dzisiaj byliśmy z Martynką w Ośrodku Wczesnej Interwencji u logopedy i psychologa jednocześnie.Takie mieliśmy zalecenia
No więc jesli chodzi o rozwój i uwagi pani psycholog,to wszystko jest jak najbardziej w porządku.W niczym nie odbiega i rozwija się prawidłowo. Jest mega rozgadana i pogodna. I mówiły na nią (Psycholog i logopeda)BYSTRZAK, GWIAZDA. I bardzo bystre i rozumne spojrzenie.Tak więc tyle w związku z komplementami względem Martynki
Pani logopeda dokładnie zbadała manualnie jamę ustną wewnątrz i na zewnątrz policzki,wargi itp.
Generalnie jest mała asymetria twarzy,ale nie jest najgorzej.troszkę ma wiotkie policzki(co w przyszłości może spowodować niewyraźną mowę i seplenienie).Wkładała małej palec do buzi i sprawdzała ssanie,żucie itp
Nie pamiętam dokładnie co,ale Martynka (chyba chodzi o odruch żucia-pani to stwierdziła trzymając małej palec w buzi),że Mała wykonuje coś,co robią dzieci 8-miesięczne.A nie ma jeszcze 6 mies.
-to zaczynają dzieci w 8 miesiącu życia,ale czasem trafiają się nam takie Gwiazdy i brylanty jak Martynka.
Nie powiem byłam dumna
Generalnie mam jej 2 razy dziennie masowac twarz,policzki, wargi, czoło(pokazała mi techniki)
Nie miałam pojęcia,że takie dziecko już zaczyna zapamiętywać słowa.Mam ja juz uczyć mowy.

Byłam zdziwiona...
mam pokazywać duże przedmioty i przedmioty codziennego użytku i nazywać je
mam używać imion,żeby reagowała na swoje imię, na imię brata,siostry i patzryła w ich kierunku(znaczy się,że rozumie jak pytam gdzie jest Marcel,że niby ma skierowac wzrok).
mam teraz zwracać uwagę czy wypowiada p,b,m
powiedziały,że pięknie gaworzy(pytałam czy to głużenie czy gaworzenie-powiedzialy mi GAWORZENIE)
mam już starać się dawać pokarm z grudkami,żeby stymulować żucie, podawać na tył dziąsła chrupki kukurydziane,żeby językiem zaczęła to memłać i żuć
pokazano mi specjalną technikę karmienia łyżeczką pod specjalnym kątem(zresztą wcześniej mnie bardzo wypytywała jak podaję pokarm,jak trzymam łyżeczkę,jak Mała je...)
wiecie co?Nie miałam pojęcia,że tak dużo rzeczy ma potem wpływ na rozwój mowy
tyle nasłuchałam się komplementów na rozwój Martynki,a ona jest troszkę cichsza i spokojniejsza niż Gabryśka
ta to dopiero gaduła i Gwiazda