Autor Wątek: Szczepić czy nie szczepić?  (Przeczytany 205970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
Odp: Szczepić czy nie szczepić?
« Odpowiedź #360 dnia: 9 Marca 2014, 09:27 »
Swoją drogą chyba o finansach trzeba myśleć jeszcze przed planowaniem dziecka, bez sensu nie móc mu niczego zapewnić.

Dokladnie tak samo uwazam, jesli nie mam kasy to nie decyduje sie na dziecko. Mnie nie jest szoka i wydajemy na mlodego ogromne sumy czym szokujemy znajomych.

:mdleje:
Owszem dziecko wiąże się z dodatkową kasą, ale nie uważam by decyzja o zajściu w ciążę powinna być ugruntowana ilością kasy w portfelu. Dzieci z biednych rodzin (nie mówię o patologiach) wychowują się czasem nawet lepiej od tych dzieci które mają wszystko w życiu.
I myślę, że cena szczepionek ma się nijak do ich jakości.

Zresztą podobnie jest z kosmetykami. To że szampon do włosów dla dziecka ma na obrazku postać z bajki i kosztuje dużo kasy, nie znaczy że będzie mył włosy lepiej niż ten tani, czy że będzie dla dziecka zdrowszy i bezpieczniejszy.

I żeby nie było, nie neguję tu płatnych szczepień. Każdy robi jak uważa.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #361 dnia: 9 Marca 2014, 09:30 »
Przybijam  ;D i szokujmy dalej  ;D
Niech maja wszystko co najlepsze, po to je mamy  ;D
Oczywiscie cena nie zawsze ma sie do jakosci, nie od dzis to wiadomo. Na sklad zawsze patrze, nie na ladna buteleczke. Jeszcze ani razu nie kupilam szamponu z postacia z bajek :-)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #362 dnia: 9 Marca 2014, 09:34 »
Nie wierze... To wiem skad rozpieszczone dzieciaki dookola  ::)
Jest bardzo duzo fajnych rodzin z kilkoma dziecmi gdzie najwazniejsza jest milosc a nie kasa. Poza tym sytuacja finansowa moze zmienic sie z miesiaca na miesiac i z super zarobkow mozemy walczyc o przetrwanie, tak samo w druga strone- pieniadze rzecz nabyta!!!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #363 dnia: 9 Marca 2014, 09:40 »
Nie wierze... To wiem skad rozpieszczone dzieciaki dookola  ::)
Jest bardzo duzo fajnych rodzin z kilkoma dziecmi gdzie najwazniejsza jest milosc a nie kasa. Poza tym sytuacja finansowa moze zmienic sie z miesiaca na miesiac i z super zarobkow mozemy walczyc o przetrwanie, tak samo w druga strone- pieniadze rzecz nabyta!!!

:brawo_2: :brawo_2:
Zresztą u nas teraz taka sytuacja. Że z dnia na dzień z całkiem niezłej sytuacji finansowej teraz zrobiła się fatalna. Ale jakoś do głowy mi nie przyszło, że Amelia na tym ucierpi, będzie grosza, albo że o zgrozo powinnam w związku z tym wycofać się z ciąży bo nie zapewnię dziecku wszystkiego "co najlepsze".

Kasia to ty chyba pisałaś że jeśli nie chcę zaszczepić dziecka w pierwszej dobie życia to już do szpitala mam wziąć jakieś oświadczenie i dać lekarzom ???

Czytałam też że szpital ma zas.rany obowiązek zapytać czy może wziąć dziecko na szczepienie, bo jeśli tego nie zrobi to można szpital zaskarżyć bo jest to działanie wbrew woli rodziców.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #364 dnia: 9 Marca 2014, 09:45 »
Wiem, ze sytuacja może zmienić się z dnia na dzień, żyję z tą świadomością każdego dnia, bo nigdy nie zna sie dnia ani godziny, dlatego daję dzieciom wszystko, o czym tylko zamarzą, dopóki mogę im to zapewnić ;)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #365 dnia: 9 Marca 2014, 09:46 »
W naszym szpitalu o nic nie pytali, nawet nie mowili, ze szczepia. Dopiero w ksiazece wszystko przeczytalam po wypisie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #366 dnia: 9 Marca 2014, 09:46 »
owszem ma...
ja dwukrotnie podpisywałam zgodę na szczepienie + adnotację o własnej szczepionce...

czytam tak sobie ....czytam... tą dyskusję...
i mam wrażenie, że gdzieś się zdrowy rozsądek w niej zapodział...
poza tym jeśli rodzice chcą zapewnić dziecku drogie przedszkole, ale tanie szczepienia to też mają prawo ku temu...bo to ich system wartości i wg niego dzieci wychowują...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #367 dnia: 9 Marca 2014, 09:48 »
Wiem, ze sytuacja może zmienić się z dnia na dzień, żyję z tą świadomością każdego dnia, bo nigdy nie zna sie dnia ani godziny, dlatego daję dzieciom wszystko, o czym tylko zamarzą, dopóki mogę im to zapewnić ;)

Znowu przybijam piątkę  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #368 dnia: 9 Marca 2014, 09:56 »

Znowu przybijam piątkę  ;D
Ja się wypisuję z tej rozmowy :mdleje:
Mam jednak inne podejście. Właśnie ta świadomość nie pozwala mi na rozpieszczanie dziecka i dawanie mu wszystkiego co chce. Bo wiem, że dziecko w razie sytuacji kryzysowej jest Bogu ducha winne i ciężko mu się przyzwyczaić do tego że nagle jego życie jest "mniej atrakcyjne"

No ale życzę wam z całego serca by wasza sytuacja finansowa była zawsze stabilna, a wasze dzieci mimo wszystko nie były rozpieszczone  ;)

owszem ma...
ja dwukrotnie podpisywałam zgodę na szczepienie + adnotację o własnej szczepionce...

A czy mogłabyś powiedzieć jakie jest twoje zdanie na temat szczepienia w pierwszej dobie życia, i później szczepień skojarzonych ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #369 dnia: 9 Marca 2014, 10:00 »
nie mogę...
tu są lepsi eksperci...

w każdej dziedzinie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #370 dnia: 9 Marca 2014, 10:04 »
Tez juz sie nie wypowiadam o rozpieszczaniu i zapewnianie dziecku wszystkiego bo mam takie samo zdanie jak Marta.
Odnośnie dokumentów do szpitala to biore ze saba cztery egzemplarze, jedno na IP, drugie juz na porodowke i po jednym egzemplarzu do podpisania i zostawienia sobie w razie gdyby tamte sie "zgubily".

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #371 dnia: 9 Marca 2014, 10:05 »
nie mogę...
tu są lepsi eksperci...

w każdej dziedzinie...

Liliann   ;) to jak nie tu to proszę o pirwa :) Bo ciekawi mnie twoja opinia, w końcu ja z medycyną wspólnego nie mam nic i polegam na tym co czytam i co słyszę od swojej lekarz.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #372 dnia: 9 Marca 2014, 19:38 »
I myślę, że cena szczepionek ma się nijak do ich jakości.

Zresztą podobnie jest z kosmetykami. To że szampon do włosów dla dziecka ma na obrazku postać z bajki i kosztuje dużo kasy, nie znaczy że będzie mył włosy lepiej niż ten tani, czy że będzie dla dziecka zdrowszy i bezpieczniejszy.

I żeby nie było, nie neguję tu płatnych szczepień. Każdy robi jak uważa.
i tu sie mylisz szczepionki darmowe to zywe bakterie, szczepionki te sa wycofane na zachodzie. w Pl mamy je tylko dlatego ze sa tanie a nie ze sa dobre... na pewno lepsza jakosc jest w szczepionkach nowej reneracji.

a porownywanie szczepionek z kosmetykami, to hmm.... pozostawie bez komentarza  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #373 dnia: 9 Marca 2014, 19:55 »
Jak ja tego nie lubię BOZENA28 - błagam każdego czytajcie posty w kontekście a nie pojedynczy post przeczytasz i krytykujesz.

Nie porównałam jako tak szczepionek do kosmetyków. Tylko wizję, że to co drogi jest dobre dla dziecka, bo na rozmowa zeszła na ten właśnie temat.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #374 dnia: 9 Marca 2014, 20:03 »
dobrze ze widzisz moimi oczyma ile postow przeczytalam...  ::) a co do krytyki to kazdy ma swoje zdanie i to jest wlasnie wyrazenie swojej opinii.

ale cytuje: "I myślę, że cena szczepionek ma się nijak do ich jakości." w tym przypadku wlasnie cena ma odzwierciedlenie w rodzaju szczepionki..
zgodze sie ze nie wszystko co drogie musi byc dobre ale co ma piernik do wiatraka, skoro za DOBRA lub lepsza szczepionke trzeba w Pl duzo zaplacic  ::)

dobra juz sie wygadalam i nie bede sie udzielac - czytaj, nie znaczy to ze nie bede czytac Waszych postow  :P

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #375 dnia: 10 Marca 2014, 11:02 »
 wracając do tematu szczepień: czy lekarz rodzinny wypisze mi receptę na energix, żebym mogła ją wziąć do porodu? czy to musi być pediatra?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #376 dnia: 10 Marca 2014, 12:00 »
Wypisze. A jak jesteśmy w temacie szpitali... O co chodzi z ta witamina k? Po co to i dlaczego domiesniowo? Jakiś nowy wynalazek? Bo z Szymkiem tego nie mialam. Lilian, Twoje zdanie nt szczepień znam i szanuje ale napisz proszę co myslisz o tej witamince  :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #377 dnia: 10 Marca 2014, 12:56 »
Witamina K w zastrzyku ??? eee to ja też pytam o co chodzi  ::)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #378 dnia: 10 Marca 2014, 13:29 »
Ale wit k. Chyba u nas nie daja.
dziewczyny z irlandi mowily ze u nich daja w zastrzyku.
u nas tylko w kapsullach dla dzieci na cycu.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #379 dnia: 10 Marca 2014, 19:28 »
U nas tez daja wit. K w szpitalu, a potem juz kapsulki w domu.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #380 dnia: 10 Marca 2014, 19:44 »
sprawdziłam książeczkę Szymka. Ma wpisaną wit. K 0,5 ale nie moge doczytac w jakiej formie to miał podane. Na pewno mnie nikt o zdanie nie pytał. Matko jakie to barbarzyńskie- maluszek ma tyle stresu, tyle zmian jednego dnia i mega szok wynikający ze zmiany środowiska że tylko kłucia mu brakuje...
Jutro mam wizyte na Unii to podpytam jak to jest teraz podawane.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #381 dnia: 10 Marca 2014, 19:47 »
Tez nie wiem jak ja podali, o niczym mnie nie informowali, dopiero na wypisdie przeczytalam.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #382 dnia: 10 Marca 2014, 20:11 »
sprawdziłam książeczkę Szymka. Ma wpisaną wit. K 0,5 ale nie moge doczytac w jakiej formie to miał podane. Na pewno mnie nikt o zdanie nie pytał. Matko jakie to barbarzyńskie- maluszek ma tyle stresu, tyle zmian jednego dnia i mega szok wynikający ze zmiany środowiska że tylko kłucia mu brakuje...
Jutro mam wizyte na Unii to podpytam jak to jest teraz podawane.
Mi się wydaje, że Nikola miała coś doustnie podawane w szpitalu. Ale mogę się mylić  ::)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #383 dnia: 10 Marca 2014, 20:19 »
Urodziła się przez CC więc miała podaną ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #384 dnia: 10 Marca 2014, 20:30 »
Urodziła się przez CC więc miała podaną ;)
Ja niestety chyba z racji narkozy mam luki w pamięci z pierwszej doby życia Nikoli więc pamiętam jak przez mgłę wszystko  ::)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #385 dnia: 10 Marca 2014, 20:30 »
Ja rodzilam naturalnie i tez mial podana. Na necie czytalam, ze wszystkim noworodkom daja domiesniowo.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #386 dnia: 10 Marca 2014, 20:38 »
Kazde dziecko dostaje, tylko z info ktore wyczytalam zdrowe donoszone moze miec w zastrzyku lub doustnie. Jesli jest klucie to czy ktoras z Was miala podawana witaminke domiesniowo. Ja mam regularnie b12  i jest to cholerny bol. Zakladam ze kazdy zastrzyk domiesniowy jest bardzo bolesny.  

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #387 dnia: 10 Marca 2014, 20:41 »
Swego czasu miałam domięśniowo podawane oleiste zastrzyki - ponoć te najbardziej bolą. Lekarki mówiły,że ogólnie domięśniowe zastrzyki bolą, ale są jeszcze stopnie bólu uzależnione od tego jaki zastrzyk  ::)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #388 dnia: 10 Marca 2014, 20:44 »
B12 jest bolesna ale PP już nie (też przyjmuję).
Niektóre środki, jak wit.k, podane noworodków zapobiegają min. Chorobie krwotocznej
Akurat ta witamina u mnie na tapecie bo bliska mi osoba kontroluje INR co 3-4 tygodnie i w diecie ograniczamy zielone warzywa (tak w skrócie)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #389 dnia: 10 Marca 2014, 22:18 »
Ja mmr teraz opozniam czasowo. A Wy jak robilyscie?