Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4013427 razy)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #11640 dnia: 31 Października 2010, 15:20 »
Kaha przyznam się szczerze że prac nie zbieram... fruwają po chacie mojej, dziadków. Zbieram sie do wkładania w teczkę od jakiegoś czasu. On tez dużo po tablicy rysuje a wiadomo to nietrwałe. Ale spoko... przez ten tydzień pobieram rysunki i wyślę. Sama muszę ogarnąć gdzie i u kogo to jest :)
Szymon ma dokładnie 2lata i 7 miesięcy. Twoja córka chyba młodsza z pół roku, więc wszystko jeszcze przed nią. On pół roku temu głównie kółka rysował.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #11641 dnia: 31 Października 2010, 15:33 »
przypadek czy nie ...wygląda ładnie...

teraz możesz poobserwować co i jak rysuje....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #11642 dnia: 31 Października 2010, 15:36 »
Łucja ma 2,3 lata i jest w fazie rysowania serduszek i różowej kredki, którą nazywa "pałac Alicji"...serduszka oczywiście ksztaltu serduszek nie posiadają, ale idealnie wpasowują się w kształt wrzeciona. No coż...z dwojga "złego" może niech lepiej śpiewa niż rysuje, zawsze to mniej twórczych rozczarowań i zwątpień. No i chyba do AM łatwiej się dostać niż do ASP ;D

A na rysuneczki cierpliwie poczekam, nigdy mojej gwiazdy nie porównywałam z rówieśnikami...no to chyba mnie naszło, nie wiem tylko czy śmiać się czy płakać z własnej głupoty ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11643 dnia: 31 Października 2010, 15:39 »
Kaha szukasz w córce talentów rodzinnych???

Przynajmniej masz co szukać...
U nas chyba nie ma większych obciążeń...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11644 dnia: 31 Października 2010, 15:46 »
No szukam Lilu, szukam.

Dzieciak garnie mi się ino do śpiewu i rysunku. I tak jak jej śpiew wychodzi...to rysunek nidyrydy...nie chce być skubana plastycznie utalentowana. W zasadzie to chyba ja sobie głupio do głowy wbiłam, że skoro i mama i tata są ze sztukami plastycznymi na "ty"...no to Łucja ma 100% trafień...a tu doopa raczej. No nic...będzie śpiewać. Mi pasi, hehehe.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11645 dnia: 31 Października 2010, 16:35 »
hehe a ja myślę że w niej uśpiony jest ten talent. Jak się obudzi to nie będziesz mogła wyjść z podziwu jakie to utalentowane dziecko masz. Z takim potencjałem genetycznym na pewno coś wyjdzie. Prędzej czy później. U Szymka tez nie wiadomo jak to się dalej potoczy. Moze coś z tego być a moze skończyć sie wraz z etapem głowonóg ;) Moja ciocia która też od lat opiekuje się dziećmi mówi że pierwszy raz widzi taki przypadek żeby tak małe dziecko tak rysowało ( opiekowała się Szymkiem w wakacje).

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11646 dnia: 31 Października 2010, 17:38 »
spoko ... Kasia ja się o swoją Młodą nie martwię...

martwić to ja się mogę o siebie żebym jako rodzić "nie dała dupy..."
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11647 dnia: 31 Października 2010, 19:26 »
Mnie rysnek Szymona trochę przeraża...ale fakt faktem to zdolniacha z niego. Moja 3,5 latka jakimś cudem narysowała coś co kotem powinno się nazywać. I dumni rodzice powiesili rysuneczek na ścianie.

Lila, Ewa po krzychu może oddziedziczyć "dobre oko" fotografa. to też jakaś forma uzdolnienia plastycznego.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11648 dnia: 31 Października 2010, 19:27 »
niech ona ma lepiej porządne IQ... ;) ;) ;)...mniejsza o to po kim...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11649 dnia: 31 Października 2010, 19:55 »
Lila dobrze powiedziane. Miło jak ma jakieś predyspozycje po nas ale są rzeczy ważniejsze :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #11650 dnia: 31 Października 2010, 20:01 »
Wiecie co.. moja też odziedziczyła talent po mnie.. do bałaganienia ;) ;) hehe :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11651 dnia: 31 Października 2010, 20:03 »
Mnie rysunek Szymona trochę przeraża...
Mnie też dlatego go tutaj wkleiłam. Czarną kredkę zrozumiem... no nic bede obserwowała kolejne rysunki czy też będą takie ponure...

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11652 dnia: 31 Października 2010, 20:32 »
Lila fakt - ale o to to ja bym się w przypadku Ewy nie bała; wszak to zdolna i mądra bestia

kjp83 - czarna kredka to jedno. Zu też ma fascynacje czarnym kolorem. mnie przeraza ten rysunek tak ogólnie....całościowo...coś sttrasznego dla mnie jest w tej twarzy...chyba za dużo Kinga czytam  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11653 dnia: 31 Października 2010, 22:19 »
Lila fakt - ale o to to ja bym się w przypadku Ewy nie bała; wszak to zdolna i mądra bestia

dodaj...trudna w wychowaniu...
okropna jest...

kjp pozbieraj inne rysunki...
faktycznie twarz jest groźna...i zastanawia mnie faktycznie ile w tym rysunku przypadku, a ile zamiaru...
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11654 dnia: 31 Października 2010, 22:25 »
dzisiaj miał fazę na proste linie przez całą kartkę. We wszystkich kolorach tęczy. To jego pierwszy tak "groźny" rysunek i mam nadzieje że przypadkowy i ostatni.
i zastanawia mnie faktycznie ile w tym rysunku przypadku, a ile zamiaru...
mnie też

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11655 dnia: 31 Października 2010, 22:28 »
a ja nawet nie wiem co moje dziecko rysuje.... :(

a Twój faktycznie lubi sztuki plastyczne ... no i fajnie...może będzie parł w tym kierunku...
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11656 dnia: 31 Października 2010, 22:50 »
Dziewczyny jakbyście zobaczyły rysunki mojej ponad 3-letniej Poli to pomyslałybyście - patologia- mało tego o moich pomyslałybyście to samo...zero talentu, a do tego Pola jest leworęczna i nawet dobrze kredki chwycić nie potrafi..ale bazgrać uwielbia. Bywa jednak mega kreatywna i za pomocą plakatówek próbuje zmienić swoje koleżanki w jednego z teletubisiów  ;) ::)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #11657 dnia: 1 Listopada 2010, 10:39 »
Kasiu, jestem pod wrażeniem rysunku Szymonka. Fakt, że rysunek smutny... ale ogólnie to robi wrażenie. Moja Ola uwielbia rysować i pięknie rysuje rybki  ;) Twój Szymonek ma talent, naprawdę!

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #11658 dnia: 1 Listopada 2010, 15:18 »
Anusia, nasz Bartek 5 miesięcy bierze Rybomunyl, został jeszcze miesiąc (kuracja trwa pół roku) i powiem Ci, że sama nie wiem, co myśleć. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy chorował dwa razy, oba dotyczyły górnych dróg oddechowych. Za pierwszym razem było zapalenie krtani, teraz miał zapalenie uszu, oczu i gardła. I tak się zastanawiam, na ile warto było inwestować w Rybomunyl, skoro nie uchroniło go to przed antybiotykiem, a z drugiej strony, osłuchowo był czysty, gorączki prawie w ogóle, angina go nie dopadła, choć w panowała w przeszkolu. Mogę tylko gdybać, że może bez tej szczepionki chorowałby bardziej, poważniej, czy dłużej...

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #11659 dnia: 1 Listopada 2010, 19:02 »
Dziewczyny proszę o radę. Mój maluszek ma 10 miesięcy. Od jakiegoś czasu jak tylko podróżuje autem zdarza mu się wymiotować. W sumie zaczęło się gdy miał nie całe 8 miesięcy. Wtedy myślałam, że po prostu przy pustym żołądku go naciągnęło (wyjeżdżaliśmy w długą podróż, nie chciał zjeść w domu więc nastawiłam się, że wciągnie butlę w aucie. Zanim zjadł zdążył już zwrócić trochę herbatki. Potem myślałam, że to wina jeszcze słabych zwieraczy żołądka i po prostu wystarczy, by przed podrożą jeśli będzie karmiony, zjadł coś bardziej gęstego. Raz zadziałało, raz nie. Pomimo spokojnej jazdy, bez szarpania i hamowania zdarza mu się teraz dość często wymiotować. Tak mieliśmy też wczoraj. Po 15 minutach w aucie zaczęło się już zwracanie owocków z kaszką. Potem po jakiejś godzinie zjadł mały jogurcik. Przysnął na 40 minut jazdy, a gdy się obudził zwrócił i jogurt. Ech... szkoda mi dzieciaka, ale te podróże są dla nas koniecznością. Czytałam, że choroba lokomocyjna ujawnia się dopiero w okolicy wieku przedszkolnego, więc o co chodzi? Rzeczy, które wczoraj jadł, jadał już wcześniej bez żadnych złych objawów. W aucie staramy się utrzymywać "rześką" temperaturę, a i tak maluszka wyszarpie. Macie jaką radę? Jakieś doświadczenie w takiej kwestii? Mnie się trzymała choroba lokomocyjna gdzieś do około 16 roku życia. Czyżby odziedziczył?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #11660 dnia: 1 Listopada 2010, 20:10 »
ale Ja właśnie znam zasadę,że bezpośrednio przed podróżą nie dajemy nic do jedzenia
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11661 dnia: 1 Listopada 2010, 20:52 »
Choroba lokomocyjna w wieku przedszkolnym? Eeeeeeeeeeeeeeeeee. Moje dziecko haftuje w aucie za każdym razem, jeśli podróż trwa dłużej niż 30 minut. I nie ma znaczenia czy żołądek pusty czy pełny. Ostatnio jak jechaliśmy do Opoczna, po 30 minutach jazdy, jak z zegarkiem w ręku zwymiotowała takimi ilościami treści żołądkowej, że chyba ilościowo było to wszystko, co zjadła przez kilka poprzednich dni. A była tylko po lekkim śniadaniu w postaci serka homo i to zjedzonego dwie godziny wcześniej. Niestety Lokomotiw na nią nie działa. Zdesperowana w drodze powrotniej podałam jej 1/2 aviomarinu, ale tak ją otumanił w dniu podania i dnia następnego, że więcej nie podam jej tego specyfiku. Zalepiłam jej też pępek. Fakt, nie zwracała....ale wycieczki samochodowe odłożę na długo....Ewentualnie 30 minut i godzina przerwy...znów 30 minut i znów godzina przerwy..i tym sposobem do Warszawy będziemy jechać 3 godziny...i 3 godziny wracać...no trudno, może z wiekiej jej przejdzie.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #11662 dnia: 2 Listopada 2010, 09:28 »
Coś w tym rysunku Szymka jest... ale myślę, że nie ma co gdybać tylko obserwować... jak będzie coś mu w główce siedziało to na pewno się powtórzy, prędzej czy później.

Pati chyba ma talent do rysowania... chyba po dziadku...bo na pewno nie po rodzicach :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #11663 dnia: 2 Listopada 2010, 09:49 »
Ja uważam,że Pati pięknie rysuje jak na niespełna trzyletnie dziecko
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline goss25

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11664 dnia: 2 Listopada 2010, 10:51 »
Witam :)
Normalnie jestem w szoku super rysuje jak na ten wiek :brawo_2:
Fakt ma dziewczynka talent :hopsa:

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #11665 dnia: 2 Listopada 2010, 11:28 »
Bardzo ładnie!
Ponieważ dojrzewam z własnym dzieckiem, nie mam pojęcia, jak rysują 3-latki, ale wydaje mi się, że Twoja Pat troszkę wyprzedza rówieśników :)

Offline kwiatek33
  • bywalec
  • data ślubu: 28.04.07
« Odpowiedź #11666 dnia: 2 Listopada 2010, 19:53 »
o rany !!! mój prawie trzylatek to dopiero zaczyna rysować coć podobnego do kółek

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #11667 dnia: 2 Listopada 2010, 20:43 »
no mój rysuje "jaja"  ;D a reszta to nie wiadomo co to  ;D

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #11668 dnia: 2 Listopada 2010, 21:37 »
od czegoś trzeba zacząć :)

Gracja, gracja.. ona coś ma chyba z tego rysowania... w wieku 2 lat malowała kredą na chodniku żłobka coś jakby kółko, szyja i połączenie końcówek szyi..... i to było wszystko: dziewczynka, kwiatek, auto... babki były w szoku że ona te linie tak dokładnie łączy...na tym rysunku są nawet z boku głowy uszy... będzie trzeba o jakichś zajęciach plastycznych pomyśleć..

PS. z boku nie ujęłam dziewczynki w wykonaniu taty... dużo od siebie nie odbiegały :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11669 dnia: 2 Listopada 2010, 22:25 »
ewelina i kasia a próbowałyście podać dziecią coculine ? To taki homeopatyczny lek . Na mnie działa i mogłam go brać spokojnie będąc w ciąży czy karmiąć piersą.  
To są tabletki, któe dorosły w ilości sztuk 2 ma ssać co jakiś czas. Maluchowi te tabletki czy tabletkę możecie rozpuścic w odrobinie wody/soku/herbatki i dać do wypicia. potem maluch może nauczy się ssać to będzie je ssać.

Elcik..piękny rysunek dziewczynki namalowała Patrycja.