Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29160 dnia: 12 Listopada 2013, 12:26 »
loona pare z nas juz Ci odpowiedzialo, zerknij do tylu  ;) (watku)

Widziałam, ale chciałam, aby więcej dziewczyn się wypowiedziało. Dziękuję za wszystkie opinie.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #29161 dnia: 12 Listopada 2013, 12:52 »
Paulina jak miałaś pierwsze cc to nikt przy drugim nie ma prawa Cie zmusić do sn. Moją koleżankę próbowali przekonywać kilka ostatnich tygodni ciąży.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #29162 dnia: 12 Listopada 2013, 13:03 »
czy widzialyscie w ddtvn ten dzbanek do herbaty-niekapek? spodobal mi sie i chce go teraz znalesc ale ni mi nie wychodzi. szkoda ze w tv nie powiedzieli gdzie mozna dostac i za ile.

czy ktoras z was moze wie gdzie takie cudo znajde?
Też mi się spodobał i nawet udało mi się znaleźć.
Nazywa się Eva Solo i kosztuje między 300 a 400zł  ::)
Strona producenta http://fabrykaform.pl/serving-k662.html
i link do zaparzaczy http://fabrykaform.pl/Eva_Solo_zaparzacz_do_herbaty_eva_solo-2-p7128.html
chyba mamy podoben gusta  ;) ale cena mnie odstraszyla. m pomysli ze zwariowalam  :D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #29163 dnia: 12 Listopada 2013, 13:36 »
chyba mamy podoben gusta  ;) ale cena mnie odstraszyla. m pomysli ze zwariowalam  :D
Wygląda na to, że tak  ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #29164 dnia: 12 Listopada 2013, 14:28 »
Potwierdzam, za drugim razem jeśli nie ma przeciwwskazań do sn można spróbować ale nikt tez nie odmówi cc. Mój lekarz dał mi wolny wybór i wybieram drugie cc.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29165 dnia: 12 Listopada 2013, 17:01 »
a miałam nie tyle prywatną co znajomą i mimo że ja po cc to swój człowiek na oddziale to skarb- weźmie dziecko na noc, pomoże się wykąpać, wstać i ogólnie zadba o Ciebie i maluszka.

Hmm, nie płaciłam za położną, a także pomogła mi się wykąpać itp, nie wiem, co więcej mogłaby zrobić taka wynajęta położna.
Oczywiście nie neguję tego, że ktoś może czuć potrzebę zapewnienia sobie dodatkowego personelu albo nie, jego wybór. Tylko nie należy zapominać, że tak naprawdę wszystko spoczywa na naszych barkach i to my wykonujemy ciężką pracę, jaką jest poród, nikt za nas jej nie wykona :-).

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #29166 dnia: 12 Listopada 2013, 21:30 »
ja nie miałam i jakoś nie wyobrażam sobie w czym mogłaby mi pomóc ;)
Po pierwszym porodzie (cc) czułam się dobrze, miałam bardzo dobrą opiekę na sali pooperacyjnej, a później spokojnie mogłam sama zająć się dzieckiem. miałam za to wykupioną "jedynkę" co sobie bardzo chwalę ;)
Drugi poród sn, byłam sama na porodówce, więc wszystkie dyżurujące położne były moje ;) hehe Spoko luuuzzzz... na trzeci poród z pewnością bym nie wykupowała dodatkowej pomocy ;) Ale na pewno, jeśli byłoby taka możliwość- osobny pokój PO :D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #29167 dnia: 12 Listopada 2013, 21:41 »
ja polozna mialam miec ale nie zdarzylam ;))
porodu bardzo sie balam i liczylam na lepsza opieke majac swoja polozna ..
nasluchalam sie tez ze nie chca dawac zzo wiec tez liczylam w tym temacie ze polozna nie bedzie mnie dlugo meczyc ::)
w kazdym razie bardzo chcialam miec a nie zaluje ze nie mialam bo trafilam na wspaniala ekipe poloznych i lekarzy na porodowce ;)))
ale gdyby w moim szpitalu byla opcha wykupu jedynki to bralabym bezczastsnowienia

aaaa moze to glupie ale mam wrazenie ze polozna bardziej siebprzydaje po cc niz po sn ;D
po sn wszystkie kobietki na oddziale usmiechniete w pelni sprawne a po cc same blade zgiete w pol obolale kobitki ::)
odcrazu mowie- to moje prywatne wnioski

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29168 dnia: 12 Listopada 2013, 22:29 »
Dziękuję za opinie o zapaleniu krtani. Wczoraj wieczorem młody zwymiotował wszystko wieczorem - włącznie z syropami. Chyba zakrztusił się wodą którą popijał przed snem. Dziś jest ciut lepiej, głosik nieco lepszy, ale wieczorem znów zwymiotował - nawet obiad z popołudnia :-\ Tym razem nie przez wodę, a przez... kaszel :-X Do lekarz mąż się z nim nie dostał - idą jutro. Mam wrażenie że zalega mu wydzielina i nie może jej odkrztusić - stąd było to dzisiejsze rzyganie :-[ Chyba powinien dostać coś wykrztuśnego. Już głupieję :-\

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #29169 dnia: 12 Listopada 2013, 22:59 »
Tak,na noc dajesz wyciszający syrop - diphergan,a w dzień powinien być wykrztuśny,żeby ładnie mu to zaczęło odchodzić i nie zeszło na oskrzela.Mój brał flegaminę.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29170 dnia: 12 Listopada 2013, 23:01 »
Hania wykrztuśny masz fosidal  ;)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29171 dnia: 12 Listopada 2013, 23:04 »
Tylko dla dzieci ten wykrztusny (my mielismy ambroksol) to do 16 podawaj.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29172 dnia: 12 Listopada 2013, 23:28 »
ja polozna mialam miec ale nie zdarzylam ;))
porodu bardzo sie balam i liczylam na lepsza opieke majac swoja polozna ..
nasluchalam sie tez ze nie chca dawac zzo wiec tez liczylam w tym temacie ze polozna nie bedzie mnie dlugo meczyc ::)
w kazdym razie bardzo chcialam miec a nie zaluje ze nie mialam bo trafilam na wspaniala ekipe poloznych i lekarzy na porodowce ;)))
ale gdyby w moim szpitalu byla opcha wykupu jedynki to bralabym bezczastsnowienia

Ja mialam opcje zostania w pokoju rodzinnym, gdzie bylabym tylko ja, dziecko i maz, ktory moglby zostawac w nocy, ale moja polozna odradzila nam to przy pierwszym dziecku, powiedziala mi, ze dostaniemy lepsza opieke jezeli bedziemy na ogolnej, bo do pokoju rodzinnego, pielegniarki przychodza tylko na wyrazne zawolanie, a w sumie na przycisk, a na ogolnej caly czas sie ktos kreci i doglada. To byla dobra decyzja, ale przy drugim biore taki pokoj, wtedy i Adas bedzie mogl byc z nami.

Co do poloznej to ja mialam cudowna i wspaniala opieke poporodowa, takze taka dodatkowa to chyba tylko moglaby mnie zlotem obsypywac, bo wszystko pozostale mialam ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29173 dnia: 13 Listopada 2013, 20:51 »
Nasza lekarka dziś zmieniła Tymkowi leki. Nie potrzebuje ktoś tych syropów o których pisałam? Oddam za cenę przesyłki, bo szkoda mi wywalić 50 zł. Rozpoczęte w niedzielę...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29174 dnia: 13 Listopada 2013, 20:54 »
Hania fosidal mozesz po otwarciu mieć 3 miesiace
ja bym sobie go zostawiła
sama mam taki awaryjny, biorę sobie jak ktoś rezygnuje  :P
diphergan nie wiem ile po otwarciu ale tez bym zostawiła  :P
a co dostaliście teraz ??

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #29175 dnia: 13 Listopada 2013, 20:56 »
JA też miałam swoją położną i dzięki niej dostałam się do szpitala którego chciałam, inaczej by mnie odesłali do innego.
Załatwiłam mi miejsce, choć był tłok.
On 2011
Ona 2013

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29176 dnia: 13 Listopada 2013, 21:04 »
Diphergan może stać 2,5 miesiaca. Mówisz że lepiej zostawić? Ja się łudzę że nam się nie przydadzą ;) Ale może masz rację...
Teraz dostaliśmy mucosolvan i berodual, z tą różnicą podług syropów, że wszystko do inhalacji. Więc moim zdaniem lepiej.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29177 dnia: 13 Listopada 2013, 21:16 »
myślę że lepiej zostaw  ;)
przecież nawet jesli Was choróbsko dopadnie to możecie skorzystać  ;)

mój mąż np teraz wypił dexapico i mowi że pomaga  :P

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29178 dnia: 13 Listopada 2013, 22:21 »
Może zechcecie zrobić miły gest. Gwarantuję, że Wy same będziecie miały z tego najwięcej radości!

klik -> Zostań Mikołajem

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29179 dnia: 13 Listopada 2013, 22:22 »
wyskakuje mi błąd

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29180 dnia: 13 Listopada 2013, 22:25 »
Może zechcecie zrobić miły gest. Gwarantuję, że Wy same będziecie miały z tego najwięcej radości!

klik-> Zostań Mikołajem

>

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #29181 dnia: 14 Listopada 2013, 13:23 »
Dziewczyny może któraś podrzuci mi link do wagoników na baterie, które będą pasować do kolejki Ikea ??

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29182 dnia: 14 Listopada 2013, 19:17 »
Czesc dziewczyny, czy ktoras bylaby mi w stanie poswiecic kilka chwil i odpowiedziec na nurtujace mnie pytania w sprawie diety malucha? Nie chce tu juz zadawac pytan, bo Was zanudze ;D a potrzebuje porad eksperta. Jakby ktoras miala chwilke, prosze o kontakt na privie ;) buziaki

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #29183 dnia: 15 Listopada 2013, 07:56 »
Dziewczyny, padam już nie wiem co robić. Moje dziecko tak kocha smoka, że cały czas musi go mieć przy sobie. O ile w ciągu dnia uda nam się ją zabawić, zająć czymś innym to o nim nie myśli o tyle w nocy jest ogromny problem...od trzech dni jest jakaś nieswoja... w nocy za każdym razem kiedy smok jej wypadnie z buzi ( a wypada ze 50 razy) to budzi się z płaczem! szuka smoka po omacku, ale kończy się na tym, że ja muszę jej go znaleźć i włożyć do buziaka ::) niedługo będę chodziła jak widmo! prawie co pół godziny mam w nocy pobudkę, plus to co mąż wstaje! nie wiem jak ją oduczyć tego nocnego smoka? ??? wcześniej jak jej wypadł to odwróciła się na drugi bok i spała dalej. Wczoraj też miała cały dzień stan podgorączkowy od 37.2 do 37.9 w różnych godzinach...nie chce zwalać na zęby bo nic nie widzę, żeby szło...
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29184 dnia: 15 Listopada 2013, 08:12 »
Ojej, jak ja się cieszę, że udało nam się odstawić smoka jak Adi miał 6 miesięcy, przez kilka dni zęby i go nie chciał, to już nie dawałam :-). A potem przetrwaliśmy kilka dni jak go chciał. Z doświadczenia ostawiania cyca i potem butli w nocy powiem jedynie tyle, że konsekwencja najważniejsza, tj. jak się obudzi, nie dawaj smoka, tylko ją uśpi...  ;). U nas kilka dni było masakrycznych, ale postępowałam zgodnie z książką "Każde dziecko może nauczyć się spać", czy jakoś tak, zajmowałam go czymkolwiek, jak już nie chciał dłużej przestać płakać, to nawet włączałam na chwilę tv albo muzykę, uspokajał się zaraz. Wydaje mi się, że im szybciej się z tym uporacie, tym lepiej, koleżanka ma teraz 2 latka, który takie same akcje nocne robi jej co noc..  ::)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #29185 dnia: 15 Listopada 2013, 09:42 »
Czesc dziewczyny, czy ktoras bylaby mi w stanie poswiecic kilka chwil i odpowiedziec na nurtujace mnie pytania w sprawie diety malucha? Nie chce tu juz zadawac pytan, bo Was zanudze ;D a potrzebuje porad eksperta. Jakby ktoras miala chwilke, prosze o kontakt na privie ;) buziaki

To ja poprosze póxniej o kopie ;-) bo za chwile startujemy

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29186 dnia: 15 Listopada 2013, 09:52 »
Monia, no niestety trzeba się zawziąć i przemęczyć. Postanowić od dziś nie ma smoka i co by się nie działo nie dać. My odstawiliśmy krótko przed roczkiem. Marietka miała tylko do zasypiania, potem wypluwała, ale też jak się obudziła w nocy to szukała. W ciągu dnia nie dawałam, chociaż był taki moment (ok. 5/6 miesięcy - po odstawieniu od piersi, a ona wisiała całymi dniami...) kiedy nawet w ciągu dnia chciała coraz częściej i ja przez chwilkę się temu poddałam, ale przeraziło mnie to, że coraz więcej czasu spędza ze smokiem i coraz bardziej sie przyzwyczaja, więc postanowiłam, że w ciągu dnia nie dam i koniec i miała tylko do zasypiania. No ale smoka do zasypiania jakoś nie potrafiłam wyeliminować aż pewnego dnia smok został w samochodzie, innego nie mogłam w domu znaleźć. K. już chciał iśc do auta, ale mnie oświeciło i postanowiłam, że to jest właśnie ten moment i juz nie dostanie smoka. No i była masakra... po tygodniu byłam o krok od poddania się i chodziłam już na spacer ze smokiem w kieszeni (w razie czego) bo jak zasypiała w wózku w ciągu dnia to też było cieżko... Najgorszy był pierwszy tydzień i drugi też dośc ciężki, a potem luuuuz ... Przemęczyliśmy się, ale bardzo nam to ułatwiło życie, bo nie trzeba było już wstawać co chwil i podawać smoka i sumienie też spokojniejsze  ;) Aha wtedy zamiast smoka zaczęliśmy ją głaskać, żeby zasnęła i niestety potem przez kilka miesięcy tylko tak zasypiała, ale lepsze to niż smok  ;)
Jeśli w ciągu dnia (kiedy nie śpi) tez ssie, to może zacznij jednak od wyeliminowania smoka w dzień. Na początek dawaj tylko do zasypiania, ale to musi być decyzja i dalej konsekwencja... a potem jako kolejny krok przestać dawac do zasypiania. Możesz spróbować uciąć końcówkę smoczka, podobno działa. Ja nie próbowałam, bo jak już zdecydowałam, że nie daję, to nie było sensu.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29187 dnia: 15 Listopada 2013, 10:03 »
cieszę się, że moje dziecko używało smoka przez pierwszych kilka dni w szpitalu...w domu już nie chciał
ale domyślam się że to problem, ja sama do 8? roku życia nie umiała się bez smoka obejść ::)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #29188 dnia: 15 Listopada 2013, 10:11 »
Niestety moja musiała dostać smoka, bo się za bardzo przejadała, później wszystko zwracała i tak w kółko! nawet spać nie mogła bo by przy cycku cały dzień wisiała...dałam smoka i dziecko zaczęło normalnie jeść, spać...no a teraz jest problem. Niestety, żeby ją oduczyć musiała bym wziąć 3 tygodnie wolnego ( co jest niewykonalne) i pracować nad nią. Moja mama sobie nie poradzi z odstawieniem jej od smoka...bo wtedy będzie marudna, płacząca i nie będzie spała...spróbujemy na razie w dzień ograniczyć, zobaczymy jak nam pójdzie.
Ja też bardzo smokowa byłam, nie wiem kiedy się odzwyczaiłam ale chyba tak w wieku przedszkolnym ::)
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29189 dnia: 15 Listopada 2013, 10:28 »

To ja poprosze póxniej o kopie ;-) bo za chwile startujemy

Justynka, ja juz wszystko wiem i jakby co to wal z pytaniami. Masz ta ksiazke "mat for spedbarn"? Tam sa podstawy opisane