Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11610 dnia: 30 Grudnia 2014, 08:32 »
ja zrobię sałatkę z kurczakiem curry i sałatkę z wędzonym kurczakiem
paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
na ciepło będzie paella z kurczakiem i chorizo
będzie jeszcze deska z serami, wędlinami i warzywkami
znajomi też coś przyniosą więc będzie co jeść ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11611 dnia: 30 Grudnia 2014, 08:43 »
Monka a jak.robisz te paszteciki z feta i szpinakiem? W.sensie jak farsz :)
Juz wiem ;)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11612 dnia: 30 Grudnia 2014, 09:00 »
Ja robię tortillę z różnym farszem, jedne z łososiem serkiem, drugie z serkiem, salami i sałatą lodową. Robię korecki i filety z kurczaka w cieście francuskim
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11613 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:03 »
Ania u mnie wersja salatki ziemniaczanej
Ziemniaki
Jajka
Cebula
Ogorek konserwowy lub kiszony zalezy co mam
Szczypior koperek
Majonez sol pieprz


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11614 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:21 »
Monka a jak.robisz te paszteciki z feta i szpinakiem? W.sensie jak farsz :)
Juz wiem ;)
;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11615 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:42 »
Ja robię ślimaczki z c.francuskiego ze szpinakiem



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11616 dnia: 30 Grudnia 2014, 11:10 »
a jak robisz Maja.

na ciasto francuskie wrzucasz szpinak z czym?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11617 dnia: 30 Grudnia 2014, 11:41 »
Ślimaczki szpinakowe z ciasta francuskiego

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
3/4 kostki chudego białego sera (200g)
1 paczka szpinaku (450g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy wodę na patelni. Jak przestygnie dodajemy biały ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz serowo-szpinakowy przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy przyprawami i nakładamy na nie farsz, na całą powierzchnię ciasta, mniej więcej 1cm grubości. Następnie zawijamy  ciasto dość ciasno w roladkę. Kroimy ok. 6-8mm talarki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10-15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11618 dnia: 30 Grudnia 2014, 11:49 »
Robię identycznie, a rolę białego sera gra kostka fety :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11619 dnia: 30 Grudnia 2014, 11:58 »
Robię też z szynką i kiri


    1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 serki „kiri”
    ok. 200g szynki

Serki kiri rozsmarować na cieście francuskim. Kolejno nałożyć szynkę.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku do połowy z obu stron jak roladę.
Ciasto pokroić na plasterki o około 1cm grubości.
Gotowe ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. (lub do zarumienienia) w temperaturze 180°C.



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11620 dnia: 30 Grudnia 2014, 12:39 »
O z serem feta chyba mi się bardziej widzi.
Czyli jak już mam zrobiony szpinak, dodaje ser i czosnek, tak Karolina?

Dzieki dziewczyny. Zalega mi ciasto francuskie to machne na urodziny Zuzy ze szpinakiem bo tez mi zalega  ;D

A mozna to na zimno dać ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11621 dnia: 30 Grudnia 2014, 12:47 »
mi nawet bardziej smakują na zimno niż na ciepło ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11622 dnia: 30 Grudnia 2014, 12:51 »
Tak, czosnku daję jakieś 3-4 ząbki, ale to zależy od upodobań. Nakładaj zimny farsz, żeby się ciasto nie stopiło.
Zimne ślimaki też można jeść, ale na ciepło moim zdaniem lepsze. Ja zawsze zawijam wcześniej i trzymam w lodówce. Piekę jak już goście siedzą :)

Z ciasta francuskiego robiłam też tulipany: http://sandrabakesaparty.pl/?article=32
wkładasz co chcesz i też może czekać w lodówce przed pieczeniem.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11623 dnia: 30 Grudnia 2014, 13:46 »
O z serem feta chyba mi się bardziej widzi.
Czyli jak już mam zrobiony szpinak, dodaje ser i czosnek, tak Karolina?

Dzieki dziewczyny. Zalega mi ciasto francuskie to machne na urodziny Zuzy ze szpinakiem bo tez mi zalega  ;D

A mozna to na zimno dać ???

na ciepło, na zimno - tylko z fetą ja bym już nie soliła


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11624 dnia: 30 Grudnia 2014, 14:15 »
Dziękuje dziewczyny!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11625 dnia: 30 Grudnia 2014, 18:54 »
zrobilam dzis faworki :) mialam robic na sylwestra ale rano pracuje wiec zrobilam dzis :) mniam, nie wiem czy cos zostanie do jutra

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11626 dnia: 30 Grudnia 2014, 19:12 »
Agnieszka mi chodziło o smak, najlepsze latem  ;)
Ja już prawie wszystko jem
W szpitalu też dostalysmy pomidorówke


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11627 dnia: 31 Grudnia 2014, 10:52 »
Dziewczyny a ten farsz szpinakowo-serowy nie będzie wypływal z tych slimaczkow jak.juz pokoje?  Długo go.robilam a mam.wrazenie ze jest dość rzadki... Chyba ze stezeje jak będzie całkiem zimny.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11628 dnia: 31 Grudnia 2014, 10:54 »
Użyłaś mrożonego szpinaku?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11629 dnia: 31 Grudnia 2014, 10:57 »
Ania odparuj ile sie da!
Bo jak plynny to bedzie sie ciapalo z tym ciastem


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11630 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:29 »
Dupa, nie wyszło. I nie smakuje nam.takze mąż zabrał na bazę,  może chłopaki zjedzą :p

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11631 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:30 »
Oj a ja mam zamiar dzisiaj to robić... :p




Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11632 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:33 »
moje właśnie siedzą w piekarniku :) ładnie się prezentują więc mam nadzieję że będą smakowały :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11633 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:37 »
A ile tego szpinaku uzylyscie? Na jeden arkusz ciasta francuskiego? Cale opakowanie szpinaku?



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11634 dnia: 31 Grudnia 2014, 12:44 »
Używam mrożonego Frosty (1 kostka na jeden płat). Trzeba porządnie odparować i na pewno wyjdzie :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11635 dnia: 31 Grudnia 2014, 13:21 »
Mibwczoraj nievwyszly leniwe..
Chcialam jak najmniej maki uzyc... zeby byly mieciutkie i co?
Zupe zrobilam :/
Ale brzydko mowilam oj... nie cierpiejak mi nie wychodzi cos :-p

Dzis robie te paluchy francuskie muedzy innymi fajnie wygladaja..
Juz zwiniete sa w lodowce tylko upiec przed orzyjsciem gosci..
Tortille tez juz zrobilam
Wiec czas na drzeme ;)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11636 dnia: 31 Grudnia 2014, 14:35 »
ja używam tylko świeżego szpinaku wtedy nie mam konieczności odparowaywania, po prostu doprawiam, daję fetę i już ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11637 dnia: 31 Grudnia 2014, 14:41 »
U mnie dziś kotlety z papryka i serem, stripsy i szynka po rusku.  Do tego chce zrobić parówki w cieście francuskim, ale raz, że jeszcze nie wiem jak, a dwa, że nigdzie nie ma ciasta- wykupili :o
No ooo i chipsy ;-)


Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11638 dnia: 31 Grudnia 2014, 14:59 »
Kawałek żarówki owijam ciastem francuskim i sru do piekarnika :P

Ja francuskie kupiłam w Biedrze tej przy Andersa ale to przed 12-sta było ;)



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11639 dnia: 31 Grudnia 2014, 15:08 »
Szwagier 2 godz temu pół fordonu przejeździł za francuskim i nic :P