Babka z majonezemcukier - 1 szklanka
jajka - 5 szt
majonez - 1/2 słoika
mąka pszenna - 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżki
zapach - 1 opakowania
sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolita masę. Następnie przelać do formy okrągłej. Piec 40-45 min w temperaturze 180 st. C
SMACZNEGO !!!
mój ulubiony
Kurczak w cieściecurry - 1 szczypta
jajko - 1 szt
mąka - 25 dag
miód - 1 łyżka
olej - 2 szkl
piersi z kurczaka - 2 szt
pomarańcza - 1 szt
woda gazowana - 125 ml
Do wysokiego naczynia wlewam wodę, wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dodajemy miód i curry, przyprawiamy solą i dobrze mieszamy. Piersi z kurczaka osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i smażmy na gorącym oleju. Na półmisku układamy liście sałaty na nich kawałki kurczaka,ja dekoruje kawałkami pomarancza......mozna zamiast wody dodać piwa alkohol wyparuje a aromat zostanie

Kurze piersi z piekarnikaskładniki:
cebula - 1 szt
majonez - 2-3 łyżeczki
pieczarki - 5-6 szt
pieprz czarny - 2 szczypta
pierś z kurczaka - 1 podwójna
sól - 2 szczypty
żólty ser - 15-20 dag
Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety.
Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.
Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi) i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. w temp. 180-190 st.
Parówki na złotoskładniki:
cebula - 1 szt
curry - 3 szczpty
kukurydza - 2 puszki
masło lub margaryna - 3 łyżki
papryka czerwona - 1 strąk
parówki - 4 szt
śmietana - 1/2 szkl
zielenina - 1 garść
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć parówki (przekrojone wzdłuż na 4 części). Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w paski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem zaszklić na tłuszczu. Kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do cebuli wymieszać na małym ogniu. Śmietanę wmieszać ze sporą porcją curry solą i pieprzem dodać kukurydzę włożyć parówki i podgrzewać przez chwilę mieszając. Przed podaniem suto posypać posiekaną zieleniną (pietruszka, tymianek, szczypiorek)
Sos TZATZIKIczosnek - 5 ząbków
gęsta kwaśna smietana lub jogurt - 350 ml
ocet winny - 1 łyżka stołowa
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 do smaku
swieże ogórki - 3 szt
Ogórki obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub drobno posiekać. Posolić. Obciążyć talerzykiem i poczekać, aż puści sok. Osączyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet winny i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 1/2 godz. Podawać do mięs z grilla.
Malibu pyszny afrodyzjak hmmm palce lizać
alkohol (wódka, spirytus lub bimber) - 1 szkl
cukier waniliowy - 2 szt
mleko 3,2% - 3 szkl
mleko skondensowane słodkie - 1 puszka
wiórka kokosowe - 200 g
Mleko, wiórka, cukier zagotować i odcedzić,
wlać mleko skondensowane i wymieszać,
powoli wlewać alkohol mieszając.
wystudzić i można się cieszyć smakiem, polecam jako afrodyzjak.
kolejny z moich przepisów to
Sałatka z pieczarekskladniki:
cebula - 2 duże
kwaszony ogórek - 2 szt
majonez - 3/4 szklanki
nieduże ziemniaki - 60 dag
olej - 3-4 łyżki
pieczarki - 30 dag
pieprz czarny - 1 szczypta
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odstawić do wystygnięcia. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, smażyć na rozgrzanym oleju tak, aby nie puściły soku. Jeśli puszczą sok, odparować. Wrzucić do miski i dopiero teraz posolić. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić, dodać do pieczarek. Ogórki i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, połączyć z pieczarkami. Dodać majonez i pieprz do smaku. Wymieszać, posypać szczypiorkiem.