Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2100 dnia: 20 Czerwca 2009, 21:28 »
Chciałabym tak nieśmiało dołączyc do wątku bo podczytuję już jakiś czas......właśnie poparzyłam język pysznym ciastem ze śliwkami więc podam Wam przepic....może któraś się skusi ;) ;) ;)
Składniki
 :P 2 szklanki mąki
 :P pół kostki margaryny
 :P szklanka cukru
 :P 4 duże jajka
 :P czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 :P 1 kg.węgierek\

Margarynę roztopic- wsypac cukier i mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia.
Wbicjajka i starannie wymieszc wszystko łyżką.....
Wylac ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy(o średnicy ok.22-23 cm).
Na wierzch równomiernie rozłożyc pokrojone w cwiartki śliwki ;D
Piec w temperaturze 180-190 stopni, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawc od brzegów(ja piekłam 50 minut)
Posypac cukrem pudrem 8) 8) 8)

Ciasto łatwe szybkie i naprawde pyszne.....smacznego ;D ;D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2101 dnia: 20 Czerwca 2009, 21:38 »
Ciasto rośnie w lodówce 8) zobaczymy co mi wyjdzie rano z tych bułek ;)


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2102 dnia: 20 Czerwca 2009, 23:13 »
co do rosołu- to ja też długo gotuję.
Mięso wkładam do zimnej wody (gotuję na kurze lub kaczce), po jej zagotowaniu wyjmuję szumowiny, dodaję marchew, korzeń selera i pietruszki i na wooooolnym ogniu gotuje.

 Kiedy warzywa są prawie miękkie dodaję por -pokrojony w talarki, natkę selera i pietruszki, lubczyk i maggi (ale uwaga....liście...-u mnie w ogrodzie posiałam więc jeszcze mam...smak podobny do maggi w płynie, ale smaku rosołu nie zabija, lecz delikatnie go wzmaga- tak samo jak lubczyk zresztą), doprawiam solą i  pieprzem. i uważam,że w zupełności wystarczy- zreszta mój teściu, który wybredny jest w kwestii smaku rosołu- mówi,że tak pysznego nie jadł wcześniej- więc jest na to świadectwo.

Po drugie obsmażoną cebulę daje się przede wszystkim po to by kolor rosołu był żółciutki (całą cebulę obsmażamy nad palnikiem  i dodajemy do rosołu).

A!! i nigdy nie przykrywam rosołu, gdy go gotuję

W kwestii zupy pomidorowej- podobnie jak Maja- uważam,że najlepsza jest na rosole. Obsmażam pomidory z puszki lub koncentrat (obsmażony koncentrat nie będzie się rozwarstwiał w zupie) i dodaję do rosołu (lub wywaru robionego podobnie jak rosół). Ponieważ u mnie w domu góruje pomidorowa z zacierkami- to do gotowej zupy, która się nadal gotuje wrzucam gotowe zacierki domowe (lub robię sama) i gotuję do ich miękkości. wuala!!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2103 dnia: 21 Czerwca 2009, 12:25 »
Bułki wyszły pyszne ;D Nie mogę uwierzyć, że w końcu wyszło mi coś z drożdżami, a przy tym są latwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Na pewno będę je często robiła ;D


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2104 dnia: 21 Czerwca 2009, 13:19 »
Wiedziałam, że Ci wyjdą! ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2105 dnia: 21 Czerwca 2009, 14:31 »
muszę poszukać tego przepisu na bułki i też zrobić...aż mi slinka pociekła :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2106 dnia: 21 Czerwca 2009, 17:03 »
A na drugi dzień też są dobre? Bo mąż pyta, czy rano będą jeszcze dobre :D


Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2107 dnia: 21 Czerwca 2009, 19:35 »
Gemini czy przepis na bułeczki znajdę tutaj bo tak zachwalasz....aż mi slinka cieknie ;D ;D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2108 dnia: 21 Czerwca 2009, 19:49 »


Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2109 dnia: 21 Czerwca 2009, 20:11 »
Dziekuję Gemini:)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2110 dnia: 21 Czerwca 2009, 23:25 »
Chyba sobie zaraz sama dam bana na ten wątek, bo zaliżę ekran monitora :) :P :P

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2111 dnia: 22 Czerwca 2009, 07:36 »
Dziewczyny, naprodukowałam kompotów z agrestu i porzeczki a teraz mam wizję na cośmarynowanego, jakieś cebulki albo czosnek, macie może coś prostego przetrenowane?

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2112 dnia: 22 Czerwca 2009, 15:51 »
ja wczoraj robiłam te bułeczki i wyszły pyyyszne  :) ciasto super urosło i bardzo łatwo można było uformować bułeczki  :)

jedyny minus to że za mało ich było  ;D następnym razem zrobie z podwójnej porcji  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2113 dnia: 22 Czerwca 2009, 18:28 »
Na drugi dzien? A macie nadzieje, że zostaną?  :D

Zarty żartami, a na drugi dzien, to na chwilkę pod kran i do piekarnika rozgrzanego na pare minut i takie same jak pierwszego dnia, ja tak robię z kazdymi bułkami


Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2114 dnia: 22 Czerwca 2009, 20:41 »
Marta szczerze mówiąc to myślałam że na kolacyjkę troszku zostanie  ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2115 dnia: 22 Czerwca 2009, 20:50 »
Zostawiliśmy jedną specjalnie na dziś i twarda była, trzeba by było zrobić tak jak pisze marta082008


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2116 dnia: 23 Czerwca 2009, 10:32 »
ja moje przykrywam miską i na drugi dzień są dobre.

A co rozumiesz mówiąc: pod kran?



Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2117 dnia: 23 Czerwca 2009, 10:54 »
Trzeba je polać wodą


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2118 dnia: 23 Czerwca 2009, 11:14 »
a jak mocno?
Ach już doczytałam "na chwilkę". Oki. Kiedyś wykorzystam!



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2119 dnia: 23 Czerwca 2009, 14:14 »
Nie namaczać tylko tak żeby troszkę wody dostały, ale żeby nie rozmiękły i do piekarniak, na prawde smakują wtedy jak przed chwilką pieczone, tak samo robie z chlebem, jeżeli jest twardawy


Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2120 dnia: 23 Czerwca 2009, 14:29 »
albo wrzucic na pare :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2121 dnia: 23 Czerwca 2009, 14:35 »
Ja wczoraj "odświeżałam" ciasto drożdżowe w piekarniku, smakowało jak świeżo upieczone. :)
A bułeczki przykryłam serwetką i na drugi dzień były ok.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2122 dnia: 23 Czerwca 2009, 15:07 »
Ale narobiłyście mi smaku tymi bułeczkami-niestety mam problem z kupnem świeżych drożdży(taki kraj)- czy mogę użyc tych drożdży z proszku???
Pozdrawiam ;D ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2123 dnia: 23 Czerwca 2009, 15:15 »
Moja mam nie lubi białego pieczywa, a po spróbowaniu bułeczek (a zwłaszcza jak uslyszała jak szybko i prosto sie je robi) męczy mnie o przepis :p

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2124 dnia: 23 Czerwca 2009, 15:18 »
Nie namaczać tylko tak żeby troszkę wody dostały, ale żeby nie rozmiękły i do piekarniak, na prawde smakują wtedy jak przed chwilką pieczone, tak samo robie z chlebem, jeżeli jest twardawy

Ja wlewam mleko do głębokiego talerza. Obtaczam bułkę tak szybciutko że mleko po niej spływa i do piekarnika... jest znów chrupiąca i świeża

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2125 dnia: 23 Czerwca 2009, 15:57 »
Wydaje mi się, że większej róznicy nie bedzie czy użyjesz swiezych czy z proszku


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2126 dnia: 23 Czerwca 2009, 22:44 »
izabelle13 nie macie w polskim sklepie drożdży ??? ::)

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2127 dnia: 23 Czerwca 2009, 23:05 »
Mamy Wercia najczęściej takie ważne do wczoraj-generalnie wiem że z nieświeżymi drożdżami różnie bywa dlatego wolę w proszku jeśli można ich użyc ;D ;D ;D

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2128 dnia: 23 Czerwca 2009, 23:33 »
To cienkie macie polskie sklepy w Cork :P

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2129 dnia: 24 Czerwca 2009, 07:44 »
Ja mieszkam w miejscowości niedaleko Cork także niewiem jak mają tam wypozażone sklepy :D :D(ok, nie schodźmy z tematu) ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2009, 08:43 wysłana przez Maja »