Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1500 dnia: 20 Marca 2009, 11:01 »
Wielkie dzięki dobra kobieto  :-* ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1501 dnia: 20 Marca 2009, 11:02 »
a moze więcej tych pieczarek :drapanie:
nie pamiętam

loona, może pomożesz????

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1502 dnia: 20 Marca 2009, 11:34 »
Czy to chodzi o zupę ogonowa w torebkach Winiar?
czy takie danie mozna dzień wcześniej przygotowac czy nie bardzo?



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1503 dnia: 20 Marca 2009, 11:44 »


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1504 dnia: 20 Marca 2009, 11:59 »
znalazłam przepis na tej stronce:
http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2009/03/kurczak-w-zupie-ogonowej.html

ja tez zrobie to danie jutro :)



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1505 dnia: 20 Marca 2009, 12:07 »
ja dawałam też coś koło 1/2 kg pieczarek. Ja uwielbiam pieczarki więc im więcej tym lepiej. Więc generalnie wedle uznania :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1506 dnia: 20 Marca 2009, 12:09 »
O to ja jutro tez robię ;)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1507 dnia: 20 Marca 2009, 12:12 »
ja tez uwielbiam pieczarki
zalezy tez od wielkości naczynia żaroopornego - zawsze upycham ile się zmieści a niestety mam dość niskie naczynie

Offline paooolka

  • Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8987
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1508 dnia: 20 Marca 2009, 12:16 »
obiad w 5 minut :)

piers z kurczaka, sol, pieprz, papryka ostra słodka, smietana, pesto, sos sojowy, czosnek

piers kurczaka przyprawiam, staram sie jak najwczesniej, posmazam (zeby zamknac pory, zeby nie byl suchy) podlewam odrobina wody przykrywam i podduszam minutke.

do smietany - łyzeczka pesto, 2 zabki czosnku starte, pare kropel sosu sojowego.
pod koniec duszenia zalewam tym mixem kurczaka, chwile odczekam i odstawiam.

naprawde szybko i pycha!! jako ze jestem na diecie poprostu nie polewam sosem ryzu itp, miesko jest poprostu boskie
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1509 dnia: 21 Marca 2009, 12:42 »
mam pytanie co do tego kurczaka w zupie ogonowej. \Czy to chodzi o kwaśną śmietanę czy o słodką? Ja kupiłam kwaśną 18%. Nie było innej. Nie wiem czy dobrze



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1510 dnia: 21 Marca 2009, 21:07 »
nie wiem też
bo w przepisie jest chyba 30 ale tez nie mam pewności

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1511 dnia: 22 Marca 2009, 23:21 »
Ja kurczaka w zupie ogonowej zrobiłam ostatnio na imprezkę rodzinną i zniknął w mgnieniu oka. Nawet mojej mamie smakowało, a ona nie przepada za "nowościami". Wykorzystałam 600 g piersi i 400 g pieczarek, a śmietanę (słodką 30) dałam na oko.



Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1512 dnia: 23 Marca 2009, 08:49 »
A więc tak. Z tą smietana to jest jakaś dziwna sprawa. Ja miałam kwaśną, zalałam nią kurczaka i pieczarki i .... zrobił sie sernik na wierzchu. Wizualnie: obrzydlistwo. Następnie po zmieszaniu z sosem śmietana się po prostu zważyła. Tak więc to raczej nie może być kwaśna śmietana. Tak w ogóle to nie wiem jaki jest sens zapiekania. Następnym razem to chyba po prostu podsmażę kurczaka, dodam podduszone pieczarki, zaleję słodką śmietanką (jak do kawy) i wymieszam. w głębokim naczyniu. A tak poza tym to bardzo fajny smak ma ta zupa ogonowa i kurczak w niej obtoczony.
Dzięki za pomysł i proszę o wyjaśnienie co to za śmietana ma byc i jak to zrobic żeby ona w piekarniku nie utworzyła brzydkiej skorupy. Nie jestem żadną wielka kucharką i najzwyczajniej w świecie potrzebuje konkretnej instrukcji.
Pozdrawiam  :)



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1513 dnia: 23 Marca 2009, 09:10 »
Ja daję kwaśną i jest ok - śmietankę Kesem. To chyba też zależy od śmietany  ::) mnie kesemka nie świruje ;D


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1514 dnia: 23 Marca 2009, 09:58 »
dobry też jest indyk (kurczak też może być) w zupie cebulowej  ;D to jest coś w rodzaju kotleta tylko pierść (jak jest gruba to ja przekrajam jeszcze na pół) obtaczamy w zupie cebulowej z obu stron i smażymy na patelnie. jak sie usmaży z jednej strony obracamy na 2 i na tej już usmażonej kładziemy plaster sera żółtego. troche chaotycznie napisane ale mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1515 dnia: 23 Marca 2009, 10:03 »
ja kiedyś robiłam kurczaka zapiekanego z marchewką i pietruszką (starte) i z majonezem - pyszne i mega proste w wykonaniu.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1516 dnia: 23 Marca 2009, 10:20 »
Faktycznie może to coś z tą śmietaną było nie tak...



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1517 dnia: 23 Marca 2009, 12:47 »
albo dobre jest też jak sie panieruje piersi to zamiast bułki tartej daje sie marchewke startą i płatki owsiane i na olej niebo w gębie  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1518 dnia: 23 Marca 2009, 12:53 »
Ja zrobiłam z kwaśną, było ok, wygladała normalnie, też robiłam z kesem 18 %, ale powiem, Wam szczerze że dla mnie trioszkę za słone, mnie jakoś nie zachwyciło to danie.

Ale za to zrobiłam wczoraj ciasto pyszne

Brownies

3 tabliczki czekolady
kostka masła
jogurt naturalny
4 łyzki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Czekoladę rozpuściłam z masłem, kiedy troszkę ostygło dodałam jogurt naturalny i zostawiłam do ostygnięcia, kiedy było juz zimne, żółtka, mąkę, porszek do pieczenia zmiksowałam z ta masą czekoladową, osobno ubiłam białko i na koniec dodałam białko do masy czekoladowej delikatniemieszając łyżką, nawtedo końca się nie połączyło. Wylałam na blachę wysmarowaną masłe (nie obsypałam jej, ale chyba lepiej obsypać bułką albo mąką, bo mi sie tłuszcz lekko skraplał na początku i kapał)
Do piekarnika na jakieś 30 minut 180 stopni.
Na początku bardzo podrosło, potem opadło i takie lekko opadniete już zostało.

Przepyszne, zwłaszcza ciepłe podane z bita śmietaną, choc na zimno tez wszamałam już dzisiaj 3 kawałki ;)
Ciasto jest bardzo wilgotne i mięciutkie, na wierzchu robi się taka delikatna skorupka bezowo-czekoladowa.

Na prawdę polecam.

Przepis jest wymyslony przeze mnie  ;D Moje pierwsze autorkie ciasto ;)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1519 dnia: 23 Marca 2009, 13:23 »
Gratulacje. Brzmi pysznie. :brawo:



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1520 dnia: 23 Marca 2009, 14:39 »
brzmi super, trzeba sobie skopiować i przy najbliższej okazji spróbuje  :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1521 dnia: 23 Marca 2009, 17:22 »
ja przyznam racje isiaczek
bo też kiedyś robiłam tego kurczaka w zupie ogonowej i tak samo zważyła mi się śmietana...zrobił się taki serek na wierzchu
a Wam jak to wychodzi?zawsze dobrze?a jakiej smietany używacie?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1522 dnia: 23 Marca 2009, 17:37 »
Ja ostatnio polałam słodką 30 UHT i nic mi się nie zważyło, zrobił się taki fajny sosik.
A jeśli chodzi o kurczaka w zupie cebulowej to już kiedyś wklejam przepis na taką zapiekankę.



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1523 dnia: 23 Marca 2009, 17:45 »
ooo ciasto czekoladowe moze zrobie dla mojego N. bo ja tak nie przepadam za czekoladowymi rzeczami ale moj N. to łasuch jeden :)



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1524 dnia: 23 Marca 2009, 19:32 »
30% nie ma prawa się zważyć, za tłusta...
ciekawe jakby się jogurt zachował...
dla mnie 30%-owa śmietanka odpada
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1525 dnia: 24 Marca 2009, 08:53 »
No właśnie ja próbowałam uniknąć użycia aż tak tłustej śmietany. Nastepnym razem po prostu nie będę zapiekac tylko rozbełtam jogurt i wleję do kurczaka i pieczarek. Czy to trzeba zapiekać/ Właściwie po co?



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1526 dnia: 24 Marca 2009, 08:53 »
Przecież słodka jest też 18% i ona sie nasaje do sosów


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1527 dnia: 24 Marca 2009, 09:07 »
Zawsze jak się zapieka to przecodzi smaczek, pewnie po to


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1528 dnia: 24 Marca 2009, 09:13 »
Acha. No to może następnym razem dam słodką 18%. mam prośbę. Jak ktoś to danie kiedyś zrobi to niech tu wrzuci fotę. Jak będę wiedziała jak to danie ma wyglądać to intuicyjnie będę wiedziała co mam do niego dodać i jak je przyrządzić. Tak będzie dla mnie łatwiej.



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1529 dnia: 24 Marca 2009, 09:15 »
Marta a na to Twoje ciasto czekoladowe to jaka blacha? Mała czy duża? Wąska czy większa prostokątna?