Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2220 dnia: 7 Sierpnia 2009, 12:19 »
marta082008 Twoja tarta wygląda super.Czy to jest przepis na tą taką płytką formę?



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2221 dnia: 7 Sierpnia 2009, 12:21 »
Ja robiłam w normalnej


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2222 dnia: 7 Sierpnia 2009, 12:47 »
Miałam Wam podać przepis na coś dietetycznego z moich przepisów...ale sęk w tym, że ta dieta będzie działać tylko wtedy gdy jest dobrana indywidualnie-tzn trzeba ważyć wszystko na kuchennej wadze. Tzn białko, węglowodany i owoce.Warzyw można jeść do woli( z wyjątkiem korzennych-je też trzeba odważać), więc może zamiast dietetycznego przepisu podam Wam coś innego, coś co sama uwielbiam i zrobię również w tym roku.

PAPRYCZKA DO SŁOICZKÓW ALA W SOSIE BOLOGNESE

2 kg papryki, może być dwu kolorowa, 1 kg cebuli.
1/2 szklanka cukru,
 1 szklanka oleju,
 1 szklanka octu,
sól do smaku,
 parę ziarenek pieprzu,
 trochę pieprzu mielonego,
 2 słoiczki przecieru pomidorowego.

Paprykę pokroić w paski grubości takiej jakiej Tobie odpowiada, cebulkę w piórka. Do garnka włożyć przecier pomidorowy, wsypać cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i jeden liść laurowy, olej i ocet, doprowadzić tą miksturę do wrzenia, następnie wrzucić cebulkę dobrze razem wymieszać, następnie papryczkę i dusić na wolnym ogniu 25 minut, dość często mieszając:) Potem można przekładać do czystych, wyparzonych słoiczków :)
Smacznego, polecam bo jest to pyszny dodatek do różnych dań!



 wiara, nadzieja, miłość

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2223 dnia: 10 Sierpnia 2009, 11:29 »
Z cyklu "Ilonka w kuchni..."

Zrobiłam ciasto z przepisu Isiaczka i... zapomniałam dodać cukier  :mdleje: :mdleje:

Ale posypałam dość dużą ilością cukru pudru i trochę uratowałam. I powiem, że ciasto całkiem dobre  :P

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2224 dnia: 10 Sierpnia 2009, 11:35 »
a ja robiłam tarte z przepisu marty, bardzo dobra tylko moje wiśnie za dużo soku puściły i nie była po środku taka krucha :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2225 dnia: 10 Sierpnia 2009, 18:08 »
A ja robiłam w sobotę też to ze sliwkami, narobiłaś mi ochoty isiaczku, z tym cynamonem wyszło super. Podawałam z bita śmietaną na ciepło, bomba.

No a wczoraj robiłam znowu ten placek z 10 łyżek mąki i cukru, z wisniami tym razem.

bubulina, ja zawsze wisnie obsypuje mąką żeby sie wchłonął ten sok troszkę


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2226 dnia: 11 Sierpnia 2009, 08:12 »
Fajnie że przepis się przydał. Ojej ja o bitej śmietanie nie pomyślałam, a pewno pysznie smakuje.

Ja dziś chciałabym zrobić gofry bo pożyczyłam gofrownicę (taką zwykłą MPM o mocy zaledwie 750 W, ale może coś się uda z tego zrobić, choć słyszałam że gofrownice to moc minimum 1000 w powinny mieć).

Nie wiem tylko z jakiego przepisu i jakie proporcje dać by zrobić tylko kilka gofrów dla mnie  i dla męża na spróbowanie. Może Wy coś macie?



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2227 dnia: 11 Sierpnia 2009, 15:28 »
Ja kiedys robiłam ze zwykłego naleśnikowego ciasta, ale jakoś wyszły mało chrupiące, pamietam, że dziewczyny jakiś czas temu wymieniały się przepisami, ale nie byłam zainteresowana bo nie mam gofrownicy... więc Ci nie pomogę.

Dziewczyny, a co można zrobić z kabaczków czy cukini oprócz placków o których kiedys pisałýście? Urosły mi takie i szkoda by było je zmarnować


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2228 dnia: 11 Sierpnia 2009, 15:33 »
Martuś ja robię leczo z kabaczkiem  :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2229 dnia: 11 Sierpnia 2009, 15:45 »
A przepis?  ;D


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2230 dnia: 11 Sierpnia 2009, 15:51 »
Ratatouille

Pyszny gulasz warzywny rodem z Prowansji, który równie dobrze sprawdza się jako danie główne, jak i dodatek do potraw.
 
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
 
składniki:    
500 g dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 czerwone papryki
1 duży bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
tymianek
sól, pieprz do smaku
 
Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokrajać na spore kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodac paprykę pokrajaną w cienkie paski. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrajaną w plasterki, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i reszte przypraw. POdawać z bagietką.
 
uwagi: Gdy nie można zdobyć wystarczająco aromatycznych i mięsistych pomidorów, można użyć pomidorów z puszki.


można zrobić bez bakłażana, można dać i kabaczka i cukinie...



Zapiekanka z cukinii - składniki

    * cukinia
    * ser żółty
    * przyprawy: wegeta
    * sól
    * pieprz

Zapiekanka z cukinii - sposób przygotowania
Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2231 dnia: 11 Sierpnia 2009, 16:05 »
Dzieki Lillian, zapiekanke na pewno spróbuję, co do tej pierwszej potrawy to trudno powiedziec jak sie mąż bedzie zapatrywał na brak mięsa, chyba że jakies miecho by pasowało?


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2232 dnia: 11 Sierpnia 2009, 16:10 »
to jest z założenia danie jarskie i ja je takie robię - znaczy zawsze modyfikuję pod siebie składniki...
ale co szkodzi osobno jakieś mięsko usmażyć tudzież udusić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2233 dnia: 11 Sierpnia 2009, 16:15 »
No to zobaczymy, napiszę jak mi wyszły, bo juz musze te moje warzywa pozrywać z krzaka  ;D

To mam jeszcze jedno pytanie, czy ktos robi gruszki w zalewie? Ja bym chetnie zrobiła, ale nie mam dobrego przepisu, jednego roku mi wyszły słodkie jak sam cuuukier, a w drugim roku smakowały octem, bleh.


Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2234 dnia: 11 Sierpnia 2009, 17:31 »
Można też obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki łyżką i nafaszerować np. mielonym mięsem z warzywami (ja ostatnio dałam dosłownie wszystko, co miałam pod ręką), albo samymi warzywami. Na to trochę startego sera, albo i nie.
Tylko przed faszerowaniem posolic "łódeczki", bo może być zbyt mdłe.

Efektownie wygląda ;-)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2235 dnia: 11 Sierpnia 2009, 20:51 »
Można też obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki łyżką i nafaszerować np. mielonym mięsem z warzywami (ja ostatnio dałam dosłownie wszystko, co miałam pod ręką), albo samymi warzywami. Na to trochę startego sera, albo i nie.
Tylko przed faszerowaniem posolic "łódeczki", bo może być zbyt mdłe.

Efektownie wygląda ;-)
Ja robiłam z farszem: mięso mielone+ryż+cebula+pieczarki+papryka i na wierzch ser. :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2236 dnia: 12 Sierpnia 2009, 08:31 »
Marto ja robię takie danie jak to pierwsze , które podała Liliann, ale właśnie z mięskiem.
Najbardziej nam pasuje do tego podsmażona kiełbaska i parówka. A ściślej mówiąc: dużo smażonej kiełbaski i paróweczki. Uwielbiam smak podsmażonej paróweczki (zwłaszacza tych serdelków drobiowych Drobimexu).



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2237 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:13 »
A ja zrobiłam wczoraj wieczorem tartę z przepisu Marty082008 - wyszła PRZEPYSZNA!!!!!!!!!!!!!! Zrobiłam ze śliwkami, ale niebo w gębie! Smakuje jak ciasteczka maślane i tak wymyśliłam dzisiaj, że można z tego zrobić właśnie takie ciasteczka. Przy najbliższej okazji spróbuję.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2238 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:22 »
Lilian....wszystkie produkty mam...bedzie jedzonko na sobote ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2239 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:30 »
Loona, cieszę się  ;D

Widzę, że nikt nie robi gruszek w occie ::)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2240 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:33 »
Marta! Moja teściowa robi w occie, ale tak na słodko-kwaśno i są obłędne w smaku!

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2241 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:35 »
ja robiłam ze 2 lata temu...wyszly ok..tylko,że teraz jestem u rodziców, a przepis mam w domu- będę dopiero w piatek u siebie-wtedy mogę Ci napisać...ale, ale..ja brałam ten przepis z neta.
Ja robię gruszki na słodko-ostro wtedy zalewa jest taka:
500ml octu
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
5-6 gożdzików
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2242 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:36 »
No włąsnie takich szukam, uwielbiam gruszki w occie, zimą sobie otworzyc taki słoiczek i wszamać z sosem waniliowym, mniamciu,

Dasz radę zdobyc przepis?

Lea a na ile to gruszek?


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2243 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:41 »
Lea a na ile to gruszek?
ok.3kg.
składniki zalewy mnożysz jak masz więcej owoców i tyle.
Acha pasteryzujesz ok.15min (czyt.wstawiasz słoiki do zimnej wody-woda musi sięgać połowy wysokości słoików-, gotujesz na małym ogniu i od momentu zagotowania się wody, pasteryzujesz 15min. w tzw.mrugającej wodzie)
Jesli chcesz mieć twarde gruszki (np. używasz ich potem do deserów to zalewasz gortącą zalewą, słoiki zakrecasz i odstawiasz do góry dnem do wystygnięcia i wuala :)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2244 dnia: 12 Sierpnia 2009, 10:45 »
Lea, czyli, że najpierw zalewam wrzątkiem gruszki, zakrecam słoiki i odstawiam do góry dnem (nie gotuje gruszek w zalewie?
A potem do zimnej wody i pasteryzuję?


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2245 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:07 »
nie

albo twarde gruszki układasz w słoiku. Osobno gotujesz zalewę i wystudzoną zalewasz gruszki, potem pasteryzujesz 15min. Wtedy masz miękkie gruszki

albo układasz twarde gruszki w słoiku zalewasz gorącą zalewą, zakręcasz słoiki, układasz do góry dnem i wtedy gruszki są bardziej twarde. Możesz je wykorzystywać do mięc, do deserów (moim ulubionym jest gruszka w czekoladzie), do dekoracji.

Efekt masz po 2tyg. ,,siedzenia" gruszek w słoikach.
Pamiętaj,że do słoików nie nadaja się bardzo miękkie gruszki tzw.klapsy, bo najzwyczajniej w świecie Ci się porozłażą. Z klapsów to pyyyszna jest marmolada z wanilią :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2246 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:19 »
A to wiem, mam twarde na razie  ;D

tylko jak już zaleje tą zalewą gorąco to już nic nie robię z nimi? A ile one moga tak stać?


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2247 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:50 »
Gruszki w occie pycha... ja swoje gotuje w syropie cukrowo-octowym - ale składniki jakoś na oko, więc ciężko podać konkretny przepis.
Tylko my te gruszki do mięs jadamy :)

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2248 dnia: 12 Sierpnia 2009, 11:55 »
jak wystygną porządnie to do spiżarki, efekt masz po 2tyg, a stać mogą do następnego sezonu ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2249 dnia: 12 Sierpnia 2009, 12:08 »
A ja nigdy nie jadłam takich gruszek  ::)