Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1200 dnia: 13 Listopada 2008, 14:47 »
Ojoj, ale smaka mi tym Milky Wayem narobiłaś! Jeszcze nie jadłam takiego ciachulka, ale dzisiaj piekarnik pójdzie w ruch!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1201 dnia: 13 Listopada 2008, 14:53 »
Zuza, ja pisałam przepis na tartę, ale kilka stron wczesniej, mozna ją robić z każdymi owocami, generalnie ja ja robie tak jak kruche do szarlotki tylko dodaję troszkę jogurtu i wsadzam do lodówki, no i owoców nie przykrywam tylko tak sie pieką


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1202 dnia: 14 Listopada 2008, 13:21 »

[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1203 dnia: 14 Listopada 2008, 13:33 »
Rafaello na krakersach

SKŁADNIKI
    * mąka pszenna 3 łyżki
    * margaryna Kasia 1,5 kostki
    * kokos 3 paczki po 10 dg
    * cukier 1,5 szklanki
    * mąka ziemniaczana 3 łyżki
    * cukier waniliowy 3 szt
    * mleko 2% 3 szkl
    * żółtko 1 szt
    * krakersy 2 paczki
PRZYGOTOWANIE
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka wymieszać mikserem.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka do niej dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu
910 dag). Gotować aż masa zgęstnieje.
Powstały ostudzony budyń połączyć z Kasią (do margaryny dodawać po łyżeczce). Na końcu dodać półtorej paczki kokosu.
Na średniej blaszce układać warstwę krakersów - masę - krakersy - masa - krakersy - masa i na koniec posypać końcówką kokosu jaka nam została,
Wstawić do lodówki.

[/url]
[/url]

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1204 dnia: 14 Listopada 2008, 13:37 »
Andzelika, a to pierwsze to wuzetka?

Madziu, ja tarte robie tylko z kwasnymi owocami, aż buzię wykrzywia, ale z kompotu na pewno tez będa pasowały, a tarta z wisniami wygląda bardzo efektownie


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1205 dnia: 14 Listopada 2008, 13:42 »
nie nie tak wygląda  Milky way
[/url]
[/url]

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1206 dnia: 14 Listopada 2008, 13:48 »
przepis ten dostałam od koleżanki i podpisany był  Milky way..ale teraz już mam wątpliwości jakie to ciasto ,ponieważ sprawdziłam na internecie wuzetke i ona  ma podobne składniki i podobnie się je przyrządza  ???
[/url]
[/url]

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1207 dnia: 19 Listopada 2008, 09:50 »
Zuza zrobię Twoje ciacho na weekend ;)  ;D

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1208 dnia: 19 Listopada 2008, 10:13 »
ciekawe  ja też zrobie ja jakie orzechy dowolne czy włoskie ?

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1209 dnia: 19 Listopada 2008, 10:46 »
Zuza a jaką masz blaszkę? Chodzi mi o jej wielkość?

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1210 dnia: 19 Listopada 2008, 11:02 »
a jabłka to jak w kawałkach bo chyba idę robić

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1211 dnia: 19 Listopada 2008, 11:04 »
ok już widzę idę robić

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1212 dnia: 19 Listopada 2008, 11:05 »
A na ile minut wrzucasz?

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1213 dnia: 19 Listopada 2008, 11:09 »
Ja mam irlandzką blaszkę i ona jest mniejsza dlatego pytam ;) polska blaszka nie mieści mi się do piekarnika :P

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1214 dnia: 19 Listopada 2008, 12:09 »
Juz się piecze

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1215 dnia: 19 Listopada 2008, 13:56 »
Madziu jest pyszne i nie aż tak słodkie

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1216 dnia: 19 Listopada 2008, 14:17 »
Zuza - a ile jajek do tej Twojej Wiewiórki, bo chętnie bym upiekła :D
A nie widzę ich w składnikach ;(

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1217 dnia: 19 Listopada 2008, 14:25 »
Dzięki :D
Pewnie dopiero w weekend będę miała czas na pieczenie, ale na pewno będzie zrobione :D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1218 dnia: 19 Listopada 2008, 14:35 »
No to ja w weekend tez piekę, mam jabłka i orzechy już. ;D

To wyjdzie ciacho badziej kruche, czy plackowate? z przepisu mi sie zdaje że kruche?


Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1219 dnia: 19 Listopada 2008, 14:45 »
Na oko akurat 4 :) Bo ze 3 było za gęste :)

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline tchiopentalik
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 183
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1220 dnia: 19 Listopada 2008, 21:50 »
Dziewczyny potrzebuję jakiś dobry sos do placka po węgiersku, jak coś macie to poproszę bo ja nie mogę znaleźć.

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1221 dnia: 19 Listopada 2008, 23:31 »
podaje przepis na ciasto z orzechami i jablkami - zawsze wychodzi :)) i jes mega szybkie w przyrzadzeniu i pyszne

WIEWIÓRKA
2szkl. maki
1 szkl. cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sodz
1 lyzeczka (moga byc dwie jak kto lubi - albo wcale) cynamonu
1/2 szkl. oleju
1 szkl. pokrojonych orzechow
3 duze jablka (obrac, wyjac gniazda, pokroic na cwiartki i potem na plasterki)

jajka ubic z cukrem, dodac mokę, proszek, sode, cynamon i olej. dodac orzeczy i jablka (teraz to juz recznie wymieszac)i do piekarnika - piec w 170-180 stopniach

na koniec ciasto (juz ostudzone) posypac cukrem pudrem (ja tak lubie) lub polac jakas polewa



zuza a ile tych jajek? na 2 szklanki maki to z 4 chyba  ??? ???



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1222 dnia: 20 Listopada 2008, 07:46 »

ale ze mnie gapa - 4 jajka :))

powtarzam uzupelniony przepis.....




Megan, parę postów wyżej Zuza odpowiedziała już na to pytanie :)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1223 dnia: 20 Listopada 2008, 09:17 »
zuza  podawałaś ostatnio przepis na risotto, - mam nadzieje, że nie pomyliłam osoby,

kupiłam w końcu ryż i będę go próbowała ale musze nzlaeźć przepis bo gdzieś zapodziałam  :D

ale to chyba dlatego, że połozyłam w takim miejscu, że późnij będę na pewno wiedziała, że on tam jest hahaa

Offline marzenieeee

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5625
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1224 dnia: 20 Listopada 2008, 13:34 »
oj to muszę na któryś obiadek spisać :)

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1225 dnia: 20 Listopada 2008, 14:03 »
dzięki za napisanie jszcze raz przepisu,

mam nadzieje, że się uda bo jak pierwszy taz robiłam to chyba nie wyszło  :P

ale przepis miałam bardziej skomplikowany  :D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1226 dnia: 20 Listopada 2008, 22:32 »
Zuza, zrobiłam wczoraj wiewiórkę. Wszystkim smakuje - ja ze względu na orzechy nie próbowałam ale wierzę rodzince  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1227 dnia: 21 Listopada 2008, 13:01 »
Risotto to jedna z podstawowych potraw u mnie w domku, bardzo lubimy!

Moje ulubione 3 wersje to z grzybami,  z łososiem i ze szparagami. Chętnie jemy też z owocami morza.

Z grzybkami robię tak:
Risotto: podsmażam cebulkę na oliwie z masłem, potem wsypuję ryż. Po jakiejś minucie zalewam chluśnięciem winka białego. Po chwili dodaję po troszce bulionu (uwaga, przygotowuję go w innych proporcjach 1 kostka / litr wody. Uważam, że wg tradycyjnych proporcji jest za mocny i smak bulionu jest zbyt zdecydowany a nie czuć reszty ziół). No i tak dolewając co chwilę bulionu (tak by przykrywał ryż) robi się risotto aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawiam czosnkiem i ziołami wg uznania.

Z grzybami:

Na osobnej patelni podsmażam na maśle cebulkę i grzyby. Doprawiam je i dodaję do risotto w ostatniej minucie duszenia ryżu.

Z łososiem:

Wędzonego łososia nie podgrzewam, dodaję zimne plastry na telerz. Ozdabiam pomidorkami cherry, bazylią i parmezanem.

Z owocami morza:

Rybę w kawałkach (filety np z pangi) dodaję do ryżu pod koniec jego duszenia się. Krewetki podsmażam na maśle z czosnkiem na osobnej patelni i dodaję już na talerz. Podobnie pozostałe owoce.


Ze szparagami:

Risotto osobno. Szparagi gutuję w wodzie z chluśnięciem oleju, solą i cukrem. Dodaję na talerzu polewając całość masłem z czosnkiem.


Czasami robię także risotto z serami pleśniowymi - wówczas sery dorzucam pod koniec duszenia ryżu.

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1228 dnia: 24 Listopada 2008, 09:22 »
Ja właśnie idę robić wiewiórkę  :D ciekawe jak mi wyjdzie  ;D

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1229 dnia: 24 Listopada 2008, 09:49 »
Mam pytanie...składniki na ,,Wewiórkę" są na jaka blecję???? małą???Bo chcę zrobić

Ja ostatnio piekłam ,,Raffaello"-przepis wzięłam z Claudii...i pycha wyszło :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.