Ja mam takie przepisy na kremy (wszystkie od mamy

)
Najpierw przepis na biszkopt
6 jaj
6 łyżek cukru
Pianę z cukrem ubić i dodać żółtka
6 łyżek mąki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej+1,5 łyżeczki proszku - dodawać porcjami delikatnie mieszając. Piec 20-25 minut w 200 stopniach
KREM ŚMIETANKOWY1 szklanka śmietany
2 szklanki cukru
2 kostki masła
zapach
Śmietanę z cukrem ugotować, wystudzić, dodać do utartej margaryny stopniowo (jak na majonez) następnie połączyć z kakao lub kawą albo zostawić biały, dodać kilka kropel soku z cytryny.
KREM BUDYNIOWY1 budyń na ½ l mleka
1 ½ kostka masła
1 szklanka cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń.
KREM BITY NA PARZE1 szklanka cukru
7 jaj
2 kostki masła
Jajka z cukrem ubić na parze; masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce do ubitych jaj i lekki mieszać.
KREM POD PIJAKA3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
¾ kostki masła
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i szklanką cukru. Mąkę ziemniaczaną + wrocławską rozrobić w szklance mleka surowego i wlać do w/w składników wcześniej zagotowanych i gotować niby-budyń, dodając masło. Gorącą masę wlać na przekrojony biszkopt, przycisnąć drugą częścią. Na to nałożyć nasączone ciastka (biszkopty). Na ciasteczka robimy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami.
KREM Z KASZY MANNY2 szklanki mleka
3 łyżki stołowe kaszy manny
Ugotować, ostudzić.
1 kostka masła
1 szklanka cukru
Zmiksować, do tego dodawać małymi porcjami kaszę mannę.
TORT CORTINA2 jajka
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku
Białka ubić, dodać cukier + żółtka, na koniec mąkę + proszek, upiec 20 min. w 180’C.
20dkg twarogu (przekręcony przez maszynkę)
4 łyżki cukru
2 torebki cukru waniliowego
4 łyżki soku z cytryny
Wcześniej rozpuścić galaretkę, dodać do niej ok. 5 łyżek cukru. Galaretkę dobrze schłodzić, dodawać porcjami do utartego z cukrem sera. Ubić ½ litra kremówki z 4 łyżkami cukru. Masę serową schłodzić i wymieszać z ubitą śmietaną, nałożyć na biszkopt, ozdobić owocami.
TORT BARBARY20Ddkg mąki
5dkg bułki tartej
2 łyżki miodu
5 kropli olejku migdałowego
10dkg mielonych orzechów i kilka całych do przybrania
8 jaj
25dkg cukru
Wieczorem zalać mak wrzątkiem, w następnym dniu ugotować go (ok. ½ godz.), zemleć 3x. Dodać bułkę tartą, miód, olejek migdałowy i orzechy - wymieszać. Ubić na parze jajko z cukrem i połączyć z masą makową. Wyłożyć do wysypanej bułką tortownicy, piec jak biszkopt. Gotowy tort można przełożyć kremem utartym z masła i 2 żółtek i 2 łyżek cukru. POLEWA: masło, 30dkg cukru pudru, 3 łyżki kakao - mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą, na koniec dodać jajko.
TORT BISZKOPTOWY1 ½ szklanki cukru
Od 8 - 10 jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
mały proszek do pieczenia, zapach
Jajka całe z cukrem ubić na parze na puszystą masę (odstawić z ognia), w międzyczasie mąkę wymieszać z proszkiem, sypać do ostudzonej masy, dodać zapach, lekko wymieszać i wlać do tortownicy; piec około 30 min. Przełożyć dowolnym kremem.
ZIMNY TORT Z SERA3 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
30 dag twarogu
Masło ucierać z żółtkami i cukrem. Ser zmielić i dodawać do tej masy cukier waniliowy, olejek cytrynowy, rodzynki oraz rozpuszczoną i dobrze wystudzoną galaretkę cytrynową. Wymieszać, spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, wlać masę i wstawić do lodówki. Na wierzch zastygłej masy wlać lekko zastygłą galaretkę wiśniową, przybrać.