Autor Wątek: Zmiana nazwiska  (Przeczytany 152645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JoanMo
  • Gość
Odp: Zmiana nazwiska
« Odpowiedź #840 dnia: 2 Listopada 2010, 13:21 »
A ja uważam, że jest coś takiego jak moda na nazwiska. Od zawsze była możliwość zostawienia swojego, łączenia lub przejmowania po mężu/żonie nazwiska. I z pewnością nie ma czegoś takiego jak tendencja do ogólnopolskiego nastawienia mężczyzn. Faceci są i tacy, co im wszystko jedno, i tradycjonaliści, dla których dyshonorem jest przejęcie nazwiska żony - i tak było zawsze. Np. mój wujek, który jest 30 lat po ślubie, przyjął nazwisko żony. I nigdy to nie było ani dziwne, ani nowoczesne, ot, skorzystali z jednej z możliwości.
Ja przejęłam nazwisko po mężu, bo po prostu wydało mi się to naturalne - tak zrobili moi rodzice, teściowie i dziadkowie. Ale mój mąż nie miał nic przeciwko połączeniu naszych nazwisk, albo przejęciu mojego. Decyzja zajęła nam jakieś 5 minut. Ot, cała historia.

Offline mantylka1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.12.2010
« Odpowiedź #841 dnia: 3 Listopada 2010, 07:44 »
Ja zdecydowałam sie na dwa nazwiska. W dokumentach będzie baaardzo dłuuugo (mam długie imiona) ale trudno, szkoda mi było porzucić nazwisko, które nosiłam tyle lat.

Offline ania222

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.06.2011
« Odpowiedź #842 dnia: 16 Listopada 2010, 13:57 »
silie ja zgadzam sie z JoanMo -teraz jest moda na łaczone a np. za 10 lat minie i np. nadejdzie czas na przejmowanie nazwiska po żonie i pewnie wiekszosc par tak zrobi.....kiedys nie bylo takiej tendencji wiec wszyscy brali po meżu-przeciez nie bylo zabronione łaczenie nazwisk....

Offline mantylka1
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.12.2010
« Odpowiedź #843 dnia: 17 Listopada 2010, 08:29 »
Z tą modą to chyba nie do końca tak jest. Wydaje mi się, że po prostu czasy się zmieniły, kobiety stały się bardziej niezależne i samodzielne.  Robią karierę,  awansują zanim wyjdą za mąż.  Dlaczego więc mają rezygnować z nazwiska, które w  pewnym momencie staje sie już "marką".
Dla mnie to taki sygnał: jestem sobą i żoną mojego męża :)
A wcześniej kobiety  były przeważnie tylko żonami (patrz doktorowa, dyrektorowa etc.  ;)).

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #844 dnia: 17 Listopada 2010, 13:43 »
A ja myślę, że dawniej też były takie przypadki tylko jakoś się tego nie nagłaśniało. Np. zdziwiło mnie, że śp. pierwsza dama miała dwa nazwiska. Albo niedawno się dowiedziałam, że moja zmarła ciocia zostawiła sobie swoje nazwisko (jakieś 40 lat temu), a teraz ma na grobie nazwisko męża, bo on się widać nie mógł pogodzić z tą ujmą ::)
W sumie nazwisko ma większą rolę w sprawach oficjalnych, związanych z pracą, umowami, itp., a w stosunkach nieformalnych ma to małe znaczenie.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #845 dnia: 27 Czerwca 2011, 16:27 »
A ja się właśnie zastanawiam, czy dodać nazwisko przyszłeg męża po myślniku, czy po prostu przyjać jego....Przyzwyczaiłam się już do mojego panieńskiego nazwiska.... :-(
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline mmagdallenka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #846 dnia: 20 Sierpnia 2011, 10:40 »
Cytat: davyjohn link=topic=2242. msg1141#msg1141 date=1101673156
A takie pytanie do Pań, jak planujecie ze zmianą nazwiska po ślubie? Pozostawiacie, zamieniacie czy dodajecie nowy człon?

Zapewne przejmę nazwisko mężysława ;) Swojego nazwiska nigdy nie lubiłam, więc myślę, że decyzja będzie tylko formalnością :)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #847 dnia: 22 Sierpnia 2011, 18:18 »
Chłopak mojej siostry (ale oni to jeszcze młodz 17 lat) powiedział ze on chciałby nasze nazwisko  :skacza: jeśli dotrwają do wieku "ślubnego" to czy nie zmieni zdania

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #848 dnia: 23 Sierpnia 2011, 08:33 »
Chłopak mojej siostry (ale oni to jeszcze młodz 17 lat) powiedział ze on chciałby nasze nazwisko  :skacza: jeśli dotrwają do wieku "ślubnego" to czy nie zmieni zdania

Mój też tak mówił  :-\

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #849 dnia: 5 Października 2011, 09:34 »
Pytanie do Mai.

Pisałaś w tym wątku, że - cyt. "W czym problem ? Ja mam podwójne i życzę sobie aby mi nie skracano nazwiska więc jak ktoś nam napisał M i B S***** to zwróciłam uwagę, że ja mam podwójne nazwisko".

W jaki sposób w takim razie powinno się wpisywać Was na zaproszeniach?  Maję - np. A-B i B. B?!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #850 dnia: 5 Października 2011, 09:45 »
Właśnie tak. Najpierw moje imię i nazwiska, a potem męża imię i nazwisko ale nie każdy ma takiego hopla na punkcie nazwiska, jak ja ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #851 dnia: 5 Października 2011, 09:57 »
ale nie każdy ma takiego hopla na punkcie nazwiska, jak ja ;)

No właśnie, nie obraź się, ale tak to właśnie odbieram.

W mojej opinii podział na żonę z podwójnym i męża z pojedynczym nazwiskiem wygląda jak zapraszanie dwóch odrębnych osób, a nie małżeństwa...

Lepiej od razu wysłać dwa oddzielne zaproszenia i gra ;)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #852 dnia: 6 Października 2011, 09:57 »
Właśnie tak. Najpierw moje imię i nazwiska, a potem męża imię i nazwisko ale nie każdy ma takiego hopla na punkcie nazwiska, jak ja ;)

Maja ja Ciebie w pełni rozumiem. Też mnie to denerwuje jak skracają mi nazwisko i sama wypisywałam zaproszenia na wesele i nie widziałam problemu w tym, żeby np. żonę napisać z jej nazwiskiem i męża też.
Wszak po coś to swoje nazwisko zostawiłam i chcę żeby go używano.

Ponadto jak dla mnie formalnie nie istnieje ktoś taki jak M.P. tylko M.W.P. bo tak jestem zarejestrowana w urzędzie etc.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #853 dnia: 6 Października 2011, 10:27 »
loona, nie do końca się zgodzę - a co w sytuacji, kiedy każde z małżonków ma inne nazwisko bo pozostali przy rodowych :?:
Nie wiem skąd w naszym społeczeństwie przekonanie, że żona musi mieć nazwisko męża albo, że kobieta ma takie samo nazwisko, jak jej dziecko. To drugie też mnie irytuje bo Lila ma nazwisko ojca i często jestem "wołana" jako Pan S., co natychmiast koryguję. Podobnie jest też z Lilą - wpisali jej w książeczkę dwa nazwiska ::) natychmiast poprosiłam o wykreślenie pierwszego bo moje dziecko ma tylko jedno nazwisko (mojego męża i jej ojca jednocześnie ;))

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #854 dnia: 6 Października 2011, 21:49 »
mam podobną irytację jak mówią do mnie pani K....
zdecydowanie wolę jak mówi się do mnie pani O....albo oba nazwiska na raz, ale samo drugie mnie z lekka drażni
albo pierwsze, albo oba...

z tym, że mi nie przeszkadza jeśli toś powie państwo Lilianna i Krzysztof K...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #855 dnia: 7 Października 2011, 11:14 »
Ja pozostałam przy swoim nazwisku, bo tak chciałam.
I wielu ludzi to dziwi dlaczego nie zmieniłam nazwiska. A dlaczego miałabym zmieniać? :P
Stereotypowe myślenie :-\
Miałam też sytuację,że powiedziano do nas (do mnie i męża) państwo L.
Zirytowało mnie to, bo nie jestem pani L i nigdy nie będę.
Także rozumiem Was doskonale.

Offline torcik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-09-2013
« Odpowiedź #856 dnia: 25 Czerwca 2013, 11:58 »
ja dodaje człon

Offline Rinka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.06.2014
« Odpowiedź #857 dnia: 16 Października 2013, 00:04 »
A to ciekawe  :) Zawsze lubiłam swoje nazwisko i nie chciałam zmieniać, później nastąpił czas że nie będę się wygłupiała i zrobię podwójne.  Ale jak czekam na ślub to jestem gotowa przyjąć nazwisko męża.  A może jednak i podwójne? Cóż, jeszcze mam czas zastanowić się i porozmawiać z narzeczonym, bo z tego co wiem, nie wszyscy faceci lubią, kiedy żona nie bierze całkowicie jego nazwiska  ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #858 dnia: 3 Stycznia 2014, 11:38 »
Ja się cały czas zastanawiam nad kwestią nazwiska, zawsze chciałam mieć dwa ale moje nazwisko ma 10 liter a mojego przyszłego męża 11, zastanawiam się czy to nie za długie będzie  ???

Zupełnie przy swoim jednym nie chce zostać, w grę wchodzi albo podwójne (bardziej bym wolała) albo tylko jego

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.04.2016
« Odpowiedź #859 dnia: 20 Października 2014, 17:36 »
Jak byłam mała to pamiętam, że strasznie się oburzałam, jak to jest i dlaczego, że to mama musi przyjąć nazwisko taty... Potem zaklinałam się, że zostanę przy swoim nazwisku ( to były czasy kiedy uważałam, że nie ma nikogo przystojniejszego na świecie niż mój tata i czasy kiedy grając w eurobiznes wypadło, że idę do więzienia... a ja wtedy wybiegałam z płaczem do pokoju babci martwiąc się, że rodzice chcą mnie tam oddać... czyli baaaaardzo dawno temu :)
Teraz już wiem, że przyjmę nazwisko męża :) Moje jest długie, a że chciałabym pracować w zawodzie, w którym często będę musiała je mówić to myślę, że taki wybór będzie najlepszy  ;)

Offline alasaida

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2015
« Odpowiedź #860 dnia: 28 Października 2014, 13:26 »
Cytat: mmagdallenka link=topic=2242. msg1570359#msg1570359 date=1313829604
Zapewne przejmę nazwisko mężysława ;) Swojego nazwiska nigdy nie lubiłam, więc myślę, że decyzja będzie tylko formalnością :)
Masz szczęście, że w Twoim przypadku wybór jest taki prosty.  Ja też zmienię nazwisko na nazwisko męża, bo choć swoje lubię, to jednak jego jest krótsze i ładniejsze.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #861 dnia: 31 Października 2014, 20:46 »
Ja również zmienię nazwisko na męża:) myślę że to taki ukłon w jego stronę, oddanie mu się bez zastrzeżeń:) Jego nazwisko jest ładne, proste, moje trochę "trudniejsze"
Całe szczęście tato ma jednego syna i nasze nazwisko pozostanie:P gorzej jakby nie miał tego synka a ma aż 5 cór :)
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 24-06-2017
  • Ślub w: Pęzino
« Odpowiedź #862 dnia: 17 Grudnia 2015, 21:22 »
A my z narzeczonym od dawna toczymy rozmowy na temat nazwiska... Nie podlega dyskusji, że ukochany chciałby, abym posiadała tylko jego nazwisko, a ja od dawna mówiłam, i to bardzo głośno, że będę miała podwójne nazwisko  ;)

Rozmowy, jak już można zauważyć w powyższym, nie są pokojowe  ;D uważam, że ukochany powinien cieszyć się z faktu, że dopisuję jego nazwisko do swojego, bo oczywiście to już jest "coś"  ;D ja przy swoim nazwisku będę miała także nazwisko przyszłego męża, a dzieciaki iii tak będą miały nazwisko tatusia, więc problemów żadnych nie będzie  :P

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #863 dnia: 18 Grudnia 2015, 13:03 »
Ja miałam dylemat ale postanowiłam przyjąć nazwisko przyszłego męża. Mój narzeczony przez przypadek (hahaha dłuuga historia) ma nazwisko arabskie, jednakże spolszczone :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #864 dnia: 18 Grudnia 2015, 17:42 »
To ja powinnam mieć nazwisko niemieckie, ale mam polskie :D za to nazwisko przyszłego męża jest ogromną zagadką, jeżeli chodzi o odmienianie :D my może nie mamy z tym problemów, natomiast osoby, które nie wiedzą jak to bardzo często popełniają te problemy :D

Offline natalya
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 30.07.2016
« Odpowiedź #865 dnia: 18 Grudnia 2015, 21:00 »
ja sie jeszcze zastanawiam, przyzwyczailam sie do swojego. mielismy brac slub w holandii a tu w dokumentach u kobiety zawsze zostaje panienskie ale moze dopisac meza, moze sie tez poslugiwac tylko meza, no ale w paszporcie to panienskie nie zniknie. chyba mieli za duzo rozwodw i dlatego tak to rozwiazali :)

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #866 dnia: 18 Grudnia 2015, 21:13 »
hahaha może faktycznie dlatego :)

Offline Martaaaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.10.2016
  • Ślub w: Maszewo
« Odpowiedź #867 dnia: 18 Grudnia 2015, 22:59 »
Ja jak to zwyczaj nakazuję przyjmę nazwisko męża :)
Córcia ma już po tatusiu także nie widzę innej opcji :) wiadomo będzie ciężko się przyzwyczaić do nowego nazwiska:-)
Według mnie to z podwójnym nazwiskiem jest czasem troche problemów ale wiadomo szanuje każde zdanie i każdy wie co jest dla niego najlepsze :)

Offline duda
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #868 dnia: 20 Grudnia 2015, 12:41 »

"(...)Według mnie to z podwójnym nazwiskiem jest czasem troche problemów..."

A dokładnie o jakich problemach mówisz? Bo przyznam szczerze, że u mnie w rodzinie nie było większych problemów, no może poza takim jednym, że czasem brakowało miejsca :D

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
« Odpowiedź #869 dnia: 20 Grudnia 2015, 23:57 »
chyba z odmianą?