Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11820 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:32 »
o własnie, nasza Justys jest specjalistką od tortów  :) i krem robię tak jak ona, dzieci go bardzo lubią i jest dosyć lekki  :)
doksik mascarpone to żaden rarytas, znajdziesz go nawet w lidlu czy biedronce gdzies pomiędzy żóltym serem a twarogami ;D
i jasne, ze trzeba rzucic, ma to fachowe uzasadnienie bodajże  o pęcherzykach powietrza, generalnie chodzi o to, ze wówczas biszkopt nie opadnie

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11821 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:32 »
Jeżeli chcesz dwie warstwy kremu, na wierzch i boki to600 ml 36% smietany i 3 fixy i 3 lyzki cukru i 2 cukry waniliowe. 400 ml śmietany plus 2 fixy plus 2 łyżki cukru plus cukier waniliowy miksujesz na turbo obrotach, potem cale owoce delikatnie wymieszać. Biszkopt na 3 placki przekroic, dwa dolne lekko posmarowac marmolada i na to masa. Delikatnie przykrywac. Resztę śmietany z fixem i cukrem ipokryć boki oraz wierzch.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11822 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:45 »
To jest najprostszy przepis jaki może być, ja go sobie często mdyfikuje:

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy

tylko biszkopt wolę ten, co miśka wkleiła - zresztą blogerka ma odnośnik do niego w tym przepisie  ;)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11823 dnia: 11 Stycznia 2015, 18:51 »
Już sobie zapisałam stronę, jeżeli jutro się za to zabiorę i JEŻELI mi wyjdzie, wkleję zdjęcia :P


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11824 dnia: 11 Stycznia 2015, 21:45 »
O, dzięki Justyś i od kilku lat robię wypasione torty  ;). Biszkopt zawsze wychodzi!

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11825 dnia: 11 Stycznia 2015, 21:48 »
Czy w jakimś markecie typu carrefour dostanę barwniki spozyspożywcze?  Ile takie to to kosztuje? Ale w proszku?


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11826 dnia: 11 Stycznia 2015, 21:55 »
nie wiem, ale wątpie
moze bardziej gdzieś, gdzie jakieś dekoracje cukiernicze  8)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11827 dnia: 11 Stycznia 2015, 21:59 »
No tam jest cały dział dekoracji ;-) teraz wyczytałam,  że jest w Piotrze i Pawle. ..
Justys, żeby pokryć tort jak juz się kombinuje to lepiej zrobić samemu . masę cukrową z barwnikiem czy kupić lukier plastyczny ???


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11828 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:17 »
Lukier plastyczny zdecydowanie najlepiej. Na allegro jest tego pelno, zamawiam i bawię się w cukiernika, nie tak ładnie jak Justys, ale też fajnie wychodza ;-)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11829 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:21 »
Dzięki,  selena :-)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11830 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:25 »
moim zdaniem lepiej kupić gotowy kolorowy
szybciej
nie mam czasu na zabawy w barwienie  ;)

tylko pamiętaj,że zanim pokryjesz tort śmietankowy lukrem plastycznym musisz go obsmarować kremem maślanym, bo inaczej Ci sie lukier rozpuści  ;)

3/4 kostki masła + 1 łyżka mleka +1 łyzka cukru pudru - zmiksować na puszystą masę  ;)



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11831 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:28 »
Barwniki w proszku sa w almie


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11832 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:29 »
Justys, jesteś naj ;-)


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11833 dnia: 11 Stycznia 2015, 22:58 »
Takie barwniki w tubce są w auchanie..



Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11834 dnia: 12 Stycznia 2015, 07:55 »
a ja ostatnio testowałam przepis na mase plastyczną z mw, barwniki w proszku już miałam kupione jakis czas temu na allegro i dzięki temu mogłam sobie dobrać taki kolor, jaki mi pasował :) ale ja robię głównie na potrzeby urodzinowe swoich dzieci ;)

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11835 dnia: 12 Stycznia 2015, 09:32 »
oo widze ze wczoraj byl tu temat na czasie :D musze sobie pokopiowac rady a propo masy do tortu z mascarpone bo taka chce wlasnie zrobic malej do tortu.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11836 dnia: 12 Stycznia 2015, 10:55 »
Na pokrycie tortu ile potrzebuję masy cukrowej, 250 g wystarczy? Bo właśnie szukam na allegro i nie wiem ;)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11837 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:01 »
zależy jaka średnica torownicy  ;) napisz to Ci powiem  ;D
250 g będzie mało  ;)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11838 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:02 »
21 cm ;)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11839 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:05 »
to 500 g  ;) będzie z lekkim zapasem  ;)
na większą 26 cm biorę 750 g ale sporo mi zostaje na dekoracje jeszcze  ;)

jak będzie Ci się kleił to podsypuj cukrem pudrem  ;)
mogę Ci też polecić sprzedawce od którego kupuję, paczka przychodzi bardzo szybko , a i lukier jest dobrej jakośći.

Tym kremem maslanym możesz również przyklejać lukier do lukru  ;)



Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11840 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:06 »
jeszcze pytanie, czy chcesz pokryć samą górę, czy też boki, no i czy będziesz lepić jakieś dekoracje...ale moim zdaniem 500 gramm to minimum...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11841 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:09 »
kwestia wprawy  ;)
ja pisałam o samym pokryciu całego tortu również z bokami  ;)
do małych dekoracji biorę 125 g, jak ma być jakaś figurka to 250 g
tylko ja robię często ostatnio torty to mi się nie zmarnuje  ;)

polecam też barwniki, w proszku , mozna rozpuścić z woda i malować pędzelkiem po lukrze  ;)



Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11842 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:44 »
a takie plynne barwniki jak stosujesz? bo poki co mam takie. jakos wyrabiasz ta mase z barwnikiem czy po prostu 'malujesz' po wierzchu?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11843 dnia: 12 Stycznia 2015, 11:49 »
hmmm takich nigdy nie stosowałam, więc nie pomogę  ;)

tak jak pisałam wyżej lukier kupuję gotowy kolorowy  ;)

kupiłam takie w proszku i je się da użyć i do zabarwienia i do malowania aczkolwiek mam też złoty i na nim jest napisane, ze tylko do malowania  8)




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11844 dnia: 12 Stycznia 2015, 13:07 »
Poproszę namiary na sprzedawcę :) chcę pokryć górę i boki, ale też kupić inne kolory po 100 g, żeby mieć na zrobienie jakiś drobnych rzeczy ;)
Kupiłam jeden barwnik, ale w takim pisaku i nie wiem z czym go zjeść ;) a czy masę  tę śmietanową da się czymś zabarwić, czy czegoś takiego się nie stosuje? Bo chciałabym na biało tort obkleić, że tk powiem, a potem zrobić pistoletem takie kwiatki czy coś i się zastanawiałam, czy inny kolor  jakoś można...


Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11845 dnia: 12 Stycznia 2015, 13:15 »
ja też poproszę o namiary na sprzedawcę.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11846 dnia: 12 Stycznia 2015, 13:39 »
i ja poproszę :)



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11847 dnia: 12 Stycznia 2015, 13:50 »
zaraz Wam powysyłam

możesz jak najbardziej dodać barwnik do masy śmietanowej, a nawet do biszkoptu  ;)

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-teczowy-na-biszkopcie

zdobienia  możesz z kolorowego lukru powykrawać , np kwiatki. Pisakiem możesz pisać po lukrze  ;)
Jesli chodzi o masę cukrową do pistoletu to wydaję mi się, że lepiej samemu zrobić poniewaz musi być odpowiednio miękka, żeby przeszła przez końcówkę.



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11848 dnia: 12 Stycznia 2015, 13:56 »
Super! :) nie, nie, właśnie chodzi o tę masę, która przekładam warstwy tortu :)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11849 dnia: 12 Stycznia 2015, 16:33 »
Ok, może nie jest to szczyt moich umiejętności i wypasiony tort, ale jak na pierwszy tort w życiu nie jest chyba taki mega najgorszy. Nie wiem jak zrobić, by był gładszy i chyba pomoże ten lukier plastyczny. Może w końcu dojdę do wprawy ;)