Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #630 dnia: 20 Lutego 2008, 21:08 »
CHLEB DOMOWY
1 kg mąki (pszennej, żytniej, razowej do wyboru)
1 litr przegotowanej ciepłej wody
3/4 szklanki słonecznika
3/4 szklanki otrębów pszennych
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki siemienia lnianego
Zaczyn (pierwszy raz zaczyn można zrobić samemu z małej ilości składników i odłożyć go na kilka dni do lodówki, żeby mógł "urosnąć")

Mąkę wymieszać z nasionami. W wodzie rozpuścić zaczyn i wlać do mąki. Dobrze wymieszać. Odłożyć do słoiczka 2 łyżki ciasta (w lodówce można przechowywać do 2 tygodni). Ciasto przełożyć do 2 blaszek wysmarowanych olejem i obsypanych otrębami. Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach

Zapomniałam napisać, że ten chleb w blaszkach musi wyrosnąć. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i niech stoi przez całą noc a rano upiec.

Jeszcze mi się przypomniało, że do ciasta trzeba dodać 2 łyżeczki soli  :glupek:



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #631 dnia: 22 Lutego 2008, 09:01 »
A teraz podaję przepis na chlebki na drożdżach.

Baza do wszystkich chlebów:

250 g mąki (np. żytnia, pszenna, razowa lub graham)
40 g drożdży (pokruszyć)
10 g cukru
300 ml ciepłej wody (w razie potrzeby można dać troszkę więcej, jeżeli ciasto wyjdzie bardzo gęste)
10 g oleju
250 g maki pszennej
10 g soli

Wszystkie ww. produkty wsypywać do miski od miksera w takiej kolejności jak napisałam. Ustawić mikser (robot) na odpowiedni program i mieszać tak długo aż wyjdzie gładka masa.
Podłużna blaszkę lekko wysmarować olejem i wysypać np. otrębami. Ciasto przełożyć do blachy i zostawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

Można zrobić różne wersje w zależności od upodobania

CHLEB ORKISZOWY - do bazy dodać 6 zmielonych śliwek kalifornijskich i 60/70 g maki orkiszowej

CHLEB RYŻOWY - do bazy dodać 70/80 g ugotowanego ryży

CHLEB WIEJSKI - do bazy dodać 70/80 g ugotowanych ziemniaków

CHLEB SWOJSKI - do bazy dodać 40 g ugotowanego ryżu i 40 g ugotowanych ziemniaków

Smacznego



Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #632 dnia: 22 Lutego 2008, 19:52 »
Ma ktoś może przepis na zupę szparagową????

Jeśli takie coś w ogóle istnieje  ;D

Mój Ł. sobie wymyślił, że kiedyś jadł i mu smakowała  ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #633 dnia: 22 Lutego 2008, 20:42 »
Zupa szparagowa ze śmietaną

50 dag białych szparagów
4 zielone szparagi
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
2 żółtka
gałka muszkatołowa
125 ml śmietany
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końce.
Skórki i odkrojone kawałki szparagów gotować około 20 minut w 700 ml osolonej wody z cukrem.
Odcedzić, wywar zachować.
Szparagi pokroić, gotować w wywarze około 8 minut, wyjąć.
Mąkę przesmażyć na roztopionym maśle, wlać wywar ze szparagów, gotować około 5 minut, stale mieszając.
Zupę zdjąć z ognia, zagęścić żółtkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, włożyć szparagi.
Śmietanę lekko ubić, dodać do zupy.
Zupę posypać posiekaną pietruszką.



Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #634 dnia: 22 Lutego 2008, 20:52 »
Martulka dziękuję bardzo  :D

Musiałam przeoczyć ten przepis jak przeglądałam wątek kulinarny  ;D

A czy ktoś może wie czy te szparagi sprzedają jako mrożonki, świeże??

O tej porze roku gdzieś w ogóle je znaję?

Przypuszczam, że z takich ze słoiczka nie moża skorzystać  ;D ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #635 dnia: 22 Lutego 2008, 23:25 »
Mrożonych szparagów raczej nie widziałam, a świeże chyba już niedługo powinny się pojawić. Niemcy zajmują się ich uprawę i z tego co pamiętam to właśnie na początku wiosny się je zbiera.



Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #636 dnia: 14 Marca 2008, 23:07 »
jejku, tyle fantastycznych przepisów, że zaśliniłam podłogę ;)
na razie jestem na 12 stronie, więc jeśli przepis się powtórzy to przepraszam ;)

Sałatka z tuńczyka
- torebki ryżu;
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, lub jaki będzie ;)
- ogórki konserwowe;
- papryka konserwowa;
- czerwona fasola z puszki;
- majonez;
Ryż ugotować w osolonej wodzie (można dodać zamiast soli trochę jarzynki- Vegeta czy co kto ma).
Po ostygnięciu dodać osączonego tuńczyka i opłukaną fasolkę i resztę składników pokrojonych w drobną kostkę. Nie piszę ile ogórków i papryki bo to wedle uznania- trzeba w trakcie robienia próbować. Na koniec majonez.
Jest pyszna :D

Sałatka z kurczakiem ala grecka
- 3 cycki z kurczaka;
- sałata lodowa;
- 4 pomidory;
- długi ;) ogórek świeży;
- pół papryki czerwonej i pół żółtej;
- cebula czerwona;
- puszka kukurydzy;
- ser feta;
- dużo oliwek
sosy:- zawsze robię dwa w miseczkach osobnych i każdy polewa którym chce
sos czosnkowy- jogurt naturalny, wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, czosnek granulowany, sól i pieprz, albo sól czosnkową zamiast soli i czosnku granulowanego;
a drugi sos to gotowiec Knorr`a- sos grecki- wg przepisu na opakowaniu ;)

cycki s kurczaka kroję w małą kostkę- zalewam odrobiną oleju, przyprawiam delikatem czerwonym, dużą ilością pieprzu i czosnkiem granulowanym. Obsmażam na chrupiąco i na ręcznik papierowy.
Pozostaje tylko porwać sałatę, pokroić resztę skłądników, wymieszać i szamać ;D

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #637 dnia: 15 Marca 2008, 12:38 »
co do sałatki z tuńczyka to miały być 2 torebki ryżu, generalnie tyle torebek ryżu ile puszek tuńczyka.

ciasto rafaello

BISZKOPT
- 5 jajek;
- 1,5 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 łyżek oleju;
Białka ubić, dodać cukier, pomału dodać żółtka i olej. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem. Piec ok 35-45 min w temp 150-170 st.- będzie widać kiedy ciasto jest już dobre.
MASA:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- mleko- ile w przepisie na budyniu;
- kostka masła lub Kasi;
Zmiksować ostygnięty budyń z masłem na puszystą masę.

Blachę najlepiej wyłożyć pergaminem do pieczenia, bo łatwiej jest wtedy wyciągnąć biszkopt.
Po wystygnięciu ciasta przekroić je, wierzch ciasta cienko posmarować masą budyniową, resztą masy rozprowadzić równomiernie na dolnej warstwie ciasta i przykryć górną.
Na pewno część budyniu wyjdzie bokiem, wtedy zbierz go i zjedz ;D
Dzięki pergaminowi łatwo można przełożyć ciasto do blachy.

WIóRKI KOKOSOWE
- 1 paczka wiórków;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka masła lub margaryny
Rozpuścić masło na patelni, wsypać wiórki i cukier, podsmażyć wszystko na złoty kolor i ostudzonymi wiórkami posypać wierzch ciasta wcześniej wysmarowany budyniem.

Wiórki można zastąpić płatkami migdałów
smacznego ;D

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1147
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06-09-2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #638 dnia: 16 Marca 2008, 14:18 »
a u nas dzisiaj na obiadek ogórkowa i ziemniaczki zapiekane z ziołami polace jajkiem, i do tego zapiekane warzywa  pycha ;D



Będzie Synek:)

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #639 dnia: 18 Marca 2008, 14:49 »
Olcia moze troche głupie pytanko a jak robisz zapiekane warzywa i jakie sie nadaja??
A te jajko na kartofle polewasz przed koncem czy jak??  :drapanie:

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1147
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06-09-2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #640 dnia: 18 Marca 2008, 15:01 »
Olcia moze troche głupie pytanko a jak robisz zapiekane warzywa i jakie sie nadaja??
A te jajko na kartofle polewasz przed koncem czy jak??  :drapanie:

kupuje takie mrożone warzywa na patelnię rozkładam je ba rozgrzaną blachę pozypują mozarellą i piekę 10-15 mi

a jajko polewam "rozbebłanym" jajkiem już zrobione ziemniaki i tak piekę aż żółtko i białko się upieką jakieś 3-4 min



Będzie Synek:)

Offline ASIA39

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4671
  • Płeć: Kobieta
  • Szata miłości utkana jest z materiału codzienności
  • data ślubu: 18.08.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #641 dnia: 18 Marca 2008, 18:29 »
ok dziękuje :)

Offline Olcia27
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1147
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06-09-2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #642 dnia: 18 Marca 2008, 18:30 »
nie ma za co i zycze smacznego ;D



Będzie Synek:)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #643 dnia: 18 Marca 2008, 20:56 »
No no widze nowe przepisy :)

Co do Rafaello to ja robie normalny biszkopt a na to masa :
Ciasto „Rafaello”

Składniki:
· ½ litra kremówki
· 2 bite smietany w proszku („Śnieżki”)
· 6 kieliszków adwokata
· 20 dkg kokosu
· wiórki migdałowe
· 1 biała czekolada.


Jak przyrządzić?

Biszkopt przekroić na dwie nierówne części ( góra cieńsza). Spód biszkoptu skropis częścią adwokata, drugą cześć biszkoptu pokruszyć, Odlać troszkę kremówki do rondelka i podgrzać z czekoladą - uważać aby nie przypalić. Resztę kremówki ubić na sztywno, dodać 2 „Śnieżki” i wymieszać.
Do pokruszonego biszkoptu dodać bitą śmietanę, kokos, wiórki migdałowe, adwokata oraz rozpuszczoną czekoladę.
Masę wyłożyć na biszkopt. Wierzch ciasta można posypać kokosem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

lub

Krem:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 śnieżka
1 \"śmietan-fix\"
20 dag kokosu
3 białe czekolady

Do małego rondelka odlać z puszki trochę mleka i rozpuścić w nim 1 1/2 tabliczki czekolady, w kąpieli wodnej i ostudzić. Resztę mleka ubić, aż powiększy lekko swoją objętość. Dalej ubijając dodć śnieżkę, a nasępnie \"śmietan-fix\", wystudzoną czekoladę i kokos.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #644 dnia: 19 Marca 2008, 13:59 »
a ja wam podam przepis na pyszną i łatwą do przygotowania zupę cebulową
oto przepis:
zupa cebulowa

1kg cebuli
3 łyzki mąki
troszke masła
4 kostki rosołowe(bulion wołowy)

cebulę obrać, drobno pokroić(najlepeij wrzucić do malaksera).Trochę roboty z krojeniem kg cebuli
cebulę wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle.Potem dodać 3 łyżki mąki.Wszystko przerzucić do garnka z bulionem i dodoać pieprz.Chwilę pogotować.I już
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #645 dnia: 19 Marca 2008, 15:11 »
brzmi pysznie, chyba wypróbuję  :) a na ile wody???

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #646 dnia: 19 Marca 2008, 15:22 »
A może jakieś wiosenno - Wielkanocne przepisy? ;D

Offline pomarancza

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 640
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #647 dnia: 19 Marca 2008, 15:23 »
A może jakieś wiosenno - Wielkanocne przepisy? ;D

Tak, tak, przepisy na jajka  ;D ;D ;D tzn. jaja na rózne sposoby i inne wielkanocne potrawy

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #648 dnia: 19 Marca 2008, 19:12 »
super pomysl :) jutro znajde przepis na pyszny sernik to wam podrzuce- prosty, zawsze wychodzi a jest swietny :) nawet tesciowka prosila mnie ostatnio zebym na swieta i jej imieniny upiekla  ;D a jest tak prosty... tylko kaloryczny... taka bomba cholesterolowa, dlatego w moim domu nazywa sie go "zemsta tesciowej"  ;D ale to jutro ... ;D



Offline pomarancza

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 640
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #649 dnia: 20 Marca 2008, 11:02 »
Znalazłam fajny i łatwy przepis na nadzienie do jajek:
Uwielbiam tuńczyka, więc na pewno zrobie:

jaja faszerowane tuńczykiem:
-łyzka majonezu
-1 puszka tuńczyka w sosie własnym
-4 jaja na twardo
-1 łyżeczka tartego chrzanu
-1 łyzka posiekanej pietruszki
-4 rzodkiewki

Rozdrobnic tuńczyka, jaja obrać, przekroić. Wyjąć żóltka, utrzec z majonezem,  tuńczykiem i chrzanem.  Dodać natke pietruszki. Połówki białek wypełnic masą, nadając kształt całych jaj.  Przybrac rzodkiewkami.

Offline merkunek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9817
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #650 dnia: 20 Marca 2008, 14:21 »
Poproszę przepisy na jakieś lekkie ssałatki ;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #651 dnia: 20 Marca 2008, 14:28 »
Moja ulubiona sałatka:
jedna pierś podwójna ugotowana
puszka kukurydzy
puszka ananasa
można  dodac seler marynowany
troszkę soli, pieprzu, czosnku granulowanego i majonez

To samo można zrobic dając zamiast piersi tuńczyka, ale wtedy bez selera



Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #652 dnia: 20 Marca 2008, 17:01 »
Martulka ta sałatka jest moją ulubioną ;D tylko ja nie daję selera tylko ryż ugotowany ;D
Teraz spróbuję z selerem :D

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #653 dnia: 20 Marca 2008, 17:43 »
obiecany przepis na sernik...

Sernik Zemsta Teściowej  ;D

skladniki
1kg twarogu (wiadereczko)
10 jajek
1kostka masła
2 szklanki cukru
6łyżek kaszy manny
1 łyżka śmietany słodkiej
1 łyżeczka proszku do piexczenia
cukier waniliowy
aromat pomaranczowy (ile kto lubi)

Wysmarowac blache czescia masla, i obsypac bułką tarka albo garscia kaszy, nadmiar otrzepac.żółtka utrzec z cukrem zwykłym i waniliowym na kogel- mogel. Jak już bedzie jasne i cukier sie rozpusci dodajemy masło. Potem dodajemy twarog i miksujemy. po dodaniu sera jak juz wszystko sie polaczy dodajemy aromaty, kasze, proszek do pieczenia i śmietane. osobno ubijamy bialka "na sztywno". Piane z bialek dodajemy do masy i delikatnie laczymy lyżką. jesli chcemy zrobic np. sernik z brzoskwiniami to dodajemy. wylawamy na blache i wkladamy do cieplego piekarnika (max. 200 stopni żeby sie nie spalilo) na 1 godz i 15- 30 min. Czasem potzrebyje troszke dłużej posiedziec w piecu szczególnie jesli piekarnik niegrzeje jakos rewelacyjnie. no chyba pamietalam o wszystkim :)

jesli ktoś sie skusi to życze smacznego  ;D



Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #654 dnia: 21 Marca 2008, 14:23 »
Właśnie... ja podobnie jak Asia-Merkunek szukam przepisów na lekkie sałatki... takie bez mięska - bo mają być jedzone z mięskiem...
Znalazłam coś takiego ale nie wiem czy jest dobra bo jej nie robiłam jeszcze:

Sałatka "żółta"

0,5 kilo sera żółtego zetrzeć na tarce na większych oczkach
ananas z puszki
kukurydza z puszki
2 ząbki czosnku - wcisnąć
zioła prowansalskie "Knorra"
majonez

Offline Madzialena

  • Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2207
  • Płeć: Kobieta
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #655 dnia: 21 Marca 2008, 16:15 »
Ja mam zamiar ugotować żurek... znalazłam 2 przepisy, jakoś je połączę i zobaczymy co z tego wyjdzie.. i czy to będzie zjadliwe.. a w zasadzie czy to będzie "pitne".. jestem tak  nauczona, że żurek jest tylko na święta i służy do picia (czyli nie ma w nim żadnych ziemniaków, jajek itp).

Cóż.. zobaczymy, co z tego wyjdzie..



Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #656 dnia: 5 Kwietnia 2008, 13:50 »
8 paczek herbatników

1 mleko skondensowane słodzone Gotować przez 3 godziny pod przykryciem
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka Zagotować budyń z mlekiem ostudzić dodać masło
1/2 kostki masła

0,5l śmietany 30% Ubić śmietanę dodać Snieżki i dalej ubijać dodać fix - ubijać
2 śnieżki jeszcze przez chwilę
1 fix do śnieżki

Czekolada gorzka Utrzeć na wierzch

Układać na blaszce:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- budyń
- herbatniki
- śmietana
- czekolada

I moje dzieło :

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #657 dnia: 5 Kwietnia 2008, 14:01 »
No nie powiem Antalis.Aż ślinka cieknie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #658 dnia: 5 Kwietnia 2008, 14:24 »
Antalis właśnie dostałam ten przepis od kolegi i mam zamiar wypróbowac ;D smakowicie wygląda :D

Offline Beacia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 964
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19. 07. 2008 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #659 dnia: 6 Kwietnia 2008, 18:04 »
Niedawno jadłam taki placuszek- pychota i taki słodkiiiiiiiiiiiiiiii  ;D