a porpos kurczaka - przepis tescia w wykonaniu mojego meza

chociaz i takie beztalencie kuchenne jak ja poradziloby sobie ... chyba

potrzebne sa - blacha do pieczenia szt 1, folia aluminiowa do wylozenia blachy a pozniej obwiniecia kurczaka, sol 1 kg, kurczak (caly) szt 1 - przyprawy wg gustu - uwaga nie dajemy zadnego oleju, oliwy etc do marynaty
marynujemy kurczaka w przyprawach (u nas byl czosnek pieprz, papryka, chili, corriander i ziola prowansalskie) NIE DAJEMY SOLI, wykladamy folia blache i wysypujemy sola, kladziemy kure - najpierw na pleckach i do piekarnika ... po ok 20 min sprawdzamy co i jak i jak zarumieniona i wyglada na chrupka przekladamy na druga strone, otrzepawszy nadmiar soli z pleckow...
po kolejnych okolo 15 minutach wyjmujemy calosc z piekarnika i pozbywszy sie soli z folia, wkladamy kurczaka luzno zawinietego w folie do piekarnika na kolejne 5-10 min ... piekarnik de facto mozna wylaczyc po ok 5 minutach i pozwolic kurczakowi "dojsc" czy tez wchlonac miesu przyprawy ...
polecam - swietne dla ludzi nie jedzacych smazonego jak ja ...