Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2130 dnia: 24 Czerwca 2009, 07:50 »
Dziewczyny! Muszę wyprawić imieniny męża. Podrzućcie mi jakieś pomysły na menu. Ciasto już wiem jakie zrobię, ale co z resztą ???

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2131 dnia: 24 Czerwca 2009, 07:56 »
umnie ostatnio na imprezie mialy wziecie tosty , tak goscia smakowaly ze powiedzieli ze mam je na wesele zrobic :P

potrzebny
-chleb tostowy
-sarty ser zolty
-pieczarki
-pryprawa oregano

nagrzewasz piekarnik (nie wiem na ile ja tak na oko tutaj mam gazowke to tak na 3)

chleb tostowy smaruje maslem na to pokrojone pieczarki posypuje startym serem oregano i do piekarnika :) szybko a jakie dobre:)

dodtkowo mozesz upiec nozki od kurczaka , saltke jakas



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2132 dnia: 24 Czerwca 2009, 08:04 »
Ja robię trochę inaczej tosty, ale rzeczywiście są bardzo pyszne. Ale wolałabym jakąś sałatkę, a ja tak średnio znam jakieś...

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2133 dnia: 24 Czerwca 2009, 08:14 »
no to saltka ta sie sprawdza u mnie

-piers z urczaka
-ryz (2 torebki)
- kuruydza
- ogorki konserwowe
-papryka czerwona
-sos tatarski

kurczaka kroisz w w male kawalki i smazysz doprawiajac przyprawa do gyrosa,kurczaka
ryz gotujesz, pozniej tylko wszystko mieszasz solisz troche piprzu , na koniec sos tatark,i  wkladaszdo lodowki na jakis czas i gtowe (jak ktos lubi moze dodac jajka)

reszte kroisz w kostke i do miski



Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2134 dnia: 24 Czerwca 2009, 08:34 »
A ta sałatka u nas robi furorę :D :D
 :D cienkie paróweczki
 :Dpuszka czerwonej fasoli
 :Dcebula
 :Dogóreczki korniszone(my kupujemy malutkie w Lidlu)
 :Dmajonez
sól,pieprz do smaku
Pokroic wszystko w kostkę zbliżonej wielkości.....najlepiej smakuje z bagietkami czosnkowymi ;D ;D

Offline beatrisss

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 139
  • Płeć: Kobieta
  • Oddaję Ci mą duszę a wraz z nią miłość bez granic
  • data ślubu: 08.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2135 dnia: 24 Czerwca 2009, 09:15 »
loona ja proponuję sałatkę warstwową z tuńczyka  :)

składniki:
- ok. 6 jaj ugotowanych na twardo
- ser żółty
- majonez
- 3-4 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 duże cebule

cebulę pokroić w kostkę, posypać cukrem i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ścieramy na tarce, podobnie jak żółty ser. Na spód naczynia układamy: starte białka, tuńczyk, cebulę, ser i majonez. Czynność ponawiamy tak, żeby były dwie, trzy warstwy lub więcej w zależności od upodobania i ilości składników). Na samą górę ścieramy żółtka.Sałatka fajnie wygląda w przeźroczystym naczyniu.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2136 dnia: 24 Czerwca 2009, 09:38 »
pieknie wyglada i jest naprawde smaczna

ja podam ulubiona salatke mojego meza

sałata lodowa i rukola, lub inny chwast dla urozmaicenia (moj maz lubi jadalne kwiatki,ale ciezko je dostac)-szarpiemy
szynka parmenska-kroimy np w paski
zołty ser-kroimy w kostke
1 czerwona cebula-kroimy w piórka
garść orzechów wloskich-kroimy na dosc duze kawałki
2-3 soczyste słodkie pomarancze
całosc zalewamy oliwa, doprawiamy, ja dodaje naprawde fajna przyprawe Tajemniczy ogród Kotanyi-to suszone kwiaty z miętą, ładne wygląda i ma delikatny, rześki, dzieki mięcie, posmak

Podajemy z dowolnym pieczywem
Bardzo szybka i prosta, a jednoczesnie smaczna i "elegancka" ;) sałatka

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2137 dnia: 24 Czerwca 2009, 10:55 »
a tu znajdziesz moja ulubiona sałatkę. Ja ja zrobiłam na rocznicę slubu i zrobiła furrorę
http://gotowanie.onet.pl/27307,0,1,salatka_krewetkowa,ksiazka_przepis.html



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2138 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:19 »
isaczek brzmi pysznie
zresztą sałatka pyh również

moi rodzice mają w pt rocznice ślubu - w sobote robią grilla - chciałabym cos tez zrobić
zrobię cisato chmurkę i sałatkę z fetą i fasolą czerwoną
i cos jeszcze bym chciała ale nie mam pomysłu...

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2139 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:32 »
masełko czosnkowe do bułeczek z grilla i może galretkowy torcik na orzeźwienie bo ma byc gorąco. Po prostu formę np do babki zalewasz róznokolorowymi galaretkami. Oczywiście dajesz owoce do środka. Np truskawki zalewasz pomarańczową galretką. Jak zastygnie to na to dajesz  bananka i wylewasz schłodzoną i tężejącą zieloną galaretkę i potem np maliny i żółta galaretka. Ja ostatnia galaretka zastygnie to formę wkładasz na 2 sekundy (dosłownie) do miski z gorącą wodą, wyjmujesz z wody  i przewracasz formę do góry nogami na talerz. Jak nie wylezie galaretka to jeszcze raz na 2 sekundy do wody. I tak aż do skutku. Pamiętaj by za długo nie wsadzić do gorącej wody bo galaretka się rozpuści i trzeba ją będzie znów do lodówki wstawić. No i kolory mogą się zmieszać.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2140 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:37 »
masełko czosnkowe! napewno
a jak je robicie - bo ja rozpuszczam masłoi wlewam do miksera, dodaję czosnek i ostrą papryczkę - miksuję i odstawiam do lodówki,zeby stężalo

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2141 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:38 »
aa ja za galaretką nie przepadam ale bardzo smakowity twój przepis
i jaki sprytny  :)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2142 dnia: 24 Czerwca 2009, 11:57 »
ja masełko robię po prostu: miękkie masło mieszam z czosnkem przecisniętym przez praskę. Solę i daję jakies przyprawy jak mam ochote, typu koperek, papryka, pietruszka itp. i to do lodówki. czasem wkładam do foremki żeby potem masełko miało ładny kształt
A widzisz u mnie to sami galaretkowi pożeracz dlatego często robie taką galretkową babkę. Z kleksem bitej smietanki jest pyszna  zwłaszcza w upały. No i lekkostrawna



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2143 dnia: 24 Czerwca 2009, 12:39 »
Aniu są też takie gotowe przyprawy do masła, ja mam Kotanyi i do tego tylko dodaję czosnek.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2144 dnia: 24 Czerwca 2009, 12:51 »
dzięki
nie wiedziałam poszukam jeszcze
a jak myślicie - dodatek bazyli i oregano to dobry pomysł
do tego masła oczywiście

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2145 dnia: 24 Czerwca 2009, 12:52 »
dziewczyny zostało mi trochę jagód i chciałabym upiec jakieś ciacho. Macie jakiś wypróbowany przepis- niebanalny mile widziany :).
Zawsze mogę piec biszkopt, przełożyć go bitą śmietaną wymieszaną z jagodami, wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i wyłożyć na nią jagody, ale chciałabym zrobic jakieś inne ciasto.
pomocy!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2146 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:04 »
Aniu ja do masła czosnkowego (prócz 2 głównych składników- masła i czosnku :D ) daję szczypiorek, koperek,ewentualnie dodatkowo zioła prowansalskie lub  bazylię i solę..wuala!!!
Jak wyjmuję z lodówki- to robię z masła takie kulki specjalnym nozykiem, zawsze to efektowniej wygląda :D

Takim nożykiem (zainwestowałam w niego aż 10zł i nim można robić kulki z wielu produktów- ja uwielbiam robić je z arbuza i dodawać do sałatek :D ):
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2147 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:19 »
Ja do masełka dodaję czosnek i sól i ewentualnie zioła prowansalskie i tio tyle.

Dziewczyny mam pytanie, jak się robi bigos?


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2148 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:36 »
Bigos:

Składniki:
Kapusta kiszona (ilości wg uznani)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
jałowiec
tymianek
MAJERANEK :D
suszone grzyby
suszone śliwki (jak kto lubi) lub jabłka (tez wg uznania)
Kiełbasa, mięso
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Jeśli kapusta kiszona jest zbyt słona należy ją wypłukać pod bieżącą wodą. Kapustę kroimy i wrzucamy do dość dużego garnka, zalewamy wodą (do wysokości kapusty) i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy kilka liści laurowych, ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, jałowiec, tymianek, majeranek (dodając majeranek rozgniatamy go w dłoni i dopiero wtedy dodajemy do bigosu - wtedy jest bardziej aromatyczny),garść suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek lub jabłek (np.szarą renetę) i gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie.
Kiełbasę kroimy w kostke i podsmażamy na patelni. Jesli robimy bigos z dodatkiem mięsa (wołowina,dziczyzna, drób,wieprzowina)- to mięso powinno byc wcześniej ugotowane, pokrojone i przesmażone ze słoninką pokrojoną w kostkę i razem z podsmażoną  kiełbasą dodane do bigosu- gdy kapusta jest prawie miękka.
Wszystki składniki mieszamy i nadal gotujemy na wolnym ogniu- w razie potrzeby podlewając wodą. Bigos solimy dopiero na samym końcu, dodajemy koncentrat pomidorowy i wuala.

Jesli robimy bigos z dodatkiem mięsa- to kapustę gotujemy na wywarze z mięsa.
Oczywiście mozna do bigosu dodać słodkiej kapusty (ja akurat takiego nie lubię), zrobic z samą kiełbasą, nie dodawać koncentratu pomidorowego, można bigos podlać czerwonym winem.
Wszystko zależy od naszego gustu.

------------------------

a ja ponawiam pytanie o sprawdzony przepis na ciasto z jagodami :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2149 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:42 »
ja bym dodała kminek
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2150 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:43 »
Lea ja mam przepis na jakiś szybki placek z jagodami. Mogę ci podać ale dopiero wieczorem.

My masło czosnkowe robimy w TM. Do masła dajemy czosnek, sól i zioła prowansalskie.



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2151 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:45 »
Ja bym dodawała co kto lubi - tak na smak najlepiej  ;) - ja nie daję majeranku i jałowca, kminek lubię ale B nie znosi więc bez kminku jest. Aha i ja uwielbiam taki bez przecieru za to zapiekany  :P


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2152 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:46 »
Ja kminek toleruję tylko mielony. Nie daj Boże jak rozgryzę ziarenko  >:(



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2153 dnia: 24 Czerwca 2009, 13:59 »
dlatego własnie napisałam,że wszystko zależy od naszego gustu-każdy ma inny smak :D

A przepis to ja juz chcę..a co...aż mi slinka cieknie -jak pomysle o ciachu :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2154 dnia: 24 Czerwca 2009, 14:01 »
Dzieki Lea wielkie, co do ciasta, to ja bym proponowała może placek, ale placek to taki zwykły w sumie jest, więc nie wiem czy bedziesz chciała. Wydaje mi się, że ten co go niedawno wszystkie robiłysmy z rabarbarem i truskawkami do jagód nadawałby sie znakomicie.
albo na przykład zrobić tartę, tez może byc pyszna.


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2155 dnia: 24 Czerwca 2009, 14:21 »
to ciasto robiłam przedwczoraj z truskawkami więc nie chce się powtarzać..a tartę...jakoś tak nie przepadam..nawet plachy nie mam odpowiedniej ...hmmmm...

A i proszę marta082008 ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2156 dnia: 24 Czerwca 2009, 14:31 »
A może zamist ciasta coś sinnego? np:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/pancakes/przepis.html

A jak chcesz koniecznie ciasto to tam też znajdziesz jakieś fajne przepisy.



Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2157 dnia: 25 Czerwca 2009, 14:10 »
Ponieważ miałam ochotę upiec to ciasto z jagodami- poszperałam w necie. Znalazłam przepis, który trochę zmodyfikowałam i w mojej wersji jest taki:

Ciasto z jagodami:

Składniki:
5 jaj
2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki (ja dałam 2szklanki i niecałe pół)
8 łyżek wody
20dag wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50dag jagód

Przygotowanie:
Żółtka, 1 szklankę cukru zmiksować na kogel-mogel, dodać olej, wodę,kakao, proszek do pieczenia i nadal miksując dodać mąkę.
Ciasto jest dość gęste-więc łyżką należy je przełożyć do natłuszczonej formy (25cmx30cm), na wierzch ciasta wyłożyć jagody (można je wczesniej wymieszać z cukrem) i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180st.

W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać 1 szklankę cukru i cukier waniliowy i nadal miksować aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec do białek dodać wiórki kokosowe i wymieszać wszystko łyżką.

Gdy ciasto będzie się już piekło 20min. wyłożyć na nie pianę z białek z dodatkiem wiórek kokosowych i piec jeszce ok.20 min. (ja piekłam niecałe 15min)

ciasto wyszło pyyszne!!! Na dowód wklejam zdjęcia :D :



Zastanawiam się jakby smakowało bez dodatku kakao.
I wiem na pewno,ze je jeszcze zrobię.
Myslę,że z gruszkami też byłoby pyszne ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2158 dnia: 25 Czerwca 2009, 14:13 »
Pieknie wygląda


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2159 dnia: 25 Czerwca 2009, 16:48 »
Lea bardzo apetyczne ciacho :)
A ja w przypływie natchnienia w supermarkecie kupiłam wafle, mleko w puszce i margarynę i będą wafelki karmelowe ;D Całkiem o nich zapomniałam, a na pierwszym roku studiów często gościły na mojej stancji, (dzięki Współlokatorce, ja nie miałam jeszcze zapędów kulinarnych  :P).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka: