Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941324 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12540 dnia: 12 Lutego 2015, 16:15 »
Patka jak zrobilas dzisiejszy obiad?


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12541 dnia: 12 Lutego 2015, 16:54 »
Oponki zrobione! Kto to wszystko zje? Wysza mi wielka micha!

Sylwia, warzywa na varomie, w koszyczku makaron sojowy. Pozniej wszystko na patelnie i wymieszalam z sosem.
Bazowalam a przepisie na ryz z warzywami w sosie slodko-kwasnym z przepisowni.

Offline eovina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4120
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26-12-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12542 dnia: 13 Lutego 2015, 10:28 »
W związku z tym, że mam wolne to dzisiaj gotuje. heheheh nie pamiętam kiedy to ostatnio popełniłam coś innego niż zupę  ;)

Tak więc dziś serwuje  http://www.justmydelicious.com/2015/01/goabki-z-ziemniakami-i-twarogiem.html
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12543 dnia: 13 Lutego 2015, 10:33 »
Ooo, ciekawe, nigdy nie robiłam. Ruskie gołąbki :) Może kiedyś zrobię.

U nas dziś pomidorówka, łosoś na parze z ziemniakami, a na kolację domowa pizza.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12544 dnia: 13 Lutego 2015, 10:47 »
Dziewczyny, poratujcie mnie jakimś fajnym i sprawdzonym przepisem na sajgonki. Będę robiła pierwszy raz, bo mam te płaty ciasta ryżowego i chcę sprobowac.



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12545 dnia: 13 Lutego 2015, 10:50 »
Kroisz w malutką kosteczkę
- marchewkę,
- pora (zależy ile lubisz, ale takie pół na pewno),
- grzyby mun,
- przygotowany makaron sojowy (wkładasz do gorącej wody na 20 min.pod przykryciem).
wszystko mieszasz, dodajesz sól, pieprz (sporo, żeby nie były mdłe), sos sojowy lub sojowo-grzybowy (ja wolę ten drugi),
farsz kładziesz na płacie, zawijasz, smażysz w głębokim oleju :) tyle ;)
mozesz dodać mięso mielone, my tę wersję ubóstwiamy....i nasi znajomi też ;)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12546 dnia: 13 Lutego 2015, 10:51 »
my tę wersję ubóstwiamy....i nasi znajomi też ;)

w sensie, że bez mięsa ;)


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12547 dnia: 13 Lutego 2015, 10:54 »
Kurka, nie mam ani grzybów ani tego makaronu :(



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12548 dnia: 13 Lutego 2015, 10:55 »
No to podstawowe składniki akurat ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12549 dnia: 13 Lutego 2015, 12:26 »
Carolla
Ja robie tak:
-pol kg mielonego
-paczka makaronu sojowego
-grzyby mun
-pedy bambusa lib kielki
-marchew duza
-cebula duza
-pol kapusty pekinki lub bialej
marchew tre na duzych oczkach. Cebula i kapusta w kostke.
Grzyby w paski. Makaron nozyczkami na ok 5cm.kawalki
mielone surowe.
Przyprawiam sola pieprzem i sosem sojowym. Nadziewam i zwijam jak golabki.
Mniam

Acha. Teraz tydz azjatycki i wszystko.znajdziesz w lidlu :)))


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12550 dnia: 13 Lutego 2015, 12:53 »

Acha. Teraz tydz azjatycki i wszystko.znajdziesz w lidlu :)))

URATOWAŁAŚ MNIE!!! Dzięki



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12551 dnia: 13 Lutego 2015, 13:10 »
Do uslug.
Ty.mnie za to kochana natchnelas i jutro zrobie na walentynkowa kolacje  :P


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12552 dnia: 13 Lutego 2015, 13:51 »
u nas te cukierki nazywaja sie smarties. tez ozdabialam nimi tort malej teraz :) byl szal
a na obiad dzis łosoś z piekarnika plus warzywa i plus frytki dla mnie a dla reszty ciemny makaron. i czas na sjeste przed praca :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12553 dnia: 13 Lutego 2015, 14:47 »
kupilam jakis zamiennik w kaufie...
przepis na moj biszkopt to chyba na tortownice 15cm ::) za malo mi wyszlo... jajka mi sie skonczyly, a maz nie chcial mi pomoc... (dostanie nauczke sesese) tak wiec musielismy sie ubrac i pojechac do sklepu... ale cieplo na dworzu tak w ogole..
no i piecze sie wlasnie drugi biszkopt, jasny tym razem z przepisu, ktory miska tu kiedys podala (ten rzucany)
no i zobaczymy co to wyjdzie...

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12554 dnia: 13 Lutego 2015, 15:56 »
jak ten tort mi wyjdzie to bedzie jakis cud ::) teraz mam problem ze smietana...
niby sie ubila, ale nie jest sztywna tak jak byc powinna... ech..
juz jestem mega wkurzona na tego torta...  :mdleje:
jeszcze musze czekac na meza az mi przywiezie kolejna smietane do zmasakrowania...
totalna porazka :mdleje:

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12555 dnia: 13 Lutego 2015, 16:26 »
Patka dodaj zelatyne i bedzie ok


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12556 dnia: 13 Lutego 2015, 16:37 »
śmietanfix jest super


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12557 dnia: 13 Lutego 2015, 16:38 »
patka wsadź ja na trochę do lodówki, jak się schłodzi porządnie to spróbuj ją jeszcze ubić

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12558 dnia: 13 Lutego 2015, 16:45 »
jesli smietana jest przebita to już nic nie pomoże...

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12559 dnia: 13 Lutego 2015, 16:52 »
miśka zaskoczę Cię  :)

zwarzyłam śmietanę jak piekłam ciasto w jakieś święto i sklepy były zamknięte i po możdżeniu co z tym fantem zrobić znalazłam to:
http://kotlet.tv/bita-smietana-poradnik/

potwierdzam, działa ! :)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12560 dnia: 13 Lutego 2015, 17:01 »
Alis dzięki - człowiek uczy się całe życie :)  ja przed ubijaniem daje na chwile smietane do zamrażalki i zawsze sie ubija :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12561 dnia: 13 Lutego 2015, 17:05 »
ja tez daje właśnie  :)

ale oczywiście musiałam zepsuć właśnie wtedy jak sklepy były zamknięte  :P :P :P

dałam jogurt naturalny i żelatynę - dało rade  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12562 dnia: 13 Lutego 2015, 17:21 »
Salatka ser zolty,pieczarki marynowane, szynka konserwowa, jajko...
Cos dodac jeszcze?


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12563 dnia: 13 Lutego 2015, 17:25 »
zelatyny nie uzywam, bo nie umiem sie z nia obchodzic, nie wiesz Sylwia? ;)

dalam smietan fix a i tak dupa...

ona wlasnie nie zwazyla sie, po prostu nie byla idealnie ubita, na sztywno, plywala w misce...
probowalam wszystkiego, az dodalam sody, za duzo i wywalilam wszystko...

Sylwia ja bym szczypiorku dodala.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12564 dnia: 13 Lutego 2015, 17:27 »
Hehe oj zelatyna to najwiekszy koszmar w kuchni sylwusi  ;D
Szczypior dodam  ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12565 dnia: 13 Lutego 2015, 17:30 »
heh ja mam to samo ;D

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12566 dnia: 13 Lutego 2015, 17:40 »
ja  bym papryke  do sałatki dodała i  korniszonka tez ;)
 
  DZiewczyny  :)
 nie ma co się  bać   żelatyny  jak śmietana  i tak  się nie da smarować    1 -2  łyżki w odrobinie wody  zimnej  i jak specznieje  ogrzać w  mikrofali     i do smietany  odczekac  jak zacznie gęstnieć  masa  w lodówce i przekładać

 można też spróbować   mascarpona ubić  i dodawać po łyżce śmietanę
  człowiek na  błędach się uczy , trza próbowac i się nie poddawać

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12567 dnia: 13 Lutego 2015, 17:53 »
mam nowa smietane, ide ubijac... jak nie to znowu do sklepu do kolejna itd ;D

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12568 dnia: 13 Lutego 2015, 18:09 »
mam nowa smietane, ide ubijac... jak nie to znowu do sklepu do kolejna itd ;D
ja bym wstawiła ją na chwile do zamrażalki żeby mocno się schłodziła
[/url]
[/url]

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12569 dnia: 13 Lutego 2015, 18:57 »
Pati ja też kiedyś miałam takie przeboje, masło mi z tego wyszło  ;D