Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2987511 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #450 dnia: 27 Października 2007, 15:03 »
Na fordonie zupa ogonowanie stanowiła problemu, gorzej było ze śmietaną 30%  ;D  Co nie zmienia faktu że przepis banalnie prosty a naprawde pyyyszny...
Mój Przyszły  zaroodporne naczynie prawie wylizał  :skacza:



Offline tchiopentalik
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 183
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #451 dnia: 27 Października 2007, 16:49 »
Czy to żaroodporne naczynie ma być przykryte w piekarniku ???????????

Offline grecka

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #452 dnia: 27 Października 2007, 22:07 »
moje nie było a i tak wyszło świetnie , wierzcvh był bardziej spieczony ( miałam pieczarki u góry) ale smakowało nam :)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #453 dnia: 28 Października 2007, 08:59 »
kurak w ogonowej zrobiony, był pycha, tylko języki poparzyliśmy - tak nam smakowało
On 2011
Ona 2013

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #454 dnia: 28 Października 2007, 12:11 »
tak, ja przykrywam

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #455 dnia: 28 Października 2007, 15:42 »
A ja w piątek zrobiłam przepyszną zapiekankę, a właściwie  ciasto mięsne :D Dam przepis of course tylko muszę pamiętać! I zajrzeć najpierw do ściągi (niestety tym razem to nie  w 100% moja inwencja). Jutro napiszę :)

Ale chwalipięta ze mnie :D:D:D:D:D

Offline Wercia

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7020
  • Płeć: Kobieta
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #456 dnia: 2 Listopada 2007, 14:02 »
Lemmy i gdzie jest przepis na zapiekankę... :hmmm: :obrazony:

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #457 dnia: 2 Listopada 2007, 18:20 »
właśnie :?:

Rajdówka wcinałam kurczaczka z przepisu- mniamniusi :D Palce obizałam :skacza:

Dawac nowe przepisy- głodna jestem :!:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #458 dnia: 10 Listopada 2007, 11:38 »
a ja mam pytanie dot. prze[isu na rajdówkowego kurczaka
nie śmiejscie sie ze mnie jeśli wyada sie wam głupie

- jak marynować te piersi w zupie ogonowej - tzn zrobić najpierw proszek z wodą potem doadać kurczaka?
czy traktowac ten proszek jak przyprawę i nim obsypać kuraka i tak go marynować?
pomóżcie - impreza zaczyna sie o 18tej  ;)[

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #459 dnia: 10 Listopada 2007, 12:23 »
wydaje mi się że ma być sam proszek. Rajdówka napisała tak: kurczaka panieruje w zupie ogonowej winiary (proszek oczywiscie), nastepnie go obsmazam na oliwce;

Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #460 dnia: 10 Listopada 2007, 12:24 »
oki też tak myślałm

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #461 dnia: 10 Listopada 2007, 12:29 »
daj znac jak wyszło  :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #462 dnia: 10 Listopada 2007, 13:44 »
tak tak zupe traktowac jako panierke :los:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #463 dnia: 10 Listopada 2007, 15:56 »
juz to zrobiłam i jest pyszne tylko za mało kuraka dodałam

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #464 dnia: 10 Listopada 2007, 22:19 »
wyszło super!!!
świetny i prosty pomysł!!

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #465 dnia: 10 Listopada 2007, 22:39 »
;D

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #466 dnia: 11 Listopada 2007, 07:56 »
całe szczęście, że nadal dyskutujemy o rajdówkowym kurczaku bo ja mam jeszcze pytanie o proporcje - lubię dokładnie wiedzieć ile czego powinno być.
Robiłam już raz ten przepis - pycha, ale coś mało mi wyszło. Rajdówko ile dajesz wszystkiego na 12 osób?



Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #467 dnia: 11 Listopada 2007, 08:12 »
a porpos kurczaka - przepis tescia w wykonaniu mojego meza  ;D chociaz i takie beztalencie kuchenne jak ja poradziloby sobie ... chyba  ::)

potrzebne sa - blacha do pieczenia szt 1, folia aluminiowa do wylozenia blachy a pozniej obwiniecia kurczaka, sol 1 kg, kurczak (caly) szt 1 - przyprawy wg gustu - uwaga nie dajemy zadnego oleju, oliwy etc do marynaty

marynujemy kurczaka w przyprawach (u nas byl czosnek pieprz, papryka, chili, corriander i ziola prowansalskie) NIE DAJEMY SOLI, wykladamy folia blache i wysypujemy sola, kladziemy kure - najpierw na pleckach i do piekarnika ... po ok 20 min sprawdzamy co i jak i jak zarumieniona i wyglada na chrupka przekladamy na druga strone, otrzepawszy nadmiar soli z pleckow...
po kolejnych okolo 15 minutach wyjmujemy calosc z piekarnika i pozbywszy sie soli z folia, wkladamy kurczaka luzno zawinietego w folie do piekarnika na kolejne 5-10 min ... piekarnik de facto mozna wylaczyc po ok 5 minutach i pozwolic kurczakowi "dojsc" czy tez wchlonac miesu przyprawy ...

polecam - swietne dla ludzi nie jedzacych smazonego jak ja ...



Offline tchiopentalik
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 183
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #468 dnia: 14 Listopada 2007, 22:21 »
Zrobiłam z zupą ogonową pychotka  ;D ;D ;D
Tylko strasznie dużo mi sosu wyszło. Miałam dwie warstwy piersi i pieczarek.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #469 dnia: 15 Listopada 2007, 08:33 »
Ja też robiłam rajdówkowego kurczaka, ale dodałam dużą śmietanę 30% i sos był trochę za tłusty jak dla mnie, jednak sam pomysł jest super.  :brawo_2: Acha dodałam do tego jeszcze trochę podsmażonej cebulki.  :obiad:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #470 dnia: 15 Listopada 2007, 08:42 »
u nie zauwazylam postu martulki :mdleje:


duzo zalezy wlasnie od smietany (musi byc gesta - nie rozlewa sie jej tylko na gore rozklada - ona sama fajnie splynie :los:)


ogolnie na taka impreze robie ok 4-5 podwojnych piersi kurczaka (czyli ok 8-10 pojed.) 1kg-1,5kg pieczarek i 2 duze smietany ;D aha zup ogonowych 2-3 szt.

najwiecej zajmuje panierowanie tych kawalkow, smaze na 2 patelniach :los:

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #471 dnia: 15 Listopada 2007, 09:22 »
duzo zalezy wlasnie od smietany (musi byc gesta - nie rozlewa sie jej tylko na gore rozklada - ona sama fajnie splynie :los:)
Aaaaaaaa moja była taka rzadka jak do zupy.  :glupek: Ale smak pyszny. Podawałam potrawkę z ryżem, polałam tym sosem żeby nie był za suchy i  było superowe - oboje z Małżem zajadaliśmy aż nam się uszy trzęsły. ;)

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #472 dnia: 15 Listopada 2007, 09:24 »
ja podaje do tego pieczywo - wszyscy zawsze wyczyszcza talerze :los:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #473 dnia: 15 Listopada 2007, 10:32 »
a ja ostatnio jadłam cos fajnego

nie wiem jak to nazwac czy sałatke czy przystawka

papryka konserwowa z fetą


papryke konserwową pokroić na mniejsze kawałki i dodac do niej rozdrobnioną fete
rozłożyc na półmisku i posypac dużą ilością lekko uprażonych platkow migdałowych i posypac duza iloscia pietruszki

mowie wam genialne zestawienie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #474 dnia: 15 Listopada 2007, 20:16 »
rajdówko dziękuje ci za odpowiedź. Ja zrobiłam tylko z 1 podwójnej piersi i 30 dkg pieczarek, no i moja śmietana była rzadka. Nic dziwnego, że mi tak mało wyszło, ale dla nas wystarczyło. Ja też podałam to z ryżem i wcinaliśmy aż nam sie uszy trzęsły :)



Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #475 dnia: 16 Listopada 2007, 08:26 »
A ja wczoraj zrobiłam ciasto z jabłkami - bardzo łatwe i szybkie  ;D

Podaję przepis, jakby ktoś miał ochcotę

4 całe jaja
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
6-7 jabłek (wg. uznania)

Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Do blaszki (moja miała ok. 25 - 45 cm) Wlewamy połowę ciasta, układamy na nią jabłka (obrane i pokrojone w półksiężyce) i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok 1 godz w 200 stopniach. Ja dodałam do ciasta jeszcze rodzynki, można dodać orzechy.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #476 dnia: 20 Listopada 2007, 18:00 »
dziewczyny a macie sprawdzone przepisy na koktaile mleczne?
po prawie 5 miesiacach zaczęliśmy używać miksera
ale nie bardzo wiemy co można by tam wrzucić, żeby miec pyszny koktail?

Offline rajdowka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7240
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #477 dnia: 20 Listopada 2007, 20:07 »
jogurt naturalny i banan albo mrozone truskawki, jogurt naturalny i cukier puder.. ;D

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #478 dnia: 20 Listopada 2007, 20:23 »
Rajdóweczko to najpyszniejszy pzrepis jak kogłą spodac  :-*
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #479 dnia: 21 Listopada 2007, 08:20 »
Może być też maślanka zamiast jogurtu naturalnego. :taktak: Ja dodaję jeszcze trochę cukru waniliowego. :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka: