SPECJALNOśCI DOMU a.katarzyny
ZUPKA NA MROźNE DNI
garść kiszonej kapusty,
ziemniaki,
włoszczyzna,
0,5 kg brukselki
20 dkg wędzonego boczku,
kminek, ziele angielskie, liść laurowy,sól, pieprz
przecier pomidorowy,
nać pietruszki
kapustę gotować z lisciem laurowym i zielem ang, ziemniaki i włoszczyznę ugotować (aldente) w osobnym garnku. Boczek podsmażyć na patelni dodać do kapusty. 2-3 łyżeczki przecieru wymieszać z wywarem, dodać włoszczyzne i ziemniaki, brukselkę pokroić na plasterki i dołączyć na końcu. Gotować do miękkości - przyprawić do smaku.
SKRZYDEłKA SłODKO - PIKANTNE
15 skrzydełek
3 szkl wody
3 łyżki miodu
3 łyżeczki vegety,
1 łyżeczka chili (można dać więcej w woli uznania)
skrzydełka pokroić na 3 części - końcówki skrzydełek zalać woda w garnku dodać vegetę i chili - gotować pod przykryciem 20 min. potem je wyciągnąć i wyrzucić. dodać 3 łużki miodu rozmieszać i włożeyć wszystkie części mięsa - gotować na średnim ogniu do odparowania płynu aż powstanie taki karmel. podawać z ryżem.
SAłATKA Z SERA
ser zółty,
wędlina drobiowa,
puszka kukurydzy,
czerwona papryka,
por (zielona część)
majonez
sól i pieprz
ser tarkujemy, wędlinę i papryke kroimy w kostkę, por w talarki
proporcje według uznania
SMACZNEGO
Ps. cdn