Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1590 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:01 »
Uwielbiam pangę ;)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1591 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:06 »
Kurde a ja kiedyś bardzo lubiłam pangę a teraz nie. Jakoś mi tak...mułem zajeżdża - może po prostu przejadła mi się. Ale do takiego dania przeciez może być inna rybka.



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1592 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:27 »
o jak fajnie własnie mam dzisiaj pange w planach  ;D tylko małża po pieczarki musze wysłać  ;D

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1593 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:37 »
Kurde a ja kiedyś bardzo lubiłam pangę a teraz nie. Jakoś mi tak...mułem zajeżdża - może po prostu przejadła mi się. Ale do takiego dania przeciez może być inna rybka.

musze się z tym zgodzic, teraz panga zrobiła sie bardzo pospolita i zamulona...ble...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1594 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:48 »
A ja uwielbiam pange bo moim zdaniem nie śmierdzi rybą  ;)

Jak Wy za mułem nie przepadacie to pewnie karop- Wsasz pierwszy wróg dziewczyny?


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1595 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:54 »
Ha! czyli to nie tylko ja mam takie odczucia co do pangi.


O karpia to ja się nawet nie tykam...bleee



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1596 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:57 »
Karpia tez uwielbiam i wszystko co zalatuje mułem ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1597 dnia: 8 Kwietnia 2009, 11:58 »
Pangę lubiłam kiedyś a teraz mam podobne odczucia... Karpia za to uwielbiam o dziwo  ;D

Planuję wykorzystać Tilapię zamiast Pangi  ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1598 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:04 »
pangi nie tknę za zadne skarby
ponoć to syf jakich mało...
a karpia lubię ;-)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1599 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:10 »
Ja uwielbiam rybkę, pagę też mi się zdarza zjeść.
polecam artykuł o pandze: http://olalazar.blox.pl/2006/10/Panga.html
On 2011
Ona 2013

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1600 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:11 »
no właśnie ja też słyszałam, że panga to taka śmieciowa ryba ::) nie jadam, za to uwielbiam tilapię- nie zalatuje rybą ;) i dorsza
do karpia nawet nie podchodzę 8)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1601 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:11 »
dobrze hodowany karp mułem nie jedzie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1602 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:12 »
wrrrr........wszystko mi się skasowało ::)

Pangę kiedys uwielbiałam mięsista, nie smierdząca, bez ości...ale jej cena była wówczas wiele wyższa...teraz, gdy Panga stała sie rybką "masowo produkowaną" straciła w moich oczach, śmierdzi mułem, jest chudziutka, nie smakuje tak jak kiedyś ::) Ale cena niższa o ponad połowę...

Jeżeli zaś chodzi o karpie...blee... dotychczas spotykam się z karpiem na święta, raz sie skusiłam, ale rodzinka na mnie dziwnie patrzyła jak wydziobałam z ryby ponad pół talerza ości...rozgrzebałam tą rybę, że masakra...

Jem tylko filety ;D

Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1603 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:13 »
a właśnie polecacie jakąś mięsistą i nie śmierdzącą rybkę ???
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1604 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:29 »
Ja podobnie. Jem tylko filety bo nie lubię grzebac w jedzeniu i tylko rybki nietłuste.
Ale za to mój mąż za karpia da się pociąć.
I jeszcze jedno: zawsze kupuję ryby u sprawdzonych sprzedawców



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1605 dnia: 8 Kwietnia 2009, 12:32 »
a właśnie polecacie jakąś mięsistą i nie śmierdzącą rybkę ???

Tilapia - ostatnio się nią zachwyciłam  :)

Ja też kupuję ryby tylko u sprawdzonych sprzedawców - markety, hipermarkety itp. odpadają zdecydowanie  ::) Z resztą mięs w nich też nie kupuję, bo mam sprawdzony mięsny  ;)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1606 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:23 »
 o tak sprawdzony mięsny to podstawa. Nie kupiłabym wędliny albo np. mielonego (o zgrozo)w markecie. mam taki sprawdzony na Pogodnie



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1607 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:37 »
ja mięsko też w sprawdzonych kupuję, a rybkę niestety często zdarza mi się w markecie...

A co pysznego na święta robicie ?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1608 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:47 »
nic....
jadę do mamy
drugi dzień swiąt najwyzej na sałatce
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1609 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:53 »
hehehe my tez do mamy ;-)
ja chyba zrobię jajka faszerowane łososiem - bardzo proste w przygotowaniu  :P

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1610 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:54 »
Ja tez :) Może ugotuję jajka  ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1611 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:57 »
My też jedziemy do mojej mamy  ;D Pewnie pomogę jej w kuchni, ale w czym to jeszcze pojęcia nie mam  ;D


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1612 dnia: 8 Kwietnia 2009, 13:59 »
O to ja chętnie opowiem.
Po pierwsze piekę schab,po drugie robię śledzie kolorowe (wiem że nie je się śledzi w Wielkanoc ale rodzina by mnie zabiła gdybym ich nie zrobiła - tak im podpasowały), no i piekę dwa ciacha  - oba ze stronki mojej ulubinej Dorotki:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Piernik-przekladany.html

oraz

http://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Sernik-waniliowy-vanilla-cheesecake.html

Wiem że to mało wielkanocne ciasta, ale tak nam sie z mężem chce piernika i sernika, a że ubóstwiam piec to mi to pasuje.
Przygotowanie reszty typowych dań spoczywa na mojej babci i teściowej.
Dzis za to idę kupic bardzo wielkanocną "potrawę" a mianowicie ćwikłę.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1613 dnia: 8 Kwietnia 2009, 14:07 »
A jakie to śledzie są?


Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1614 dnia: 8 Kwietnia 2009, 14:12 »
a ja robie makowca  ;D
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1615 dnia: 8 Kwietnia 2009, 14:37 »
No to wychodzi na to , że ja narobię się jak dzika  ;D Chociaż do Mamy tez idziemy :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1616 dnia: 8 Kwietnia 2009, 14:40 »
W sumie to nic takiego ale u mnie wszyscy je kochają.
Ten przepis podarowała mi żona mojego taty...nawet nie wiedziałam, że aż tak wszystkim będą smakować.

* 2 opakowania matiasów Liesnera (matiasy tej firmy są idealnie posolone (tak w sam raz) - dlatego je polecam. ja wybieram zwykłe, choc pewnie mogą być też korzenne)
* cebula (np. 2 duże - ja daję "na oko") - może być to czerwona cebula - wtedy jest bardziej kolorowo
* opakowanie suszonych śliwek
* papryka (np czerwona, żółta)
* olej

Cebulę kroję w kostkę, paprykę również (można dać trochę czerwonej i trochę żółtej papryki), śliwki lekko namaczam i również kroję na cząstki. Wszystko wrzucam do miski, wkrajam tam śledzie, wlewam ten olej, który jest na tacce ze śledziami, podlewam zwykłym olejem, mieszam, przekładam do pudełka lub słoika i wstawiam do lodówki. Niektórzy wkrajają jeszcze do tego orzechy włoskie, ale ja jestem na nie uczulona.
Ja takie śledzie lubię jak postoją jeden dzień, mój mąż wcina je nawet przez 2 tygodnie (jesli sie uchowają).

Wszystkiego daję tak na oko. Tak jakbym sałatkę z tych kładników robiła.
To właściwie jest taka sałatka śledziowa. Bardzo pyszna przy okazji



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1617 dnia: 8 Kwietnia 2009, 15:08 »
To ja będę robić sałatki, jajka, żurek, ciacha :) a i tak na śniadanie idziemy do mojej siostry.

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1618 dnia: 8 Kwietnia 2009, 16:26 »
powracając jeszcze do pangi...ja zawsze kupuję białą pangę, nie różową...biała jest dwa razy droższa i nie śmierdzi  :) nie jest łatwo je odróżnić ale w smaku jest kolosalna różnica...
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1619 dnia: 8 Kwietnia 2009, 20:06 »
nienawidze pangi!!!!!!!!!!
paskudna

ale tilapie uwielbiam
moja córeczka też

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010