Ja znam super prosty przepis na pangę w śmietanie...na każdej imprezie znajomi zawsze o nią proszą
podam więc przepis, może i Wam będzie smakować
składniki:
5 - 6 filetów z białej pangi
0,5kg pieczarek
śmietanka do zup i sosów (łaciata)
sól, pieprz i inne przyprawy wg upodobań
jajko i maka do panierki
Wykonanie:
odmrożone filety( nie płuczemy w wodzie) kroimy na mniejsze kawałki (np.jednego fileta na 3-4 kawałki), przyprawiamy je odrobina soli, pieprzu a jak ktoś lubi przyprawą do ryb ( ja jej nie używam). Nastepnie panierujemy kawałki pangi w jajku i mące po czym smażymy na głębokim tłuszczu na średnim ogniu.
W tym czasie pokrojone i przyprawione pieczarki również podsmażamy.
Gdy rybke mamy usmażoną, na spód półmiska dajemy ciut masełka kładziemy rybkę, później pieczarki i polewamy niewielką ilością śmietany. I tak robimy każdą kolejną warstwę, nie zapominając o masełku. Ja kładę na każdy kawałek ryby troszkę masełka, dosłownie ociupinkę. Ze śmietaną też nie należy przesadzać, tym bardziej, jeśli nie będziemy jeść tej rybki od razu po przygotowaniu. Najlepiej jak przed samym podaniem i podgrzaniem w mikrofali polejmy jeszcze śmietankę....
SMACZNEGO