Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936063 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14040 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:06 »
mam rozmrożone mięso to chyba dzisiaj zrobię :) a jutro zupa rybna



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14041 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:17 »
mi się znudziło zwykłe mielone więc właśnie zaryzykowałam z tą fetą i na prawdę wyszło dobre , położyłam tylko na papierze do pieczenia piekłam w 180 z termo. ok 20min ,



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14042 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:29 »
Mielone mięsko lubię łączyć z bakłażanem np. mussaka albo te z KS http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baklazany_z_miesem_kasza_jogurtem/przepis.html lubię też http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/zapiekanka_z_indykiem_puree_kalafiorowym/przepis.html bolognese czy faszerowane papryki ale nie o tym chciałam  ;D


Upiekłam wczoraj http://www.mojewypieki.com/post/tarta-z-pieczonym-jogurtem-greckim-i-owocami-lesnymi
Bardzo fajne ciacho, smakuje trochę jak serniczek  :P


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14043 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:47 »
Maja, zostało trochę tego ciasta? Podjadę ;D

Fajne pomysły na mielone!
Na dziś mam łososia, ale jeszcze dumam w jakiej postaci.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14044 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:51 »
Rano jeszcze było  ;D
Doczytałam w komentarzach, że można owoce na białą czekoladę lepić  ;) też niezła myśl - ja część zatopiłam w masie   8)

Dzisiaj nie wiem, co jemy. Wczoraj były tortille zapiekane z mielonym mięsem właśnie  :P Rehabilitujemy się więc trochę później wracam, B ma dzisiaj kolacyjkę służbową - chyba wciągniemy jakieś naleśniki chociaż mam chęć popełnić leniwe


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14045 dnia: 25 Sierpnia 2015, 13:56 »
u mnie dzis pomidorowa i schabowe
na deser upieklysmy z corka ciastka owsiane: http://menubezglutenu.blogspot.ie/2014/05/ciastka-owsiane-bez-glutenu.html
pycha, dosypalam sezamu, a nastepnym razem dodam do nich jeszcze migdalow

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14046 dnia: 25 Sierpnia 2015, 14:27 »
U mnie dzus pieczarkowa
Mielone i frytki.

Na jutro sajgonki zrobie..
To na 2 dni bedzie :p


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14047 dnia: 25 Sierpnia 2015, 16:18 »
U mnie kurczak w papierze ryzowym + ziemniaczki + surowka z marchwi i jablka.



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14048 dnia: 25 Sierpnia 2015, 17:44 »
U mnie Kazdy co innego ☺dziecie zjadlo juz frytki, teraz czekamy na ziemniaczki i golabki, a maz karkowke w sosie barbecue ☺a na deser salatka z selera I pora😆



Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14049 dnia: 26 Sierpnia 2015, 11:28 »
do czego uzywacie mleczka kokosowego (z puszki) oprocz sosow a'la curry?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14050 dnia: 26 Sierpnia 2015, 11:31 »
Do zupy z dyni, krewetek, ciast


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14051 dnia: 26 Sierpnia 2015, 20:40 »
Ja do kawy... bo innego nie mogę..



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14052 dnia: 26 Sierpnia 2015, 23:45 »
do kawy,
do koktajli owocowych



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14053 dnia: 27 Sierpnia 2015, 17:56 »

Jako ze chrzciny chcemy robić w domu powoli zaczynam zastanawiać się nad menu.
Na obiad rosół ziemniaki polędwiczki w ziołach i jakąś surowo i tu moje pomyśl się koncza.
Potrzebuje rady jak można inaczej przyrządzić   mielone i schabowe.Bo te tradycyjnie eobione juz mi się znudziły.I co jeszcze podać na przystawkę.
Myślałam tez o roladzie szpinakowej z łososiem ale nigdy jej nie robiłam
[/url]
[/url]

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14054 dnia: 28 Sierpnia 2015, 09:59 »
mielone - pieczarki nadziewane mielonym, lub mieso mielone i w to pokrojona papryka. Może zamiast zwykłych schabowych, zrazy można zrobić je wcześniej i potem odgrzać, albo de volaje robię tak, że kupuje pierś z kurczaka rozbiłam w środek daje żółty ser i zawijam, panieruje i zamrażam i jak je potrzebuje to od razu nawet z zamrażarki na patelnie i masz gotowe. Można zrobić też roladę serową.

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14055 dnia: 28 Sierpnia 2015, 10:08 »
Na przystawkę : sałatki różnego rodzaju ( ja często robię gyrosa i jarzynową - będziesz miała warzywa z rosołu), szynka konserwowa ( w środek jajko drobno posiekane z majonezem i odrobiną chrzanu)  można zalać galaretą, jakieś pieczone mięska, może tortlilla z łososiem i serkiem?
Natalka 4.11.2012

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14056 dnia: 28 Sierpnia 2015, 12:39 »
Zrobiłam po raz pierwszy leczo. Mniam! a nie przepadałam:-)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14057 dnia: 29 Sierpnia 2015, 10:36 »
Gotuje rosol..
Daaaaawno nie bylo bo w te upaly na mysl o rosole to bylam cala mokra :-D

A na drugie poledwiczka z sosem.kurkowym i ziemniaczki z koperkiem ;)

Achaaa. Od razu kolacja  ::)
Dzis tatar  ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14058 dnia: 29 Sierpnia 2015, 10:38 »
Sylwia gdzie kupujesz tatara żeby był bezpieczny?
Bardzo lubię ale się boję :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14059 dnia: 29 Sierpnia 2015, 14:04 »
ja dzisiaj na obiad zrobila ryz z kurczakiem w sosie z mleczka kokosowego :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14060 dnia: 29 Sierpnia 2015, 16:12 »
Kupuje wolowinke w miesnym ;)
Najczesciej ligawe lub wolowine ekstra i miele podwojnie ;)
Licze ze nic mi nie bedzie ze mieso jednsk przebadane i zdrowe.. ;)


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14061 dnia: 29 Sierpnia 2015, 16:35 »
u nas dziś na szybko krupnik dla Nadii i dla nas zapiekanka



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14062 dnia: 29 Sierpnia 2015, 16:40 »
Licze ze nic mi nie bedzie ze mieso jednsk przebadane i zdrowe.. ;)
Właśnie coś się nie mogę przekonać a kiedyś jadłam często, jakaś schiza mi po ciąży została :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14063 dnia: 2 Września 2015, 13:01 »
Czy któraś z Was robiła te pulpety ale z inną kaszą do środka?
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/cielecina/pulpeciki_w_sosie_pomidorowym/przepis.html
Myślałam o jęczmiennej...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14064 dnia: 2 Września 2015, 15:38 »
Ja robiłam tylko w wersji oryginalnej.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mkarolinka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10103
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14065 dnia: 3 Września 2015, 20:00 »
Ja robiłam z gryczaną. Generalnie wszystkie kasze przeszłam.

***

Dziewczyny pomocy. Muszę zorganizować imprezę na 17 osób dorosłych i 6 dzieci (dzieci nie liczę, bo najstarsze ma 7 lat i nic nie je, a reszta to w okolicy 3 lat). Przedzwoniłam cateringi, ale nie ma ciepłego jedzenia, to tylko przystawki, a stawka 35 złotych od osoby za same przekąski, jak dla mnie jest z kosmosu...

Poradźcie coś, bo ja jak dziś policzyłam gości, to mi ręce opadły... A jeszcze, żeby było śmiesznie, pracuje w sobotę do 21...

Offline martusienka
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 37
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14066 dnia: 3 Września 2015, 20:06 »
Ja robiłam z gryczaną. Generalnie wszystkie kasze przeszłam.

***

Dziewczyny pomocy. Muszę zorganizować imprezę na 17 osób dorosłych i 6 dzieci (dzieci nie liczę, bo najstarsze ma 7 lat i nic nie je, a reszta to w okolicy 3 lat). Przedzwoniłam cateringi, ale nie ma ciepłego jedzenia, to tylko przystawki, a stawka 35 złotych od osoby za same przekąski, jak dla mnie jest z kosmosu...

Poradźcie coś, bo ja jak dziś policzyłam gości, to mi ręce opadły... A jeszcze, żeby było śmiesznie, pracuje w sobotę do 21...

Może zrobisz sama coś, co można zrobić prędzej i nie wymaga zbyt duzego wysiłku, np. zrazy robią się prawie same, schab ze śliwką też piecze się sam, udka z kurczaka pieczone w piekarniku i tym podobne dania? Surówki można kupić gotowe.
Albo możesz przygotować to na surowo a mąż będzie tylko wrzucał do piekarnika.
Czasem restauracje prowadzą catering, ale nie ogłaszają tego pod szyldem cateringu na stronach internetowych innych, niż własna

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14067 dnia: 6 Września 2015, 11:40 »
Dziewczyny kojarzycie przepis na cyce lub karczek zapiekany z majonezem prawda?

Jak myslicie czy uda mi sie tego typu kotleta zrobic na mocno rozgrzanej patelni?
Posmarowalabym mieso majonezem na to ser i pomidor i przykrywka ;)
Robila tak ktoras zamiast piekarnika?


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14068 dnia: 6 Września 2015, 12:02 »
Nie robiłam, ale na moje oko lepiej z piekarnika, bo ten majonez chyba sie nie nadaje na patelnie...

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #14069 dnia: 6 Września 2015, 14:03 »
ja też tylko w piekarniku robiłam

nie wiem czy to na patelni wyjdzie... może jak będziesz piekła na tej patelni ale pod przykryciem to taki mini piekarnik się zrobi? ;)

a my wczoraj mieliśmy placki ziemniaczane z gęstym sosem pieczarkowym... który mi pierwszy raz w życiu jakoś za bardzo nie wyszedł... no ale nic innego nie było to zjedliśmy :P

dzisiaj mąż robi gulasz ;)