Uprzedzam będzie trochę do czytania ...
Na gdzieś forum padł link do
"List pani prof dr Marii Doroty Majewskiej w sprawie śmiertelnych szczepionek obowiązkowych w Polsce, zawierających śmiertelne dawki rtęci."
podaje jeszcze raz link:
http://marucha.wordpress.com/2009/10/30/list-prof-marii-doroty-majewskiej-w-sprawie-szczepionek/List przeczytałam, przyznaję niecały. Oczywiście jest wart przeczytania.
Mnie zaniepokoiły te informacje:
"Rtęć w każdej postaci jest bardzo toksyczna"
"rtęć w postaci thimerosalu była i nadal jest dodawana do wielu szczepionek niemowlęcych w Polsce "
Przed przeczytaniem listu byłam nastawiona na szczepienia, te obowiązkowe i dodatkowe.
Ale po, zaczęłam szperać w necie i czytać wiele o skutkach ubocznych sczepień (z rtęcią). W wielu przypadkach były linki, cytaty właśnie do tego listu.
Byłam nastawiona na wyeliminowanie kilku szczepionek, ale najpierw podliczyłam sobie ile rtęci zawierały by szczepionki, którymi prawdopodobnie
będziemy szczepić. Na 7 różnych szczepionek, zawartość rtęci wyszła ZERO.
O składzie szczepionek można poczytać w artykule "Skład i bezpieczeństwo szczepionek" Ewa Bernatowska, Ewa Mik, Maria Mrozińska,
jak również poszukać w necie ulotek.
Wracając do listu jest tam taka informacja:
"Zgodnie z dokumentami „Charakterystyki Źrodków Farmaceutycznych” zarejestrowanych w Polsce szczepionek, które otrzymałam z Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych (wysłanymi 9.10.2008 przez Wiceprezesa ds. Produktów Leczniczych, dr n. farm. Elżbietę Wojtasik) w Polsce obecnie dopuszczonych jest kilka szczepionek ze znaczną zawartością thimerosalu:
• Euvax (Wzw B, Life Sciences, prod. koreańska) - 0,01 % THIM
•
Engerix B (Wzw B, Glaxo) - 0,005% THIM• D.T.COQ (DTP, Sanofi) - 0,01 % THIM
• DTP (Biomed, Kraków) - 0,01 % THIM
• TETRAct-HIB (DTP+Hib) (Sanofi) - 0,01% THIM
• D - Szczepionka błonicza (Biomed) - 0.01% THIM
• DT - Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed) - 0,01% THIM
• DTP - Szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa (Biomed) - 0,01% THIM
• Szczepionki przeciw grypie - 0,01 % THIM"
Szukając składu w necie Engerixu B nie znalazłam tam rtęci, znalazłam natomiast informacje, że w 2001 roku z Engerix B (GSK) wyeliminowano ze składu szczepionek tiomersal (pochodna etylowa rtęci).
Energix B nie zawiera rtęci..
Jak któraś z Was posiada ulotkę od Enerixu B, to proszę o ponowne sprawdzenie składu.
Nie boje się już, że mój Maluch dostanie szczepionkę z rtęcią.
Obawiam się oczywiście powikłań poszczepiennych, czy oby nie za bardzo chce obciążyć organizm Małego tyloma szczepionkami.