Piersi w pachnącej pierzynce
1 kg piersi z kurczaka (może być indyk lub cielęcina)
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
150 g sera feta
pół pęczka tymianku
3 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
Mięso pokroić na dosyć grubą kostkę (ok. 2-3 cm), wrzucić do naczynia do zapiekania, wlać ok. pół szklanki oleju/oliwy, wymieszać starannie i odstawić na 1 godzinę.
Po godzinie dodać jogurt, ser feta, starty czosnek, posiekany drobno tymianek, sok z cytryny i pieprz (idealny byłby cytrynowy), ponownie wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po 2 godzinach dodać nieco soli (ostrożnie, feta jest słona!), wymieszać po raz ostatni i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Podawać posypane oliwkami, z sałatką grecką i chlebem pita oraz białym winem.
i kilka wariacji jabłkowych
Jabłecznik z orzechami6 jabłek średniej wielkości,
1 i 1/4 szklanki cukru kryształu,
łyżka miodu,
3 jaja,
2 szklanki mąki,
pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
3 łyżki oleju,
łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
aromat waniliowy lub rumowy
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cukrem i miodem, odstawić na 2 godz. Następnie dodać żółtka, aromat, olej, zmielone orzechy, mąkę z proszkiem i sodą. Na koniec delikatnie wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do tortownicy (średniej wielkości) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i upiec w temperaturze około 180°C.
NieboCiasto:
30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
75 dag jabłek, 25 dag cukru kryształu, 2 łyżeczki soku cytrynowego (wsypać do gorącej masy suchą galaretkę)
Masa II:
25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 łyżki gęstej śmietany
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć. Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki. Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Konfitury z rajskich jabłuszek1 kg czerwonych, prawie dojrzałych rajskich jabłuszek umyć, osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min.), uważając, aby nie popękały. Odcedzić jabłuszka (wodę zostawić), i dokładnie osączyć.
Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć je, odwrócić dnem do góry i przykryć lub pasteryzować 5-10 min.
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka - po 1/2 kg - obrać, pokroić na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.
Ciasto z budyniem i jabłkami3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 mały proszek do pieczenia
2 jajka
1 margaryna
2 budynie (waniliowe lub śmietankowe)
1litr mleka
1kg jabłek
Mąkę, proszek, margarynę posiekać. Jajka ubić z cukrem i dodać do mąki, proszku i margaryny. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować. Pierwszą część położyć na wysmarowaną blachę i ułożyć na niej pokrojone w plastry jabłka - zalać gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Placek z jabłkami6 jaj
2 szklanki cukru - zmiksować
Dolać ½ szklanki oleju
4 ½ szklanki mąki + kakao (2 łyżki wymieszane z 2 łyżeczkami sody do ostatniej szklanki)
Zmiksować, wymieszać.
2kg jabłek pokroić, rodzynki, orzechy, 1 olejek rumowy - kładziemy na blachę. Piec około 1 godziny w 160-180'.
Jabłka w cieście1 szkl mąki,
1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
3 jajka,
4 nieduże jabłka,
szczypta soli,
2 łyżki cukru pudru-ilość uzależnić od słodkości jabłek
(plus cukier puder do posypania),
olej do smażenia
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zsiadłe mleko, a później sól i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę-wymieszać z masą żółtkową i zostawić na chwilę. W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na niezbyt grube krążki.
Na patelni rozgrząć olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie.
Do ciasta wkładać krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczać ciastem i kłaść na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na rumiano po obu stronach.
Po zdjęciu z patelni, położyć na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię placuszków osypać cukrem pudrem. Można do cukru dodać nieco cynamonu.