Rzodkiewki z kukurydzą
Składniki
2 pęczki rzodkiewek,
puszka kukurydzy (20 dag),
owoc kiwi (10 dag),
pojemnik jogurtu naturalnego (15 dag),
3 łyżki soku z mandarynki,
szczypta białego pieprzu, sól
Sposób przyrządzania
Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Kukurydzę osączyć. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki, kukurydzę i kiwi połączyć i wymieszać. Polać jogurtem zmieszanym z sokiem z mandarynki i przyprawionym pieprzem i solą.
Surówka wiosenna
Składniki
4 marchewki,
2 zielone ogórki,
pęczek rzodkiewek,
2 cebulki dymki (bez szczypiorku),
pół pęczka koperku,
2 łyżki pestek słonecznika.
Sos jogurtowy:
kubek odtłuszczonego jogurtu lub kefiru,
sok z cytryny,
drobno zmielony biały pieprz,
sól,
odrobina cukru
Jak ważyć?
Sposób przyrządzania
Warzywa umyć, osączyć. Ogórki umyć i nie obrane pokroić w słupki, rzodkiewki w krążki. Marchew oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobne słupki. Obraną cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać do smaku sól, pieprz i cukier. Na dużym talerzu ułożyć warzywa, polać sosem jogurtowym, udekorować gałązkami koperku, posypać pestkami słonecznika (można je przedtem uprażyć na patelni i ostudzić, będą wtedy chrupiące).
Surówka wiosenna
Składniki
2-4 marchewki,
2 małe kalarepki,
mały ogórek,
4 małe pomidory,
pęczek rzodkiewek,
pełna łyżka posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki,
szklanka jogurtu,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
łyżka keczupu,
odrobina cukru,
sól, pieprz
Jak ważyć?
Sposób przyrządzania
Jarzyny umyć, obrać, pokroić w słupki lub kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Jogurt wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, keczupem i przyprawami. Jarzyny ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać zieleniną, przybrać plasterkami pomidorów.
surówka z białej kapusty
Składniki
1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)
2 marchewki średniej wielkości
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
słodki sos chili
kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru
Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki
50 dag czerwonej kapusty,
2 soczyste winne jabłka,
kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
łyżka rodzynków,
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,
sok z cytryny,
cukier, sól
Sposób przyrządzania
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, zagotować, po czym wylać na sitko, polać zimną wodą i osączyć. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W salaterce wymieszać kapustę z jabłkami, rodzynkami i olejem. Przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą.
Surówka wielokolorowa
Składniki
Nieduża główka
kapusty,
dwa pomidory,
po pół pęczka koperku i grubego szczypioru,
cebula,
dwa ogórki małosolne,
kilka rzodkiewek,
po ćwierć strąka żółtej i czerwonej papryki,
ząbek czosnku,
trzy łyżki oliwy,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Kapustę pokroić w jak najcieńsze długie makaroniki, wypłukać, osączyć na sicie. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną zieleninę. Pomidor pokroić w grubą kostkę lub kliniki, ogórki w ćwierćplasterki, rzodkiewki w talarki, a paprykę w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Tuż przed podaniem wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Kto woli, może użyć majonezu zamiast oliwy.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki
30 dag kapusty pekińskiej,
jabłko, cebula,
10 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
3 ząbki czosnku,
ćwierć szklanki majonezu,
2 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
sok z cytryny,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Owoce i warzywa umyć, osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Śliwki wydrylować, pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, przyprawić, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać do mięs, ryb i dań jarskich.
Surówka z porów, papryki i pomidorów
Składniki
2-3 pory,
2 strąki papryki (może być marynowana),
2 pomidory,
olej słonecznikowy,
sól
Sposób przyrządzania
Warzywa dokładnie umyć. Z porów odciąć korzonki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Jasne części porów pokroić w talarki, paprykę w cienkie paseczki, pomidory w plasterki. Wszystko połączyć, posolić, skropić olejem i wymieszać. Podawać do pierogów, dań z ryb i potraw jarskich.
Surówka z kwaszonej kapusty i papryki
Składniki
25 dag kwaszonej kapusty,
strąk papryki świeżej lub konserwowej,
kwaszony ogórek,
cebula,
natka pietruszki,
łyżka oleju,
cukier,
sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Kapustę posiekać, ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę drobno pokroić. Warzywa przyprawić do smaku, dodać łyżkę oleju, starannie wymieszać i doprawić. Z wierzchu posypać posiekaną natką.
