Ja swoją zalewę robię dzień wcześniej, prosta jak drut; do małego rondelka wsypuję paprykę słodką, ostrą, 5-8 ziarenek pieprzu całego, 2-3 ziarenka ziela, liść, jakiś delikat czy co tam jest, rozkruszam suszone peperoncino, czosnek 2-3 ząbki i zalewam to wodą (jakieś 1/5-2szkl.)i zagotowuję; zalewa musi być baaardzosłona. Potem studzę, przecedzam przez lnianą szmatkę, nabieram w strzykawkę i ... to jest dopiero zabawa, kłuję mięsko

, szprycuję aż spuchnie - odstawiam na noc, a następnego dnia piekę taką sztukę (zwykle kupuje całą karkówkę) obłożóną paseczkami słoninki lub boczku - niby powinno się piec tyle ile cudo waży tzn.jeśli mięsko waży 2kg to 2 godziny ale ja piekę krócej (w 200-220 stopniach) bo nie lubię trocinek-lepiej jak jeszcze samo dojdzie
A co do jajek w skorupkach to najlepiej używać noża o bardzo drobnych ząbkach i bardzo delikatnie ciąć, żeby się za bardzo nie pokruszyły
a teraz przepisy na mięsiwa, takiego prosiaczka piecze moja babcia jak wszyscy przyjeżdżają na święta
PROSIĘ PIECZONE Z FARSZEMProsię natrzeć mocno i dokładnie solą. Zostawić na 2-3 godziny.
Po nadzianiu i zaszyciu ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, brzuchem w dół. Przednie nóżki wyciągnąć pod pyszczek przeciągając w kolankach ostrym patyczkiem, aby nie odstawały. Podobnie spiąć tylne nogi. Tak przygotowaną tuszkę wstawić do gorącego piekarnika i piec 2,5-3 godziny. W czasie pieczenia polewać często masłem a także smarować piórkiem maczanym w piwie. Znajdujący się w piwie cukier powoduje, że prosię pięknie się rumieni, a polewanie masłem nadaje skórce kruchość. Aby się przekonać czy prosię jest już upieczone, należy wbić patyczek w miejsce, gdzie mięso jest najgrubsze. Jeśli po wyciągnięciu patyczka wypływa biała woda, prosię jest jeszcze surowe, jeśli czysty tłuszcz - danie gotowe. Jeśli nie upieczone jeszcze prosię zbyt mocno się rumieni należy je przykryć folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem.
Upieczone prosię ułożyć w całości na podłużnym półmisku, polać stopionym masłem, obłożyć zieloną rzeżuchą. Krojąc na porcje odciąć najpierw tylne i przednie nogi wraz z szynkami, następnie krajać w równe plastry przecinając całą tuszkę.
Dla mnie najlepszy był zawsze farsz. Z wielkiej rozmaitości wybrałam kilka różnych farszów: z kaszy, pasztetowy, z wątróbki, z pieczarkami.
U nas najbardziej preferowany jest ten z kaszy
FARSZ Z KASZY 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 dkg słoniny, wątróbka, nerki, płucka z prosięcia, 2 cebule, 2 jajka, łyżeczka majeranku, 1/4 szklanki mocnego rosołu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka masła
Kaszę przebrać, opłukać, ugotować na sypko. Lekko podduszone podroby i słoninę przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa, wbić jajka, wymieszać. Dodać kaszę, przyprawy i rosół, wymieszać dokładnie i nadziać prosię.
FARSZ PASZTETOWY Wątróbka, płucka, nerki prosięcia, 1/2 kg cielęciny, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 2 cebule, 2 bułki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 10 dkg słoniny
Obrane, umyte i drobno posiekane jarzyny udusić na maśle razem z cielęciną i podrobami z prosięcia (wątróbkę wyjąć po 20 minutach). Słoninę ugotować i pokroić po ostygnięciu w drobną kostkę. Uduszone jarzyny, podroby i mięso oraz wątróbkę, bułkę (namoczoną w mleku i odciśniętą) przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz, natkę i słoninę, dolać sos spod duszonej cielęciny, wszystko dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ Z WĄTRÓBKI Wątróbka z prosięcia, 40 dkg wątróbki cielęcej, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki rodzynków, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 jajka, sól, pieprz
Wątróbkę udusić na maśle, przepuścić przez maszynkę. Dodać tartą bułkę, jajka, opłukane rodzynki, sól, pieprz i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ Z PIECZARKAMI:40 dkg cielęciny, 10 dkg słoniny, wątróbka, płucka, nerki i serce z prosięcia, 20 dkg pieczarek, duża cebula, bułka, 3 jajka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Drobno posiekane pieczarki i cebulę udusić na maśle. Surowe lub lekko podduszone mięso i podroby z prosięcia, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać natkę, jajka, przyprawy, pieczarki z cebulą, dokładnie wymieszać i nadziać prosię.
FARSZ STAROPOLSKI1/2 l kaszki krakowskiej (jest to kaszka z odpowiednio zmielonej gryki) zacieramy jednym surowym jajkiem. Kaszę zalać 3/4 l osolonej wrzącej wody, zagotować, gdy zacznie gęstnieć dodać 6 dag smalcu lub masła oraz łyżeczkę kopru. Kaszę wypiekamy 35 minut w piekarniku, następnie wsypujemy do miski i chłodzimy. Podroby z prosięcia zemleć, dodać 2 jaja oraz 10 dag ugotowanej i pokrojonej drobno słoniny. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.
A teraz coś łatwiejszego, bo wiadomo nikt nie dorówna babci
ROLADA CZOSNKOWO - ZIOŁOWA1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber), łyżeczka soli, 6-7 ząbków czosnku, pieprz, po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi, 1/2 łyżki smalcu
Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzeć mieszaniną ziół, mocno zwinąć, owiązać grubą bawełnianą nicią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukać wodą i podlać nią boczek. Dusić ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.
Upieczony boczek wyłożyć na talerz, podlać sosem spod duszenia, zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, pokrajany w cienki plastry, z chrzanem lub zielonym sosem.
PIECZEŃ PO FARMERSKU 1 1/2 kg szynki, 15 dkg słoniny, 1/2 kg marchewki, 1/2 selera, 6 małych cebulek, 12 małych ziemniaków2 szklanki rosołu (bulionu), majeranek, liść laurowy, sól, pieprz
Marchew i seler oczyścić i pokroić w grube plastry, ziemniaki poobierać, pokroić na ćwiartki. Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, mocno wygnieść ręką, naszpikować cienkimi paskami słoniny. Uformować pieczeń, obwiązać bawełnianą nitką, mocno zrumienić na wytopionej słonince. Przełożyć do rondla, dodać całe cebulki, ziemniaki, marchew i seler oraz listek laurowy. Zalać rosołem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, odwinąć nitkę, pokroić w plastry. Obłożyć jarzynami, polać sosem
i jeszcze serniczek-jest bardzo prosty ale na prawdę pyszny i wilgotny
SERNIK1kg sera
1 kostka masła
9 jaj
9 łyżeczek mąki ziemniaczanej
40dkg cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Rodzynki, migdały, olejek migdałowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser (przekręcony przez maszynkę 2x) następnie mąkę ziemniaczaną, proszek, na końcu pianę z białek. Piec 45 minut.
a jak komus zawsze wychodzi zakalec to można spróbować (nie wiem czy już nie podawałam)
SERNIK GOTOWANY1l mleka
4 kwaśne śmietany
4 jajka
Wszystko wlać do garnka i na malutkim ogniu zagotować, od zagotowania 5 minut od czasu do czasu mieszając.
1 masło
4 łyżki cukru pudru - utrzeć na masę, dodać przestudzony i przecedzony ser, utrzeć.
5-6 paczek ciastek rozłożyć na połowę, ułożyć na blaszce, nałożyć masę, na masę pozostałe ciastka, nakropić. Posmarować lukrem lub polewą.
Do nakropienia: 1 kieliszek lub 2 wódki dopełnić przegotowaną wodą do ¾ szklanki.