Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12450 dnia: 10 Lutego 2015, 11:19 »
U mnie pomidorowa i nogi z kaczki z ziemniakami i burakami.
Schab ze śliwką zrób :D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12451 dnia: 10 Lutego 2015, 11:25 »
Mam kotlety..
I chyba jakies roladki ze szpinakien zrobie.. smazone :-p


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12452 dnia: 10 Lutego 2015, 11:34 »
To zrób lepiej pieczone roladki w sosie serowym lub beszamelowym ;)  :P


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12453 dnia: 10 Lutego 2015, 11:38 »
Moj k. Nie lubi bialych sosow ;(
Oprocz chrzanowego i koperkowego :-)))

Maslo klarowane- do czego uzywacie?


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12454 dnia: 10 Lutego 2015, 11:47 »
Maslo klarowane- do czego uzywacie?
Ale robione własnoręcznie, tak?
Ja uwielbiam sznycle cielęce (indycze również) na maśle klarowanym.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12455 dnia: 10 Lutego 2015, 11:57 »


Maslo klarowane- do czego uzywacie?
ogólnie do smażenia wszystkiego



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12456 dnia: 10 Lutego 2015, 12:08 »
Sylwia ma parze zrob w TM te roladki  8)
Jak sie robi wlasne maslo klarowane?

Offline masumi85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12457 dnia: 10 Lutego 2015, 12:10 »
zamiast kapuśniaku - dziś kalafiorowa :-)
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12458 dnia: 10 Lutego 2015, 12:28 »
Mój mąż robi masło klarowane. Korzysta z przepisu jakieś doktorki (z użyciem wody). Coś w ten deseń http://www.roik.pl/maslo-uotklarowaneuot-przepis/

Do tych kupnych dodają tłuszcze roślinne...

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12459 dnia: 10 Lutego 2015, 12:28 »
Masło klarowane  to kupuję,   bo sama to   co drugie  zjaram :):)  ale ja zdolna jestem :)

ale i tak  twierdze  ,ze olej kokosowy  najlepszy ze wszystkiego


  Sylwusia   to co chciałaś  w ten tort   to wsadź  w ten schab rozbity pozawijaj  nakrój cebuli  pieczarek  wrzuć  korniszona  niech się dusi  sos  się sam  zrobi z tych wyduszonych wszystkich  rzeczy

Ja to jeszcze  smaruję takie    schaby rozbite przed  zwijaniem  musztardą

  no ale  co kto  lubi i co komu pasuje


Naczytałam sie o tych żeberkach tutaj    robię dzisiaj polowanie na jakies  chude  ;)  moze   mi sie uda

 

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12460 dnia: 10 Lutego 2015, 12:36 »
W koncu wymyslilam obiad hehe


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12461 dnia: 10 Lutego 2015, 12:38 »
"W książce Lewandowskiej większość rzeczy "z patelni" jest robiona na maśle klarowanym.
Przepis:
kostke dobrej jakości masła wsadzić do garuszka i zalać gorącą wodą. Gotować ok. godziny. PO tym czasie wystudzić i wsadzić do lodówki.
Gdy zastygnie lekko nacisnąc i zlac ostrożnie całą wodę....a było tego sporrrrrrrrrrrrrro.

Zostaje sam tłuszcz bez wody i oczyszczony z resztek innych substancji pochadzących z mleka krowiego"
z z rekomendacji naszej anusiii :)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12462 dnia: 10 Lutego 2015, 12:40 »
A ten olej kokosowy to używać jak normalny olej lub oliwę? Do lekkiego podsmażenia czegoś też? Zdziwilam się, że ma konsystencję stałą  :o

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12463 dnia: 10 Lutego 2015, 12:45 »
Gdzie kupie olej kokosowy? W stacjonarnym lub na necie.
Musze jeszcze pare nasion kupic, bo u mnie w tej dziurze to nic nie ma. W sumie jest sklep bio, ale nie mam keidy do niego nawet jechac, chyba skonczy sie zamowieniem online.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12464 dnia: 10 Lutego 2015, 12:52 »
ja kupuję w  piotrze i pawle  i sklepy eko    jak  mam okazję
  stałą konsystencje ma   w temperaturze do   25 stopni C

  spróbujcie   sobie naleśniki  smażone  na maźniętej  kokosowym   patelni   (za to lubię schłodzić  ,bo nie potrzeba  lać tego oleju  tylko patelnię  sie pociera )

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12465 dnia: 10 Lutego 2015, 12:53 »
ja kupuję w  piotrze i pawle  i sklepy eko    jak  mam okazję
  stałą konsystencje ma   w temperaturze do   25 stopni C

  spróbujcie   sobie naleśniki  smażone  na maźniętej  kokosowym   patelni   (za to lubię schłodzić  ,bo nie potrzeba  lać tego oleju  tylko patelnię  sie pociera )

Ja ostatnio robię naleśniki na mleku kokosowym - są cudowne

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12466 dnia: 10 Lutego 2015, 12:55 »
ooo    dzięki    ;) nie próbowałam  a nawet  w osiedlowym   mam  mleko kokosowe  i migdałowe i sojowe też .
Kupowałam do kawy   zazwyczaj .

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12467 dnia: 10 Lutego 2015, 13:37 »
Ja do smażenia uwielbiam masło klarowane. To, które kupuję ma taki cudny orzechowy zapach



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12468 dnia: 10 Lutego 2015, 13:52 »
A ten olej kokosowy to używać jak normalny olej lub oliwę? Do lekkiego podsmażenia czegoś też? Zdziwilam się, że ma konsystencję stałą  :o

Tak, olej kokosowy do wszystkiego. Jest rafinowany i nie. Ten rafinowany nie pachnie wiec lepiej do mięs. Nierafinowany slicznie pachnie kokosem i na nalesniki itp pyszne.

UWAGA!Olej kokosowy nierafinowany jest lepszy niż rafinowany.





"W książce Lewandowskiej większość rzeczy "z patelni" jest robiona na maśle klarowanym.
Przepis:
kostke dobrej jakości masła wsadzić do garuszka i zalać gorącą wodą. Gotować ok. godziny. PO tym czasie wystudzić i wsadzić do lodówki.
Gdy zastygnie lekko nacisnąc i zlac ostrożnie całą wodę....a było tego sporrrrrrrrrrrrrro.

Zostaje sam tłuszcz bez wody i oczyszczony z resztek innych substancji pochadzących z mleka krowiego"
z z rekomendacji naszej anusiii :)



No wyprzedziłaś mnie. ;D


"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12469 dnia: 10 Lutego 2015, 14:25 »
Dlaczego nie jestem fanką kokosów  :-[
Nawet nie wiecie, jak mnie ten zapaszek drażni. Pozostaje mi migdałowe mleko, za to oleje mam z oliwek, psetek winogron, sezamu i rzepaku bo ten ostatni ma wysoką temp.dymienia  ;)
Masło klarowane też posiadam i używam


U nas dziś różowa rybka - zgodnie z życzeniem najmłodszej  :D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12470 dnia: 10 Lutego 2015, 14:54 »
Olej lniany - pysznie zdrowy. Nie do smazenia/pieczenia. Zawsze nalezy trzymać w lodówce i tak samo powinien  byc przechowywany w sklepie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12471 dnia: 10 Lutego 2015, 14:56 »
O lniany, do jedzenia też dobry - można moczyć chlebek tak jak w oliwie  ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12472 dnia: 10 Lutego 2015, 15:09 »
zauwazylam niezla roznice w cenie miedzy kokosowym rafinowanym, a nierafinowanym.
Lepiej miec dwa, jeden do smazenia nalesnikow np, a drugi do smazenia wytrawnych rzeczy prawda?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12473 dnia: 10 Lutego 2015, 15:11 »
Ja mam jeden. Nierafinowany.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12474 dnia: 10 Lutego 2015, 15:55 »
A tak propo to olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ;)

Lniany lubię do sałatek i np. miksuję z twarogiem, pestkami słonecznika, cebulką i jest pyszna pasta na chlebek :)




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12475 dnia: 10 Lutego 2015, 15:58 »
Ja używam tylko oleju rzepakowego i oleju z pestek dyni/orzechów laskowych/orzechów włoskich


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12476 dnia: 10 Lutego 2015, 15:58 »
Wstyd ale maslo klarowane jest mi obce... bynajmnie bylo do dzis..
A szkoda bo tak pysznych roladek ze szpinakiem nie jadlam jeszcze..
Zupelnie inny smak od tych smazonych na oleju czy oliwie..
A sebek jsk wcinal! Szok


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12477 dnia: 10 Lutego 2015, 16:06 »
A tak propo to olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ;)

zależy do czego  ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12478 dnia: 10 Lutego 2015, 16:18 »
 
A ten olej kokosowy to używać jak normalny olej lub oliwę? Do lekkiego podsmażenia czegoś też? Zdziwilam się, że ma konsystencję stałą  :o

Tak, olej kokosowy do wszystkiego. Jest rafinowany i nie. Ten rafinowany nie pachnie wiec lepiej do mięs. Nierafinowany slicznie pachnie kokosem i na nalesniki itp pyszne.

UWAGA!Olej kokosowy nierafinowany jest lepszy niż rafinowany.





"W książce Lewandowskiej większość rzeczy "z patelni" jest robiona na maśle klarowanym.
Przepis:
kostke dobrej jakości masła wsadzić do garuszka i zalać gorącą wodą. Gotować ok. godziny. PO tym czasie wystudzić i wsadzić do lodówki.
Gdy zastygnie lekko nacisnąc i zlac ostrożnie całą wodę....a było tego sporrrrrrrrrrrrrro.

Zostaje sam tłuszcz bez wody i oczyszczony z resztek innych substancji pochadzących z mleka krowiego"
z z rekomendacji naszej anusiii :)



No wyprzedziłaś mnie. ;D




  Własnie  Maja  spróbuj   ten bezzapachowy  jeśli  Ci kokos przeszkadza nic nie czuć   serio .


  Masło klarowane  to  zawsze się zagotowywało i zbierało szumowinę    ale  tego,że  w wodzie  można   nie wiedziałam.
Tym  sposobem na bank się nic   nie przyjara  :)  może  spróbuję



Kupiłam żeberka    chudziutkie  samo mięsko   ;) się dusza    z cebulą  i   kupiłam kilo  pieczarek  i będą   do kaszy w śmietanie i obiad z  głowy  .

Ale  naleśniki planuję  na pojutrze  z tym mlekiem kokosowym.
  Sylwusia  z samym   szpinakiem  roladki  ????

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #12479 dnia: 10 Lutego 2015, 16:33 »
I Odrobina mozzarelki