejsca.
Przy ustawieniu tradycyjnym, goście zazwyczaj usadzają się sami, także nie ma potrzeby robienia bilecików z nazwiskami.
Tort weselny - w tym wyjątkowym dniu wszystko musi być najlepsze, stroje, sala, potrawy, a także to co jest symbolem wesel czyli tort weselny. Musimy dopilnować aby był smaczny, no i koniecznie piętrowy. Ilość pięter zależy głownie od ilości gości, liczy się ok. 10 dag na osobę. Tort musi być delikatny, aby każdy z zaproszonych osób mógł skosztować. Proponuje tort na bazie bitej śmietany, podaje się lekko schłodzony - gwarantuję sukces.
Tort podawany jest zazwyczaj po północy lub po oczepinach czyli ok. 1.00. Warto pamiętać jeżeli jest oczywiście taka możliwość, aby wyjechał na wózku kelnerskim, światła powinny być całkowicie zgaszone, a na Waszym torcie powinny palić się piękne race. Warto poprosić zespół o fanfary, gdy race gasną zapalane są światła i Państwo kroją wspólnie pierwszy kawałek. Często krojone są przez młodych następne kawałki dla rodziców. Myślę, iż to bardzo miły gest. Warto byłoby poruszyć temat podania tortu z osobą, z którą Państwo wszystko organizują , aby uniknąć sytuacji np.: braku racy.
Prezenty ślubne - Ułożenie listy prezentów ślubnych jest bardzo miłym gestem Młodej Pary w stosunku do zgromadzonych gości.
Wszyscy wiemy, że goście i tak przychodzą z prezentami. Jednak co kupić, zawsze było wielką zagadką. Zaczyna się wędrówka po sklepach. Każdy chce kupić coś oryginalnego i atrakcyjnego, coś przydatnego. Mimo zawalonego towarami rynku nie jest to wcale takie proste. Stworzenie listy prezentów proszę pamiętać nie zmusza gości do kupowania upominków lecz jest ułatwieniem w ich wyborze. A każdy jest teraz tak bardzo zabiegany. Lista prezentów ślubnych daje możliwość podarowania przedmiotów potrzebnych i wymarzonych, a uniknięcia nietrafnych bądź powtarzających się. A nikt nie chce przecież otrzymać trzech identycznych i na dodatek nie potrzebnych rzeczy. Tak więc warto to przemyśleć..
Coraz częściej zamiast kwiatów na życzenia Młodych kupuje się maskotki, którymi nowożeńcy obdarowują później dzieci z domów dziecka. Z pewnością jest to czyn godny naśladowania.
Miłym zwyczajem są podziękowania gościom za przybycie. Ostatnio coraz częściej świadkowie w imieniu Pary Młodej obdarowują zgromadzonych gości np.: cukierkami zawiniętymi w tiul lub innymi drobnymi pamiątkami.

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #319 dnia: 13 Lipca 2006, 13:42 »
rybkawiedenka artykuł jest bardzo przydatny, bardzo ci za niego dziękuje.

U nas bedzie tradycyjny stół w literę "U", a goście nie będą mieli wyznaczonych miejsc, goście z mojej strony i Rafała mają się poznać, więc jak usiądą wymieszani to myślę że będzie lepiej niż jak każdyby usiadł po swojej stronie. Szczególnie, że będzie nie duża ilość uczestników wesela. Dzieci będą miały swój stolik, chociaż będzie ich tylko czworo. Świadkowie nasi są małżeństem i myślę że przy naszym stoliku będzie siedział mój brat z żoną i brat Rafała z dziewczyną, to akurat 8 osób przy naszym stoliku.

Jeżeli chodzi o tort, to napewno będzie schłodzony, bo jest lodówka na niego. Będzie zaraz po oczepinach i jak to zywyczaj nakazuje pierwszy kawałek tortu kroiny my, a następne kawałki będą kroić nasi świadkowie. Oczywiście się na to zgodzili.

Listy prezentów nie robiliśmy, bo na zaproszeniach został umieszczony wierszyk jajcarski, w którym jest mowa, że nie chcemy prezentów tylko pieniążki. Wszyscy wiedzą, że jesteśmy i mieszkamy już tyle lat ze sobą, że niczego aż tak nam nie potrzeba (mamy swój dom).

Prezentów dla gości nie robimy, ale za to małe prezenciki dla dzieci, które będą robiły nam bramy. Oczywiście będą to słodycze.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #320 dnia: 13 Lipca 2006, 14:02 »
Kupiliśmy 120 butelek, bo jak się okazało to będzie jakieś 53 osób na weselu, chyba że ktoś jeszcze przybędzie nieoczekiwanie. Na wesele, poprawiny i bramy (bo u nas jest to tradycja) powinno wystarczyć.

Dorotko widzę, ża baardzo dużo wódeczki kupiliście.  :D

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #321 dnia: 13 Lipca 2006, 15:44 »
Dorotko widzę, ża baardzo dużo wódeczki kupiliście.

Liczyliśmy 0,75 na osobę z poprawinami, a przyjdą na nie prawie wszyscy goście, to takie drugie wesele i też będzie z orkiestrą. Wiem, że bram będzie dużo, bo to u nas taka tradycja, cała wieś i okolice się znają i już zapowiedzieli niektózi, że bramę zrobią. A jak wódeczka zostanie to się przyda na inne okazje, a jest ich bardzo dużo. Mieliśmy mieć piwo, a wtedy kupić mniej wódeczki, ale z piwa zrezygnowaliśmy.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #322 dnia: 13 Lipca 2006, 17:00 »
Dorotko śliczny tort! Najbardziej podoba mi sie ten pierwszy - u nas w Szcecinie też takie robią, nawet identyczne bpo sami taki będziemy mieć ale z innym kolorem kwiatków. Co do wódeczki to na pewno starczy :) I mam nadzieje że uda Wam się przewieźć torta żeby był cały i zdrowy :) Buziaki

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #323 dnia: 13 Lipca 2006, 19:16 »
Cytat: "anulka33"
Dorotko śliczny tort! Najbardziej podoba mi sie ten pierwszy - u nas w Szcecinie też takie robią, nawet identyczne bpo sami taki będziemy mieć ale z innym kolorem kwiatków. Co do wódeczki to na pewno starczy Smile I mam nadzieje że uda Wam się przewieźć torta żeby był cały i zdrowy Smile Buziaki

Co do tortu jestem przekonana, że będzie bardzo dobry, bo cukiernia jest wypróbowana, nie tylko przez nas. Co do wódeczki to strach by pomyśleć gdyby zabrakło, ale nie przewidujemy tego.

A gdzie trzymaliście wódeczkę weselną, żeby była schłodzona i żeby się zmieściła taka ilość?

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #324 dnia: 13 Lipca 2006, 19:22 »
A gdzie trzymaliście wódeczkę weselną, żeby była schłodzona i żeby się zmieściła taka ilość?

U nas na sali jest specjalne pomieszczenie z chłodniami na napoje i wódeczkę.

Offline sweetcoffee

• zapaleniec
« Odpowiedź #325 dnia: 13 Lipca 2006, 21:42 »
Dorotko u nas tez w domu weselnym jest chłodnia do której możemy wcześniej zawieść wódeczkę i ciasta i owoce

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #326 dnia: 13 Lipca 2006, 23:05 »
U nas na sali jest specjalne pomieszczenie z chłodniami na napoje i wódeczkę.

Cytat: "sweetcoffee"
Dorotko u nas tez w domu weselnym jest chłodnia do której możemy wcześniej zawieść wódeczkę i ciasta i owoce

Moje drogie, zazdroszczę wam tych wszystkich wygód, ale my wesele robimy na sali gimnastycznej w szkolne i tam akurat takich dobrych warunków nie ma jak u was. Jest oczywiście kuchnia wposażona świetnie, szkoła wyremontowana, są lodówki i jedna duża żeby trzymać tort, ale nie ma żadnej chłodni. Troszke za drogo nam było wydać po 130zł za osobe i do tego osobno wódeczka, ciasta, inne rzeczy i jeszcze do tego ubrać się. My zamkniemy się ze wszystkim w 10000zł, góra to 12000zł. Wszystko prawie mamy swoje, warzywa, owoce, ziemniaczki i takie tam rzeczy. Dużo po znajomości i po dobrych cenach. Nie chcielismy żeby rodzice się dokładali za dużo, więc ograniczamy się jak można w kosztach, ale nie do przesady, bo na niektórych sprawach i rzeczach nie mozna oszczędzić, ale na tym czym się da to oszczędzamy.

Zawsze chciałam mieć duże wesele, niestety duże u nas nie bedzie ale będzie się czuło atmosferę weselną. Będzie suknia, garnitur, nasi rodzice, bracia, goście, orkiestra i dla mnie to oznacza, że marzenia się spełniają, może nie zawsze do końca ale się spełniają. Fajnie patrzeć jak się bawi dużo ludzi (setka lub więcej) na weselu, na wielkiej sali, że nikt nikomu sobie nie depcze po palcach, ale dla mnie tych parędziesiąt osób jest najważniesze i bardzo się ciesze, że będą dzielić ze mną tą najwspanialszą chwilę w moim życiu.

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #327 dnia: 14 Lipca 2006, 19:06 »
Zostało 29 dni

Byliśmy dziś w sklepie z artykułami ślubnymi. Otóż ceny mnie się troszkę nie podobały, są tam za wysokie. Balony hiszpańskie metaliczne kosztują tam za 100szt jak się nie mylę 17,00 albo 17,80, a pastelowe 11,50. Tablice pod zamówienie prawie 16,00 za 1szt, a ja mam możliwość zrobienia za 9zł za 1szt i to prawie na miejscu, więc coś mi się wydaje, że tam nie nie zarobią na mnie. Ja wiem, że oni muszą zarobić, ale tam jest poprostu za drogo jak dla mnie. A tiul 1,5x10 kosztuje tam zdaje się 79zł, nie wiem czy to dużo czy mało ale jeszcze sprawdzę w innych miejscach albo na allegro. Na allegro jest naprawdę o wiele taniej niż w tym sklepie.

Offline sweetcoffee

• zapaleniec
« Odpowiedź #328 dnia: 15 Lipca 2006, 09:02 »
A tiul 1,5x10 kosztuje tam zdaje się 79zł

to chyba bardzo drogo  :shock:
tak jak pisałaś szukaj gdzie indziej nawet na Allegro rozbój w biały dzień :evil:

Offline Dorota77
  • entuzjasta
« Odpowiedź #329 dnia: 17 Lipca 2006, 09:19 »
Zostało 26 dni

Mam chyba rewelacyjną wiadomość. W sobotę będzie u nas mała imprezka, a mianowicie ma się odbyć moje panieńskie i Rafała kawalerskie, mieszkamy razem więc razem je spędzimy. Mają przyjechać nasi światkowie, mój brat z żoną i jeszcze kilkoro dobrych znajomych. Jeżeli przyjadą wszyscy to będzie nas około 15 osób.

Powiedzcie mi, co przygotować na takie spotkanie. Planujemy grilla i zabawę pod gołym niebem, tylko mamy nadzieję, że pogoda dopisze i nie będzie padało. Myślę o piwku, wódeczce, winku, zależy kto co lubi, ale co przyszykować do jedzenia (oprócz jedzonka z grilla)?