Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4010143 razy)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #14190 dnia: 10 Maja 2011, 18:13 »
martusia na początku napewno będzie tak jak pisze pamela: WSZYSTKO w jedzeniu....
i będzie go więcej dookoła niż w brzuszku, ale nauczy się że to COŚ poza mlekiem też jest do jedzenia :)

a kawałków to trochę się boję i chyba dam ciut później niż skończony 6 m-c

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #14191 dnia: 10 Maja 2011, 19:29 »
To zależy od dziecka. Mojej kumpeli synek dopiero jak mial prawie 2 lata zacząl jeść jedzenie w kawałkach, podczas, gdy moja Patyśka od około 9 miesiąca sama jadła, pokrojone na kawałki jedzenie. Nie ma kłopotów już od dawna. Sama zobaczysz, kiedy będziecie obydwoje gotowi na rewolucję :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #14192 dnia: 10 Maja 2011, 20:40 »
myślę, że gotowość dziecka jest też zależna od mamy... można uczyć dziecko jedzenia w kawałkach w zupkach, ale można także dając do kosztowania różnych rzeczy- biszkopcika, ugotowaną marchewkę w całości, różyczkę brokuła - dać w łapkę i niech próbuje. Oczywiście nie można zostawiać bez opieki i trzeba niestety reagować jak maleć odgryzie większy kawałek, ale widzę po swoim Kajtulku, że tego typu eksperymenty kulinarne bardzo się podobają. U niego gotowana marchew rozpaćkana w łapkach i ładowana do buzi zdecydowanie pasuje niż ta sama napaćkana widelcem i włożona do zupki. Także Gabiś- nie poddawaj się tak do końca :) odpuść na chwilę, złap oddech i do boju :)
Nikodem wszystko jadł od początku jak należy... nie miałam z nim żadnego problemu. Ale widać miał predyspozycje do jedzenia "kawałków", bo teraz obiad to dla niego kawał mięcha/ryby ziemniaki/ryż/kasza i surówka. Ewentualnie makaronowe wariacje... zupy nie ruszy  ::)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14193 dnia: 10 Maja 2011, 20:44 »
dziubasek to tez prawda... ale nie do końca.. Macius jak my jemy zawsze coś dostanie bo tak sepi... i wtedy wcina az miło : makaron, ryż, chleb, kawalki mięsa, warzywa... nie pzreszkadza mu. Ale jak je swój posiłek i dostaje normalnie na łyżeczce to nie tknie...  :P :P

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14194 dnia: 10 Maja 2011, 21:01 »
no otóż to!! Jego posiłek niech będzie papką, ale dawajcie właśnie do kosztowania tego typu "gadżety", a z czase, napewno zezwoli na cokolwiek większego w swoim posiłku. Nawet jakby miał papkę zagryzać ugotowaną marchwią trzymaną w łapce ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14195 dnia: 10 Maja 2011, 21:07 »
 mój synek baaardzo długo jadł papki bo się najzwyczajniej w świecie krztusił ...nie zapomnę nigdy jak mu stanął kawałek banana a miał gdzieś 10mcy....
na samą myśl mam dreszcze... na szczęście zachowałam zimną krew natomiast moja mama wpadła w panikę i nie wiem doprawdy co by było gdyby był tylko z nią.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14196 dnia: 10 Maja 2011, 21:21 »
moje szanowne dziecko ma dopiero 6 zębów i je naprawde strasznie duże kawałki bo już słoiczki po roku a tam są więeeeeeelkie kawały
jakoś nigdy specjalnie nie zwracałam na to uwagi ale ona sie nie krztusiła
je z nami i mielone i pyzy z sosem, i spagetti a ostatnio nawet lazanie z pieczarkami

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14197 dnia: 10 Maja 2011, 21:34 »
jak dziecko jest  tylko na pokarmie mamy to zaczynamy w wprowadzać po lub w 6 miesiacu życia.
Jesli mama wraca po pół roku macierzynskiego do pracy to lepiej aby wprowadziła nowe pokarmy po 4 miesiecu życia dziecka. W tedy jak jej nie ma w domu z maluchem to ono moze jesc zupke, obiadek, deserek itp. plus oddciagniety pokarm lub mieszanke.

Moje obie panny nowosci zakosztowały w wieku 5,5 mesiaca. Zu bo cudowała z dostawianiem się do piersi (wszystko ją mega rozpraszało), a Agatka bo tak "sępiła" oczami i widać było, że ona do próbowania nowości jest już gotowa. Ale te pierwsze dni to było tak po troszeczku i uzupełnienie cysiem. młodsza potrafiła zjeść słoik a i tak tak marudziła, że chciała cysia...

Z wprowadzeniem kawałków to u Zuzi było mega ciężko. Bo się krztusiła i od razu ...wymiotowała. Swoje obadki miała strasznie dłuuuugo miksowane. Za to gryść i rzuć nauczyła się na jabłku, herbatniku, bananie. Potem jak mąż wracał z pracy to koniecznie z nim musiała zjesc zupę. I dostawała zupę ale nie zmiksowaną i po trochu zaczeła jesc kawałek ziemniaczka, marchewki itp. jakos poszło. z miechem neco gorzej. Ale i tak udało się ją nauczyć rzucia na długo przed przedszkolem.

Z młodszą idzie wrecz odwrotnie. moze się za bardzo spiesze. Kawałek z zupy zje. ale jabłko...beeee, klusek też beee, wedlina to samo (ale chlebek z masłem jest smaczny)....jak na razie pomimo jej sporego apetytu na warzywa w papce zaczynam "panikować" ze bedzie problem z nowosciami w postaci kawałka do reki. ale daje jej jeszcze czas. i sobie też

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #14198 dnia: 10 Maja 2011, 21:50 »
Jesli mama wraca po pół roku macierzynskiego do pracy to lepiej aby wprowadziła nowe pokarmy po 4 miesiecu życia dziecka. W tedy jak jej nie ma w domu z maluchem to ono moze jesc zupke, obiadek, deserek itp. plus oddciagniety pokarm lub mieszanke.
i taki tez jest moj plan ;)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14199 dnia: 10 Maja 2011, 22:43 »
i taki tez jest moj plan ;)

i mój też :)

Ja myślę żeby właśnie już zacząć wprowadzać nowe jedzonko by później jak wrócę do pracy nie było z tym problemu i dziecko mogło jeść więcej rzeczy niż tylko mleko. Mały idzie do żłobka więc będzie dostawałam modyfikowane mleko, ale piersią chciałabym karmić go jak już w wrócę z pracy i w nocy, ale jak to wszystko będzie wyglądało to się dopiero okaże w praniu na razie jestem przerażona i sobie tego wszystkiego nie wyobrażam   ::)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14200 dnia: 11 Maja 2011, 06:05 »
Dziewczyny pękam z dumy!!!! O 5.45, jakieś 10 minut po obudzeniu Nikoś zawołał „MAMUSIU SIUSIU”!!! Pielucha po nocy suchutka plus do tego TAKI sukces… jestem normalnie wzruszona!!! :) Akcja odpieluchowanie zaczęła się w sobotę. Wcześniej NIkodem nie wiedział nawet co to znaczy siku... nigdy nie był wysadzany na nocnik...zresztą nie posiadamy tego ustrojstwa ;) Dwa dni zajęło nam zrozumienie, że z siusiaka leci siusiu i od poniedziałku mój mały bohater siuśkowy odnosi pierwsze sukcesy :) Wczoraj zawołał 3 razy, a dzisiaj pierwsze poranne siuśki w wc  ;D ;D taaaaaaaaaaaaaaaaaaaka jestem dumna!

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14201 dnia: 11 Maja 2011, 07:44 »
Gratulacje dla Nikosia, zuch chlopak

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14202 dnia: 11 Maja 2011, 08:55 »
Aniu gratulacje dla Nikosia !

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #14203 dnia: 11 Maja 2011, 08:58 »
Brawo dla Nikosia! Nie dziwie się że jestes taaaaaaka dumna, bo poszło wam ekspresem  :D Super!

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14204 dnia: 11 Maja 2011, 09:19 »
super...a tak przy okazji jak nauczyć siusiania na stojąco? i jak załatwiacie temat w toaletach publicznych?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14205 dnia: 11 Maja 2011, 09:51 »
dziubasku ogromne gratulacje dla Nikodema !
Myślę, że odpieluchowałaś Nikodema w odpowiednim dla niego czasie.

Elu na sikanie na stojąco przyjdzie czas. Ale tym musi zająć się tata ...no bo ty nie sikasz na stojąco, nie ?

Co do public znych toalet to cóż....przecieram deskę papierem lub chusteczką, rozkładam papier na desce i dopiero sadzam. Ale jak była młodsza i nie dała się posadzić na papierze to  nnie było wyjscia i siadała na desce. No wysikać się musiała. 

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #14206 dnia: 11 Maja 2011, 09:55 »
Anusiu jakie ona ma cudne oczy! W ogóle jest śliczna!
Alex wygląda w tych okularach jak gwiazdor :D :D :D

A to mój prawie 2 latek :D :D :D

Idziemy na działkę :)

Centymetry nadchodźcie!!!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14207 dnia: 11 Maja 2011, 10:10 »
Aguś jaki on cudny!!! Zakochałam się  ;D ;D ;D

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #14208 dnia: 11 Maja 2011, 10:15 »
Słodki i ma takie fajne pultynki :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #14209 dnia: 11 Maja 2011, 10:59 »
Aga, słodki! Zawsze miałam wrażenie, że Horbercik się mało uśmiecha, a tu proszę, taka roześmiana buźka! Aż się oczy cieszą!

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #14210 dnia: 11 Maja 2011, 13:02 »
gratulacje dla Nikosia!

jaki zaanagażowany działkowicz :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14211 dnia: 11 Maja 2011, 13:37 »
Oponka, u twojego synka najbardziej podobają mi się te okrągłe policzki...boski jest  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #14212 dnia: 11 Maja 2011, 15:30 »
Gratki dla Nikosia ;D
Norbercik to niezly przystojniacha :-*
Dziewczyny co polecicie na wypadajace wlosy ???

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #14213 dnia: 11 Maja 2011, 15:31 »
przeczekac az wypadnie co ma wypasc ;)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #14214 dnia: 11 Maja 2011, 15:33 »
Mi też zaczeły ostatnio wypadać, na szczęście mam ich dość sporo to mogą se wypadać :P

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14215 dnia: 11 Maja 2011, 17:09 »
o to mi też nie dawno zaczęły wypadać!! :)) widzę że w podobnym czasie nam wypadają, mam ich aż zadużo, tylko irytują mnie tę kłębki na gumce....
Kurcze, moje dziecie ktore w domu spo pol godziny, a kolo 2h na spacerze, zasnelo w wóżku i śpi już ponad 2h!!!! oszukałam go i założyłam czapkę i babcia pobujała 5 minut i zasnął....jeny jakie to wspaniałe uczucie!!!! mówie do mamy że będe ją częściej zapraszać bo dwa dni temu jak była to młody mi zasnął 2 razy na 1,5h !!! a nie tuliła go ani nic....szok normalnie, mężu jak przyjdzie do domu to padnie z wrażenia!!!

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #14216 dnia: 11 Maja 2011, 17:45 »
no ja niestety nie mam ich az tak duzo...

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #14217 dnia: 11 Maja 2011, 18:30 »
chyba każdej mamie po porodzie wypadają włosy - w trakcie ciąży mniej ich tracimy więc muszą nadrobić straty  ;) przejdzie  :D

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #14218 dnia: 11 Maja 2011, 19:14 »
chyba każdej mamie po porodzie wypadają włosy - w trakcie ciąży mniej ich tracimy więc muszą nadrobić straty  ;) przejdzie  :D
amen!

fajny Norbercik - działkowicz :)
gratulacje dla Nikosia - nic dziwnego, że mama pęka z dumy!

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #14219 dnia: 11 Maja 2011, 19:52 »
Dziubasku nie dziwię się, że jesteś taaaaaka dumna z Nikosia. Brawa dla niego za tak szybkie odpieluchowanie. Fantastycznie!!!