Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940769 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1710 dnia: 12 Maja 2009, 13:09 »
Anka Ty to dania serwujesz
normalnie zatrudniłabym Cię jako gosposie, bo chętna na takie obiadki jetem... ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1711 dnia: 12 Maja 2009, 13:11 »
mmmmmm... dobre i kurczak w porach i ten dorsz, i co najważniejsze, bardzo dobre to musi być. ;) :D :D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1712 dnia: 12 Maja 2009, 13:13 »
Matko, jaka ja dzisiaj głodna jestem a Wy tu jeszcze fotki wklejacie


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1713 dnia: 12 Maja 2009, 13:14 »
Dziękuję merkunek  :-* Już wiem co zrobię w czwartek na obiad :) W domu mam wszystko oprócz porów, ale od czego są sklepy :)



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1714 dnia: 12 Maja 2009, 13:22 »
Anka Ty to dania serwujesz
normalnie zatrudniłabym Cię jako gosposie, bo chętna na takie obiadki jetem... ;D
Mariol - przeczytałaś ile tam skałdników trzeba - baardzo mało
a danie robi się w 10 min
nawet udało mi dorsza w roladki zawinąć
ja nie robię nic co wymaga niewiadomojak długiego siedzenia w kuchni  :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1715 dnia: 12 Maja 2009, 13:54 »
Aniu dzisiaj zrobię dorsza z Twojego przepisu, a jutro cycki z przepisu merkunka  ;D A w czwartek nie zmieszczę się w drzwiach po obżarstwie  :D

A widziałyście to:

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_pomidory/przepis.html

Czaję się z tym na piątek  ;D

Tylko, że gotuję dla siebie, więc nie wiem w którym momencie skończy się mój zapał  ::)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1716 dnia: 12 Maja 2009, 13:58 »
mniam mniam
jak tylko dostanę świeżego dorsza to zrobię to danie z pomidorami
aż mi język uciekł....  >:(  ;D ;D

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1717 dnia: 12 Maja 2009, 14:08 »
O matko już postanowiłam że jemy w piątek rybkę ale może i jutro zjemy rybkę, tylko w takim razie kiedy zjemy kurczaka w porach.

A co do kurczaka to ja robię

Kurczaka w porach z cukinią.


1. obsmażam kawałki kurczaka (podwójna pierś) pokrojone w kostkę
2. dodaję do tego pora pokrojonego, w cienkie krążki, na kilka minut
3. do tego daję cukinię pokrojoną w plasterki
4. obsypuję solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym
5. podaję z ryżem jaśminowym lub ciemnym


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1718 dnia: 12 Maja 2009, 14:14 »
Dziewczyny, świetne te Wasze przepisy! Szkoda,ze na diecie przedślubnej jestem...:(
Ale jak ja skończę to zacznę próbować po kolei, od tego kurczaka w porach zaczynając, bo te zdjęcia wyglądają superowo!



 wiara, nadzieja, miłość

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1719 dnia: 12 Maja 2009, 14:16 »
Elisa - jak dasz jogurt zamiast majonezu i mało oliwy to danie bedzie dieteczne  :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1720 dnia: 12 Maja 2009, 14:35 »
Ania ma racje  ;D Jak na moje oko to ryba i filety z kurczaka są jak najbardziej dietetyczne  ;) Dodatkiem są warzywa, więc bez wyrzutów sumienia można zjeść  ;)


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1721 dnia: 12 Maja 2009, 20:44 »
Zrobiłam dorsza z przepisu Ani  ;D Rewelacja, rewelacja i jeszcze raz rewelacja  ;D
Zrobiłam też przy okazji ciasto z rabarbarem z przepisu isiaczka  ;D Jeszcze nie próbowałam, bo gorące, ale wygląda i pachnie pysznie  ;D
Poza tym filety z kurczaka zamarynowane siedzą w lodówce i czekają na jutro  - przepis merkunka  ;D

Zaszalałam  :P


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1722 dnia: 12 Maja 2009, 21:26 »
Czas na aktualizacje  ;D Nie patrzcie na godzinę, ale musiałam spróbować  :D ciasto rewelacja, w życiu tak pysznego "zwykłego" ciasta z owocami nie jadłam - będzie często gościć na moim stole. Nie da się oprzeć przed zjedzeniem kolejnego kawałka  :P A to chyba o czymś świadczy  8)


Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1723 dnia: 12 Maja 2009, 23:38 »
Asiu ja jutro zrobię piersi wg Twojego przepisu ;D ;D ;D

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1724 dnia: 13 Maja 2009, 08:26 »
Słodkie drożdżówki z dżemem




z tego przepisu:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Slodkie-drozdzowki.html

Przepis łatwy, ciasta nie trzeba długo wyrabiać, ładnie rośnie.
On 2011
Ona 2013

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1725 dnia: 13 Maja 2009, 09:22 »
Ewa, jak tak polecasz to ciacho to chyba je zrobię
muszę dokładnie przestudiowac przepis bo ja mega zdolna jestem  ;)
zawsze coś skopię  ;D

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1726 dnia: 13 Maja 2009, 10:23 »
Fajnie wyglądaja, ja też zrobię :))

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1727 dnia: 13 Maja 2009, 11:07 »
Super wygląda... aż mi ślinka pociekła.. dziś kupię składniki a jutro zrobię rogaliki czy tam drożdżówki (chociaż to się nie rymuje)  :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1728 dnia: 13 Maja 2009, 11:11 »
Aniu ja też w trakcie robienia nie wierzyłam, że wyjdzie  :D Dałam zimną margarynę, bo nie chciało mi się czekać aż zmięknie i ciężko było mi wyrobić ciasto  ;) Zostały gdzie nie gdzie grudki  ;D Na początku miałam wątpliwości co do wielkości owych 10 łyżek mąki - dałam takie ze średnią górką  ;)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1729 dnia: 13 Maja 2009, 11:29 »
Ja swoje ciasto ostatnio tak przeladowałam rabArbarem i truskawkami że byłam wręcz pewna że będzie zakalec. Ale gdzie tam! Było cudowne i zaraz zniknęło



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1730 dnia: 13 Maja 2009, 11:42 »
Ja niestety miałam tego pecha że ciasto z rabarbarem robiłam z przepisu internetowego włożyłam duuuużo rabarbaru.. niczym jabłek do jabłecznika no i pięknie wyrosło... na wierzchu było już zrumienione na brązowo a pod warstwą rabarbaru było surowe ciasto :(

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1731 dnia: 13 Maja 2009, 11:54 »
Isiaczku czy mogłabyś mi podać wymiary blaszki, w której robiłaś swoje ciacho rabarbarowe? Ja mam taką większą i chyba będę musiała zrobić z podwójnej porcji (w oryginale okrągła blaszka ma mieć 20 cm średnicy. To chyba jest taka mniejsza? :drapanie:)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1732 dnia: 13 Maja 2009, 12:14 »
a macie sprawdzone przepisy na zupę pieczarkową? najlepiej w wersji light, bez zaprawiania smietaną

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1733 dnia: 13 Maja 2009, 12:45 »
gagatku jak masz większą blaszkę to zrób koniecznie z podwójnej porcji. Ja robiłam w takiej średniej (dość nietypowej rozmiarowo) blaszce i robiłam z podwójnej porcji. Lepiej wygląda ciasto jak jest wyższe i mozna się nim bardziej nacieszyć. Poza tym ono jest tak pyszne że nie ma sensu robić z pojedynczej porcji. Jest to stanowczo za mało! Jeśli będziesz używała truskawek to oprusz je mąką a wierzch ciast (przed wyłożeniem owoców) posyp delikatnie bułką tartą. ja tak zrobiłam i pomimo Że ciasto wręcz usiałam owocami to nie zrobił się żaden zakalec a ciacho było cudnie puszyste.

Ja dziś zrobię rogaliki z tego przepisu:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/01/rogaliki-malane.html

To sprawdzony przepis - juz z niego robiłam rogaliki i nie mogę o nich zapomnieć więc dziś będzie powtórka  :P



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1734 dnia: 13 Maja 2009, 12:47 »
isiaczek, to wrzuć potem fotkę.

JoannaM, piekne te bułeczki


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1735 dnia: 13 Maja 2009, 13:22 »
Dobra, nie ma sprawy!

JoannoM - faktycznie  - bułeczki pierwsza klasa!



Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1736 dnia: 13 Maja 2009, 13:31 »
dziś robie kuraka z przepisu merekunka  :) a wczoraj robiłam takie kotlety oto przepisik  ;)

KOTLETY SCHABOWE W CIEŚCIE ZIOŁOWO-SEROWYM ZAPIEKANE Z POREM:

ciasto:

3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki startego sera
2/3 szklanki mąki
łyżka drobno posiekanej natki
po pół łyżeczki bazylii i tymianku
sól

RESZTA:

6 kotletów schabowych
3 obgotowane pory
2 serki topione
kilka łyżek oliwy
sól,pieprz

  Jajka,mąkę,żółty ser,natkę,bazylię i sół ubić wlewając powoli mleko aż składniki się połączą,odstawić na godzinkę. Pory obgotować.Serki topione włożyć do zamrażalnika.Mięso lekko zbić posolić i popieprzyć. Kotlety zanużyć w cieście i smażyć 4-5 minut z obu stron.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na każdą porcję położyć kawałek pora przekrojonego na pół.Schłodzone serki topione zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nimi pory.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać aż ser się zarumieni. SMACZNEGO  :)

Mi to bardzo smakowało ja zrobiłam trochę inaczej bo tego ciasta mi zostało więc zalałam to całe naczynie i po zapieczeniu to takie ciasto mi urosło,na obiad wyjełam ze środka tylko te kotleciki a te pozostałe ciasto zjedliśmy później z masełkiem,dla mnie pycha  :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1737 dnia: 13 Maja 2009, 15:16 »
Dzięki isiaczku  :-* Tak właśnie pomyślałam, że zrobię na większej blaszce i z podwójnej porcji, tym bardziej, że w niedzielę będzie więcej chętnych. :P Mam trochę jabłek i kupiłam też rabarbar, więc pomieszam.
U mnie dziś, poza ukochaną przez ciężarówki ogórkową ;) też kurak - "Roladki serowo-pieczarkowe" wg Antalis. :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1738 dnia: 13 Maja 2009, 15:24 »
Ja zamierzam zrobić dziś to ciasto, które tu wciąż zachwalacie -tyle,że ja dodam truskawki. Mam nadzieję, że chociaż to mi wyjdzie...

Jutro napiszę co i jak :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1739 dnia: 13 Maja 2009, 19:42 »
Co prawda nie nadeszło jeszcze jutro, lecz niniejszym oświadczam, że ... ciasto wyszło, ale ... mi średnio smakuje. Za suche jak na mój gust :) :(