Bigos:
Składniki:
Kapusta kiszona (ilości wg uznani)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
jałowiec
tymianek
MAJERANEK

suszone grzyby
suszone śliwki (jak kto lubi) lub jabłka (tez wg uznania)
Kiełbasa, mięso
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Jeśli kapusta kiszona jest zbyt słona należy ją wypłukać pod bieżącą wodą. Kapustę kroimy i wrzucamy do dość dużego garnka, zalewamy wodą (do wysokości kapusty) i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy kilka liści laurowych, ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, jałowiec, tymianek, majeranek (dodając majeranek rozgniatamy go w dłoni i dopiero wtedy dodajemy do bigosu - wtedy jest bardziej aromatyczny),garść suszonych grzybów, kilka suszonych śliwek lub jabłek (np.szarą renetę) i gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie.
Kiełbasę kroimy w kostke i podsmażamy na patelni. Jesli robimy bigos z dodatkiem mięsa (wołowina,dziczyzna, drób,wieprzowina)- to mięso powinno byc wcześniej ugotowane, pokrojone i przesmażone ze słoninką pokrojoną w kostkę i razem z podsmażoną kiełbasą dodane do bigosu- gdy kapusta jest prawie miękka.
Wszystki składniki mieszamy i nadal gotujemy na wolnym ogniu- w razie potrzeby podlewając wodą. Bigos solimy dopiero na samym końcu, dodajemy koncentrat pomidorowy i wuala.
Jesli robimy bigos z dodatkiem mięsa- to kapustę gotujemy na wywarze z mięsa.
Oczywiście mozna do bigosu dodać słodkiej kapusty (ja akurat takiego nie lubię), zrobic z samą kiełbasą, nie dodawać koncentratu pomidorowego, można bigos podlać czerwonym winem.
Wszystko zależy od naszego gustu.
------------------------
a ja ponawiam pytanie o sprawdzony przepis na ciasto z jagodami
