KURCZAK W CYMESIE
ehh cos dziwnego sie stało i nie wysłało mi całego postu...
Kurczak w cymesie
- 2 piersi z kurczaka
- owoce suszone: śliwki, morele, daktyle jak lubicie to i jabłka lub gruszki suszone,
- odrobina soli,
- cukier waniliowy,
- cynamon,
- gożdziki,
- biały pieprz,
- oliwa z oliwek lub olej ryżowy.
Umyć i pokroic kurczaka w sporą kostkę, bardzo delikatnie opruszyć solą. Wkładamy mieso do miski, dodać cynamon, gożdziki oliwe z oliwek lub olej ryżowy (polecam równie dobrze smakuje a jest dużo tańszy), dodać pieprz i gożdziki. Mięso w marynecie odstawiamy na godzinę do lodówki. Nastepnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego (ja układam rzędami i nastepnie momiedzy układam suszone owoce, dużo moreli i śliwek a reszta owoców już dowolnie. Ułożone mieso i owoce posypać pieprzem i ynamonem, dorzucić pare gożdzików. Nagrzać piekarnik do temp 200 stopni i włożyc mięso, tak na 20 -25 min, nastepnie przykruć mięso folią aluminiową lub poprostu położyć przykrywke naczynia. I tak piec aż do miękkości i kruchości, od czasu do czasu podlać mięso wodą, żeby powstawał sos, słodziutki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, bardzo dobrze smakuje równiez z ryżem, do tego jakaś lekka surówka, coś np. z kapusty pekińskiej.