Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1230 dnia: 24 Listopada 2008, 09:54 »
Dziękuję Zuza za przepis na Wiewiórkę - upiekłam w sobotę i wszyscy pałaszowali aż im się uszy trzęsły :D

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1231 dnia: 24 Listopada 2008, 09:55 »
a widzisz...tego nie doczytałam..dzięki...czyli jutro bedzie u mnie wiewióra :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1232 dnia: 24 Listopada 2008, 13:04 »
U nas "wiewiórka" była na weekend :D pyszne Zuza :D

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1233 dnia: 24 Listopada 2008, 14:29 »
Chyba mi się udało ciasto z wiewiórki  ;D tzn tata pochwalił, mi smakowało a mąż oceni jak wróci z pracy  :D
Dzięki za przepis  :)

Offline Iga_

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1234 dnia: 25 Listopada 2008, 14:15 »
u nas na taką wiewiórkę mówi się bułczanka, pycha jest to prawda
a czy któraś z Was ma może przepis na "blok", chodzi mi o takie "ciasto" na zimno z orzeszkami i herbatnikami, taka masa kakaowa, w dzieciństwie za nią przepadałam, i strrrasznnnąą mam na nią ochotę.
Przejrzałam pobieżnie wcześniejsze strony, ale nie znalazłam niczego podobnego  :drapanie:
na pewno dodaje się do tego mleka w proszku, bo pamiętam jego poszukiwania, wtedy nie było tak łatwo dostępne :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1235 dnia: 25 Listopada 2008, 15:12 »
    * margaryna 1 szt
    * cukier biały Królewski 1,5 szklanki
    * kakao 3 łyżki
    * woda 0,5 szkl
    * mleko w proszku 3 szkl
    * herbatniki 1 paczka
    * bakalie 1 szkl
    * zapach rumowy lub migdałowy 1 na oko
Margarynę, cukier, kakao rozpuścić w wodzie. Zagotować i ostudzić. Wsypać suche mleko, dodać pokruszone herbatniki, bakalie, zapach. Wlać do keksówki. Wstawić do lodówki i czekać, aż stwardnieje.
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1236 dnia: 8 Grudnia 2008, 16:37 »
Pytanie z serii głupich, ale sie nie smiejcie bo ja jestem początkującą kucharka bez zamiłowania :P

Dziś postanowiłam męzusiowi zrobić placki ziemniaczane...wyszły pyszne ale.....zostały zakropione moją krwią kiedy tarłam ziemniaki i cebulke::)
Czy jest jakieś urządzenie gdzie mozna te ziemniory zetrzeć, zmielić...cokolwiek byleby się nadawały potem do pieczeni bo ja już trzec na tarce nie bede :Maruda: :Maruda: :Maruda: i to mogą byc moje pierwsze i zarazem ostatnie placki ::)
W dodatku domyć te małe oczka w tarce to wielka sztuka :Maruda:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1237 dnia: 8 Grudnia 2008, 16:53 »
Czyli mówisz, że mozna blenderem ;D ;D ;D

Ja mam, nawet dwa...nastepnym razem potraktuje je blendzikiem 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1238 dnia: 8 Grudnia 2008, 17:40 »
ja tez tre ziemniaki w tym ustrojstwie ale kurde myc to potem
dobrze ze mam zmywarke

musze spróbowac z tym blenderem

a ja dzisiaj popełniłam sernik z takiego przepisu z twojego stylu
wyglądał i brzmiał super c
ciekawe jak bedzie smakował

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1239 dnia: 8 Grudnia 2008, 18:19 »
Jak już mowa o plackach ziemniaczanych to ja dziś robiłam z kiełbaską...znaczy do całej tej masy wkroiłam kiełbaskę i było pycha ;D Mężulowi smakowało  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1240 dnia: 8 Grudnia 2008, 19:02 »
ha przebrnęłam przez cły wąteczek przpepisałam pare przepisów to też sie podziele czymś co jak ostatio zrobilam to mężusiowi brakło a jego kubki smakowe są bardzo ograniczone  ::)

Mięso na marchewce

Składniki

 :arrow: 2 podwójne piersi z kurczaka
      
 :arrow: 4 marchewki
      
 :arrow: ok 50 dag pieczarek
      
 :arrow: 3-4 cebule
      
 :arrow: ok. 20-30 dag sera żółtego
      
 :arrow: majonez najlepiej kielecki
      
 :arrow: przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie VEGETA, olej
      

Etapy przygotowania

1. Na brytfanne wlać trochę oleju. Na olej zetrzeć marchewki (na grubych oczkach tarki).
            
2. Piersi z kurczaka lekko rozbite i przyprawione pokroić na płaty i położyć na marchewce.
            
3. Pieczarki pokroić i przesmażyć z cebulą. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Przesmażone ułożyć na mięsie.
            
4. Na pieczarki zetrzeć żółty ser na tarce(grube oczka)
            
5. Na serze rozsmarować majonez. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zobaczymy że góra zapiekanki tzn. majonez jest ładnie zapieczony, możemy wyjąć ją z piekarnika. Doskonale smakuje z ryżem, lub z ziemniakami.
SMACZNEGO!  :Kucharz:

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1241 dnia: 8 Grudnia 2008, 19:14 »
A ja dzisiaj robiłam nadziewane papryczki, przepis banalnie prosty i szybki  ;D

Papryka nadziewana jajkiem

3-4 papryki (czerwone, zielone, żółte) , 2-3 jajka, ser żółty, szynka, pieczarki

Papryczki przekrajamy na pół (wzdłuż, w łódeczkę), wydrążamy środek. Jajka mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę szynką, pieczarkami i startym żółtym serem. Przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i solą. I taką mieszankę wlewamy do każdej połówki papryki. Na wierzch sypiemy jeszcze troche zółtego sera.

Papryki zapiekamy w piekarniku ok .20-30 minut
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1242 dnia: 8 Grudnia 2008, 19:27 »
a ja dzisiaj na kolacje chyba sobie odwale pizze
kupila spody i juz

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1243 dnia: 8 Grudnia 2008, 23:23 »
Dziewczyny a ja ostatnio kupiłam parowar i delektujemy się obecnie jedzeniem zrobionym na parze, to jest coś niesamowitego, ziemniaki marchewka czy inne warzywa a i mięso zupełnie inaczej smakują, mają bardziej wyraziste smaki.
Robiłam już różne rzeczy na parze i za każdym razem dziwie się, że wcześniej na to nie wpadłam, żeby takie urządzonko kupić, nie dość że wszystko w jednym naczyniu się robi to jeszcze szybko i nie trzeba pilnować przewracać :D :D :D


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1244 dnia: 9 Grudnia 2008, 08:04 »
Dziewczynki. Dostałam wczoraj od znajomych gotowane, mrożone grzyby. I co ja mam z tym zrobić?! W życiu nic z grzybów (poza pieczarkami) nie przyrządzałam... HELP!!!!!!!!!!! :-\ :-\ :-\ :-\

Offline mk.mika
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1781
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1245 dnia: 9 Grudnia 2008, 08:48 »
Zupkę grzybową tez możesz na nich zrobić tylko troszeczkę później dodać grzybki i też będzie dobra zupka.
Albo zrobić gulasz mięsny z grzybami, albo sos grzybowy do ziemniaczków lub kaszy tak jak zuza pisała wcześniej


Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1246 dnia: 9 Grudnia 2008, 08:51 »
mozesz poczekac i na swięta zrobic pierogi albo uszka do barszczu
ablo kapuste z grzybami alno krokiety
dodac do barszczu albo grzyboiwą zrobic

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1247 dnia: 9 Grudnia 2008, 08:54 »
Dziękuję za propozycje. Krokiety super sprawa, ale czasochłonne a ja te grzyby muszę zrobić dzisiaj i szybko. Więc chyba zrobię tak jak pisała zuza. Tylko jak długo mam je smażyć?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1248 dnia: 9 Grudnia 2008, 09:14 »
Dużo tzn. ile? 250ml?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1249 dnia: 9 Grudnia 2008, 11:48 »
Ja jeszcze wróce do tych placków - można kupic juz przetarte ziemniaki ;D


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1250 dnia: 9 Grudnia 2008, 12:36 »
A ja już nie muszę się męczyć z grzybami bo właśnie teściówka się nimi zajęła ;D Kochana kobieta :)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1251 dnia: 9 Grudnia 2008, 13:36 »
super teściowa, kobieta na pewno ma doświadczenie to coś fajnego wymyśli  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1252 dnia: 9 Grudnia 2008, 13:51 »
Oj doświadczenie ma, ale jakie podniebienie! Przepysznie gotuje i potrafi zrobić coś z niczego!
A ja na dowód,że miałam dziś dryg do gotowania, planuję upiec ciasto drożdżowe, takie pyszne, jakie się kupuje w cukierniach. Jak mi wyjdzie i będę jutro się po nim dobrze miała to wrzucę przepis ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1253 dnia: 9 Grudnia 2008, 16:24 »
ale mnie natchnęłyście na drożdżowe
zaraz sama zrobię
juz wyjęłam składniki z lodówki,żeby się ogrzały
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1254 dnia: 9 Grudnia 2008, 20:55 »
No i tak! Jajko chciało byc mądrzejsze od kury i przyspieszyc proces wzrastania ciasta nawet przy użyciu "cudownej" miski z Tuuperware... I co?! LIPA!!!!! Ciasto = koszówa!

Ale i tak wkleję Wam przepis bo ciasto (właściwie robione) wychodzi pyszne.

składniki:
1/3 kostki drożdży
30 dag mąki
1 szklanka cukru
4 zółtka
1/2 kostki masła
1/2 szkl. mleka (lekko zagrzanego)

Drożdże rozkruszyc i dodac do mleka + 2 łyżki mąki ( z tych 30 dag.)+ 1/2 łyżeczki cukru. To wszystko razem wymieszac i odstawic na okolo godzinę aby wyrosło

mąkę+cukier+żółtka+rozpuszczone masło+ wyrośnięte uprzednio drożdże. Wszystko dobrze wymieszac i odstawic na kolejną ok. godzinę aby wyrosło.

Po wyrośnięciu ciasto wylac na blachę, rozprowadzic, odstawic na chwilę, posypac kruszonką i piec w 180' ok. 40 minut.

Kruszonka:
1/4 kostki masła, pół szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, opakowanie (całe) cukru waniliowego. Wszystkie składniki razem wymieszac i posypac ciasto.

Smacznego.

p.s. Tylko róbcie wszystko tak jak w przepisie ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1255 dnia: 10 Grudnia 2008, 09:59 »
a ja wreszcie znalazłam przepis na drożdżowe, które zawsze wychodzi
a wcvześniej nieraz miałam zakalcowate drożdżowe,bo w ogóle nie wyrosło

składniki
0,5 kg mąki i jeszcze ciut
3 jajka
5 dkg drożdży
100 g margaryny
1/2 łyżeczki soli
15 dkg cukru

aha. wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową


mleko, margarynę,drożdże lekko podgrzać i rozpuścić
do miski wsypujemy pozostałe składniki:mąkę, cukier, jajka, sól i dolewamy mleko z drożdżami
i ręcznie gnieciemy.trzeba dosyć długo gnieśc ciasto drożdżowe, aby potem wyrosło.I mąki ciągle dosypujemy(to jest te ciut dodatkowe)aż ciasto będzie odchodzic od ścian miski i naszych rąk. nie będzie takie mokre.
potem odstwiamy do wyrośnięcia(przykryte ściereczką)
a potem do foremki i na 40 minut do piekarnika nagrzanego  do 200 stopni
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1256 dnia: 10 Grudnia 2008, 10:08 »
Mariolka. Taki przepis na drożdżowe, które zawsze wychodzi to ja też mam (i składniki są prawie identyczne, jak te które podałaś) ale ono nie jest takie PRAWDZIWE...
To, które chciałam wczoraj zrobić jest prawdziwym, puszystym, pachnącym drożdżowym ciastem... No cóż, może następnym razem :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1257 dnia: 15 Grudnia 2008, 10:43 »
W innym wątku podniósł się temat murzynka więc podaję przepis (a może już kiedyś podawałam) na murzynka, który ZAWSZE wychodzi:

2 całe jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao

Składniki wrzucam do miksera (kakao na końcu), mieszam, wylewam na blachę.

Piekę w 180 stopniach około 35-40 min.

Po wyjęciu z piekarnika można go przekroić (jak jeszcze jest bardzo gorący) i przełożyć np. zwykłą śmietaną Kesemką i go zamknąć. Pod wpływem gorąca śmietana się "zetnie" i jest pyszna :) albo można też przełożyć np. dżemem i też jest pycha.

Na wierzch polewa lub lukier i ciasto jak ta lala :) 

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1258 dnia: 15 Grudnia 2008, 15:55 »
zrobię dziś murzynka - postanowione
przyznam, że dziwnie brzmi z tą kesemką w środku  ::)
aaa smietana 12 ? 18??32 ??

wierzę, że jest dobry ale brzmi dziwnie ;-)
chyba na początke dam trochę konfitury śliwkowej

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1259 dnia: 15 Grudnia 2008, 16:29 »
A ja wczoraj zrobiłam domek serowy, lub chatkę puchatka, jak kto woli.

Domek serowy:

0,5 kg twarogu śmietankowego, mielonego
pół szklanki cukru
cukier waniloowy
1 żółtko
1 łyżka kakao
kostka masła
herbatniki - około 30 sztuk

Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem, dodać twaróg, wymieszać na gładką masę. ułożyć 15 herbatników na folii aluminiowej 3 rzędy po 5, wylac i rozsmarować 2\3 masy na herbatniki. Reszte masy wymieszac z łyżką kakao. Na masę jasną wyłozyc pozostałe 15 herbatników, na środkowy rząd herbatników wyłożyc ciemną masę. Chwycić folie aluminiową z dwóch stron, wzdłuz ciasta i połączyć, aby wyszedł trójkąt i do lodówki na kilka godzin.

Życze smacznego