Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940716 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1560 dnia: 1 Kwietnia 2009, 23:25 »
Hmm... Nie mam pojęcia szczerze mówiąc... Obawiałabym się , że wyschnie...  ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1561 dnia: 2 Kwietnia 2009, 08:32 »
zrobiłam, pizze upiekłam i czeka dziś na odgrzanie
powiem wam, ze wyszło rewelacyjnie ;-)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1562 dnia: 2 Kwietnia 2009, 08:52 »
czyli można zrobić dzień wcześniej a potem odgrzać.
Marto082008 ciesze sie że się nie zawiodłaś na tym przepisie na ciach. Myslę że jak je udoskonalisz wg własnego gustu to nastepnym razem będzie idealne. I jakie proste. Teraz musisz koniecznie spróbowac tych fantazyjnych drożdżówek. Są bardzo pyszne.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1563 dnia: 2 Kwietnia 2009, 08:56 »
zeby uściślić - ugryzłam mały kawałek ciasta ;-)
wieczorem wam powiem czy mozna upiec dzień wcześniej  ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1564 dnia: 2 Kwietnia 2009, 15:08 »
Anusia?  A z którego przepisu na pizzę korzystałaś?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1565 dnia: 2 Kwietnia 2009, 15:14 »
a z tego

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pizza_mozzarella/przepis.html

jestem wierna tej stronie ;-)

nie miałam rukoli ale dodałam inne składniki na górę

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1566 dnia: 2 Kwietnia 2009, 17:28 »
Zrobiłam to ciasto drożdżowe, co Isiaczek podała stronkę. Mam nadzieję, ze wyszło.. 
Zaraz zabieram się do próbowania. Już mi ślinka cieknie.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1567 dnia: 2 Kwietnia 2009, 17:35 »
Tylko niejedz goracego, bo jak wystygnie jest sto razy lepsze ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1568 dnia: 2 Kwietnia 2009, 17:57 »
jednak pizze trzeba jesc swiezo upeiczona
dobra byla ale wczoraj byla boska ;-)

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1569 dnia: 3 Kwietnia 2009, 08:46 »
Anusiu ja tez robię pizzę z tego samego przepisu. Jest doskonała.



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1570 dnia: 3 Kwietnia 2009, 09:00 »
Ja zamierzam popełnić tę pizzę dziś wieczorem ;P Skoro tak chwalicie to mam nadzieję, że i mnie wyjdzie jadalna :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1571 dnia: 3 Kwietnia 2009, 09:11 »
napewno
i daj znac koniecznie jak ci smakowała!!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1572 dnia: 3 Kwietnia 2009, 13:13 »
Ja bym spróbowała, ale nie mam tych dodatków, myslicie że z innymi tez będzie dobra?   ;)


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1573 dnia: 3 Kwietnia 2009, 13:15 »
a z tego

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pizza_mozzarella/przepis.html

jestem wierna tej stronie ;-)

nie miałam rukoli ale dodałam inne składniki na górę

jejku weszałam nalink i juz najadłam sie samym widokiem
boshe jak apetycznie to wygląda
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1574 dnia: 3 Kwietnia 2009, 13:17 »
napewno
ja dałam pomidory, mozarelle, oliwki i szynkę aaa ai pieczarki

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1575 dnia: 3 Kwietnia 2009, 13:20 »
Mąż mnie zamodruje w końcu bo cały czas piekarnik chodzi, ale cóż... Jutro upiekę jabłecznik, drożdżowe ciasteczka musza poczekac na razie, bo takie dostałam zamówienie od gościjutrzejszych ;)
A w niedzielę pizze na obiadek ;D


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1576 dnia: 3 Kwietnia 2009, 15:02 »
Marto ja zrobiłam pizzę z serem, salami, szynka, pieczarkami i kukurydzą i oczywiście że była pyszna. Daj na pizze to co lubisz i będzie git.



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1577 dnia: 6 Kwietnia 2009, 13:02 »
i jak wam pizze wyszły???

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1578 dnia: 6 Kwietnia 2009, 13:15 »
Nie miałam czasu na pizze  :-\


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1579 dnia: 6 Kwietnia 2009, 14:16 »
Oczywiście, że mi nie wyszła  :klnie: :klnie: :klnie: :klnie: :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1580 dnia: 6 Kwietnia 2009, 14:18 »
uuuuuuuuu
a czemu? co sie stało?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1581 dnia: 6 Kwietnia 2009, 14:23 »
O własnie,czemu?


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1582 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:13 »
To wszystko przez tę głupią miskę Topperware!!!!!!!!!! Trzymałam w niej ciasto ponad 2 godziny aby pięknie wyrosło i co?! Tylko je zmarnowałam! Wcale nie wyrosło!!!!

Ale już byliśmy tacy głodni,że stwierdziłam,że wkładam do piekarnika takie jakie jest... I tak:w miejscu gdzie nie było dodatków pizza była twarda jak kamień a tam gdzie roztopił się ser i wodę puściły pieczarki była nawet znośna... Ale generalnie do wielkiej du...!!!!!!!!!!!!!!

Ale za to wyszło mi rewelacyjne ciacho! Palce lizać!

Oto przepis:
upiec biszkopt (jak kto woli i potrafi)
na to wyłożyć umoczone wcześniej w kawie biszkopty
na to masę "krówkową" lub po prostu mleko skondensowane-słodzone gotowane w puszce 3 godziny (i jak dla mnie takie jest lepsze)
na masę wylać zmiksowaną śmietanę 36% z dodatkiem Smietan-fix i 1 saszetką kawy 3w1.

Wierzch udekorować kawą lub startą czekoladą.
PYCHA!!!

Wykonanie jest komicznie proste i skoro mi wyszło to każdemu się uda ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1583 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:18 »
loona jak robiłaśw misce Topperware to ciasto wyciąga się po drugim czy trzecim "kliknięciu" - nie pamiętam w tej chwili ::) Przez te dwie godziny zakisiłaś ciasto  ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1584 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:22 »
ło matko a co to za miska?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1585 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:28 »
Ewa trzy razy. I ja o tym doskonale wiem i czekałam do tego magicznego "trzeciego" kliknięcia i tyle to właśnie trwało  :klnie: :klnie: :klnie: :klnie:

Owszem! Wychodzi w niej ciasto drożdżowe, ale jak dotąd to tylko z ich przepisu mi wyszło! Każde inne, tez drożdżowe ale obcego pochodzenia jeszcze mi w tej misce nigdy nie wyszło!!! Stąd ten fenomen! Miska jak miska. Przepis po prostu jest zrobiony pod miskę!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1586 dnia: 6 Kwietnia 2009, 15:33 »
Nie sądzę, bo ja robiłam ze swojego przepisu ciasto na pizze w tej misce (sprawdzonego, które zawsze robiłam pod bawełnianą ścierką) i wyszło idealnie. Nawet nie wiedziałam, że jest jakiś ich przepis  ::)


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1587 dnia: 6 Kwietnia 2009, 16:45 »
Ja znam super prosty przepis na pangę w śmietanie...na każdej imprezie znajomi zawsze o nią proszą  ::)
podam więc przepis, może i Wam będzie smakować

składniki:
5 - 6 filetów z białej pangi
0,5kg pieczarek
śmietanka do zup i sosów (łaciata)
sól, pieprz i inne przyprawy wg upodobań
jajko i maka do panierki

Wykonanie:
odmrożone filety( nie płuczemy w wodzie) kroimy na mniejsze kawałki (np.jednego fileta na 3-4 kawałki), przyprawiamy je odrobina soli, pieprzu a jak ktoś lubi przyprawą do ryb ( ja jej nie używam). Nastepnie panierujemy kawałki pangi w jajku i mące po czym smażymy na głębokim tłuszczu na średnim ogniu.
W tym czasie pokrojone i przyprawione pieczarki również podsmażamy.
Gdy rybke mamy usmażoną, na spód półmiska dajemy ciut masełka kładziemy rybkę, później pieczarki i polewamy niewielką ilością śmietany. I tak robimy każdą kolejną warstwę, nie zapominając o masełku. Ja kładę na każdy kawałek ryby troszkę masełka, dosłownie ociupinkę.  Ze śmietaną też nie należy przesadzać, tym bardziej, jeśli nie będziemy jeść tej rybki od razu po przygotowaniu. Najlepiej jak przed samym podaniem i podgrzaniem w mikrofali polejmy jeszcze śmietankę....

SMACZNEGO ;D
 
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1588 dnia: 6 Kwietnia 2009, 22:51 »
Żanetko widzisz godzinę?  ;) Zaśliniłam się a żołądek przyssał się do kręgoslupa  ;D


Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1589 dnia: 7 Kwietnia 2009, 09:42 »
A ja wczoraj w knajpce sobie zjadłam pierś kurczaka faszerowaną fetą w sosie cytrynowym...... mniaaaam, dziś pogooglowałam trochę i jest kilka prościutkich przepisów.... jak zrobie to się podzielę :)